:

Vad ska man tänka på när man deklarerar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man tänka på när man deklarerar?
  2. Vad är avdragsgillt för privatpersoner?
  3. Hur mycket ska man tjäna för att deklarera?
  4. Hur får man tillbaka mer på skatten?
  5. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  6. Får man dra av vitvaror i deklarationen?
  7. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  8. Hur många tjänar över 40000 i månaden?
  9. Hur gör man för att jämka?
  10. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  11. Hur mycket får man tjäna i månaden utan att betala skatt?
  12. Får man dra av flyttkostnader i deklaration?
  13. Får man göra avdrag för Hemnet?
  14. Har Skatteverket koll på Swish?
  15. När räknas man som höginkomsttagare?

Vad ska man tänka på när man deklarerar?

Den 15 mars 2022 öppnar Skatteverkets e-tjänst för årets deklaration. De som har en digital brevlåda – som exempelvis Kivra - kommer att få sina deklarationsblanketter redan mellan den 2-7 mars. De som vill göra sin deklaration på papper får vänta tills att deklarationen skickas ut fysiskt mellan den 15 mars och 15 april. 

På deklarationsblanketten är många uppgifter redan ifyllda av Skatteverket som har hämtat in information från arbetsgivare, bank och försäkringskassa. Om allt är rätt ifyllt kan du enkelt och snabbt godkänna deklarationen, men det kan vara en bra idé att granska även det ifyllda och se över om det finns avdrag  du kan göra.

–  Det kan löna sig att ägna någon minut åt att granska det förifyllda och inte godkänna deklarationen direkt. Även om det är lockande. Tänk igenom om det finns något som kan påverka din deklaration. Godkända avdrag kan ge pengar tillbaka eller mindre kvarskatt, därför kan det vara gynnsamt att gå igenom deklarationen innan man godkänner den, säger Pernilla Ask Nordström, skattejurist på Family Office inom Söderberg & Partners.

Vad är avdragsgillt för privatpersoner?

Har du inrett ett rum eller del av ett rum hemma för att jobba i har du som regel inte rätt till något avdrag.

Har du hyrt ett rum utanför din bostad kan du ha rätt till avdrag men då krävs att du kan visa att det finns ett behov, att det avser ett kontorsutrymme som är anpassat för arbetsuppgifterna och att du bara får använda rummet till att arbeta i. Du kan då få avdrag med de kostnader du har haft för att hyra rummet.

Hur mycket ska man tjäna för att deklarera?

Det är du själv som ansvarar för att tillräckligt mycket skatt dras på din totala inkomst. Ju fler utbetalare du har, desto större är risken för att det totala skatteavdraget blir för lågt. Vi förklarar hur det fungerar och ger dig tips för att undvika kvarskatt.

Om du tar ut hela din allmänna pension från Pensionsmyndigheten kommer vi att göra ett skatteavdrag enligt den skattetabell som gäller för din kommun. Om du samtidigt tar ut tjänstepension dras endast 30 procent på dina tjänstepensioner.

Om du endast tar ut en del av din pension, drar vi 30 procent eftersom vi anser oss vara sidoarbetsgivare och att din arbetsgivare eller annan ska dra skatt enligt tabell.  

Från det år du fyller 67 år är du berättigad till ett förhöjt grundavdrag vilket innebär att du betalar lägre skatt på din pension. Det året flyttas du som har pension från kolumn 6 till kolumn 2 i skattetabellen. Oavsett om du tagit ut pensionen tidigare eller börjar ta ut från 67 år så får du ett lägre skatteavdrag. 

  • Från 2023  kommer de som är födda 1957-1958 att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 67 år.
  • Från 2026 ändras dessa regler igen vilket innebär att de som är födda från och med 1959 kommer att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 68 år. Observera att det finns förslag om att denna ålder ska sänkas till 67 år för födda 1959. 

Hur får man tillbaka mer på skatten?

Fédas konto har i skrivande stund över 50 000 följare på plattormen och tipsar sina följare om olika knep för att de ska få ut mer av vardagen. 

I ett klipp berättar han hur du kan få tillbaka mer på skatten, och om du behöver betala tillbaka kan du i bästa fall slippa betala och även du få pengar tillbaka.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hur kan jag kontrollera vilket mottagarkonto som är registrerat för mig?

Om du har deklarerat med säkerhetskoder kan du logga in i e‑tjänsten Inkomstdeklaration 1 och kontrollera uppgifterna om mottagarkonto under menyalternativet Bankkonto.

Får man dra av vitvaror i deklarationen?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Med Swish kan du snabbt och säkert skicka och ta emot pengar med mobilen. När du skaffar Swish är beloppsgränsen 3000 kronor per vecka. Du kan enkelt ändra gränsen i internetbanken eller i vår app. 

När du skaffar Swish får du som är 18 år eller äldre automatiskt en beloppsgräns på 3000 kronor per rullande 7 dagar.

Hur många tjänar över 40000 i månaden?

Vi kommer att gå igenom olika metoder man skulle kunna använda för att hitta en definition på höginkomsttagare. Det finns ingen officiell gräns varför man bör se på frågan från olika synvinklar.

Ett sätt att se på huruvida man är höginkomsttagare eller ej är att se på skatten. Har man hög lön, får man utöver kommunalskatten (som är runt 30% +/- några procentenheter beroende på kommun), betala statlig inkomstskatt (20%). Skatten tas ut på inkomster över brytpunkten.

För 2022 är brytpunkten 540 700 kr per år före grundavdrag, men vi kan också ta hänsyn till grundavdraget. Den som inte har fyllt 65 år vid årets ingång kan ha en total årsinkomst på 554 900 kronor (540 700 + 14 200) innan den statliga inkomstskatten börjar tas ut, vilket betyder att de som har en månadslön på drygt 46 000 kr eller mer måste betala statlig inkomstskatt.

Man skulle kunna säga att definition på höginkomsttagare alltså är en inkomst över 46 000 kr.

Hur gör man för att jämka?

Att skattejämka innebär helt enkelt att du justerar ditt skatteavdrag under året och betalar mindre i skatt varje månad under det aktuella inkomståret, i stället för att deklarera skatteavdraget efterföljande inkomstår. Jämkningen påverkar med andra ord egentligen inte hur mycket avdrag du får, utan snarare när du får det.  

Tänk på att inte skattejämka för stora belopp. Då kan du nämligen få kvarskatt, vilket innebär att du måste betala tillbaka det du har jämkat för.

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Redan nu går Ringhals, Forsmark och Oskarshamn med förlust vissa perioder. Nybyggd kärnkraft kräver ett ännu högre elpris för att bli lönsam. Och de stigande räntorna har fått produktionskostnaderna att skena.

Hur mycket får man tjäna i månaden utan att betala skatt?

För de flesta ungdomar har skolan ringt ut och sommarlovet tagit vid. En lite annorlunda sommar i spåren av pandemin men för den som ska jobba under lovet kan det vara bra att känna till att man inte behöver betala skatt på det man tjänar upp till en viss summa.

(Tips: Är du förälder, mor/farförälder eller har någon ungdom i din närhet som du vet ska sommarjobba? Tipsa om denna artikel så slipper din ungdom betala skatt i onödan.)

Får man dra av flyttkostnader i deklaration?

Vid en bostadsförsäljning så finns det vissa kostnader som du har möjlighet att dra av, som är avdragsgilla. Det kan handla om grundförbättringar eller renovering och underhåll av bostaden. Avdragsgilla kostnader kan även handla om kostnader relaterade till flytten, som exempelvis mäklararvoden eller homestaging.

En fråga vi ofta får är om det går att dra av flyttstädning eller flytthjälp för att minska skatten, alltså får du göra avdrag för flyttkostnader? Tyvärr är flyttstädning inte avdragsgillt vid husförsäljning. Det finns vissa undantag där flytthjälp kan vara avdragsgillt men det handlar om specifika fall. Exempel på detta är att du ska ha blivit uppsagd från din nuvarande tjänst och att det enda sättet att få behålla jobbet är att flytta till en annan ort. 

Skatteverket har många bra guider för hur du ska beräkna de flyttrelaterade avdrag du får göra. Du kan till exempel göra avdrag för hela utgiften om du har byggt ett nytt hus, byggt ut ett hus, installerat en tvättmaskin där det saknats en sedan tidigare eller om du gjort om ett garage till ett badrum. Utöver detta så finns det kostnader där du får göra avdrag för delar av utgifterna. Det kan exempelvis handla om att du bytt ut en plastmatta mot ekparkett, bytt tak från papp till plåt, bytt handfat eller tapetserat om väggar. Om du är osäker på vilken typ av avdrag du får göra rekommenderar vi dig alltid att kolla med Skatteverket.

Får man göra avdrag för Hemnet?

Hemnet har i alla tider tagit betalt via en abonnemangsavgift som mäklarfirmorna betalt. För några år sedan insåg Hemnet att de kan tjäna ännu mer pengar. De började då att skicka en faktura direkt hem till bostadens säljare så fort annonsen publicerades på hemsidan.

Storleken på fakturans belopp styrs av bostadens utgångspris. Hemnet-fakturan måste säljaren betala själv men en duktig förhandlare brukar kunna få mäklaren att dra av Hemnet-kostnaden från sin provision.

För att räkna ut annonskostnaden måste du besöka Hemnets hemsida och fylla i din adress och utgångspris. Kalkylatorn räknar sedan ut annonskostnaden. I tabellen nedan kan du se lite exempel på ungefärliga kostnader för annonsering.

Har Skatteverket koll på Swish?

Likt rotavdraget är rutavdraget en skattereduktion och innebär att du kan göra ett avdrag på arbetskostnaden när du anlitar företag för att utföra tjänster i ditt hem. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker, som du säkert genom förkortningen redan listat ut, arbeten inom just rengöring, underhåll och tvätt.  

Exempel på tjänster som du kan använda rutavdraget vid är hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. Du kan också använda dig av rutavdraget när du:

  • Anlitar barnvakt
  • Anlitar hjälp för snöskottning samt vid installation
  • Underhåll eller reparation av fiber 

När räknas man som höginkomsttagare?

Man blir enligt Lönefakta höginkomsttagare om inkomsten hamnar inom översta decilen, det vill säga de tio procent som har de högsta inkomsterna i landet. I Sverige går i dag gränsen vid en månadslön på 48 800 kronor, före skatt.

Ytterligare ett sätt att avgöra vem som är höginkomsttagare är att titta på vilka som betalar statlig inkomstskatt i Sverige. Den så kallade skiktgränsen förflyttas vanligen, av ideologiska skäl, när en ny regering tillträder. För inkomståret 2019 är den nedre skiktgränsen 490 700 kronor, vilket motsvarar en månadsinkomst på ungefär 40 900 kronor. De som tjänar över denna gräns betalar statlig inkomstskatt på 20 procent. Nästa skiktgräns är 689 300 (57 400 kr i månaden). Den som tjänar över denna gräns betalar i stället 25 procent i skatt.