:

Hur lång tid till begravning efter dödsfall?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid till begravning efter dödsfall?
  2. Hur länge brukar man vänta med begravning?
  3. Vilken veckodag brukar man ha begravning?
  4. Måste anhöriga betala begravning?
  5. Vem bestämmer var man ska bli begravd?
  6. Vilken dag är vanligast för begravning?
  7. Kan man kremeras utan kista?
  8. Hur klär man sig på en begravning?
  9. Hur mycket kostar det att begravas?
  10. Vad ska betalas först vid dödsfall?
  11. Är det tillåtet att tömma dödsbo innan bouppteckning?
  12. Är kroppen i kistan vid begravning?
  13. Finns det kistor i papp?
  14. Får man ha askan hemma?
  15. Måste man ha svarta skor på begravning?

Hur lång tid till begravning efter dödsfall?

Idag, imorgon eller om några veckor när allt har lagt sig?

Att förlora någon man älskat eller hållit av är smärtsamt. Döden har för vana att linda in oss i en bottenlös känsla av tomhet. Den matar oss med förtvivlan samtidigt som den översköljer oss med sorg. Att i denna situation ta tag i en begravning kan för många kännas övermäktigt. Nästan omöjligt.

Hur länge brukar man vänta med begravning?

För den som inte önskar kremering och av någon anledning inte har möjlighet att ordna med gravsättning inom en månad, så kan anhörig, närstående eller annan som ordnar med begravningen begära anstånd genom att kontakta Skatteverket. Skatteverket får dock bara medge anstånd om det finns särskilda skäl. 

Vilken veckodag brukar man ha begravning?

En borgerlig begravning har inte som de religiösa begravningarna en fast ordning. Och det är naturligtvis inte heller en gudstjänst. Det finns inga regler för hur en borgerlig begravning ska se ut eller var den ska hållas. Allt det bestämmer vi tillsammans med anhöriga för att få en ceremoni som blir så personlig och passande som möjligt.

Hur lång en begravningsceremoni är beror på hur begravningen är utformad och vad den ska innehålla. En begravningsceremoni tar oftast under en timme. Sen kan det ju såklart tillkomma lite tid efteråt för prat med övriga deltagare.

Måste anhöriga betala begravning?

Alla som är folkbokförda i Sverige och betalar skatt betalar ca 0.22% av sin lön i begravningsavgift. Denna avgift garanterar alla oavsett samfundstillhörighet (om man har någon) vissa transporter, kremering, gravsättning och en gravrätt i 25 år på allmän begravningsplats. Den bekostar också bisättningslokalen.

Till skillnad från begravningsavgiften betalas kyrkoavgiften enbart av dem som är medlemmar i Svenska Kyrkan (andra samfund har liknande avgifter). Avgiften täcker de kostnader som uppstår för begravningsgudstjänsten, officiant och annan personal i kyrkan, musik och kistbärare. Det kostar heller inget att hålla ceremonin i kyrkan.

Vem bestämmer var man ska bli begravd?

Man kan välja en gravsättning av kista eller kremering. Efter kremeringen kan sedan urnan med aska t ex gravsättas i en grav, minneslund eller askgravplats. Man kan även välja att sprida askan på en annan plats än begravningsplatsen.

Om den avlidne inte har meddelat hur han eller hon vill bli begravd, så är det de närmast anhöriga som måste ta ett beslut om hur man ska göra. Nedan följer information om de vanligaste alternativen.

Vilken dag är vanligast för begravning?

Man måste inte ha en begravningsceremoni, men för de allra flesta är ceremonin ett tillfälle att få ta farväl av den döda.

Om den döda inte var medlem i Svenska kyrkan, kan det ändå vara möjligt att få en kyrklig begravning. Det ska dock inte strida mot den dödas vilja. I begravningsgudstjänsten överlämnar vi den döda personen till Gud. 

En kyrklig begravningsgudstjänst kostar ingenting för den som varit medlem i Svenska kyrkan.   

Läs mer om övriga kostnader för en begravning och vad som täcks av begravnings- och kyrkoavgiften.

Kan man kremeras utan kista?

F: Måste man höra till kyrkan för att ordna begravning hos er?S: Nej. Alla är välkomna oberoende av tro.

F: Hur kan jag vara säker på att jag får rätt aska?S: Den avlidna får ett kremeringsnummer som präglats på en metallbricka. Denna bricka följer den avlidna genom hela processen, och läggs ned i urnan innan den förslutes.

Hur klär man sig på en begravning?

  • Kvinnor kan i regel bära kjol, klänning eller långbyxor vid en begravning.
  • Män bör enligt huvudregeln alltid bära kostym vid en begravning.
  • Om det inte finns någon angiven klädkod bör du alltid klä dig i mörka och diskreta färger såsom svart, mörkblått och mörkgrått.
  • På våra minnessidor delar släkt och vänner med sig av personliga minnen i form av hälsningar, bilder och filmer. Här finns också annonser, anmälan till minnesstund, livesändning av ceremonin, blommor och mycket mer.

    Hur mycket kostar det att begravas?

    Det är en hel del olika val du skall göra när du planerar en begravning. Valen avgör hur kostsam begravningen blir. Innan du börjar planera bör du bestämma dig för vilken budget du har för begravningen.

    Vanligtvis betalar dödsboet för begravningen. Om du är arvinge så är det ditt arv som pengarna dras från.

    Vad ska betalas först vid dödsfall?

    De efterlevande som tar hand om dödsboet kallas dödsbodelägare. Dödsbodelägarna sköter dödsboet gemensamt. Det betyder att de behöver vara överens om vad som ska göras, till exempel betala räkningar, avsluta autogiron, avsluta ett konto eller sälja värdepapper.

    Det kan vara praktiskt att en av dödsbodelägarna representerar dödsboet, till exempel vid kontakter med banken, men då måste han eller hon ha fått en fullmakt från alla övriga dödsbodelägare. Exempel på fullmakter finns hos Efterlevandeguiden. Flera banker har också fullmaktsmallar.

    Är det tillåtet att tömma dödsbo innan bouppteckning?

    Så länge samtliga dödsbodelägare är överens och går med på det kan en fördelning av saker i hemmet ske även innan bouppteckningen är registrerad och ett arvskifte upprättats. Innan samtliga dödsbodelägare är överens är det dock förbjudet att tömma eller ta egendom från dödsboet.Så länge samtliga dödsbodelägare är överens och går med på det kan en fördelning av saker i hemmet ske även innan bouppteckningen är registrerad och ett arvskifte upprättats. Innan samtliga dödsbodelägare är överens är det dock förbjudet att tömma eller ta egendom från dödsboet.

    Du får inte tömma ett dödsbo innan bouppteckning. Du får inte sälja, ta eller slänga något och det gäller även om alla arvingar är överens. Det är dödsboet som äger egendomen och att ta något skulle därför kunna räknas som stöld.

    Är kroppen i kistan vid begravning?

    Ja, det är vanligt att den avlidne läggs i en kista vid begravningen. Kistan är en slags behållare som används för att förvara den avlidne i. Kistorna kan vara gjorda av olika material, till exempel trä, metall eller plast, och kan ha olika utseende.

    Kistorna är vanligtvis tillverkade för att tåla att vara utomhus och är därför gjorda av material som är tåliga mot väder och vind. Kistorna kan också vara dekorerade med blommor eller andra minnesgåvor som sätts på kistlocket eller runt kistans kanter.

    Finns det kistor i papp?

    Har tenkt over dette i flere år og har bestemt meg for at jeg ikke har lyst til å kremeres eller gravlegges i en kiste. Jeg har lyst til å gå tilbake til naturen så fort som mulig. Det aller beste hadde vært en sky burial, hvor de går til en fjelltop, kler av liket, kutter det opp og lar fuglene ta for seg til kun benene mine er igjen, og vil da at de knuses og spres utover på samme plass. Jeg kan ta til takke med å bli pakket i en tøysekk eller lignende før jeg gravlegges, så jeg kan bli tatt tilbake til naturen av småkryp.

    Hvordan funker slikt i norge? Ser at det er muligheter for å gravlegges uten kiste men at det har med religion og livssyn å gjøre. Jeg er ateist, men jeg liker ikke tanken på å ligge i en kiste og råtne sakte, eller å bli brent opp.

    Får man ha askan hemma?

    Maries ena bror är bosatt i Australien och i väntan på att familjen skulle kunna samlas fick mamman hem urnan med askan.  

    – Två veckor efter kremeringen fick mamma hem pappa i en plasturna. Hon ställde urnan på vinden i väntan på att familjen kunde samlas och det tog nästan två år innan vi alla var på plats samtidigt. Så hade det aldrig gått att göra i Sverige, säger Marie Keillar.  

    När familjen väl var samlad spreds askan från pappan ut i skogen runt en stenåldersring, mamman fick med sig sin del av askan till rhododendronbusken och en av bröderna som också bor i Skottland tog med sig lite aska hem för att sprida i sin trädgård. 

    Måste man ha svarta skor på begravning?

    Hur man väljer att klä sig inför en begravning kan skilja sig åt beroende på vilken klädkod som de anhöriga har valt. Detsamma gäller för klädsel vid minnesstund. Idag är klädkoderna ofta inte lika strikta som de var förr. Traditionell klädkod vid begravning är vanligtvis mörk klädsel där tonerna rör sig i svart, mörkblått och mörkgrått.

    Är klädkoden inte angiven på inbjudan eller i dödsannonsen så är det alltid mörka och diskreta färger som gäller enligt traditionell klädsel. Klädkoden kan dock också vara frivillig och då är det mer fritt att välja hur man vill klä sig. Den valfria klädkoden är mer vanlig idag.

    Vid valfri klädsel ska man ändå var diskret och inte välja kläder i rött eller andra lysande färger utan hålla sig till en rimlig diskret färgskala. Sommartid kan man också bära vitt och beige.

    Ljus klädsel på begravning innebär att man kan klä sig i milda färger och ljusa toner så som beige, ljusblått, ljusrosa och liknande. Är det ljus klädsel som gäller ska man undvika svarta färger och mörka toner. Alla övriga färger går i regel bra men i en nedtonad färgskala.