:

Vad är AB företag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är AB företag?
  2. Vad är ett AB-företag i Sverige?
  3. Vad är det AB?
  4. Vad krävs för att starta AB?
  5. Kan man driva AB ensam?
  6. Vad är skillnaden mellan AB och HB?
  7. Vad betyder AB efter företag?
  8. Vilka företag går bäst i Sverige?
  9. Varför är ab så sällsynt?
  10. Hur mycket pengar måste man ha i ett aktiebolag?
  11. Hur mycket kostar att starta ett AB?
  12. Hur mycket kostar det att skapa AB?
  13. Vad är nackdelen med aktiebolag?
  14. Vad kostar det per år att ha ett aktiebolag?
  15. Vad är fördelar och nackdelar med aktiebolag?

Vad är AB företag?

Ett aktiebolag (AB) är en juridisk person vilket innebär att det är bolaget, inte ägarna, som ska betala alla skulder och fullgöra avtal med leverantörer och kunder etc. En aktie är en andel i ett aktiebolag och andelarna kan ägas av en eller flera personer.

En grundtanke med aktiebolagsformen är att ägarens risk ska vara begränsad till insatsen i aktiebolaget medan annan privat egendom är skyddad. För att ett AB ska få tillgång till mer kapital kan ägarna som alternativ till banklån ge ut nya aktier (nyemission) som betalas av tidigare eller nya aktieägare. De flesta aktiebolagen är privata (lägsta aktiekapital 25 000 kronor), övriga är publika (lägsta aktiekapital 500 000 kronor). Endast publika AB får vända sig till allmänheten för att få in ytterligare kapital.

Vad är ett AB-företag i Sverige?

Aktiebolag är den ledande företagsformen och används av allt från stora börsnoterade bolag till små enmansföretag. En annan vanlig bolagsform är handelsbolag. Denna bolagsform skiljer sig mycket åt från aktiebolaget. Det finns knappt en halv miljon* registrerade aktiebolag i Sverige och omkring 43.000* handelsbolag. Enskild firma är en ytterligare vanlig bolagsform. Vi har drygt 300.000* enskilda firmor i Sverige. I denna blogg kommer vi dock att koncentrera oss på aktiebolag och handelsbolag.

Vad är det AB?

All aktiebolag are divided into two categories: private limited companies and public limited companies. The name of a private limited company may not contain the word publikt ("public") and the name of a public limited company may not contain the word privat or pvt. ("private").[1]

Vad krävs för att starta AB?

Att driva företag innebär nya saker ekonomiskt och administrativt jämfört med att vara anställd. Läs vår samlade information för dig som vill starta företag.

Kan man driva AB ensam?

Även om det finns för- och nackdelar med alla företagsformer är varje affärsidé unik. Det kan därför vara bra att bolla dina tankar om att starta eget med en ekonomisk rådgivare. När vi på Aspia får de här frågorna är vi noga med att höra oss för om avsikten med företaget och vilka framtidsplaner som finns. Något vi ofta börjar med att fråga är om företaget är tänkt som sidoverksamhet eller ens huvudsakliga arbete. I det förstnämnda fallet kan enskild firma vara att föredra, då du inte behöver ligga ute med samma kostnader.

Här nedan går vi igenom för- och nackdelar med samtliga bolagsformer.

Ett aktiebolag kan startas av en eller flera personer. För att starta ett aktiebolag måste du gå in med ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Halva aktiekapitalet får användas för att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i företaget.  

Bolaget är i juridisk mening en egen person som kan äga tillgångar och ådra sig skulder, ingå avtal och liknande. Det innebär att de som företräder bolaget som huvudregel inte har något ansvar skulder eller andra förpliktelser, med undantag för vissa överträdelser.

Bolaget styrs av en styrelse och kan också ha en verkställande direktör.

Vad är skillnaden mellan AB och HB?

Ett handelsbolag är en företagsform där två eller flera personer delar på ansvaret och ägandet av företaget. Handelsbolaget är en så kallad passiv förening, vilket betyder att det är personerna i föreningen som bär det fulla ansvaret för företagets verksamhet och skulder.

Det finns flera skäl till varför man kan välja att starta ett handelsbolag. Ett handelsbolag kan vara fördelaktigt om man vill starta ett företag tillsammans med någon annan, eftersom man då delar både risker och vinst. En annan fördel är att handelsbolaget beskattas som en fysisk person, vilket kan innebära lägre skattesats för företaget.

Skillnaden mellan aktiebolag och handelsbolag är bland annat i ägarstrukturen. I ett aktiebolag ägs företaget av aktieägarna, medan i ett handelsbolag delar personerna i föreningen på ägandet av företaget. En annan skillnad är att ett aktiebolag har begränsat personligt ansvar, medan handelsbolaget har obegränsat personligt ansvar.

Vad betyder AB efter företag?

Senast uppdaterad: 2022-09-12

Ett ”aksjeselskap”, AS, norskt aktiebolag, är en bolagsform där ägarna lägger in ett aktiekapital på minst 30 000 norska kronor. AS betraktas som en självständig juridisk enhet i Norge. Starta ett nytt fristående bolag eller ett dotterbolag till ditt svenska aktiebolag.

Vilka företag går bäst i Sverige?

Microsoft satsar på att utveckla, tillverka och designa olika programprodukter. Här finns både hård- och mjukvara och verksamheten drivs med flera affärssegment.

Specialiseringen ligger på operativsystem, men också på produktivitetsverktyg, samt videospel. Företaget har sitt huvudkontor i Washington.

Varför är ab så sällsynt?

I Sverige är blodgrupp A den vanligaste. Att du har blodgrupp A innebär att dina röda blodkroppar har en A-antigen på ytan.

Blodgrupp B är relativt ovanlig i Sverige. Med blodgrupp B menas att dina röda blodkroppars yta har B-antigen.

Hur mycket pengar måste man ha i ett aktiebolag?

Vad skulle du svara, frågar Boo Gunnarson, PR-ansvarig på Visma Spcs och flitig föreläsare om företagande. Ju bättre koll du har på företagets ekonomi, desto säkrare svar kan du ge på frågan. Därför ska du regelbundet bokföra, tipsar Boo.

Genom att regelbundet bokföra får du som företagare en oslagbar trygghet och självsäkerhet. Bokföringen är själva underlaget som hela tiden ger dig direkt feedback på dina beslut och din verksamhet.

Hur mycket kostar att starta ett AB?

De flesta som vill driva egen verksamhet väljer att starta ett aktiebolag. Det är den vanligaste företagsformen av många anledningar, bland annat för att man som aktieägare inte är personligt ansvarig för företagets skulder. Det betyder att du som driver företaget inte behöver ta av dina egna besparingar för att betala tillbaka skulder om aktiebolaget skulle gå i konkurs. 

Med andra ord är det en stor trygghet att driva sin verksamhet i ett aktiebolag. För andra företagsformer ser det annorlunda ut. Om du driver din verksamhet i handelsbolag eller enskild firma är företagets ekonomi nära sammankopplad med din egen privatekonomi. Om du vill läsa mer om fördelar och nackdelar med andra bolagsformer kan du klicka här. 

Hur mycket kostar det att skapa AB?

Aktiebolag (AB) är företagsformen där en eller flera delägare bildar bolag som en juridisk och ekonomisk enhet. Till skillnad från en enskild firma, där man är personligt ansvarig för företagets skulder och åtaganden, så ligger ansvaret i ett aktiebolag inte på ägaren eller ägarna, utan på företaget som juridisk person i sig. Andra bolagsformer, såsom ekonomisk förening, handelsbolag och kommanditbolag, är också juridiska personer, liksom staten, landsting och kommuner.

Ägaren eller ägarna i ett aktiebolag riskerar inte, tack vare att bolaget är en juridisk person, att förlora mer än det som har förts in i företaget. Skulle ditt företag gå i konkurs så påverkar det inte dig som privatperson. Det finns dock undantag, så kallat ansvarsgenombrott, då en domstol kan avgöra att styrelseledamöterna i företaget bör stå som ansvariga för företagets skulder trots att det är en juridisk person.

Aktiebolag är en populär form att driva företag tack vare många förmånliga skatteregler och stor möjlighet till att expandera sin verksamhet. I större företag brukar styrelsen, som det måste finnas i ett aktiebolag, utse en verkställande direktör som har det yttersta ansvaret för företagets utveckling.

Det kan kännas överväldigande att starta ett aktiebolag. Det är många detaljer som man kanske inte är bekant med sedan tidigare och det behöver fattas många beslut - särskilt i början. För att göra resan lite lättare för dig så kan du ta hjälp av den här guiden!

Kom igång obehindrat med ditt aktiebolag genom att få hjälp steg för steg.

1. Ansökan till Bolagsverket - Vi tar fram alla dokument som behövs för att ansöka hos Bolagsverket, inkl. stiftelseurkund och bolagsordning

2. Revisorsintyg - När ansökan till Bolagsverket registreras hjälper vi dig att ta fram revisorsintyg och skickar till Bolagsverket

Vad är nackdelen med aktiebolag?

Ett aktiebolag är en egen juridisk person vilket betyder att företaget kan äga tillgångar, ingå avtal och ådra sig skulder. Som ägare i ett aktiebolag har du inget personligt ansvar att betala eventuella skulder i företaget. Om företaget går omkull riskerar du bara att förlora det satsade kapitalet. En enskild firma är däremot inte en egen juridisk person, vilket innebär att företagaren är obegränsat ansvarig för firmans ekonomi – och därmed eventuella skulder. Om en enskild firma går omkull finns med andra risken att även du som privatperson försätts i personlig konkurs.

Det är också lättare att hålla isär din privatekonomi och företagets ekonomi i ett aktiebolag eftersom de redovisas i två separata deklarationer – du deklarerar dina inkomster som privatperson i Inkomstdeklaration 1, och bolagets inkomster deklareras i Inkomstdeklaration 2. I en enskild firma deklarerar du både din privatekonomi och företagets ekonomi i Inkomstdeklaration 1.

En annan aspekt av det ekonomiska ansvaret är hur mycket du känner att du kan “våga” satsa på företaget. Att till exempel investera i utrustning som är nödvändig för din verksamhet, men som det kommer ta ett tag innan du eventuellt kan räkna hem, kan vara riskabelt när du är personligt ansvarig för ekonomin. Om du planerar att göra sådana satsningar, är det säkrare att göra dem i ett aktiebolag.

En av de kanske största fördelarna med aktiebolag är att du har möjlighet att plocka ut utdelning ur bolaget. Det innebär att du, utöver din månadslön, tar ut en del av verksamhetens överskott, vilken oftast sker i samband med bokslut. Fördelen med utdelning är att den beskattas lägre än den “vanliga” lönen så länge den beskattas i inkomstslaget kapital, vilket innebär en skattesats på 20 procent upp till ett visst gränsbelopp (195 250 kronor 2023 enligt förenklingsregeln i 3:12-reglerna). Utdelning utöver gränsbeloppet beskattas som inkomst av tjänst och kapital, beroende på hur mycket du överskrider gränsbeloppet.

Något som är viktigt att tänka på dock är att utdelning inte ligger till grund för varken pension, sjukpenning eller föräldrapenning – vilket vanlig lön gör. Vill du maximera både trygghet och pengar i plånboken är ofta en kombination mellan utdelning och lön att föredra.

Vad kostar det per år att ha ett aktiebolag?

 för att starta ett privat aktiebolag. Betala in aktiekapitalet till banken. Be banken om ett bankintyg som visar att aktiekapitalet är inbetalt. Skicka in det intyget till Bolagsverket tillsammans med anmälan, stiftelseurkund och bolagsordning. 

Du ska skicka in din anmälan om att registrera aktiebolaget till Bolagsverket. Använd e-tjänsten Mina sidor om du har en e-legitimation

.  Bolagsverket godkänner företagsnamnet och registrerar företaget. Du får ett registreringsbevis med företagets namn och organisationsnummer. Ett aktiebolag får skydd för sitt namn i hela landet. 

Om du använder e-tjänsten Mina sidor kan du välja enkel eller detaljerad anmälan. Den enkla anmälan kan du till exempel välja om ditt aktiebolag bara har en ägare  och inte någon revisor

Vad är fördelar och nackdelar med aktiebolag?

När det är dags att välja bolagsform brukar det bli ett svårt val för många nyföretagare. För vissa kan det vara väldigt uppenbart vilken bolagsform man ska välja men för andra är det lite svårare.

Att välja bolagsform behöver inte vara kopplad till vilken företagserfarenhet man har. Andra faktorer har större betydelse. Ett par av dessa faktorer är helt enkelt vilken verksamhet som ska bedrivas, hur ägarstrukturen ska se ut eller vilket juridiska ansvar som ska bäras.