:

Kan man anställa familjemedlem i aktiebolag?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man anställa familjemedlem i aktiebolag?
 2. Vem räknas som anställd i aktiebolag?
 3. Måste man ha anställda i ett aktiebolag?
 4. Kan man anställa sin fru i enskild firma?
 5. Kan man anställa någon utan lön?
 6. Vad räknas som familjemedlem?
 7. Vad kostar en lön på 25000?
 8. Vad kostar det att ta ut lön i aktiebolag?
 9. När lönar det sig att ha aktiebolag?
 10. Kan man ta ut pengar från sitt aktiebolag?
 11. Får familj jobba gratis?
 12. Får man fakturera sin enskilda firma från sitt aktiebolag?
 13. Vad kostar en anställd aktiebolag?
 14. Hur tar man ut lön i aktiebolag?
 15. Är sambo familjemedlem?

Kan man anställa familjemedlem i aktiebolag?

Tillfälliga inhopp sköts väl sällan mot full ersättning, utan det ses oftast som en insats för familjen. Är man däremot fast anställd ska man ha lön för sitt arbete. Det ska inte finnas något familjeavdrag utan lika lön för lika arbete är den bästa principen. Diskutera även gärna igenom principerna när den första familjemedlemmen anställs så att även andra framöver omfattas av samma princip. Lättaste sättet att skapa konflikt inom familjen är att behandla barnen olika.

Vem räknas som anställd i aktiebolag?

Bolagsform, ägarandel och familjerelation avgör om en person som är verksam i företaget ska räknas som företagare eller som anställd.

Det är viktigt att veta vilka ägare som räknas som företagare och att dessa rapporteras in rätt. Att rapportera in ägare felaktigt får framför allt konsekvenser för personens försäkringsskydd. 

Måste man ha anställda i ett aktiebolag?

bolag måste du ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet motsvarar de aktier som aktieägarna har som bevis för att de äger bolaget. Aktiekapitalet kan bestå av kontanter eller egendom som är till nytta för verksamheten. En revisor måste värdera egendomen för att du ska kunna använda den som aktiekapital. 

Kan man anställa sin fru i enskild firma?

En enskild firma bildas, när du som privatperson börjar bedriva en vinstgivande verksamhet som du fakturerar för. Du som ensam ägare har helt eget ansvar för att din verksamhet sköts korrekt. Du står ensam ansvarig för avtal som knyts, samt att kunna betala eventuella skulder och kostnader som ditt företag drar på sig.

Om du startar exempelvis bolagsformen aktiebolag så får din verksamhet ett eget organisationsnummer och blir en egen juridisk person (egen juridisk person betyder att det står till svars för kostnader, avtal, skulder etc.). Har du enskild firma så är det ditt eget personnummer som kommer stå på företaget.

Ditt namn behöver såklart inte vara detsamma som ditt företagsnamn eller ditt personnummer. Det kan du välja det (nästan) helt själv. Bolagsverket listar vad du bör tänka på när du väljer företagsnamn. Är det nu så att du vill skydda ditt företagsnamn, så krävs det att du registrerar detta hos bolagsverket. Om din ansökan godkänns så skyddas ditt företagsnamn i ditt län, vill du komplettera så det skyddas i fler län är det 800 kr / län som gäller.

Kan man anställa någon utan lön?

Fråga:Min dotter har fått möjlighet att prova att jobba två dagar på ett företag som har kollektivavtal. I mejlet skrev dock chefen att det var en provanställning och att hon inte skulle få betalt under dessa två dagar. Detta känns inte helt okej. Visst ska hon ha betalt?

Mamma

Vad räknas som familjemedlem?

 • sambo, make/maka eller registrerad partner
 • dina eller din partners ogifta barn under 21 år
 • dina eller din partners barn över 21 år om de är beroende av er för sin försörjning
 • dina eller din partners föräldrar som är ekonomiskt beroende av er (gäller inte föräldrar till studerande)

Vad kostar en lön på 25000?

Arbetsgivaravgifter, tjänstepensionskostnad semestertillägg… Det är inte bara lönen som kostar för dig som väljer att anställa. I Driva Egets kalkyl kan du se vad de totala utgifterna blir.

Att gå från noll till en anställd kan vara den största frågan för en egenföretagare. Det handlar om vilken person som ska anställas och om det stora sociala ansvar som en anställning innebär. Men det handlar också om ökade kostnader.

Vad kostar det att ta ut lön i aktiebolag?

Som ny egenföretagare kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig lön att ta ut från ditt aktiebolag. Eftersom du är både din arbetsgivare och arbetstagare finns det inget större behov att skriva ett anställningsavtal som fastställer din lön. Därför är det du själv som bestämmer hur mycket du får i lön baserat företagets inkomster.

Överskottet som finns kvar när alla aktiebolagets utgifter är betalda ligger till grund för din lön. Baserat på hur stor företagets vinst blir varje månad finns det alltså möjlighet att ta ut olika stor lön från månad till månad.

Tänk på att din lön inte är samma sak som lönekostnad, vilket är den kostnad det innebär för aktiebolaget att betala din lön. I lönekostnaden ingår bland annat arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, och innan lönen landar på ditt privata konto beskattas summan med ytterligare drygt 30 procent. Om du har en ett överskott på 50 000 kronor kan du räkna med att få ut ungefär 28 000 kronor i din plånbok.

Allt du behöver veta om skatter och avdrag som egenföretagare.

När lönar det sig att ha aktiebolag?

Då kan enskild firma vara att föredra. Den är lätt att starta och du behöver inte satsa något aktiekapital. Kostnaden för att dra igång stannar vid runt tusen kronor i registreringsavgift. I regel är det enda kravet en godkänd F-skattsedel, vilket kan ta några veckor hos skatteverket.

Fundera på aktiebolag. Om företaget går i konkurs förlorar så slipper ägarna ta hela smällen utan förlorar bara det satsade aktiekapitalet på som lägst 25 000 kronor.

I praktiken är villkoren ofta tuffare. Bankerna kräver ofta personlig borgen av ägaren för att låna pengar ut till nystartade aktiebolag. Företagare som inte följt lagen riskerar också personligt betalningsansvar.

Kan man ta ut pengar från sitt aktiebolag?

Tar du ut varor eller inventarier från handelsbolaget utan att betala marknadsvärdet så ska uttaget beskattas precis som om du hade sålt sakerna på vanligt sätt. I de flesta fall ska bolaget dessutom redovisa moms på uttaget. Det kan även vara så att du gör uttag till familjemedlemmar, vänner och liknande.

Får familj jobba gratis?

Regeringsrätten ger inte stadsdelsnämnden Centrum i Göteborg något prövningstillstånd i ärendet kring den kinarestaurang som förra året avslöjades med svart arbetskraft. Fallet bedöms inte vara prejudicerande, dvs avgörande för andra liknande fall.

Beslutet blev en besvikelse för Caterina Francheschi (s), ordförande i Centrum:? Vi hade gärna velat ha saken prövad, men beslutet betyder egentligen bara att maninte tyckt att fallet varit prejudicerande ? ett krav för att regeringsrätten ska ta upp det, säger hon. Det var i maj 1998 som ett tillsynsbesök avslöjade en rad missförhållanden på Laus kinarestaurang i centrala Göteborg. Serveringstillståndet drogs in i september. Men det var förhållandet att två personer utan anställning arbetade på krogen som ledde till vidare uppmärksamhet.

Får man fakturera sin enskilda firma från sitt aktiebolag?

När man fakturerar en uppdragsgivare från eget företag är en förutsättning för att ersättningen ska beskattas i företaget att man är självständig gentemot uppdragsgivaren. Är man inte självständig ska ersättningen istället beskattas som inkomst av tjänst hos den person som har utfört uppdraget. 

Vad kostar en anställd aktiebolag?

När du anställer en person tillkommer extra kostnader utöver lönen som du bör ta med i beräkningen. Vi kan inte ge dig en exakt kostnad, utan en uppskattning på vad som kan tillkomma.

Här ser du vad som ligger till grund för beräkningen. Du kan själv ändra i fälten.

Hur tar man ut lön i aktiebolag?

De regler som styr hur du som delägare i fåmansföretag blir beskattad på den utdelning som du tar ut ur bolaget kallas 3:12-reglerna. Reglerna bestämmer hur stor del av en utdelning, som får tas upp som kapitalinkomst och hur mycket som måste tas upp som tjänsteinkomst. Här gäller det att hålla tungan rätt i munnen, eftersom skattesatsen för fåmansföretagare varierar mellan 36,5 och 62,3 procent inklusive bolagsskatt.

När du tar ut lön från bolaget kan du göra både jobbskatteavdrag och grundavdrag i deklarationen. Dessutom är lönen både pensionsgrundande och sjukpenningsgrundande, samt ligger till grund för eventuell föräldrapenning. Så är icke fallet vid utdelning. För att premierna för avtalspension ska vara avdragsgilla, krävs det att du tagit ut lön. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt aktiebolag och för att du ska kunna använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln.

Är sambo familjemedlem?

Migrationsverkets webbplats fungerar bäst i moderna webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Apple Safari. För att vara säker på att webbplatsen visas korrekt rekommenderar vi dig att byta till någon av dem om du använder webbläsaren Internet Explorer på din dator eller mobila enhet. Vi kan inte ge någon teknisk support om du använder vår webbplats i Internet Explorer.

Om din familj är medborgare i ett land utanför EU/EES och ni ska vara i Sverige i mer än tre månader ska de ansöka om uppehållskort hos Migrationsverket.

Uppehållskortet ger din familj rätt att bo och arbeta i Sverige så länge du har uppehållsrätt genom arbete, studier, som egen företagare eller genom att du lever på en pension eller har tillräckliga medel för er försörjning.

Om din familj har uppehållstillstånd, eller ansöker om ett sådant inom tre månader efter ankomsten till Sverige, behöver de inte ansöka om uppehållskort.