:

Vad gäller för servicebil?

Innehållsförteckning:

 1. Vad gäller för servicebil?
 2. Får man parkera tjänstebil hemma?
 3. Är Personalbil lönsamt?
 4. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
 5. Måste man lämna in bilen på service?
 6. Får min sambo köra min tjänstebil?
 7. Kan företaget betala Laddbox hemma?
 8. Vad är skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil?
 9. Vad kostar en Personalbil i månaden?
 10. Hur påverkar Personalbil pensionen?
 11. Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?
 12. Vilka bilar får sänkt förmånsvärde 2023?
 13. Vad händer om man inte lämnar in bilen på service?
 14. Hur länge kan man vänta med service på bilen?
 15. Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?

Vad gäller för servicebil?

Denna typen av bil skall enligt reglerna uteslutande används i tjänsten, och då behöver du som privatperson därav ej förmånsbeskatta bilen. Detta är i teorin en relativt självklar sak för just en servicebil är firmabilar som är utrustade för att vara arbetsfordon, och och därav har begränsade möjligheter för att användas för privat bruk.

Får man parkera tjänstebil hemma?

Ja, du får köra firmabil till och från jobbet. Har du tillgång till en firmabil som du inte förmånsbeskattas för så får du använda bilen för privat bruk "i ringa omfattning". Kommer ditt arbete däremot kräva att det görs mer eller mindre regelbundet, så rekommenderar vi att du läser det längre svaret på denna frågan.

Läs mer: Privat användning av servicebil - regler för firmabil

Det finns många regler för firmabil som ska följas, och som man ska vara medveten om. Om du har tillgång till en firmabil som du inte beskattas för som förmånsbil bör du därför ha koll på vad som gäller. Det är nämligen som regel alltid ditt ansvar att kunna bevisa att du inte använt bilen för privat bruk "i mer än ringa omfattning". 

Är Personalbil lönsamt?

Har haft två personalbilar, tanken är ju att ditt företag ska gå +/- noll på att ge dig en bil istället för pengar som en del av lönen. Fördelar, de drar av bruttopengar på din lön, vilka de inte behöver betala sociala avgifter för och de betalar bilhyran "momsfritt" Och som sagt ovan - för denna "förmån" får du sedan betala ett förmånsvärde!

Min första personalbil plockade jag ut 2009, var sugen på en V50 redan då men Volvo var dyra som personalbilar (dessutom fick man betala två ggr för extrautrustningen, (kinetic/momentum/summum hade egna högre förmånsvärden) Priser ex (nettoavdrag) 2009: Volvo C30 1,8 F Flexifuel Kinetic 3021kr/mån V50 1,8 F Kinetic 3558kr/mån Priser (nettoavdrag) 2012: V60 D3 (163hk) Momentum 4260kr/mån * Vid körsträcka överstigande 2 000 mil/år sker en övermilsdebitering om 7,50 kr/mil, vilket motsvarar 2,68 kr/mil vid 53% marginalskatt

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

Den 1 juli 2022 införs ändrade regler för att beräkna förmånsvärde på tjänstebil. Reglerna har ofta förändrats under de senaste åren, men nu slipper vi kanske förändringar under ett tag framöver?

Måste man lämna in bilen på service?

Oljefiltret på vår Passat sitter aningen svåråtkomligt. Men med upprullade skjortärmar går allt. Foto: Glenn Lindberg

Publicerad: 12 sep 2014, kl 16:21Uppdaterad: 18 aug 2020, kl 11:16

Får min sambo köra min tjänstebil?

Efter ett antal trådar om bilar på RikaTillsammans på sistone har även jag och min sambo börjat titta på att eventuellt byta upp oss. Kör idag en 20 år gammal bil med ganska låg standard men relativt billig i drift, ca 3500Kr/månad. Har tittat lite på privatleasing och en Kia eniro som vi är intresserade av kommer gå på ca 4500Kr/mån. Lite dyrare men tryggare, vår Volvo kan få ett katastrofalt fel vilken dag som helst ändå.

Hursomhelst, nu börjar jag på ett nytt jobb där jag erbjuds att skaffa tjänstebil/förmånsbil. Som jag förstått det får man egentligen inte använda en tjänstebil för privata resor annat än 100 mil om året. Men man kan ha tjänstebilen som en förmånsbil och då får man köra privat. Jag tycker det blir lite rörigt över vad kostnaden blir och hur det egentligen fungerar. Jag kommer inte behöva köra så mycket i tjänsten då jag ändå har bra kollektivtrafik så vi skulle främst ha den privat. Är det ens lönsamt eller är det bättre att leasa det privat? Risk för att jag flummar till det nu: Man måste alltså betala förmånsskatt till skatteverket och detta varierar beroende på bil? Bränslet betalar jag själv (el är ju billigt ändå) och service och leasingkostnaden dras från min projektbuffert på företaget innan skatt (Enkelt sagt så har vi egna buffertar inom företaget där man sedan betalar egen lön, semester, bil etc)

Kan företaget betala Laddbox hemma?

Om vi ska kunna byta från bensin och diesel till eldrivna fordon måste det finnas bättre laddmöjligheter i landet. Och det är där du kommer in i bilden. Om du öppnar en elmack och delar med dig av din laddbox blir du en del av lösningen. För ju enklare det är för alla att ladda, desto snabbare kan vi gemensamt nå våra fossilfria mål. 

Här beställer du våra nya smarta laddboxar direkt. Installation ingår. Smidigt och enkelt, precis som det ska vara med elbil. Nu får du dessutom 50% prisavdrag direkt på fakturan, om du är beviljad skattereduktion för grön teknik.

Vad är skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil?

Att som anställd ha tillgång till tjänstebil eller förmånsbil är oftast en stor förmån oavsett. Men självklart finns det en skillnad mellan tjänstebil och förmånsbil.

Vad kostar en Personalbil i månaden?

Är personalbil något att satsa på?

Jag har nyligen börjat jobba hos ett större företag på en ort cirka 7 mil hemifrån. Företaget har en personalförmån som kallas personalbil. Jag får en ny bil där allt utom drivmedel ingår i 3 år. I dagsläget kör jag en Saab 9-3 -03 som har gått 18000 mil.

Hur påverkar Personalbil pensionen?

Personalbil är inte att förväxla med tjänstebil eller förmånsbil. Personalbilen får användas som privatbil, men leasas av arbetsgivaren. Vanligtvis är leasingperioden 36 månader.

Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?

Som rubriken lyder, varför väljer inte fler äldre bilar från säg 2021 när de väljer en förmånsbil via företaget? Jag kollar på skatteverkets egna uträkningar, och det är mkt billigare med en bil från säg 2021 vs en ny från 2023. Ta tex en valfri Volvo från 2021 med hybrid, mot en i 2022/2023, skillnaden blir rätt stor.

5 mar

Vilka bilar får sänkt förmånsvärde 2023?

För dig som är enskild näringsidkare eller handelsbolagsdelägare värderas bilförmån på samma sätt som för anställda.

Den som har dispositionsrätt till en bil förutsätts använda den privat, och måste därför kunna visa att bilen endast använts i ringa omfattning, för att undvika bilförmån.

Vad händer om man inte lämnar in bilen på service?

Bilen er en av de større investeringene de fleste av oss gjør. Skjønt “investering” er kanskje ikke det rette ordet. Få eiendeler faller like fort i verdi og er forbundet med så mange utgifter. Ikke minst er service en av de store utgiftspostene i bilregnskapet. Men hvor viktig er egentlig servicen? Er det nødvendig å ta hver eneste en? Finnes det alternativer? I denne guiden har vi samlet alt du trenger å vite om service på bil, tips til hva du bør tenke på og hva du må regne med å betale i 2022. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.

Når du tar bilen til service, blir den sjekket systematisk for feil, mangler og slitasje. Utslitte deler byttes og skader utbedres. Hensikten er å bevare bilens verdi og optimale funksjon, samt ivareta trafikksikkerheten og forebygge fremtidige feil.

Akkurat hvordan servicen foregår og hvilke punkter som sjekkes, varierer en del mellom ulike bilmodeller og ut fra bilens alder og/eller kjørte kilometer. Hvor ofte bilen bør på service kan du se i serviceheftet. Intervallene bestemmes ut i fra et visst antall tilbakelagte kilometer eller bilens alder, avhengig av hva som inntreffer først. For eksempel 20.000 km eller 2 år.

Et vanlig intervall er 15.000 - 25.000 kilometer. Nyere biler har gjerne lengre intervaller enn eldre.

Hur länge kan man vänta med service på bilen?

Besiktning är en fullständig inspektion av bilen. Verkstaden kan inte någon gång under processen ta isär delar eller komponenter. Det är bara ett test som ser till att bilen är säker på vägarna. service är däremot en mycket mer noggrann titt på bilen. Verkstäder får ta isär alla delar som är nödvändiga för att till exempel komma åt motorn och har därför en bättre uppfattning om bilens skick än under en besiktningen.

Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?

Med hjälp av en bil kan du balansera arbetslivet och underlätta stressen från tungt ansvar på jobbet.

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil. Skatteverket har specificerat regler för vad som gäller kring tjänstebilar och förmånsbilar. Du som använder en tjänstebil privat måste föra körjournal för att påvisa att den enbart används i tjänsten. Hur vida din tjänstebil ska beskattas avgörs baserat på två parametrar.

 • Avverka 100 mil eller fler privat per år
 • Bilen används privat fler än 10 gånger årligen