:

Kan man ta ut utdelning utan lön?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man ta ut utdelning utan lön?
  2. Hur mycket kan man ta ut i utdelning?
  3. Hur ofta får man ta ut utdelning?
  4. När får man ta ut utdelning?
  5. Är det bättre att ta utdelning än lön?
  6. Är utdelning skattepliktig?
  7. Hur mycket lön för att ta utdelning 2023?
  8. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?
  9. Vad krävs för att få ta utdelning?
  10. Är utdelning bättre än lön?
  11. Vilken utdelning är skattefri?
  12. Hur mycket utdelning till 20% skatt?
  13. Hur mycket betalar man i skatt på utdelning?
  14. Vem betalar in skatt på utdelning?

Kan man ta ut utdelning utan lön?

För att kunna ta utdelning krävs vinst i bolaget som bolaget betalar bolagsskatt på och väldigt många får nog vara nöjda om de har inkomster i bolaget som ger en hygglig lön. Och lön ska alltid vara förstahandsvalet. Först när du har lön från bolaget (eller inkomster från annat håll, t ex pension eller annan anställning) upp till brytpunkten för statlig skatt (613 900 inkomstår 2023) så blir det intressant att avstå från lön från bolaget. Då blir det nämligen bättre att låta bolaget skatta fram en vinst (med 20,6% bolagsskatt) och sedan dela ut pengarna till dig med bara 20% kapitalskatt.

Tack vare jobbskatteavdrag, grundavdrag, nivån på arbetsgivaravgifterna och för att en lön ger pensionsgrundande och sjukpenninggrundande inkomst vinner lönealternativet före utdelningsalternativet så länge du inte kommer över brytpunkten för statlig skatt.

Hur mycket kan man ta ut i utdelning?

Aktieutdelning, vinstutdelning, eller helt enkelt utdelning handlar om att dela ut medel från ett aktiebolag till dess ägare fördelat på antal aktier per ägare. Det som delas ut är vanligen pengar, men kan även vara exempelvis saker eller fordringar. Aktieutdelning är ett sätt för aktiebolag att ersätta ägarna för satsat kapital och/eller arbetsinsats. Men hur mycket som får delas ut till ägarna när årsredovisningen är fastställd beror på bolagets utdelningsbara medel och om kraven kring utdelning i aktiebolagslagen (ABL) kan uppfyllas, vilket vi ska fokusera på nu.

Vill du istället veta hur du blir beskattad på utdelningen enligt 3:12-reglerna, läs den här 3:12-artikeln.

Hur ofta får man ta ut utdelning?

Prenumerera

Jag läste nånstans att man får ta ut utdelning en gång per år. När jag försökt bekräfta att en sån regel finns hittar jag bara formuleringen att utdelning "normalt" delas ut en gång per år. Och då får man ju intrycket av att det är rätt valfritt. Utdelningen ska bestämmas av bolagsstämma, har jag förstått. Vi är två ägare. Räcker det med att vi ses och bestämmer det här och sen ger oss själva utdelning, eller måste vi upprätta protokoll och ha oss?

När får man ta ut utdelning?

Reglerna gäller för inkomståret 2022. Beloppen och procentsatserna ändras varje år. Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag deklarerar du på blankett K10.

Utdelningen från dina aktier kan komma att beskattas i både inkomstslagen kapital och tjänst. Utdelning upp till en viss gräns beskattas i inkomstslaget kapital med 20 procent (30 procent på 2/3 av utdelningen). Den del som överstiger denna gräns (som kallas gränsbeloppet) beskattas i inkomstslaget tjänst.

Är det bättre att ta utdelning än lön?

– Det kan vara mer fördelaktigt skattemässigt att ta ut utdelningar i stället för lön för fåmansbolag som omfattas av de så kallade 3:12-reglerna. Detsamma gäller även för företagare med löneuttag över brytpunkten för statlig skatt. Prata därför med din revisor vad som är mest lämpligt för dig och ditt företag.

– Men för de allra flesta ska man tänka på utdelningar som en guldkant i tillvaron och ett resultat av hårt arbete under året. En klok strategi kan därför vara att avvakta med utdelningar tills du klarar dig på lönen och har ett buffertsparande. Detta är extra viktigt att ha med sig i dessa tider med stora kostnadsutmaningar för många företag.

Är utdelning skattepliktig?

ska ansöka om godkännande för F-skatt och registrera sig för moms och som arbetsgivare. De uppgifter som du anger i ansökan ligger till grund för hur mycket preliminär skatt företaget ska betala per månad. I tjänsten kan du också registrera bolaget för moms och som arbetsgivare.

bolag fördelas vinsten till aktieägarna genom utdelning. Utdelningen beskattas hos aktieägaren som inkomst av kapital. Särskilda regler gäller för fåmansföretag. En ägare som arbetar i bolaget är anställd och lönen beskattas på samma sätt som för anställda som inte har aktier. Bolagsskatten på 20,6 % (från 1 januari 2021) är den skatt som aktiebolaget betalar för sin vinst.

Hur mycket lön för att ta utdelning 2023?

Det är den totala summan av kontanta löner till anställda i bolaget, och eventuella dotterbolag, under året som är relevant för huvudregeln. 50 procent av de totala löneutbetalningarna kan sedan tillgodoräknas som gränsbeloppet. Ju högre lönekostnader under året, desto större utdelningsutrymme.

Ett krav för att delägaren ska kunna tillämpa huvudregeln är att delägaren själv, eller någon närstående, har tagit ut lön över en viss gräns. För löneutbetalningar 2022 uppgår gränsen till:

• 426 000 kronor (6 inkomstbasbelopp) + 5 procent av de totala kontanta lönerna i företaget (inklusive dotterbolag)

Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?

Delägare i ett fåmansföretag kan själva välja mellan att göra uttag från det egna företaget i form av lön eller utdelning. Här följer de särskilda skatteregler som gäller för utdelning från fåmansföretag.

Vid utdelning på kvalificerade andelar i fåmansföretag gäller speciella regler (de så kallade 3:12-reglerna) som i vissa fall innebär att utdelning som överstiger så kallad normalutdelning ska beskattas i inkomstslaget tjänst. Det är inga socialavgifter på tjänstebeskattad utdelning.

Vad krävs för att få ta utdelning?

Fråga: Jag undrar hur mycket utdelning jag kan ta ut ur mitt företag enligt fåmansföretagsreglerna?

Svar från juristen: Du vill förmodligen bara ta ut så mycket utdelning att det beskattas som inkomst av kapital. Utdelning från fåmansföretag upp till en viss nivå beskattas som inkomst av kapital med 20 procent i skatt och utdelning därutöver som inkomst av tjänst med 30–58 procent i skatt.

Är utdelning bättre än lön?

Ska du välja att ta ut lön eller utdelning från ditt aktiebolag? Några av landets ledande skatteexperter hjälper dig att välja rätt.

En stor del av landets företagare har möjlighet att dela ut vinst med extra låg kapitalskatt. Med 22 procent i bolagsskatt och 20 procent i kapitalskatt blir det ett frestande alternativ som ofta ger mer i handen än om man tar ut lön.

Vilken utdelning är skattefri?

Du får beräkna och tillgodoräkna dig ett gränsbelopp när du äger aktier vid beskattningsårets ingång. Du får inte tillgodoräkna dig något gränsbelopp samma år du startar bolaget eller köper aktier av någon annan.

Räkna fram gränsbeloppet enligt förenklingsregeln eller huvudregeln. Du får växla mellan reglerna genom åren och välja den som ger högst gränsbelopp. Däremot får du bara använda förenklingsregeln i ett av eventuellt flera fåmansföretag där du har kvalificerade aktier.

Hur mycket utdelning till 20% skatt?

Delägare i ett fåmansföretag kan själva välja mellan att göra uttag från det egna företaget i form av lön eller utdelning. Här följer de särskilda skatteregler som gäller för utdelning från fåmansföretag.

Vid utdelning på kvalificerade andelar i fåmansföretag gäller speciella regler (de så kallade 3:12-reglerna) som i vissa fall innebär att utdelning som överstiger så kallad normalutdelning ska beskattas i inkomstslaget tjänst. Det är inga socialavgifter på tjänstebeskattad utdelning.

Hur mycket betalar man i skatt på utdelning?

Utdelning är en form av inkomst som en andelsägare får. Normalt sett lämnas en utdelning med kontanta medel, men den kan även vara i form av tillgångar och olika förmåner. Det vanligaste fallet är aktieutdelning.

Aktieutdelning är utbetalning av tillgångar i ett aktiebolag till dess aktieägare. Utdelningen är ett sätt för bolaget att ersätta de personer som har investerat kapital i verksamheten.

De flesta nystartade och växande bolag avstår helt från aktieutdelning i starten för att istället lägga pengarna på expansion och lönsamhet.

För avstämningsbolag registrerade i Sverige ska alla aktieägare som finns i aktieboken senast avstämningsdagen ha rätt till aktieutdelning.

Med avstämningsbolag menas aktiebolag vars aktier är registrerade i ett avstämningsregister. Exempel på sådana är börsbolag eller andra bolag som planerar att ha ett stort antal aktieägare. De ska även vara anslutna till värdepapperscentralen Euroclear Sweden AB.

Avstämningsdagen är dagen då aktieboken stäms av. Den som finns registrerad där får utdelning.

Det finns vissa regler som föregår en förestående aktieutdelning.

Inför årsstämman, efter upprättat bokslut, lägger bolagsstyrelsen fram ett förslag till aktieutdelning och om hur stor del av vinsten ska delas ut.

Förslaget ska vara motiverat och taget med hänsyn till bolagets ekonomiska situation och framtida utveckling. Revisorn godkänner eller avslår förslaget. På årsstämman röstar alla delägare och beslutar om utdelning och utdelningsdag.

Vem betalar in skatt på utdelning?

Beskattningen av arbetsinkomst omnämns vanemässigt som hög medan kapitalinkomst som t.ex. utdelning ofta anses vara lågt beskattad. Fåmansföretagare har dessutom en uppsättning särskilda skattebestämmelser att ta hänsyn till där viss del av utdelningsinkomst inte beskattas som kapital utan som lön. Ur denna snårskog av bestämmelser för fåmansföretagare har det vuxit fram ett antal tumregler som inte sällan hanteras som absoluta sanningar. Jag ska försöka bena ut dessa ”sanningar” då det börjar närma sig bolagsstämma och beslut om utdelning för många företagare.

En vanlig ”sanning” är att ägaren istället för lön ska ta utdelning som ryms inom aktiens gränsbelopp* men inte mer. Ett sådant förfarande kan vara rationellt, men långt ifrån en absolut sanning. Om man tar sig tid och räkna på det kan resultatet bli en överraskning.