:

När lönar sig ISK 2023?

Innehållsförteckning:

  1. När lönar sig ISK 2023?
  2. Vad blir skatten på ISK 2023?
  3. Vad kostar ISK 2023?
  4. Hur hög blir skatten på ISK?
  5. Hur mycket skatt på 100 000 ISK?
  6. Vad är nackdelen med ISK?
  7. Är ISK bra 2023?
  8. När blir ISK skattefritt?
  9. När ska man inte ha pengar på ISK?
  10. När lönar det sig inte med ISK?
  11. Vad blir ISK skatten 2024?

När lönar sig ISK 2023?

Nästa år kommer skatten på ISK mer än fördubblas. Det är därmed hög tid att rulla tillbaka tidigare års försämringar som infördes i en tid med låg inflation, låga räntor och stigande börs. Skatten 2023 landar på 0,882% jämfört med 0,375% som vi haft senaste två kalenderåren.

Statslåneräntan (SLR) som ligger till grund för schablonbeskattningen på investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF) fastställts och nivån landade på 1,94%. Det är en bra bit över golvnivån om 1,25% som infördes för ett antal år sedan. Som lök på laxen dras vi fortfarande med 1%-enhet pålaga från en svunnen tid då politikerna ville säkerställa skatteintäkterna, fullt rimligt.

Vad blir skatten på ISK 2023?

06 dec 2022

Skatt på ISK för 2023 – hur ser det ut? När investeringssparkontot (ISK) lanserades som sparform i Sverige i början av 2012 blev det snabbt populärt, då själva syftet med ISK är att göra det både enklare och billigare att spara långsiktigt i aktier och fonder.

Vad kostar ISK 2023?

Med ett investeringssparkonto betalar du ingen skatt på de vinster du gör när du säljer aktier, fonder och andra tillgångar, och inte heller på räntor och utdelningar. Du kan inte heller göra avdrag i deklarationen om du gör förlust när du säljer värdepapper. Istället betalar du en schablonskatt på hela kapitalet varje år. Schablonskatten baseras på statslåneräntan och för 2023 är schablonskatten 0,882 %. 

Skatten på ISK baseras på en så kallad schablonintäkt. Det är en tänkt årlig avkastning som redovisas med automatik i deklarationen. Schablonintäkten beräknas genom att ett kapitalunderlag räknas fram (läs mer nedan) som sedan multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan, plus ett tillägg. Schablonintäkten får inte vara lägre än 1,25 % av kapitalunderlaget.

Hur hög blir skatten på ISK?

Över tre miljoner svenskar sparar i så kallade ISK-konton. ISK är schablonbeskattat, vilket innebär att du betalar en årlig skatt på det sammanlagda värdet av tillgångarna på kontot, oavsett hur mycket du handlar. Det kan jämföras med aktie- och fondkonton där man betalar 30 procent på vinsten.

Nu rapporterar DI att skattehöjningen på sparande i ISK och kapitalförsäkringar mer än dubbleras nästa år. Detta efter att Riksgälden fastställde statslåneräntan under torsdagen, till 1,94 procent.

Hur mycket skatt på 100 000 ISK?

För år 2023 så är det statslåneräntan den 30e november 2022 som man tittar på. Statslåneräntan den 30 november 2022 landade på 1.94% vilket betyder att vi får en dubblerad skatt skatt på ISK för 2023 jämfört med 2022.

Det innebär att skatten på ISK för år 2023 är 0.882% och är den högsta någonsin uppnådd. Den här skatten kommer dras i din skattedeklaration under april 2024.

Om du vill veta hur mycket du ska betala i skatt på ditt ISK så kan du enkelt räkna ut det genom att multiplicera de pengar du har på ditt ISK med 0.00882.

Så här stor är ISK-skatten beroende på hur mycket pengar du har:

  • Vid 1 miljon kronor på ditt ISK så blir din skatt på ISK 8 820 kr
  • ISK skatt med 500 000 kr = 4410 kr
  • ISK skatt med 100 000 kr = 882 kr
  • ISK skatt med 10 000 kr = 88.2 kr
  • ISK skatt med 1 000 kr = 8.82 kr

Vad är nackdelen med ISK?

06 dec 2022

Skatt på ISK för 2023 – hur ser det ut? När investeringssparkontot (ISK) lanserades som sparform i Sverige i början av 2012 blev det snabbt populärt, då själva syftet med ISK är att göra det både enklare och billigare att spara långsiktigt i aktier och fonder.

Är ISK bra 2023?

Investeringssparkontot, ISK, infördes i Sverige den 1 januari 2012. Sparformen erbjöds till privatpersoner och skulle stimulera sparande i aktier och fonder. Med ett ISK sköts deklarationen automatiskt, och framför allt har skatten på investeringssparkontot varit väsentligt lägre än för en traditionell aktiedepå.

Sedan införandet av ISK har sparformen seglat upp i popularitet bland spararna. Hela hälften av alla svenskar sparar på ISK, och framför allt är det för det långsiktiga pensionssparandet.

Under ISKs tioåriga liv har flertalet förändringar gjort att beräkningsunderlaget för skattenivån ändrats. Det har resulterat i att trots att statslåneräntan inte är på en rekordnivå landar ändock ISK-skattenivån för 2023 rekordhögt.

En enkel tumregel är att ISK är bäst om årsavkastningen är högre än statslåneräntan plus en procentenhet. Med dagens statslåneränta på 1,94% innebär detta att avkastningen behöver vara högre än 2,94%.

Alternativet är att ha sina värdepapper på ett vanligt depåkonto där skatt på 30% utgår på vinster och utdelningar samtidigt som vinster kan kvittas mot förluster. Skillnaden är att vid ett ISK tas skatten ut år efter år, oavsett om marknaden går upp eller ned, medan skatten på en depå regleras först vid försäljning. De senaste åren har detta inte påverkat ISK-sparare, men med årens rekordräntehöjningar och urusla börs får vi helt plötsligt skatta på våra innehav trots att de inte genererat någon avkastning.

Men med detta sagt är majoriteten av sparandet i ett ISK långsiktigt, och det är även så vi måste tänka när vi illustrerar kontoformens för- och nackdelar. Att börsen kommer gå både upp och ned med åren är säkert.

Räkneexemplet gör det tydligt att vid en genomsnittlig avkastning på 10% så är ISK fortfarande lönsamt under en sparperiod på 20 år med en skatt på 1%, jämfört med en fonddepå.

Detta innebär att så länge den genomsnittliga avkastningen på dina investeringar håller sig hög behöver du troligtvis inte oroa dig alltför mycket över vilken kontoform som är fortsatt lönsam för dig att använda (det är skillnad om du är en kortsiktig investerare som köper och säljer ofta, då kan du å ena sidan kvitta vinster och förluster i en fonddepå, å andra sidan kan du parera tidpunkter av dålig utveckling genom att styra om i portföljen).

Ja. Som jag nämnde ovan är en bra tumregel att årsavkastningen bör vara högre än statslåneräntan plus 1 procentenhet. Därför gör vi samma räkneexempel med en genomsnittlig årlig avkastning om 3%.

Nu är det tydligt att en skatt på 1% slår mot ISK. För den som har en genomsnittlig avkastning om 3% per år under 20 år kommer behöva betala 117.000 kronor i skatt via sitt ISK, medan en fonddepå resulterar i 113.000 kronor i skatt. Summan som du får kvar i handen är även nästan 40.000 mer i en fonddepå än i ett ISK utifrån dessa förutsättningar.

Den genomsnittliga avkastningen för Morningstar Sweden indexet de senaste 20 åren är 11%. För Morningstar Global landar samma avkastning på 9,2% i kronor. Under dessa 20 år har vi gått igenom flera kriser och börsfall. Om du investerar i aktier eller aktiefonder är det således rätt låg sannolikhet att din genomsnittliga avkastning under en längre period kommer vara så pass låg att ISK inte lönar sig (utifrån dagens skatteregler). Men självfallet kan detta visa sig vara fel vid investeringar i mer nischade branscher/länder som av någon anledning leder till betydligt lägre avkastning, eller om du investerar i lågavkastande räntefonder.

Så länge du väljer att placera rätt produkter på ditt ISK och är långsiktig bör du därmed inte oroa dig alltför mycket över den höjda skatten. Nu får vi bara hoppas att politikerna ser på kontoformen lika långsiktigt som du och jag gör med vår sparhorisont. Stabilitet och förutsägbarhet för ISK är minst lika viktigt som avkastning för en långsiktig sparare.

När blir ISK skattefritt?

I stället för vinstskatt betalar du på ISK en årlig schablonskatt på värdet av dina tillgångar. Den bestäms utifrån statslåneräntan per den 30 november året innan. Eftersom statslåneräntan höjts kommer nu i stället skatten på ISK att höjas nästa år. Som det ser ut nu blir den nästan tre gånger så hög, från 0,38% till 0,98%. Läs mer om ISK här.

– Besvikelsen blir stor nu, eftersom man inte heller agerar när höjd statslåneränta automatiskt ökar skatten. Den årliga skatten blir nu mer än dubbelt så hög jämfört med 2022. Vi förutsätter att man likställer kapitalförsäkring med ISK när ett fribelopp väl införs. Men där har vi inte sett några signaler, säger Johanna.

Vi har beräknat skattehöjningens faktiska effekt i kronor och ören för sex olika storlekar på sparkapital:

När ska man inte ha pengar på ISK?

22 feb 2023

Att införa ränta på Investeringssparkonto, ISK, har under den senaste tiden varit ett hett diskussionsämne. Många banker och andra finansiella aktörer har redan gjort det. Danske Bank har dock inga planer att införa ränta på ISK eftersom det inte bör finnas några pengar stående på den typen av konto. ISK är en schablonbeskattad sparform där skatten bland annat beräknas på insättningar som görs till kontot under ett år. Om redan skattade pengar finns stående på ISK kommer de därmed att beskattas dubbelt.

När lönar det sig inte med ISK?

Visst är investeringssparkonto, ISK, bra, men det är inte lika förmånligt som det ofta framställs. Sett i backspegeln har sparande på depåkonto periodvis varit bättre, när räntorna klättrat och börsen svajat.

Nu har räntorna stigit så pass mycket att ISK-skatten, om ränteläget står sig, kommer att dubblas och mer därtill. Det är något investerare bör ha i beaktande vid valet av sparform.

Vad blir ISK skatten 2024?

Den som säljer aktier eller fonder behöver normalt sett betala 30 procent av vinsten i skatt. Med ett ISK slipper du det, eftersom du istället skattar en liten procentsats varje år. Hur hög procent du får betala i skatt beror på statslåneräntan, som länge varit låg – vilket varit fördelaktigt för ISK-spararen. I år har statslåneräntan skjutit i höjden, vilket gör att ISK-skatten nästa år kommer göra detsamma. 

– Systemet med statslåneräntan skapar en märklig situation. När ekonomin går bra, räntorna går ner och börsen är uppumpad, då blir skatten på ISK väldigt låg. När det sen vänder, ekonomin går dåligt och räntorna stiger, då blir skatten på ISK högre, säger Kalle Sundin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys.