:

Kan man bo i Spanien och jobba i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man bo i Spanien och jobba i Sverige?
  2. Kan man bo utomlands och jobba i Sverige?
  3. Kan en svensk medborgare bo i Spanien?
  4. Kan man vara skriven både i Sverige och Spanien?
  5. Vad är en normal lön i Spanien?
  6. Är det tryggt att bo i Spanien?
  7. Vad är 183 dagars regeln?
  8. Kan man bo i två länder samtidigt?
  9. Är det billigare att leva i Spanien än Sverige?
  10. Är det värt att flytta till Spanien?
  11. Hur mycket pengar behöver man för att bo i Spanien?
  12. Hur mycket billigare är det att bo i Spanien?
  13. Är det gratis sjukvård i Spanien?
  14. Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?
  15. Måste man betala skatt i två länder?

Kan man bo i Spanien och jobba i Sverige?

Spanien tillhör EU:s medlemsländer, liksom Sverige. Det gör att du som är svensk medborgare enkelt kan flytta. Du behöver inte ansöka om visum, det enda som krävs är ett svenskt pass. Det ger dig rätt att stanna i landet i upp till tre månader. Vill du stanna längre eller bosätta dig, behöver du registrera dig hos de spanska myndigheterna. Nyfiken om hur det är att bo i Spanien?  

När du registrerar dig hos myndigheterna i ditt nya hemland får du ett skatteidentifikationsnummer. I Spanien kallas detta NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero). Med hjälp av numret kan du t. ex. öppna bankkonto, teckna försäkringar och öppna internet- och telefonabonnemang. Du ansöker om ditt nummer innan du får tillträde till din nya bostad. Vi guidar dig!

Kan man bo utomlands och jobba i Sverige?

Att arbeta i Sverige men bo i Spanien är populärt, men det finns samtidigt saker du ska tänka på. Samtliga av dessa saker tar vi upp i den här artikeln.

Kan en svensk medborgare bo i Spanien?

Drömmer du om ett liv i Spanien? Med dagens möjligheter till distansarbete behöver du inte längre vänta till pensionen för att bo i Spanien under en längre period. Hur ska du välja vilket område du ska bosätta dig i? Hur fungerar ett bostadsköp i Spanien? Annica Waller Wallin, mäklare på Bjurfors Marbella, berättar mer om hur det fungerar att flytta till Spanien och vad du bör tänka igenom och förbereda innan flyttlasset går.

Härligare klimat, fantastiska stränder och lägre levnadskostnader. Det är bara några av fördelarna med livet i Spanien, något som alltfler svenskar har fått upp ögonen för. Vissa flyttar ner för en del av året och andra väljer att bosätta sig permanent. Oavsett hur länge du tänker stanna så finns det en del praktiska saker att fundera igenom inför en flytt till Spanien.

Ett viktigt beslut är givetvis vilket område i Spanien du ska flytta till.  Populära områden bland svenskar i Spanien är Costa Blanca, Costa Tropical, Costa del Sol och Mallorca. Annica Waller Wallin, mäklare på Bjurfors Marbella, tipsar om hur du kan gå tillväga när du ska välja område: 

– Gör ordentlig research och besök olika områden för att lära känna omgivningarna innan du bestämmer dig för var du ska köpa eller hyra. Promenera runt på egen hand, prova några olika restauranger och se vilket utbud som finns i området. På så sätt blir det enklare att avgränsa din sökning och hitta en passande ort och ett boende som passar just dina önskemål, säger Annica Waller Wallin.

Kan man vara skriven både i Sverige och Spanien?

Om du planerar att bo utomlands i ett år eller mer ska du rapportera det till Skatteverket minst en vecka före avresa. Detsamma gäller om du i början bara har planerat att stanna utomlands en kortare period men sedan bestämmer dig för att förlänga din vistelse till ett år eller mer. Det är viktigt att notera att detta gäller alla som bor i Sverige, oavsett om de har svenskt pass eller inte. Om din avresa ställs in eller skjuts upp måste du meddela Skatteverket senast det tidigare angivna avresedatumet. Du kan läsa all uppdaterad information på Skatteverkets hemsida, där hittar du också formuläret du behöver fylla i: Flytta utomlands. 

Vad är en normal lön i Spanien?

Arbetsförhållandena i Spanien regleras huvudsakligen av arbetstagarstadgan och kollektivavtal, som ingås mellan företag och företrädare för arbetstagare och deras genomförande är obligatoriskt för båda parter.

Den maximala varaktigheten av en normal arbetsdag i Spanien är i genomsnitt 40 timmars arbete per vecka, baserat på årsproduktion. Arbetsdagen får inte överstiga 9 timmar, utom i de fall då kollektivavtalet mellan företagaren och arbetstagarnas representanter fastställer en annan uppdelning av arbetsdagen, i alla fall med beaktande av minimipauserna mellan arbetsdagarna, som måste vara minst 12 timmar. Övertid får inte överstiga 80 timmar per år.

Årlig semester är 30 kalenderdagar per arbetsår och inkluderar både arbets- och helgdagar. Som i de flesta länder ges mammaledighet för kvinnor i Spanien. Officiellt är det 16 veckor med full lön. Denna tid ökar till 18 veckor vid tvillingfödsel och upp till 20 veckor vid trillingfödsel.

Är det tryggt att bo i Spanien?

Spanienproffsen.com erbjuder marknaden ett helt nytt koncept. Vårt fokus är att ge ett komplett företagsregister samt en professionell information om hur det är att leva och bo i Spanien. Det är en portal som ALLA med intresse för Spanien skall ha glädje och nytta av. Oavsett om man redan har köpt bostad eller planerar att köpa och vill veta mer om Spanien.

• Vi erbjuder en komplett lista på nästan 400 företag inom 75 olika branscher på Costa del Sol där man kan prata sitt eget språk. Det är olika företag med svensk, norsk eller dansk ägare. Företag från olika branscher och oavsett vilken yrkesgrupp som man letar efter så hittar man den här. Det är tryggt att beställa tjänster eller varor på sitt eget språk när man befinner dig i ett främmande land. Spanienproffsen är till för att hjälpa till med detta.

Vad är 183 dagars regeln?

Riksdagen har idag den 4 november antagit ett lagförslag om införande av ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp som redan vid årsskiftet kommer att leda till förändringar av de skatterättsliga förutsättningarna för utländsk arbetskraft som tillfälligt arbetar i Sverige. De nya reglerna innebär bland annat att den så kallade 183 dagars-regeln, som hittills inneburit ett undantag för beskattning av t.ex. inhyrd arbetskraft från utländska företag som utför arbete i Sverige, inte längre kommer vara tillämplig i samma utsträckning som tidigare. Lagändringen kommer att påverka såväl de utländska arbetstagare som tillfälligt arbetar i Sverige som de svenska företag vilka utnyttjar inhyrd personal från utländska företag liksom de utländska företagen. 

BakgrundMed nuvarande lagstiftning har begränsat skatteskyldiga arbetstagare endast beskattats för tillfälligt arbete i Sverige om de varit anställda vid ett företag i Sverige. Om de däremot varit inhyrda från en arbetsgivare som saknar hemvist i Sverige har den så kallade 183-dagarsregeln, även kallad Montörregeln, tillämpats. Regeln innebär att så länge som vistelseperioden inte överskrider 183 dagar under en tolvmånadersperiod så beskattas arbetstagaren inte enligt svenska skatteregler utan efter skattereglerna i sitt hemland. Vidare finns ytterligare krav på att ersättningen inte får belasta något fast driftställe som arbetsgivaren har i Sverige.

Kan man bo i två länder samtidigt?

Det beror i första hand på hur mycket tid du tillbringar i Sverige respektive utlandet.

Om du har enkel bosättning i Sverige, dvs. om du tillbringar mindre än 52 dagar per år i utlandet (mindre än en sjundedel av tiden) ska du även i fortsättningen vara folkbokförd i Sverige. Om förhållandet är det omvända, dvs. att du har enkel bosättning i utlandet, ska du anmäla flyttning till utlandet.

Är det billigare att leva i Spanien än Sverige?

Hoppa till innehåll

Om du planerar att besöka eller kanske framförallt bosätta sig kan det vara väldigt intressant att ta en titt på vilka kostnader man kan förvänta sig att få uppleva i Spanien. Kommer ditt liv att bli dyrare eller billigare efter en flytt till Spanien? Kommer din passiva inkomst, din eventuella nya (i många fall) lägre lön eller din pension att räcka för att kunna leva det livet som du vill leva i Spanien?

Är det värt att flytta till Spanien?

Som medborgare i ett EU-land har du rätt att flytta runt och röra dig fritt i samtliga övriga medlemsnationer. Detta gäller även i Spanien, vilket gör att du inte behöver ansöka om visum eller uppehållstillstånd.

Behövs pass till Spanien? kanske du då undrar och det enkla svaret är:

Nu när du flyttat ner till värmen och fått andra saker fixat, kanske det vore lättast att bara fortsätta använda ditt svenska bankkort?

Nja kanske inte. Vad som bör tänkas på är de avgifter din bank då kommer att ta ut för att du ska kunna använda kortet – allt från uttagsavgifter i bankomaten till valutaväxlingsavgifter i butikerna.

Då är det ett bättre alternativ attöppna ett spanskt bankkonto för att sedan föra över dina pengar från ditt svenska konto till. Du gör detta enklast genom att kontakta en av de mer välkända bankerna och ansöka om ett konto:

Ett sådant alternativ är Wise.Som kund hos Wise får du ett av våra konton med vilket du kan ha upp till 50 olika valutor på en och samma gång och ta emot och skicka pengar som lokala transaktioner – med dedikerade IBAN detaljer för euro och 7 andra valutor.

Detta innebär att du som nybliven spanjor kan ha tillgång till både dina euro och dina svenska kronor och behöver du flytta pengar från Sverige, ja då sker det snabbt och enkelt som en vanlig transaktion utan en massa avgifter.

Med det tillhörande bankkortet kan du sedan betala i butik – både i Spanien och i ett av de andra 54 valutornas tillhörande land – utan att behöva oroa dig för kostsamma valutaväxlingsavgifter i efterhand eller överraskningar när du kommer hem.

Hur mycket pengar behöver man för att bo i Spanien?

Det finns gott om fördelar med att bo i Spanien, men det är inte bara guld och gröna skogar så klart, precis som i vilket annat land som helst, så finns där ett par nackdelar som kan vara värda att nämnas.

Hur mycket billigare är det att bo i Spanien?

Som medborgare i ett EU-land har du rätt att flytta runt och röra dig fritt i samtliga övriga medlemsnationer. Detta gäller även i Spanien, vilket gör att du inte behöver ansöka om visum eller uppehållstillstånd.

Behövs pass till Spanien? kanske du då undrar och det enkla svaret är:

Nu när du flyttat ner till värmen och fått andra saker fixat, kanske det vore lättast att bara fortsätta använda ditt svenska bankkort?

Nja kanske inte. Vad som bör tänkas på är de avgifter din bank då kommer att ta ut för att du ska kunna använda kortet – allt från uttagsavgifter i bankomaten till valutaväxlingsavgifter i butikerna.

Då är det ett bättre alternativ attöppna ett spanskt bankkonto för att sedan föra över dina pengar från ditt svenska konto till. Du gör detta enklast genom att kontakta en av de mer välkända bankerna och ansöka om ett konto:

Ett sådant alternativ är Wise.Som kund hos Wise får du ett av våra konton med vilket du kan ha upp till 50 olika valutor på en och samma gång och ta emot och skicka pengar som lokala transaktioner – med dedikerade IBAN detaljer för euro och 7 andra valutor.

Detta innebär att du som nybliven spanjor kan ha tillgång till både dina euro och dina svenska kronor och behöver du flytta pengar från Sverige, ja då sker det snabbt och enkelt som en vanlig transaktion utan en massa avgifter.

Med det tillhörande bankkortet kan du sedan betala i butik – både i Spanien och i ett av de andra 54 valutornas tillhörande land – utan att behöva oroa dig för kostsamma valutaväxlingsavgifter i efterhand eller överraskningar när du kommer hem.

Är det gratis sjukvård i Spanien?

Alla EU- och EEA-, samt brittiska medborgare under pensionsåldern som besöker Spanien under en kortare semester är berättigad till gratis eller billig akutsjukvård och behandlingar på alla spanska offentliga vårdcentraler och sjukhus, om de kan uppvisa ett giltigt europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC).

I grund och botten så är du berättigad till samma behandling som en spanjor, men det kan vara beroende av nivån på den offentliga sjukvården i ditt eget land - så det är vårt att dubbelchecka innan du åker.

Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?

I en dom som vi tidigare skrivit om från Högsta förvaltningsdomstolen under 2018 har det klargjorts att en sammanhängande vistelse om fem månader per år i Sverige innebär stadigvarande vistelse och därmed full beskattning i Sverige. Skatterättsnämnden har i ett förhandsbesked nu bedömt att en vistelse om fyra månader under sommaren och ytterligare cirka tre veckor per år inte ska innebära stadigvarande vistelse. Är det ett klargörande eller innebär beskedet ett än mer osäkert rättsläge?

Sökanden var en pensionär som är bosatt i utlandet. Hon avsåg att vistas i Sverige varje år under mitten av maj till mitten av september och därutöver besöka släkt och vänner under maximalt tre veckor årligen. Då rättsläget var oklart så frågade hon Skatterättsnämnden om dessa vistelser skulle innebära att hon stadigvarande vistas i Sverige eller inte.

Måste man betala skatt i två länder?

Om du inte längre vistas stadigvarande i Sverige, men tidigare varit bosatt i landet, kan du fortfarande - skatterättsligt - komma att behandlas på samma sätt som om du varit bosatt i Sverige.

Konsekvensen är att du, liksom tidigare, betraktas som obegränsat skattskyldig. Detta innebär att alla inkomster, såväl från Sverige som från annat land, ska redovisas i inkomstdeklarationen efter utflyttningen.