:

Hur mycket arvode konsult?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket arvode konsult?
 2. Vad ska jag ta i timmen som konsult?
 3. Vad tjänar en konsult i timmen?
 4. Vad ska jag fakturera per timme?
 5. Vad är rimligt arvode?
 6. Hur mycket kostar en konsult per timme?
 7. Får man högre lön som konsult?
 8. Vad är billigast konsult eller anställd?
 9. Vad kan man fakturera som konsult?
 10. Hur räknar jag ut mitt timpris?
 11. Hur räknar jag ut mitt arvode?
 12. Hur räknar man ut arvode god man?
 13. Varför konsult istället för anställd?
 14. Vad kostar det att ha en anställd per timme?
 15. För vem lönar sig timpris?

Hur mycket arvode konsult?

Vad skall jag fakturera per timma för att få önskad månadslön som konsult år 2022? Använd denna kalkylator för att enkelt räkna timpris som konsult:

kr / timma exkl. moms.

Vad ska jag ta i timmen som konsult?

Det bästa sättet för att bestämma ditt timpris är enligt Anders att börja bakifrån och ställa dig följande frågor:

1. Hur hög lön vill jag och mina eventuella kollegor kunna ta ut varje månad, före skatt?

2. Vilka fasta kostnader, utöver lönekostnader och arbetsgivaravgifter, har jag i firman? (hyra av kontor, telefonräkning, bokföringskostnader, programvaror, etc.)

Vad tjänar en konsult i timmen?

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 48100 kronor i yrket medan männen har en lön på 56000 kronor.

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 52100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 52100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

Hur mycket får en konsult, verksamhets- kvar i lön efter skatt? En konsult, verksamhets- får ut 35 442 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

Vad ska jag fakturera per timme?

Vår lönekalkylator hjälper dig att beräkna din preliminära kostnad

för en anställd. Du kan se kostnaden för skatt och avgifter samt även kostnaden för eventuella avtalsförsäkringar.

Vad är rimligt arvode?

Baserat på tusentals riktiga bostadsförsäljningar som gjorts under det senaste året så är det genomsnittliga mäklararvodet i Sverige 66 003 kr.

Då mäklararvodet till stor del är beroende av bostadens värde, så är det mer rättvisande att jämföra vilken procent mäklararvodet motsvarar. Det genomsnittliga mäklararvodet i procent är 2,8 %.

Hur mycket kostar en konsult per timme?

Vi vet att det många som tycker att det är svårt att veta vilket timtaxa man ska ta och hur man ska prissätta sin tid som frilansare. Hur ska man egentligen räkna för att försäkra sig om att det finns pengar över efter skatt och för avdrag till tjänstepension och semestertillägg? Med Cool Companys Lönebarometer har du lönestatistiken på din sida när du ska prissätta din tid och din kompetens, så att du åtminstone inte tar för lite betalt.

Ja, det är en fråga många stället sig: hur mycket ska jag fakturera per timme? Lönebarometern är baserat på SCB:s lönestatistik vi har använt den för att hjälpa dig att räkna ut vad man som frilansare minst bör ta betalt per timme för att nå samma månadslön som om man vore fast anställd. Snittlönen per timme är baserad på att frilansaren arbetar cirka 130 timmar debiterbar tid per månad, vilket motsvarar 75 procent debiterbar tid.

Får man högre lön som konsult?

Nationellt ligger en genomsnittlig socionom-konsults lön på 50 000–70 000 kr i månaden (inklusive semesterersättning) eller 300–400 kr i timmen. En bemanningssocionom / hyrsocionoms lön varierar mycket beroende på uppdragsplats och tid på året. Här kan du läsa mer om vanliga frågor som rör en socionom-konsults lön. 

För dig som konsultar som hyrsocionom / bemanningssocionom anpassas din lön efter dina arbetslivserfarenheter, kompetens och utbildning. Ersättningen kan även variera utifrån uppdragets placering och om du arbetar via eget bolag. Mer seniora roller med arbetslednings- eller personalansvar som 1:e socialsekreterare eller gruppchef innebär högre lön. 

Vad är billigast konsult eller anställd?

Vad kostar en anställd per år? Jag har drivit företag i snart två år och vill kunna ta in flera kunder men behöver avlastning och hjälp i vissa arbetsmoment. Jobbar inom den digitala världen inom marknadsföring o.s.v. och behöver en specialist. Jag tänker mig att jag tar in en junior person som jag kan lära upp, mest för att hålla kostnaderna. Jag tänker mig en län på mellan 25-35 000 kr beroende på erfarenhet och driv. Sedan vet jag att det är arbetsgivaravgift och annat man behöver tänka på. Men finns det någon typ av benchmark man kan gå på? Då menar jag där allt är inkluderat såsom arbetsgivaravgift, skatt, försäkring, pension, förmåner o.sv.  för året 2022.

Hej, baserat på att du driver ett aktiebolag och att du vill anställa en person under 30 och att du räknar med en lön på runt 30 000 kr per månad så är nedan uträkning totalkostnad exkl. andra förmåner som du ju själv väljer om du vill erbjuda såsom gymkort, förmånsbil o.s.v.

Vad kan man fakturera som konsult?

Debiteringsgraden är den andel tid av din arbetsdag som du får betalt för. Som frilansare kommer du onekligen behöva göra arbetsuppgifter utan betalt. T.ex. administrera, bokföra, köpa in material och inte minst sälja. Just att sälja och nätverka lär ta extra mycket tid i början – innan du hunnit bygga upp en kundbas.  All obetalda tid behöver du ta höjd för när du fakturerar kunden. Som frilansare eller konsult kan du räkna med en debiteringsgrad på 80 %. Det betyder att om du jobbar 8 timmar per dag så debatterar du för 6 ½ timme och gör obetalda arbetsuppgifter resten av tiden. När du fakturera kunden behöver du därför lägga på 25 % för den obetalda tiden. 

Hur räknar jag ut mitt timpris?

Jag är företagare och har ett spännande uppdrag på gång som ser ut att gå i lås. Men vi har ännu inte pratat prissättning. Hur ska jag tänka för att hamna på rätt nivå så att jag får uppdraget och får skäligt betalt?

Publicerad: mar 17, 2022

Hur räknar jag ut mitt arvode?

Som frilansare har du säkert hört många förklaringar till varför du tyvärr inte kan få den ersättning du bett om. Och det är svårt att stå på sig. Frilansare är ofta ensamma i sin verksamhet och det är läskigt att säga nej till uppdrag, för vem vet när nästa potentiella kund knackar på dörren? Otryggheten är helt enkelt en starkt bidragande faktor till att många av oss accepterar uppdrag med arvoden som vi VET är orimliga. Och i Jantes land kan det dessutom vara svårt att bestämma vad man egentligen är värd.

Men om du själv inte kan bestämma ditt värde, kan du trösta dig med att det finns gott om statistik som talar om det för dig. Jag tycker att vi kan enas om en sak här och nu – frilansare ska ha lika lön som anställda. Varje år genomförs löneundersökningar som visar vad exempelvis en kommunikatör i Skövde med sju års erfarenhet har som genomsnittlig lön. Själv får jag mina rapporter från mitt fackförbund DIK, men även Unionen ger ut årliga rapporter och en snabb Google-sökning visar att det finns mycket användbar statistik du kan kika på för att skapa dig en helhetsbild av marknaden.

Hur räknar man ut arvode god man?

I vårt introduktionsmaterial får du vägledning och stöd i ditt arbete. Materialet är framtaget för nya gode män och förvaltare, men det kan även vara till nytta för dig som har haft ditt uppdrag en längre tid. Du kan bland annat läsa om vad som är viktigt att känna till när du tar hand om huvudmannens ekonomi eller hur det fungerar med årsräkning och arvode.

Varför konsult istället för anställd?

Att gigga, som ofta är synonymt med konsultjobb, brukar man idag säga är ett samlingsbegrepp för att jobba med tillfälliga uppdrag och tidsbegränsade jobb, snarare än att jobba heltid åt en och samma arbetsgivare.

Konsultjobb möjliggör för dig att själv kunna styra över din egen tid och hur du väljer att lägga upp din arbetsdag, vilket faktiskt skulle kunna innebära att du kan:

 • Jobba hemifrån
 • Jobba ifrån en solstol
 • Jobba på ett platsbundet kontor.

Vad kostar det att ha en anställd per timme?

Det är naturligtvis fel att gå in i en rekrytering med inställningen att en tilltänkt anställd är en kostnad. Det handlar ju om en potentiell intäkt, en möjlighet att få en hävstångseffekt i den verksamhet du byggt upp. Men likafullt behöver du göra en kalkyl inför en anställning och då bör du ha en rimlig uppfattning om vilka kostnader en anställning innebär. 

Utöver den mest uppenbara kostnaden – lönen – tillkommer bland annat semesterlön, arbetsgivaravgifter, avtalsförsäkringar och särskild löneskatt på dessa. När du gör din kalkyl inför ett anställningsbeslut måste du ta hänsyn till samtliga dessa och andra eventuella förmåner i anställningen.

För vem lönar sig timpris?

Som du kanske redan vet så baseras elpriset på tillgång och efterfrågan och styrs av det som kallas för spotpris, det pris som sätts timme för timme av den nordiska elbörsen NordPool. Har du ett elavtal med månatligt rörligt elpris betalar du alltid samma elpris per kWh under hela månaden. Ditt pris är då ett genomsnitt av hela månadens timpriser.

Har du istället ett avtal för timpris på el varierar priserna för varje timme. Den el du förbrukar matchas helt enkelt med varje timmes elpris. Detta innebär att du själv kan styra din elkostnad genom att så långt som möjligt undvika att förbruka el under de timmar då timpriset är som högst. Detta inträffar vanligen på morgonen när vi går upp och gör oss redo för jobb och skola samt på eftermiddagen när vi kommer hem och lagar mat, tvättar, dammsuger och så vidare.