:

Vad kostar det att renovera 100 kvm?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kostar det att renovera 100 kvm?
  2. Vad kostar totalrenovering per kvm?
  3. Vad kostar en totalrenovering av hus?
  4. Vad är dyrast att renovera?
  5. Vad ingår i en totalrenovering?
  6. I vilken ordning ska man renovera ett hus?
  7. Hur renoverar man billigt?
  8. Hur ska man ha råd att renovera?
  9. Hur mycket kan jag ta ut för renovering?
  10. Hur får man råd att renovera?
  11. Hur lång tid tar det att helrenovera ett hus?
  12. Får man ta lån för renovering?
  13. Hur mycket kan man renovera utan bygglov?
  14. Hur många år tillbaka får man dra av för renovering?
  15. Vilka renoveringar lönar sig?

Vad kostar det att renovera 100 kvm?

Det kostar pengar att renovera, det råder det ingen tvekan om. Hur mycket det kostar beror helt på vad för typ av renovering det handlar om. Det är nämligen stor skillnad på att renovera ett kök och ett vanligt sovrum. Läs gärna vår guide – Checklista vid renovering.

Vad kostar totalrenovering per kvm?

Totalrenovering av boligen er et omfattende prosjekt som krever detaljert planlegging. Om man aldri har gjort noe lignende kan denne typen prosjekter virke svært uoversiktlige og det kan føles vanskelig å finne ut av hvor man bør starte og hvor mye penger man må regne med å bruke. Svaret vil i mange tilfeller ligge i god planlegging. Det er først når du i detalj har planlagt prosjektets omfang og kompleksitet at du kan hente inn nøyaktige pristilbud.

Vad kostar en totalrenovering av hus?

Att totalrenovera ett hus är en tidskrävande och dynamisk process. Det är många moment som ska planeras och flera olika hantverkare som ska samarbeta. För att få ett så lyckat resultat som möjligt är det viktigt att du gör en noggrann kalkyl och planering innan renoveringen börjar men var sedan beredd på att oförutsedda händelser kommer att uppstå under arbetets gång. Att renovera i rätt ordning lönar sig.

Det bästa är att börja med husets utsida och då ingår projekt som takläggning, fasad och fönster. Utgå från besiktningsmannens protokoll så kan du få en bra uppfattning av vad som måste göras och vilka områden som bör prioriteras. När det utvändiga arbetet är klart kan man börja titta på sådana saker som isolering, uppvärmning och rör för att till slut börja arbeta inne i huset med badrum, kök, väggar och golv.

Vad är dyrast att renovera?

Vissa renoverar köket för 50 000 kronor. Andra lägger miljonbelopp. Generellt används siffran 10 000–15 000 kronor per kvadratmeter, men det är så klart alltid din budget som styr hur mycket din köksrenovering får kosta.

Ju mer du kan göra själv, desto billigare blir det. Men att renovera köket medför alltid kostnader av olika slag. Här är de vanligaste:

Vad ingår i en totalrenovering?

Det är många faktorer som påverkar kostnaderna vid en totalrenovering. Enligt marknadsplasen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för en invändig totalrenovering på 12.000 kronor per kvadratmeter. Om du väljer enklare lösningar och en mer modest standard går det att få ner priset mot 7.000 kronor per kvadratmeter. Har du ett hus som är mindre än 150 kvadratmeter ska det alltså teoretiskt sett vara möjligt att totalrenovera huset för mindre än 1 miljon kronor, men det förutsätter också att projektet har en låg komplexitet och att du måste ha kontroll över och hålla ner alla utgifter gällande material och övriga produkter. Här har vi sammanställt en lista med exempel på punkter som måste vara uppfyllda för att det ska vara möjligt att utföra en invändig totalrenovering med ett genomsnittspris på 7.000 kronor per kvadratmeter:

  • Anlita kvalificerade hantverkare: Det är viktigt att du anlitar erfarna och kvalificerade hantverkare till projektet. Det resulterar i att arbetet blir utfört på ett effektiv sätt.
  • Begär in fler anbud: Begär in offerter från tre konkurrerande aktörer när du påbörjar anbudsrundan, och jämför kostnadsförslagen med varandra. På så sätt kan du säkerställa att du anlitar en entreprenör som erbjuder bra tjänster till ett konkurrenskraftigt pris. Det vanligaste vid en totalrenovering av hus är att anlita en entreprenör som tar på sig att organisera och projektleda allt arbete som renoveringen omfattar. 
  • Renovering av maximalt ett badrum och ett kök: Badrum och kök är de dyraste rummen i huset. Ska du kunna göra en totalrenovering av ett hus som är 150 kvadratmeter för mindre än en miljon kronor, finns det inte utrymme för att renovera mer än maximalt ett badrum och ett kök. 
  • Inga ingrepp eller ändringar i husets bärande konstruktion: Ändring av husets bärande konstruktion är kostsamma arbeten, något som gör att totalkostnaden för renoveringen ökar. 
  • Begränsad ändring av planlösningen: För att hålla dig inom budgeten måste du begränsa eventuella ändringar av husets befintliga planlösning. 

Inget behov av arkitekt eller åtgärder som kräver bygglov: Om renoveringen omfattar någon åtgärd som är bygglovspliktig eller du måste anlita en arkitekt för att hjälpa till med hela eller delar av projektet, kommer det naturligtvis att öka renoveringskostnaderna. Därför är det viktigt att du håller dig till åtgärder som bygglovsbefriade.

I vilken ordning ska man renovera ett hus?

Det är viktigt att ha en tydlig plan för renoveringen redan från början. Därför ska du alltid börja med att planera renoveringen. Vad ska göras? Vad behöver köpas? Behöver du hyra in hjälp för något arbete? I vilken ordning ska renoveringen ske? Vilka saker kan göras samtidigt? Se till att ha svar på alla dessa frågor innan du sätter i gång.

Att renovera kan bli dyrt, men genom att sätta en budget för hur mycket renoveringen ska kosta, får du bättre koll på utgifterna och kan sätta stopp när priserna börjar skena iväg. Räkna både på material och hantverkskostnader. Se till att sätta din budget innan du påbörjar renoveringen. Vilka delar vill du lägga mest pengar på och finns det andra kostnader som du kan dra ner på till förmån för arbeten som känns viktiga? Är det viktigt med en duschkabin eller kan du tänka dig en stång med duschdraperi för att istället lägga pengarna på en tvättmaskin?

Hur renoverar man billigt?

Går det att renovera utan en fet plånbok? Vad kostar det? Förstås individuellt och svårt att svara på (hur långt är ett snöre?). Men jag har förstått att många är nyfikna över att göra om hemma, men blir avskräckta för att de tror att det blir för dyrt. Jag ska försöka reda ut lite begrepp som vi har lärt oss efter ett antal hus- och lägenhetsrenoveringar. Både själva renoveringen ifråga samt inköp av möbler (man vill ofta byta ut en del då man ändå gör om). Det går att renovera utan att ruinera sig! Här kommer tipsen som sparar tusenlappar (ja, hundratals tusenlappar om du sköter ekonomikorten rätt):

• Bli en prisjägare! Det gäller allt ifrån att anlita hantverkare till att googla vilket byggvaruhus som just nu har bäst erbjudande på kaklet ni vill köpa. Det är tråkigt, tidskrävande och ibland frustrerande att hela tiden leta efter det billigaste alternativet. Men det lönar sig, tro mig! Aldrig, aldrig acceptera första bästa pryl/pris som dyker upp. Leta vidare.

Hur ska man ha råd att renovera?

Grundläggande är att ditt hus inte ska skadas av väder och vind och då måste tak, väggar och grund fungera. Därför är det viktigt att du som husägare har lite koll. Villaägarnas digitala tjänst Min Villa täcker in allt du behöver veta för att kunna gå igenom ditt hus, få grepp om skicket och vad som kan behöva åtgärdas.  

- Om du upptäcker något som skulle kunna vara en skada, kan du låta göra en statusbesiktning för att få reda på vad som är nödvändigt att fixa och vad som kan vänta, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.  

Malte Rungård trycker på vikten av att ta hand om ditt hus i form av kontinuerligt underhåll och långsiktiga renoveringar.  

- Installation av värmepump kan tyckas vara en stor investering, men faktum är att en effektiv värmepump betalar sig bra över tid. Det är också bra för klimatet, säger Malte Rungård. 

Hur mycket kan jag ta ut för renovering?

Att renovera ett hus är ett dyrt projekt och det kan vara svårt att få en överblick över vad man lägger mest pengar på. Det första du bör göra är att prata med din bank så att du vet hur mycket pengar du har att röra dig med inför projektet. I den här artikeln ger vi dig en inblick i vad det är som driver upp kostnaderna och hur du ska göra för att spara några tusenlappar på ditt renoveringsprojekt. Vi går även igenom hur man hittar rätt entreprenör och varför det är viktigt att anlita rätt firma om man vill hålla nere kostnaderna.

Den här frågan har inget entydigt svar av förståeliga skäl. På Byggstart har vi sammanställt en prisdatabas baserat på projekt som har slutförts av entreprenörer i vårt nätverk. När ett projekt är färdigt får vi kopior på offerter och fakturor som entreprenören skickar till byggherren. Vår databas utgörs av slutpriser från hundratals olika projekt, och siffrorna uppdateras löpande.

Priset varierar alltså ganska mycket från projekt till projekt, och för att illustrera detta har vi tagit fram två exempelprojekt här nedan:

Totalrenovering av hus på 250 m2 med hög standard och komplexitet:

Hur får man råd att renovera?

Renoveringsprojekt kan kännas svåra att greppa, och om det är första gången man ger sig på ett sådant är det ofta svårt att komma igång. Börjar man med att kontakta entreprenörer, eller väljer man först ett nytt kök, eller måste man höra av sig till kommunen innan det ens är lönt att tänka i renoveringsbanor? Hur ett projekt går till, hur lång tid det tar och hur mycket det kostar varierar kraftigt från projekt till projekt eftersom alla projekt är olika. I den här artikeln ger vi dig en översikt över hur man vanligtvis går tillväga när man ska renovera, vad man ska tänka på, vad man ska undvika och hur man kommer i kontakt med entreprenörer som matchar ens projekt.

Först och främst bör man göra upp en plan över vilka delar av boendet som behöver renoveras. I den här artikeln pratar vi först och främst om att invändigt renovera hus (som också kallas helrenovering) som bör åtskiljas från ytskiktsrenovering vilket är ett betydligt mindre omfattande projekt. När man ger sig på en totalrenovering gör man vanligtvis saker som att riva befintliga väggar och golv, byta ut badrum och kök eller ändra om i planlösningen. En ytskiktsrenovering innefattar åtgärder som att måla om väggarna, slipa golvet, byta ut WC/möbler i badrummet eller sätta kakel, vilket är betydligt mindre krävande ingrepp än de som utförs i en totalrenovering.

Oavsett vilken typ av projekt det gäller så bör man prata med banken i ett tidigt skede. Då får man en bra uppfattning om vad man har råd med och kan börja med att identifiera vilka utgiftsposter som ska prioriteras eller inte. 

Man kan spara in flera tusenlappar redan i planeringsstadiet, men man måste ofta fatta en del svåra beslut. Efter samtalet med banken är det dags att tänka igenom vad som är viktigast för familjens behov, och skriva en prioriteringslista över de områden ni tycker är viktigast att lägga pengar på samt var det går att spara in på utgifterna. Läs vidare för att lära dig mer om vad ett renoveringsprojekt kan kosta.

Hur lång tid tar det att helrenovera ett hus?

Att renovera huset är ett omfattande projekt som kräver engagemang, kunskap och planering. För att underlätta för dig innan du sätter igång har vi satt ihop en checklista med 7 tips som vi på Svea Solar hoppas kan komma väl till hands!

Till och börja med är en gedigen planering A och O när man ska renovera hus. Dels för att du ska få en klar bild av vad du behöver göra, men också för att minimera riskerna av oförutsedda händelser som lätt kan uppstå när man renoverar huset. Innan du sätter igång, se gärna till att ha dessa funderingar klart för dig: 

Får man ta lån för renovering?

Det finns både för- och nackdelar med alla typer av finansiering av en renovering. Att höja ditt bolån eller att ansöka om ett byggnadslån, vilket innebär att du lånar pengar med din bostad som säkerhet, gör att du får en lägre ränta men också att amorteringskravet ökar och att du behöver amortera mer. Det kan också innebära att du behöver komplettera bostaden med ett nytt pantbrev. Att ta ett privatlån eller medlemslån utan säkerhet däremot gör att du inte påverkar din nuvarande amortering på bolånet. Du behöver heller inte komplettera med ett extra pantbrev för renoveringen. Privatlån och medlemslån har dock högre ränta än bolån och därför kan lånet bli dyrare.

- Har du utrymme över på ditt bolån, alltså att du kan höja det upp till 85 % av värdet, är det vad vi brukar rekommendera. Om du lånat till max på din bostad och behöver en renovering, till exempel om du behöver renovera i samband med husköpet är ett privatlån eller ett medlemslån bra alternativ, säger Emil Berntsson.

Hur mycket kan man renovera utan bygglov?

  • Byggnadsnämnden utfärdar bygglov
  • Nybyggnad och tillbyggnad
  • Då krävs inte bygglov
  • Då behövs varken bygglov eller anmälan
  • Då krävs anmälan men inget bygglov
  • Handläggningstid för bygglov
  • Tips för att få bygglov
  • Vanliga frågor och svar om bygglov

Idag är det kommunerna i landet som utfärdar bygglov, mer exakt byggnadsnämnden. Det är plan- och bygglagen (PBL) som reglerar bygglov. Tidigare, fram till 2012, kunde även regeringen bestämma att ett byggnadstillstånd skulle krävas av länsarbetsnämnden. Detta var ett samhällsekonomiskt styrmedel som sedan avskaffades.

Det krävs dock mer än bara ett bygglov för att få börja bygga. Byggherren måste få ett besked från byggnadsnämnden innan projektet kan starta. Förutom bygglov krävs ibland även andra tillstånd, som strandskyddsdispens. Förutom att du ofta behöver ett bygglov för att bygga nytt, bygga om eller utföra vissa ändringar, kan det även krävas vid uppförandet av en ny mur. Andra saker som kan kräva bygglov är när:

  • Murar och plank ska byggas
  • När större fordon ska parkeras permanent (exempelvis husbilar och husbåtar)
  • Fasta cisterner för att förvara hälso- och miljöfarliga produkter ska ställas upp (dock behövs inte tillstånd om dessa endast ska användas för privat bruk)
  • Radio- och telemaster ska byggas

När behöver man bygglov, egentligen? För byggnadsprojekt som avser tillbyggnader, alltså nybyggnation när du utökar byggnadens storlek, behöver du nästan alltid bygglov. Tillbyggnad kan avse tillbyggnad uppåt, nedåt eller åt sidan. I vissa fall behöver du även tillstånd för att få bygga byggnader utan väggar, som en carport, ett skärmtak eller en pergola. Något som kan vara lätt att missa är att även husvagnar och husbåtar räknas som byggnader om de ska stå parkerade under lång tid. Om du planerar att flytta en byggnad till en annan plats kommer du behöva både ett rivnings- och ett bygglov eftersom denna process räknas som rivning (när du flyttar byggnaden) och nybyggnad (när den sätts ner på en annan plats).

I vissa fall kan det krävas bygglov trots att du inte bygger nytt eller gör en tillbyggnad. Detta gäller främst för bostäder belägna i ett område med detaljplan. Då kan det krävas tillstånd för att få:

  • Måla huset i en ny färg
  • Byta fasadbeklädnad (exempelvis puts till trä)
  • Byta takmaterial (exempelvis tegel till plåt)

Ibland är det möjligt att bygga utan bygglov, det gäller främst en- och tvåbostadshus. Bland annat kan det vara möjligt att bygga uteplatser, skärmtak, friggebodar, plank och tillbyggnader utan bygglov. Även saker som fasadändringar och byggandet av takkupor kan få utföras utan ett bygglov. Något annat som går att göra utan bygglov är att bygga ett attefallshus, alltså ett småhus på max 30 kvadratmeter, eller en tillbyggnad på 15 kvadratmeter. Du behöver i så fall ett startbesked från byggnadsnämnden. Du ska även göra en anmälan till nämnden. Oavsett om du behöver göra en anmälan eller inte får du inte bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen om dina grannar inte gett sitt medgivande. Medgivandet bör alltid vara skriftligt.

Hur många år tillbaka får man dra av för renovering?

Arbeten som du gör på din bostad kan delas in i två kategorier. Den ena kategorin är grundförbättringar. Den andra kategorin är reparationer och underhåll. Det är olika regler för dessa två kategorier: grundförbättringar ger avdrag för hela utgiften, och förbättrande reparationer och underhåll kan ge avdrag för en del av utgiften.

Vilka renoveringar lönar sig?

Men vad är värt att renovera? Enligt undersökningen är varannan köpare beredda att betala mer för ett miljö- och kostnadseffektivt värmesystem. Medans endast sex procent är beredda att betala mer för nymålade väggar och tak.

– I takt med de skenande elpriserna har vi sett ett stadigt ökat intresse för bostäder med låga uppvärmningskostnader, medan de med höga kostnader ofta varit svårare att sälja och i en del fall helt iskalla. Även om det är stor investering kan det vara värt att se över sitt värmesystem inför en försäljning, säger Fredrik.