:

Hur får jag reda på marknadsvärdet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får jag reda på marknadsvärdet?
  2. Hur får jag reda på taxeringsvärde?
  3. Hur mycket skatt betalar man på taxeringsvärdet?
  4. När kommer taxeringsvärdet 2023?
  5. Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?
  6. Var kan jag se min fastighetsskatt?
  7. Hur vet man hur mycket ett hus är värt?
  8. Är booli gratis?
  9. Vad händer om man säljer under taxeringsvärdet?
  10. Kan man sänka taxeringsvärdet?
  11. Kan man köpa ett hus under taxeringsvärde?
  12. Kan man bjuda under taxeringsvärde?
  13. Vad är taxeringsvärdet på ett hus?
  14. Hur mycket är fastighetsskatten 2023?
  15. Kan man lita på boolis värderingar?

Hur får jag reda på marknadsvärdet?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till att börja med vill jag påpeka att en överlåtelse av en fastighet är att betrakta som gåva om köpeskillingen understiger taxeringsvärdet. Skulle marknadsvärdet understiga taxeringsvärdet görs jämförelsen naturligtvis med marknadsvärdet.

Hur får jag reda på taxeringsvärde?

Skatteverket har utvecklat en ny e-tjänst som gör det möjligt att få uppgifter om beslutade taxeringsvärden direkt på Skatteverkets webbplats. Tjänsten heter ”söka taxeringsvärde”.

Skatteverket har utvecklat en ny digital tjänst som gör att man närsomhelst på dygnet kan söka fram information om taxeringsvärde utan att sitta i telefonkö, med bland annat fastighetsmäklare som främsta målgrupp för satsningen.

Hur mycket skatt betalar man på taxeringsvärdet?

Fastighetsavgiften är 0,75% av fastighetens taxeringsvärde, upp till ett maxbelopp som är 9 287 kr för inkomståret 2022 (som deklareras under 2023).

För att räkna ut fastighetsavgiften multiplicerar man fastighetens taxeringsvärde med 0,0075. Överstiger summan årets maxbelopp är det istället maxbeloppet som skall betalas.

Dessa förutsättningar gäller för vanliga hus/villor/småhus. Takbeloppet följer den årliga förändringen av inkomstbasbeloppet. Cirka hälften av alla småhusägare i Sverige betalar maxbeloppet.

Nybyggda småhus är fria från fastighetsavgiften i 15 år från och med värdeåret. Värdeår är vanligtvis det år som huset blir färdigbyggt.

Du hittar värdeåret i ditt senaste beslut om fastighetstaxering eller på Mina sidor på Skatteverket.se

När kommer taxeringsvärdet 2023?

Vi genomför inte några värderingar utanför den egna förrättningsverksamheten. För beställning av värderingsuppdrag hänvisar vi till externa aktörer.

Två situationer kan särskiljas: Värdering av hela fastigheter till exempel inför fastighetsöverlåtelser, samt ersättning vid intrång i skogs- och jordbruksmark i samband med dragning av till exempel ledningar, vägar och järnvägar.

Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?

När du vill få fram ett taxeringsvärde är det till Skatteverket du ska vända dig. För att ta reda på taxeringsvärdet på ditt hus loggar du bara in på Mina sidor på Skatteverkets webbsida. Är du nyfiken på hur taxeringsvärdet kan komma att justeras vid till exempel en större utbyggnad kan du också göra olika testberäkningar där. Vill du ta reda på ett taxeringsvärde på någon annans fastighet behöver du först uppgifter om vilken fastighetsbeteckning som fastigheten har och i vilken kommun den ligger.

Var kan jag se min fastighetsskatt?

Fastighetsskattereformen 2008 är Villaägarnas största framgång. Men vi kan aldrig slå oss till ro. Vi tar debatten varje gång frågan om återinförd fastighetsskatt kommer upp igen. Så att du kan vara trygg.

Hur vet man hur mycket ett hus är värt?

En muntlig värdering innebär att en mäklare kommer på hembesök och bedömer ditt hus eller din bostadsrätts marknadsvärde. Värderingen får du muntligt av mäklaren och denna typ av värdering är helt gratis.

Mäklarna tjänar på dessa värderingar eftersom de får nya kundkontakter. Dessa kundkontakter är livsviktiga för mäklarnas arbete.

Mäklaren hoppas på att få sälja din bostad någon gång i framtiden. Det gör inget om det är flera år kvar till du skall sälja, mäklarna tänker långsiktigt. Kostnadsfria muntliga värderingar är en grundsten i mäkleriet.

Om du skall lägga om lånen eller utöka ditt bolån så vill banken oftast ha en skriftlig värdering som är utfärdad av en mäklare. En skriftlig värdering innebär att mäklaren skriver ett så kallat värderingsintyg. Intyget signeras av mäklaren.

Banken använder detta intyg som underlag för omläggningen eller utökningen av lånet. Eftersom mäklaren signerar värderingen så innebär det ett visst ansvar för mäklaren och därför tar många mäklare betalt för skriftliga värderingar.

Priset för en skriftlig värdering är normalt mellan 1 500 – 2 500 kr

Är booli gratis?

Vill du veta hur mycket din lägenhet eller villa verkligen är värd? Vill du se hur värdet för grannarnas hem eller släktens fritidshus utvecklats? Gör som en miljon andra svenskar, värdera din bostad och få en uppdatering av värdet varje månad. – Detta är något för alla, värdering och slutpriser är viktiga för att få en bättre bostadsmarknad, säger Emil Kaiser, vice vd på Booli.

Din bostad är ofta det största köpet du gör – och det ägande som är värt mest rent pengamässigt. Men värdet förändras hela tiden.

Vad händer om man säljer under taxeringsvärdet?

I Sverige beskattas inte gåvor, men när det kommer till fastigheter är det inte glasklart vad som ska räknas som gåva eller köp. En ren gåva är en gåva som gåvotagaren får helt gratis, men fastigheter kan faktiskt ges i gåva mot viss betalning. 

Ibland kan en fastighet säljas till ett pris under marknadsvärdet. I andra fall kan fastigheten ges bort gratis eller säljas till ett underpris, i utbyte mot att gåvotagaren tar över betalningsansvaret för fastighetens lån. Både köp till underpris och övertagande av lån är en typ av betalning, men ändå kan fastigheten betraktas som en gåva. Hur kommer det sig?

För att avgöra om överlåtelsen av en fastighet är en gåva eller ett köp används huvudsaklighetsprincipen: Om priset som den nya ägaren betalar för fastigheten är mindre än fastighetens taxeringsvärde, behandlas hela överlåtelsen som en gåva. Om priset motsvarar eller överstiger fastighetens taxeringsvärde betraktas hela överlåtelsen som ett köp. 

Kan man sänka taxeringsvärdet?

Skatteverket har börjat skicka ut deklarationer för fastighetstaxeringen 2022. Den innebär att alla hyreshus ska taxeras. Många fastigheter kommer att få kraftigt höjda taxeringsvärden och de lokala variationerna är stora. Nytt för i år är att Skatteverket kommer att vara mer restriktiv vid bedömning för anstånd och att förseningsavgifter kommer tas ut.

Fastighetsskatten är en allt större kostnad för fastighetsägare och hyresgäster. Exempelvis kan nämnas ökade taxeringsvärden i Uppsala med +23 procent, Stockholm +15 procent och Västerås +13 procent. Det finns därför anledning att se över vilka uppgifter som ska deklareras och vilka möjligheter som finns för att sänka taxeringsvärdet.

Kan man köpa ett hus under taxeringsvärde?

Jag och min syster äger en fritidsfastighet som vi vill sälja till ett av våra barn. Vi har ytterligare 4 barn.

Det finns ett intresse av att hålla nere priset så vi tänkte sälja precis under taxeringsvärdet.

Kan man bjuda under taxeringsvärde?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet för fastigheter i värdeområdet, två år före taxeringsåret, det så kallade nivååret.

Det som påverkar taxeringsvärdet på en taxeringsenhet är, förutom värdenivån, också sådana värdefaktorer som bland annat avstånd till vattendrag, tillgång till vatten- och avlopp, bostadsbyggnadens byggnadskategori, ålder, storlek och standard.

Vid småhustaxeringen 2024 är det prisutvecklingen under åren 2020-2022 och prisnivån under 2022 som har avgjort om taxeringsvärdena gått upp eller ner sedan förra taxeringen.

Vad är taxeringsvärdet på ett hus?

Taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet som bestäms av Skatteverket. Är fastigheten ett hus består taxeringsvärdet dels av ett byggnadsvärde, dels av ett tomtvärde. Är fastigheten obebyggd består den endast av ett tomtvärde. Taxeringsvärde räknas ut på samma sätt oavsett om det är ett hus med bostadsrätter, en villa eller en jordbruksfastighet. Taxeringsvärdet ska motsvara 75% av marknadsvärdet på fastigheten.

- När Skatteverket räknar ut taxeringsvärdet räknar de på det sannolika marknadsvärdet i det värdeområde som fastigheten ligger i, säger Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.

Värdeområde är ett sätt att dela upp fastigheter utifrån vilket marknadsvärde de haft vid försäljningar under de senaste två åren samt om det finns geografiska faktorer som kan påverka en fastighets taxeringsvärde, till exempel buller från en motorväg. Andra saker som påverkar taxeringsvärdet är bland annat tomtstorleken, om det finns vatten och avlopp samt storlek och skick på bebyggelsen på tomten.

Hur mycket är fastighetsskatten 2023?

Den eller de som äger fastigheten den 1 januari det aktuella året ska betala fastighetsskatten eller fastighetsavgiften för den fastigheten hela det inkomståret. Hur mycket skatten eller avgiften uppgår till är förifylld på ägaren eller ägarnas inkomstdeklarationer. Om det är flera ägare av fastigheten betalar varje ägare sin andel av fastighetsskatten eller fastighetsavgiften.

Som ägare av en bostadsrätt är man inte ägare av en fastighet utan ägare av en andel i en bostadsrättsförening. Lägenheter är vanliga som bostadsrätter men bostäder som villor, parhus, radhus och kedjehus kan också vara bostadsrätter. Eftersom att det är bostadsrättsföreningen som äger och deklarerar fastigheten är det den som ska betala fastighetsskatten eller fastighetsavgiften. Du som ägare av en bostadsrätt ska alltså inte betala någon fastighetsskatt eller fastighetsavgift.

Kan man lita på boolis värderingar?

När man ska sälja vill man veta vad man har att röra sig med när man ska köpa. Och när man ska köpa vill man också veta hur högt man vågar gå i budgivningen utan att betala för mycket. Därför törstar köpare och säljare efter information om bostadspriser och nyheten om vad grannens hus såldes för sprider sig fortare än svininfluensan i kvarteret.

När jag skulle sälja mitt första hus träffade jag ett tiotal mäklare vars värderingar sträckte sig från 5,5 till 7,5 miljoner. En del undervärderade nog för att deras arvode av trappstegsmodell skulle bli mera lönsam för dem. En del övervärderade nog för att de trodde att jag skulle välja den mäklare som säger högsta priset. De flesta gissade nog så gott de kunde.