:

Hur går det till när man gifter sig borgligt?

Innehållsförteckning:

 1. Hur går det till när man gifter sig borgligt?
 2. Kan man ha borgerlig vigsel på bröllop?
 3. Hur mycket kostar en borgerlig vigsel?
 4. Vad betyder gifta sig borgligt?
 5. Måste man ha ring vid borgerlig vigsel?
 6. Hur länge håller borgerlig vigsel?
 7. Måste man ha egna vittnen vid borgerlig vigsel?
 8. Vem får vara vittne vid borgerlig vigsel?
 9. Får man på fingret vid vigsel?
 10. Har man blommor på borgerlig vigsel?
 11. Kan man gifta sig spontant?
 12. Kan man gifta sig utan vittnen?
 13. Vad betyder det att ha ring på höger ringfinger?
 14. Hur lång tid tar det att gifta sig borgerligt?
 15. Måste man ha hindersprövning?

Hur går det till när man gifter sig borgligt?

TEXT ANNA LUNDGREN

Den borgerliga vigselakten kan hållas i stadshuset där du bor. Ofta har man dekorerat med ljus och blomsterbukett. Två vittnen krävs. Man behöver inte växla ringar, man kan klä sig vardagligt och brudbukett tar man med om man vill. Men vill man kan man även göra den borgerliga vigseln högtidlig och ha fest efteråt. Bjuda in vänner och bekanta till ceremonin går också bra.

Kan man ha borgerlig vigsel på bröllop?

En vigsel är den ceremoni då ett juridiskt giltigt äktenskap ingås. Vigseln kan vara kyrklig eller borgerlig. Bröllopet är vigseln och den tillhörande festen. Ofta används orden som synonymer till varandra.

Hur mycket kostar en borgerlig vigsel?

TEXT MOA ASKENGREN   FOTO STOCKHOLMS STAD/YANAN LI, LINDA AHLGREN Har ni inte kunnat bestämma er för kyrkklockor eller borgerlig vigsel? Kanske har du och din partner olika livsåskådningar. Ni kanske kommer från olika kulturer? Ni kanske är ateister, eller har olika religioner? Då kan en borgerlig vigsel vara ett bra mellanting, ingen behöver offra sin personliga tro och ceremonin kan bli en underbar dröm.

» Klicka här för att boka tid för borgerlig vigsel i Stockholms Stadshus eller privat på annan plats

Vad betyder gifta sig borgligt?

Att gifta sig i Stadshuset är ett väldigt populärt alternativ. Därför kan det vara svårt att få tid just den dag ni vill ha er vigsel. Oftast går det att boka tid för vigsel direkt på varje stadshus hemsida. Gå därför in och boka tid direkt ni har bestämt er för dag för att vara säker på att ni får gifta er när ni vill. Vill du i stället gifta dig utomhus behöver du kolla så vigselförrättaren både är ledig den dagen och kan att ta sig till den plats där ni ska ha er ceremoni.

För att kunna gifta dig borgerligt behöver du ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Det är ett bevis på att du uppfyller de krav som ställs inför en vigsel. Genom hindersprövningen styrker du att du är myndig, inte är nära släkt med din partner och att du för tillfället inte redan är gift med någon annan. När du har gjort hindersprövningen får du ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg. Intygen ska du lämna till er vigselförrättare.

Måste man ha ring vid borgerlig vigsel?

Den borgerliga vigselakten tar mindre än en halv minut. Vigselförrättaren frågar kort och gott:

”Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra. Tar alltså du Evert Malm denna Anna Lund. till din hustru?” (mannen svarar: Ja) ”Tar du Anna Lund denna Evert Malm. till din man?” (kvinnan svarar: Ja) ”Jag förklarar er för äkta makar.”

Hur länge håller borgerlig vigsel?

Ni bestämmer! Ett bröllop är verkligen livets fest. En del väljer att viga sig traditionellt med kyrklig vigsel, även om de kanske inte är troende. Andra föredrar borgerlig vigsel utan religiösa inslag. Vad ni väljer är ert privata beslut, ingen ska få välja åt er. Om valet faller på en borgerlig vigsel så tro inte att det inte kan bli lika traditionellt och storslaget som vid en kyrklig vigsel. För det kan det. Ni, bara ni bestämmer hur er stora dag ska se ut.

Tärna och bestman För de flesta som ska ha en kyrklig vigsel är det självklart att välja tärna/ tärnor och bestman. Att ha en toastmaster som dirigerar bröllopsfesten och ett värdpar som tar hand om bröllopsgästerna, har koll på O.S. A och andra praktiska saker. Men varför bara vid en kyrklig vigsel? En borgerlig vigsel kan innehålla allt det där och lite till. Bröllopsfesten kan vara lika storslagen med tre-rättersmiddag, traditionella, känslosamma tal och bordsplacering. Ni kan bjuda så många gäster ni vill och festen kan hålla på till långt in på natten.

Måste man ha egna vittnen vid borgerlig vigsel?

Hitta till RådhusetAdressen till Rådhuset är Gustaf Adolfs torg 1. Karta

TolkOm någon av er inte förstår svenska eller engelska måste ni ha egen tolk med er. Tolken kan även vara vittne.

Vem får vara vittne vid borgerlig vigsel?

Vid en vigsel ska alltid två myndiga vittnen vara med. Om ni inte har egna vittnen kan vi på kontaktcenter hjälpa till med att ordna vittnen, förutsatt att ni väljer att ha vigseln på en vardag och i kommunhusets vigselrum.

Får man på fingret vid vigsel?

 • ^ Mulvey Sherer, Valori (2010). How the theology and praxis of Christian marriage have been shaped by Scripture, tradition, and experience and how that informs the church’s current response to non-traditional marriage Arkiverad 6 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine.. Doktorsavhandling. University of the South, School of Theology
 • ^ Till ett vårdtecken..., artikel av Kersti Holmquist i Kulturens årsbok 1993
 • Har man blommor på borgerlig vigsel?

  6 juni 2009 av z_suzzi2 i klotterplank (19 svar)

  Som rubriken lyder.... Någon som gjort detta och har lust att berätta allt om hur ni var klädda, blombukett o s v.

  Kan man gifta sig spontant?

  Drop in-vigsel är som det låter – en variant av bröllop där paren inte i förväg behöver planera. Allt blir bestämt på plats.

  Eller helt hundra procent spontana är det knepigt att vara. Ni behöver nämligen i förväg ha beställt hindersprövning från Skatteverket. Utan giltig hindersprövning kan inte prästen viga giftassugna par. Så lite framförhållning behöver ni!

  Kan man gifta sig utan vittnen?

  En borgerlig vigsel är en ceremoni helt utan religiösa inslag. I Linköpings kommun finns det officiella förrättare som får förrätta borgerlig vigsel.

  Vad betyder det att ha ring på höger ringfinger?

    Genom historien har ringar tjänat som en representation av ens status, kärlek och modekänsla. Ändå är det fascinerande att notera att tolkningen av en ring varierar beroende på vilket finger den pryder. På grund av kulturella influenser och individuella smaker har varje finger som en ring sitter på sin egen distinkta betydelse. Vårt mål i den här artikeln är att fördjupa oss i de många betydelser som kan förmedlas av ringar som bärs på olika fingrar.

  Historien om att bära ringar

  Hur lång tid tar det att gifta sig borgerligt?

  Innan ni gifter er behöver ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Det är ett intyg om att ni får gifta er. När ni har fått intyget om hindersprövning ska ni lämna det till vigselförrättaren.

  I vissa länder finns det svenska vigselförrättare som har fått den svenska regeringens tillstånd att viga utomlands. Ni måste själva ta reda på om det finns en svensk vigselförrättare med tillstånd i det land där ni vill gifta er. Innan ni gifter er behöver ni ansöka om hindersprövning.

  Måste man ha hindersprövning?

  När ni ska gifta är finns det två papper som är viktiga att hålla reda på: hindersprövningsintyget och vigselintyget.

  Ni behöver ha ett hindersprövningsintyg och ett vigselintyg. Ni gör hindersprövning genom att fylla i en blankett som ni kan hämta på Skatteverkets webbplats eller på det lokala skattekontoret.