:

Kan företag få Elpriskompensation?

Innehållsförteckning:

  1. Kan företag få Elpriskompensation?
  2. Får man elstöd för företag?
  3. Hur mycket elstöd får företagen?
  4. Hur betalas Elstödet ut till företag?
  5. Får företag Elprisstöd?
  6. Får företag elstöd 2023?
  7. Hur räknar jag ut mitt Elprisstöd?
  8. När betalas Elprisstödet ut till företag?
  9. När får företag Elstödet utbetalt?
  10. Får företag tillbaka på elräkningen?
  11. Får alla Elprisstöd 2023?
  12. Vilka har rätt till elstöd 2023?
  13. Vilka får Elprisstöd 2023?
  14. Vilka företag får Elprisstöd?
  15. Hur kommer Elprisstödet att betalas ut?

Kan företag få Elpriskompensation?

När du går på ett event, eller på andra sätt delar med dig av dina personuppgifter såsom namn och e-post med mera till Företagarna, önskar vi ditt samtycke till behandling av personuppgifter.

Behandling av personuppgifter, d.v.s. uppgifter som kan knytas till en viss levande person, omfattas av bestämmelserna i  EUs allmänna dataskyddsförordning ”GDPR”. (Tidigare personuppgiftslagen (1998:204), ”PuL”)

Får man elstöd för företag?

Regeringens förslag innebär att elstöd går till företag med eluttag i elområde 3 och 4. Maxtaket får inte överstiga 2 miljoner euro (drygt 22 miljoner kronor).

Beloppet som betalas ut i elstöd beror på förbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022.

De i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kWh och de i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kWh.

Hur mycket elstöd får företagen?

Förslaget innebär att elstöd går till näringsidkare och juridiska personer som har eluttag i elområde 3 och 4 med maxtak som inte får överstiga 2 miljoner euro (drygt 22 miljoner kronor). Storleken på elstödet upp till maxbeloppet bestäms av hur stor förbrukningen har varit under perioden oktober 2021 till september 2022, likt det tidigare förslaget. De med eluttag i elområde 4 får 0,79 kronor per förbrukad kWh under perioden och de i elområde 3 får 0,50 kronor per förbrukad kWh, likt det tidigare förslaget. Inget elstöd betalas till näringsidkare och juridiska personer som har eluttag i elområde 1 och 2 (norra Sverige). För att få elstödet ska näringsidkare och juridiska personer ha haft ett giltigt elnätsavtal i elområde 3 och 4 den 17 november 2022. Den som har tecknat avtal efter 17 novembeer 2022 får därmed inget elstöd för den eluttagspunkten. Svenska kraftnät lät även meddela att taket som ej får överstiga 2 miljoner euro avser även koncerner som kan bestå av flera juridiska personer.

Hur betalas Elstödet ut till företag?

Publicerad 30 maj 2023

I dag öppnar ansökningsförfarandet för elstödet till företag. Företagen ansöker om elstödet via Skatteverkets webbplats och sista dagen för ansökan är den 25 september 2023.

Får företag Elprisstöd?

I det här sammanhanget räknas ett företag som elintensivt när det använder minst 0,015 kWh per omsatt krona (exklusive uppvärmning).

Definitionen är vald utifrån att det är elanvändning, inte bransch, som ska avgöra om man är berättigad till stöd.

För att ett företag ska få stöd behöver följande krav vara uppfyllda:

Får företag elstöd 2023?

Från och med den 30 maj till den 25 september 2023 erbjuder Skatteverket möjligheten för företag att ansöka om elstöd. Efter att en ansökan har lämnats in och bedömts som komplett, kan företagen förvänta sig att få elstödet utbetalt inom bara några dagar till sitt skattekonto. För att underlätta ansökningsprocessen kan företag även välja att ansöka genom ombud. För detta krävs en särskild ombudsbehörighet som kan ansökas via Skatteverkets e-tjänst. 

Skatteverket betonar själva att de är väl förbereda inför ansökningsperiodens start den 30 maj och strävar efter att kunna hantera ansökningar snabbt och effektivt. De har satt upp ambitiösa mål att automatisera så mycket som möjligt, vilket kommer att påskynda processen. Vissa ansökningar kan dock kräva manuell hantering, vilket kan ta lite längre tid, men Skatteverket arbetar för att minimera sådana fall.

Hur räknar jag ut mitt Elprisstöd?

Torsdagen den 27 oktober 2022 presenterade regeringen tillsammans med Svenska Kraftnät detaljer kring elprisstöd (3) som är till för att hjälpa hushåll och företag som drabbats av höga elpriser under perioden oktober 2021 till september 2022.. I förslaget som presenterades ingår endast stöd till elkunder i södra Sverige, norra delarna av landet kommer inte kunna att ansöka om elpriskompensation. Ersättningsnivåerna elprisbidraget skiljer sig åt beroende på elområde som illustreras i bilden nedan.

När betalas Elprisstödet ut till företag?

Elprisstödet ligger på totalt 55 miljarder kronor och tillgodoser ungefär fem miljoner elkunder – privatpersoner, företag, organisationer och föreningar. Försäkringskassan sköter utbetalningarna till privatpersoner, vilka kommer att påbörjas den 20 februari. Pengarna betalas ut succesivt och de flesta ska ha fått sitt elstöd den 7 mars. Beloppet beräknas i sin tur på elförbrukningen du hade mellan oktober 2021 och september 2022.

När får företag Elstödet utbetalt?

Regeringens förslag innebär att elstöd går till företag med eluttag i elområde 3 och 4. Maxtaket får inte överstiga 2 miljoner euro (drygt 22 miljoner kronor).

Beloppet som betalas ut i elstöd beror på förbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022.

De i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kWh och de i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kWh.

Får företag tillbaka på elräkningen?

Det kan ibland vara svårt att veta vilken adress du ska vara folkbokförd på. Vi har listat några olika exempel, men är du osäker eller har frågor kan du kontakta oss.

Om du flyttar hemifrån för att plugga på universitet eller högskola ska du göra en flyttanmälan. Det spelar ingen roll om du flyttar in hos en kompis, till ett studentrum eller till en egen lägenhet. Du ska meddela Skatteverket din nya adress oavsett om din nya bostad finns i din hemstad eller på en annan ort.

Får alla Elprisstöd 2023?

För att få det första elstödet måste du uppfylla tre kriterier:

  • Du ska vara en elanvändare, som köper el för eget bruk i Sverige. Det kallas att du är en ”elslutskund”, och i den gruppen ingår inte bara privatpersoner utan även exempelvis företag, föreningar och samfälligheter.
  • Du ska ett eget avtal med ett elnätsföretag för en så kallad uttagspunkt vid en viss tidpunkt, som kallas brytpunkt. Stödet kommer att gå till det personnummer, samordningsnummer eller organisationsnummer som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. Vad är uttagspunkten då? Jo, uttagspunkten är anslutningen mellan din elanläggning och ditt elnätsföretag elnät.
  • Din elanläggning ska vara ansluten till elnätet i södra Sverige, i elområde SE3 eller SE4.

Det finns tre grupper som inte får något elstöd enligt den första modellen:

  • Elanvändare i de två norra elområdena SE1 och SE2 blir utan. Stödet beräknas utifrån användarens förbrukning från 1 oktober 2021 till 30 september 2022 i elområden där medelpriset var högre än ett så kallat ”nationellt referenspris” på 75 öre per kWh. Och elens medelpris var inte ”tillräckligt högt” i norra Sverige under den perioden. I SE1 och SE2 låg medelpriset på 43 respektive 46 öre per kWh. (Se fråga om nationellt referenspris.)
  • Om el ingår i din hyra kommer inga stödpengar att betalas direkt till dig. Du har ju inget eget elnätsavtal. Men din hyresvärd eller bostadsrättsförening, som får stödet, kan naturligtvis välja att dela ut pengarna till dig och dina grannar.
  • Personer på EU:s sanktionslista får inga stödpengar.

Regeringen meddelade 9 januari att det ska tas fram ytterligare ett elprisstöd. Det ska gå till hushåll i hela Sverige, alltså i alla fyra elområden. Stödet ska baseras på elförbrukning och elpris under november och december 2022.

Svenska kraftnät fick i uppdrag att utforma en modell, och den 30 januari lämnade Svenska kraftnät in en ansökan till Energimarknadsinspektionen, Ei. Den tredje februari gav Ei grönt ljus. Maximalt 10 miljarder kronor får betalas ut till den fysiska person som hade ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för den uttagspunkt där el förbrukades under november-december 2022.

Ersättningen går till hushåll där elpriset i snitt har legat över 75 öre per kWh under de två månaderna. Därmed inkluderas hushåll i hela Sverige, alltså i alla fyra elområden. Detta eftersom snittpriset låg över 75 öre per kWh i hela landet.

I förslaget finns inget tak för stora elförbrukare, något som tidigare har diskuterats.

Så här beräknas stödet för de olika elområdena:

Vilka har rätt till elstöd 2023?

Regeringen har tagit fram en förordning om elstöd baserat på perioden november-december 2022 till privatpersoner i hela landet. Försäkringskassan kommer att betala ut elstödet senast den 9 juni.

Den 30 januari lämnade Svenska kraftnät in en ansökan om elstöd till privatpersoner i hela Sverige baserat på perioden november och december 2022. Nu har Försäkringskassan gett besked om att detta elstöd kommer att betalas ut senast den 9 juni förutsatt att inget oförutsett inträffar. 

Vilka får Elprisstöd 2023?

Elstöd 1 Du har rätt till ersättning om du har ett elnätsavtal och använt el i hushållet i elområde 3 och 4 som avser mellersta och södra Sverige. Användningen ska ha skett mellan 1 oktober 2021 till 30 september 2022. Den person som stått på elnätsavtalet vid brytpunkten den 17 november 2022 är den som är berättigad till ersättning.

Elstöd 2 Du har rätt till ersättning om du har ett elnätsavtal och använt el i hushållet i elområde 1 till 4 som avser hela Sverige. Användningen ska ha skett mellan november och december 2022. Den person som stått på elnätsavtalet vid brytpunkten den 31 december 2022 är den som är berättigad till ersättning.

Försäkringskassan hanterar tillsammans med Swedbank utbetalningen av elstödet (Försäkringskassan 2023). Du behöver anmäla ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister innan den 13 februari för att utbetalningen av elstöd 1 ska ske snarast det blir möjligt. Du kommer få dina pengar även om du inte anmäler något konto men då kommer utbetalningen försenas. Det finns inget krav på att vara kund hos Swedbank för att kunna anmäla konto för utbetalning.

  • Du som är pensionär – och får pension via Pensionsmyndigheten kommer få elstödet utbetalt till det konto som redan är anmält hos dem. Du behöver således inte anmäla något konto hos Swedbank.
  • Du som bor utomlands – kan i undantagsfall behöva skicka in dina kontouppgifter brevledes.
  • Du som saknar konto – kommer istället få dina pengar utbetalda via en utbetalningsavi.

Vilka företag får Elprisstöd?

Svenska kraftnät har lämnat in en ansökan till Energimarknadsinspektionen om ett andra elprisstöd 2023. Stödet kommer att omfatta hela Sverige och är baserat på en förbrukning under perioden november-december 2022. Det är ännu inte klart när eller hur det nya stödet kommer att betalas ut.

Den 20 februari 2023 påbörjas den första utbetalningen till privatpersoner i elprisområde 3 och 4. Det innebär att de första personerna har pengarna på sina konton den 23 februari. Stödet är baserat på förbrukning för perioden oktober 2021 - september 2022. Du som har ett eget elnätsavtal får stöd.

Hur kommer Elprisstödet att betalas ut?

Svenska kraftnät har lämnat in en ansökan till Energimarknadsinspektionen om ett andra elprisstöd 2023. Stödet kommer att omfatta hela Sverige och är baserat på en förbrukning under perioden november-december 2022. Det är ännu inte klart när eller hur det nya stödet kommer att betalas ut.

Den 20 februari 2023 påbörjas den första utbetalningen till privatpersoner i elprisområde 3 och 4. Det innebär att de första personerna har pengarna på sina konton den 23 februari. Stödet är baserat på förbrukning för perioden oktober 2021 - september 2022. Du som har ett eget elnätsavtal får stöd.