:

Hur många har Nilsson som efternamn?

Innehållsförteckning:

 1. Hur många har Nilsson som efternamn?
 2. Vad betyder namnet Nilsson?
 3. Vilket namn är populärast 2023?
 4. Vilket är det vanligaste Tjejnamnet 2023?
 5. Var kommer Nilsson ifrån?
 6. Vilket är det kändaste efternamnet i Sverige?
 7. Vad får man inte heta i förnamn?
 8. Vilket Tjejnamn är finast?
 9. Vad är världens roligaste namn?
 10. Vilket är det finaste Tjejnamnet?
 11. Vilket namn är ovanligast?
 12. Vad heter Kissie?
 13. Vem är Anders Nilsson?
 14. Vad heter flest kvinnor i Sverige?
 15. Vad är det värsta namnet?

Hur många har Nilsson som efternamn?

Nilsson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Nils son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Vad betyder namnet Nilsson?

När radioprataren Lotta Bromé i hennes program Halv tre med Bromé slår en pling till artisten Tommy Nilsson inför han kommande turné passar Lotta på att fråga vad den nya lilla familjemedlemmen har fått för namn.

– Hon ska heta Leona eller hon heter Leona, hon fyller 7 månader idag, berättar Tommy, varpå Lotta frågar då hur de nyblivna föräldrarna ska fira att dottern fyller 7 månader.

– Det blir en liter glass när hon har gått och lagt sig till mig, säger han och skrattar.

Vilket namn är populärast 2023?

Under 2022 gavs 603 nyfödda flickor tilltalsnamnet Astrid, vilket ger en knapp förstaplats på listan för nyfödda flickor före Maja, som gavs till 601 flickor.

– Astrid är ett namn som har klättrat de senaste åren. Det kom med på topp tio-listan första gången 2017, hamnade på nionde plats 2021, och toppar nu listan för första gången, säger Guadalupe Andersson.

De senaste årens ohotade etta bland flicknamnen, Alice, hamnar först på åttonde plats 2022.

Vilket är det vanligaste Tjejnamnet 2023?

Det handlar alltså om tilltalsnamnen på topp 100-listan som stigit flest placeringar mellan 2021 och 2022.

Bland flicknamnen var det Ronja och Leona som gjorde störst ökning. Men den tydligaste raketen finns bland pojknamnen.

– Inget namn ökade mer i popularitet än Ture, som gavs till 54 procent fler pojkar i fjol än 2021, säger Guadalupe Andersson, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Var kommer Nilsson ifrån?

“ ‘MAER MÄLK, vi haur blaied flair!’ ['MER MJÖLK, vi har blivit fler!'] skrek drängen Otto så högt han förmådde på morgonen dagen efter det att jag kommit till världen… För Nils, min far, och barnmorskan var jag nog närmast en besvikelse. Han hade hoppats på en son och hade lovat henne 50 kr extra om det blev som han önskade, men jag snöt dem båda på den konfekten.”

Birgit Nilsson (1918–2005) var en av 1900-talets främsta operasångare. Hennes fantastiska röst och suveräna scennärvaro hyllades av såväl kritiker som publik. Hon vann internationellt erkännande som den ledande dramatiska sopranen i världen, en legendarisk uttolkare av framför allt Wagner, Richard Strauss och Puccini.

Birgit Nilsson gjorde sin debut vid Kungliga Operan 1946 och nådde internationell berömmelse vid mitten av 1950-talet, efter debuter i Wien, Bayreuth, Buenos Aires, San Francisco och Chicago. Hon skrev operahistoria vid La Scala-operans öppning i Milano i december 1958, med titelrollen i Turandot, och 1959 vid Metropolitanoperan i New York med sin debut som Isolde.

1984 avslutade Birgit sin långa karriär som Sveriges internationellt mest berömda operasångare. Genom en kombination av hårt arbete, musikalisk talang och stark disciplin, erövrade hon framgångsrikt alla ledande operahus i världen med en imponerande bred repertoar: från Mozart, Verdi och Puccini till Richard Strauss och Wagner. Det var framför allt Wagners musik som kom att definiera hennes karriär.  

I unga år tog Birgit Nilsson sånglektioner av Ragnar Blennow i sina hemtrakter. Han la omedelbart märke hennes speciella röstkvaliteter och kommenterade: ”Stämman, som från början hade en mörk klangfärg med ett härligt djup, fick snart också en lätt tillgänglig höjd.” Det var Ragnar Blennow som uppmanade Birgit att söka till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och många år senare, då flera i branschen påstod sig ha upptäckt henne, brukade Birgit sätta dem på plats: ”Om någon ska ha äran av det, så är det Ragnar Blennow och ingen annan!”

Vilket är det kändaste efternamnet i Sverige?

Tabellen visar de 100 vanligaste efternamnen och hur vanliga namnen är i befolkningen den 31 december 2021. Olika stavningar ingår i varje namn men namnet redovisas med den vanligaste stavningen.

Vad får man inte heta i förnamn?

Finns det några namn som man inte får heta eller döpa sitt barn till i Sverige? Ja det gör det och här kan du se en lång lista på just sådana namn.

I Sverige är det hos Skatteverket som en ansöker om namn för ett nyfött barn eller om en i vuxen ålder vill byta förnamn. Det finns dock vissa regler om vilka förnamn som är okej att ta. Skatteverket skriver på sin webbplats:

Vilket Tjejnamn är finast?

På flickornas topp 100-lista har det kommit in två nya namn 2021; Alba och Wilda. Alba är det namn som ligger högst på listan, plats 51 med 247 namngivna flickor. Det är första gången någonsin Alba finns med på topp 100-listan, medan Wilda även tidigare år haft en plats i listan. Namn som lämnade plats på topp 100-listan under 2021 var Belle, Felicia, Matilda och Amanda. Att det var fler som lämnade listan än tillkom beror på att plats 100 var tredelad 2020.

På pojkarnas topp 100-lista har det tillkommit ett nytt namn 2021; Aston. Namnet återfinns på plats 98 med 133 namngivna pojkar. Pojknamnen Amir och David lämnade 100-listan under 2021. Att det var fler som lämnade listan än tillkom beror på att plats 100 var delad 2020.

Vad är världens roligaste namn?

Skip to content

Det finns faktiskt namn som är roliga på riktigt. Vissa namn är avsiktligt roliga medan andra nog inte var tänkt att vara roliga. 

Vilket är det finaste Tjejnamnet?

Här nedan hittar du statistik från SCB över de mest vanliga flicknamnen under 2022. Tabellen visar de 100 vanligaste tilltalsnamnen. Flicknamnen redovisas under den vanligaste stavningen, men samtliga stavningar ingår i det redovisade antalet.

Vill du ha fler namntips så hittar du här ytterligare 668 pojknamn eller 710 flicknamn.

Det vanligaste tjejnamnet 2022 var Astrid som tidigare låg på plats nummer nio. Alice som låg ett på första plats under 2021, och som även var det vanligaste namnet 2020, 2019, 2018 och 2017, halkade ner till en åttonde plats. Maja som legat på en andraplats under några år nu, ligger kvar på denna plats även i år. Tredjeplatsen har Alma som knuffade ner föregående års trea, Vera, med en plats. Det namnet toppar även listan i flera av landets län (se lista längre ner).

Vilket namn är ovanligast?

Flicknamnen Elsa, Freja och Selma är nytillkomna på topp tio-listan sedan 2019. Selma finns med på topp tio för första gången någonsin, medan Elsa och Freja tidigare år även haft en plats i listan. De namn som tvingades lämna plats på topp tio var Lilly, Vera och Ebba.

Zoe, Ilse, Belle, Ayla och Idun är nya på flickornas topp 100-lista. Namnen som fick lämna plats för de nya var Wilda, Bella, My och Victoria.

Nya namn på pojkarnas topp 100-lista är Jonathan, Alvar, Ted, Björn, Otis och Svante. Namnen Kevin, Ville, John, Ibrahim och Thor lämnade topp 100.

Vad heter Kissie?

Nilsson har två yngre syskon, varav en bror, Peter, samt en syster, Leonora. Hon är uppväxt i Stockholmsförorten Sköndal och gick grundskolan vid Sköndalsskolan. På gymnasiet studerade hon ekonomi vid Jensen gymnasium Västra, men hoppade av hösten 2009 och började studera på distans för att därefter endast satsa på sin blogg.

År 2017 träffade Nilsson sin partner Andreas Hellmers på Tinder.[6] Paret dejtade under en period för att senare flytta ihop tillsammans med sina hundar. De förlovade sig under en resa till Maldiverna i början på 2022.[7]

Vem är Anders Nilsson?

Anders S. Nilsson utbildade sig på Kaggeholms mediautbildning 1986-1988 och började sin karriär som programledare för ZTV, som på den tiden sände i TV3 och TV4. Åren 2004-2010 och 2014 var han programledare för Parlamentet i TV4. Tidigare var han även producent för programmet och 2011 återgick han till att vara producent och lämnade efter sju år över programledarrollen[2] till Pär Lernström. Under våren 2007 var Nilsson programledare för Pokermiljonen i TV4 efter att under en tidigare säsong ha ställt upp som deltagare. Han är programledare för morgonshowen Dilemma i Mix Megapol sedan 2015.

Han har skrivit manus och regisserat den svenska komediserien Hjälp! tillsammans med Gustaf Skördeman 2007-2008. Han har även producerat programmet Situation Magnusson och haft en skådespelarroll. I den svenska skräckfilmen Hemligheten från 2005 spelar han fadern. Han har även lånat ut sin röst åt ett flertal reklamfilmer för brödtillverkaren Pågen.[3] En mer verklighetsbetonad inriktning har hans dokumentärfilm Verklighetens Rain Man som handlar om savanten Kim Peek, som var den verkliga förebilden för huvudkaraktären i långfilmen Rain Man.[4]

Vad heter flest kvinnor i Sverige?

Sverige började föra statistik redan 1749. Idag har SCB i uppdrag är att förse Sverige med oberoende statistik om samhället på flera olika områden. Statistik är inte exakt, men välgjord statistik beskriver verkligheten så nära man kan komma.

För att göra statistik finns metoder för att samla in, bearbeta och analysera siffermaterial. SCB:s statistik görs utifrån vetenskapliga principer. Det finns flera olika typer av statistiska undersökningar.

Vad är det värsta namnet?

Att välja namn till sitt barn kan kännas som ett stort ansvar. Barnet ska ju dras med namnet hela livet sen! …eller? Faktum är att det går att ändra sitt förnamn om man inte är nöjd med det. På Skatteverkets hemsida går det att ansöka om att lägga till förnamn, byta förnamn helt, ändra stavningen på sitt namn, ta bort namn eller ändra ordningsföljden på sina namn till en kostnad på 250 kronor. Att man ansöker om en namnändring betyder dock inte att den blir godkänd…

Läs också: ”Namntoppen 2016 – här är hela listan över de mest populära barnnamnen!”