:

Kan man ta bort sina personuppgifter på nätet?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man ta bort sina personuppgifter på nätet?
 2. Hur tar man bort sitt personnummer från nätet?
 3. Hur tar jag bort mina uppgifter på nätet?
 4. Vill inte synas på internet?
 5. Vill inte synas på Mrkoll?
 6. Hur kan jag ta bort mitt namn från Google?
 7. Hur blir man anonym på Ratsit?
 8. Kan jag ta bort mig från Mrkoll?
 9. Kan man se vem som sökt upp en på Mrkoll?
 10. Kan jag ta bort mig från Google?
 11. Hur döljer man sina uppgifter på Google?
 12. Kan man ta bort sitt namn från Ratsit?
 13. Kan jag se vem som sökt på mig på Ratsit?
 14. Vilka domar syns på Mrkoll?
 15. Kan man se vem som googlat ens namn?

Kan man ta bort sina personuppgifter på nätet?

Elpriset fortsätter att vara högt och kanske är du en av dem som har fått högre fakturor än vanligt. Här har vi samlat vanliga frågor och svar om läget.

Hur tar man bort sitt personnummer från nätet?

Det går att dölja din adress på Ratsit. Fyll i formuläret, då skickas en länk till en blankett som ska skrivas ut och skickas in tillsammans med kopia på legitimation, pass eller körkort.

Det går att dölja sin adress på MrKoll enkelt genom att logga in med BankID, se denna länk.

Hur tar jag bort mina uppgifter på nätet?

Det kan tyckas underligt att sajter får basunera ut personliga uppgifter på det här sättet, särskilt efter att relativt nya, europeiska lagstiftningar, såsom gdpr, införts just för att värna om vår integritet och rätt till anonymitet på nätet.

I Sverige är dock den svenska grundlagen och yttrandefriheten fortfarande otroligt kraftfull, vilket gör det lagligt för alla utgivare med ett utgivningsbevis att dela med sig av information som finns att hämta i Folkbokföringen. Sajterna listade under som vägrar ta bort personuppgifter har därför sett till att förskansa sig ett utgivningsbevis och hänvisar till detta.

Om du tycker det här låter konstigt, är du inte den enda. I skrivande stund pågår juridiska processer för att se om det här egentligen är en rimlig tolkning av lagstiftningen.

Du kommer snart märka att på grund av tryckfriheten är det omöjligt att bli helt och hållet borttagen från vissa sajter, men du kan bli raderad ur deras publika sök.

Om du av någon anledning är orolig för din egen säkerhet kan du förstås ansöka om att få skyddad identitet och därmed plockas bort helt från Folkbokföringen. Då försvinner du också från sajterna som är listade nedan.

Det finns olika typer av skyddad identitet, läs mer på Polisens hemsida om olika typer av sekretessbeläggning och skyddade personuppgifter. Hos Skatteverket kan du läsa mer om hur du går till väga för att ansöka om att få skyddade uppgifter.

Vill inte synas på internet?

Det går att dölja din adress på Ratsit. Fyll i formuläret, då skickas en länk till en blankett som ska skrivas ut och skickas in tillsammans med kopia på legitimation, pass eller körkort.

Det går att dölja sin adress på MrKoll enkelt genom att logga in med BankID, se denna länk.

Vill inte synas på Mrkoll?

Folk googlar. Och när de googlar på dig så skadar Mrkoll och Lexbase dig både personligen och professionellt.

Vi har hjälpt hundratals personer att ta bort personuppgifter från Google. Vår juridiska expertis inom GDPR, samt vår långa erfarenhet av att processa mot Google, gör att vi får bort det snabbt och med stor precision.

Faktum är att vi lyckas vid första försöket i 97% av fallen. De kvarvarande procenten tog två eller tre försök – vi ger nämligen inte upp.

Dock skapar både Lexbase och Mrkoll flera adresser till samma sidor, och ibland genererar Google nya sökresultat utifrån dessa.

Därför ingår alltid 6 12 månaders bevakning och fri borttagning av nya sökresultat.

”Jag utmålades som en brottsling efter en tvist med en hantverkare, men Oico ställde saker till rätta”

Hur kan jag ta bort mitt namn från Google?

Hur du döljer, trycker ner eller tar bort sökresultat från Google, Bing och andra sökmotorer.

Det första folk gör när de vill veta något om dig är att söka på Google, Bing eller andra sökmotorer. Så hur kan du dölja eller ta bort sökresultat från Google, och vad mer finns det att göra för att folks första intryck ska bli positivt? Vi på Oico Integrity är experter på området rykteshantering och erbjuder nedan våra bästa tips.

Tänk om du har stökigt hemma och får veta att en ny kollega, vän, klassförälder eller kanske till och med framtida arbetsgivare ska komma och hälsa på. Du skulle vilja städa upp ordentligt innan de kommer, eller hur?

Första steget för att ta bort personuppgifter på nätet är att direkt kontakta den person eller företag som har publicerat det. Genom att gå till källan kan du ofta få snabbast och säkrast resultat. För om ditt mål är att ta bort sökresultat från Google, så finns det ju inget bättre sätt än att rätt och slätt ta bort själva innehållet.

Här är några steg och tips för att närma dig dem:

Hur blir man anonym på Ratsit?

Kan informera om att ratsit är ena riktiga kukhuvuden, så när du kontaktar dom via mail/ärendesystemet får du ett automatiskt svar som förklarar att du måste skriva ut bifogad blankett, fylla i den blanketten och posta till dom med kopia av ditt ID-kort.

Och då har du lyckats ta bort dig från den publika söket, det inloggade kommer du inte undan. Du läggs till i publika söket igen automatiskt efter 3 år.

Kan jag ta bort mig från Mrkoll?

Den som publicerar personuppgifter på nätet gör det normalt med stöd av ett så kallat utgivningsbevis. Publiceringen ses då som journalistisk verksamhet, det betyder att företaget har fått grundlagsskyddad rätt att publicera sin databas enligt yttrandefrihetsgrundlagen, och faller därmed inte under dataskyddsförordningen. Många av de i dessa sammanhang mer uppmärksammade sajterna har utgivningsbevis, som medges av Myndigheten för radio och TV.

När vi har lämnat ut en uppgift till exempelvis ett kreditupplysningsföretag så har vi inte längre någon kontroll över uppgiften. Vi kan inte stoppa användningen av uppgifter som redan har lämnats ut. Den ansvariga utgivaren för en sajt som publicerar personuppgifter har ett ansvar för uppgifterna som publiceras på sajten och ska också svara på frågor om detta, inklusive frågor om till exempel strykningsrätt.

Kan man se vem som sökt upp en på Mrkoll?

Gemensamt för alla söktjänster som finns på internet är att avlidna personer inte kan sökas upp och du kan till exempel inte söka på Beata Ratzman mrkoll eller Einar Grönberg på MrKoll. Det hjälper inte ens om du skriver in hela hans namn, som var Einar Nils Grönberg på Mrkoll. Information om personer som inte finns i livet tas därmed bort automatiskt när systemet uppdateras.

Kan jag ta bort mig från Google?

EU-domstolen har beslutat att Google måste låta privatpersoner som inte vill bli hittade i sökresultaten försvinner därifrån. Efter domslutet från EU-domstolen har Google tagit fram ett webbformulär för privatpersoner för borttagning av sökresultat. Den första dagen som Google tog emot ansökningar från EU-medborgare om borttagning av sökträffar från sökresultat kom det in 12.000 ansökningar, enligt nyhetsbyrån Reuter.

Jajja mag berättar: Google höll låg profil när EU-domstolen nyligen beslutade att vissa användare har rätt att begära att sökmotorer tar bort resultat för sökfrågor som innehåller deras namn om resultaten är inadekvata, irrelevanta eller inte längre relevanta, eller överflödiga i förhållande till syftet med att bearbeta dem.

Hur döljer man sina uppgifter på Google?

De flesta av oss har varit trogna användare av internet i många år och det är inte enkelt att ta bort personuppgifter som hamnat där ute. Faktum är att på många sociala medier så ger du bort dina rättigheter till informationen så snart som du har delat den. Innehållet kan fortfarande tillhöra dig, men det är svårt att på något sätt begränsa vilka som har tillgång till materialet och vad det sedan används till.

Idag finns ett begrepp som kallas för “data scraping” vilket innebär att olika företag och plattformar som du använder dig av samlar in information om dig och lagrar denna i stora databaser som de sedan säljer vidare till organisationer och företag. Detta är en hel bransch och något som sker bakom kulisserna utan att vi riktigt ser eller tänker på det.

En annan svårighet är att spåra all data som är associerad med dig. Du kan till exempel ta bort alla dina nuvarande sociala mediekonton, men du måste också hantera spåret av alla dina gamla profiler, användarnamn och e-postmeddelanden som du lämnat efter dig under alla dina år online.

Att ta bort dig själv från internet är en lång resa med många stopp längs vägen. Det första stället du behöver besöka är dina sociala medier. Företagen bakom dessa plattformar hamrar dina data, och dina sociala medie-profiler är i regel det första som kommer upp i Google-sökningar. Detta är alltså det första steget för att ta bort personuppgifter du inte vill ska vara synliga på internet. (Här hittar du information om du önskar ta bort Facebook, radera Tinder-konto, radera Spotify konto eller ta bort instagramkonto).

Kan man ta bort sitt namn från Ratsit?

I menyn nedan har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om Ratsit och våra produkter. Skulle du mot förmodan inte få svar på din fråga ber vi dig kontakta vår kundservice.

Kan jag se vem som sökt på mig på Ratsit?

Årligen görs över 100 miljoner sökningar på Ratsit. Här presenterar vi listor på de mest eftersökta personerna i Sverige och på kommunnivå. Listor på kommunnivå finns för Förra månaden samt Förra kvartalet medan Sverigenivån finns för alla fyra perioder.

Så fort någon är i ropet så ökar sökningarna på denna personen. Det kan vara att de är kändisar, är med i media, har råkat ut för något, eller av annan anledning är intressanta att söka på. 

 • Mest eftersökta förra kvartalet
 • Mest eftersökta förra månaden
 • Mest eftersökta förra veckan
 • Mest eftersökta förra året
 • Mest eftersökta igår

Vilka domar syns på Mrkoll?

Övrigt/annat

Hej! När min son var 16 år hade han sexuellt umgänge (sexuellt utnyttjande av minderårig) med en tjej som var 14 år. Han dömdes för detta till böter 2016. Efter fem år försvann han från belastningsregistret. Detta har varit en väldigt tung tid och framförallt min son har varit ångerfylld och haft det jobbigt mentalt. Inte för att försvara agerandet bara för att ge en bild. Idag är han väldigt stressad över att han fortfarande finns kvar hod Mr Koll och Lexbase. Vi har flera gånger försökt komma i kontakt och få dem att ta bort informationen. Vi har hänvisat till deras egna policys helt utan framgång. Min son som studerar och i övrigt alltid varit skötsam är idag rädd för hur många googlar honom och det har även kommit upp under en anställningsintervju. Han hade även en elitkarriär inom fotboll på gång som grusades av detta. Hans straff är så att säga avklarat men fortsätter tack vare detta. Han mår dåligt. Hur kan jag hjälpa honom? Finns det juridiska möjligheter? Jag vet att de hänvisar till offentlighetsprinciper men detta är ju inte längre aktuellt. Väldigt frustrerande och ledsamt samt klart cyniskt agerande. Skulle väldigt gärna få vägledning i hur vi ska gå tillväga.

Kan man se vem som googlat ens namn?

Hem > K > Kan Jag Se Om Någon Har Googlat Mig?

Den nya svenska sajten Googlad.nu ger dig svaret. Gör en sökning på ditt eget namn så får du se hur många gånger någon har sökt på det under den senaste månaden. Du får förstås även se sökresultatet. Tjänsten är gratis och kräver ingen registrering.