:

Hur bokför man egna uttag i enskild firma?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man egna uttag i enskild firma?
  2. Måste man bokföra egna uttag enskild firma?
  3. Hur bokför jag eget uttag?
  4. Hur beskattas eget uttag i enskild firma?
  5. Vad är eget uttag enskild firma?
  6. Är egna uttag en kostnad?
  7. Vad ska bokföras enskild firma?
  8. Hur mycket kan man ta ut från enskild firma?
  9. Hur mycket uttag enskild firma?
  10. Hur mycket får man tjäna skattefritt enskild firma?
  11. Måste en enskild firma gå med vinst?
  12. Vad är min årsinkomst enskild firma?
  13. Vad är nackdelen med enskild firma?
  14. Vilka kostnader kan man ta på enskild firma?
  15. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Hur bokför man egna uttag i enskild firma?

Som enskild näringsidkare är du inte anställd i din egen näringsverksamhet och kan därför inte ta ut någon lön i vanlig mening. Därför ska kontanta uttag för ”lön”, pensionssparande och liknande inte redo­visas som kostnader, utan som egna uttag. Egna uttag av varor och tjänster från verksamheten ska redovisas som om en försäljning gjorts till mark­nadsvärdet.

Vill du få full koll på skattereglerna för enskild firma och tips på hur du kan minska din skatt rekommenderas boken Enskild firma.

Måste man bokföra egna uttag enskild firma?

Tar du ut varor eller andra tillgångar som ska beskattas ska du bokföra värdet av uttaget som inkomst i företaget. Det gäller t ex om du tar ut varor ur ditt företag för privat bruk. Företagarens uttag av varor, inventarier eller andra tillgångar ur företaget ska redovisas på samma sätt och till samma belopp som vid en försäljning, dvs uttaget anses ha gjorts till marknadsvärdet inklusive moms.

Tar du ut en tillgång som företaget har lyft moms på vid inköpet ska du redovisa uttagsmoms. Uttagsmomsen beräknas på tillgångens inköpsvärde (alternativt självkostnaden). Den inkomst som företaget ska ta upp som intäkt motsvaras då av marknadspriset inklusive moms minskat med uttagsmomsen.

Hur bokför jag eget uttag?

I enskilda firmor är det vanligt att man gör så kallade egna insättningar och egna uttag. Observera att följande exempel endast gäller för Enskilda firmor.

Vad menas med egen insättning / eget uttag?

Hur beskattas eget uttag i enskild firma?

Eget uttag (även egna uttag) är ett begrepp inom bokföring som innebär att ägaren till ett företag eller en medlem i en förening tar ut kontanter, varor, inkomst eller egendom ur företaget eller föreningen. Den exakta betydelsen av begreppet eget uttag skiljer sig beroende på företagsform.

En enskild näringsidkares uttag av kontanter, varor eller tjänster ur näringsverksamheten kallas för eget uttag. Du som driver en enskild firma kan inte ta ut någon lön i vanlig mening ur din firma, eftersom du som enskild näringsidkare inte anses som anställd i ditt eget företag. Av företagets vinst tar du ut lön vilket då räknas som eget uttag. När du gör eget uttag minskar eget kapital, det vill säga firmans skuld till dig som ägare. Hur stor del du kan ta ut av företagets vinst beror på hur mycket du ska betala i skatt och som egenavgifter. Eftersom du betalar skatt och egenavgifter på verksamhetens överskott ska du inte betala skatt för de egna uttagen.

 Relaterad läsning: Bokföring – allt du (någonsin) behöver veta om att bokföra

Vad är eget uttag enskild firma?

Eget uttag finns i aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening och enskild firma. Det fungerar på lite olika sätt beroende på vilken företagsform det handlar om. Generellt kan man säga att när något förflyttas från företagets tillgångar till privat bruk så kallas det för eget uttag.

Är egna uttag en kostnad?

Egna uttag ska bokföras som kapitaluttag och ska inte beskattas, utan det är resultatet i din verksamhet som du blir beskattad för. Du blir alltså beskattad för ett resultat där du inte får några avdrag för lön till dig själv. I gengäld ska du inte deklarera någon lön från din enskilda näringsverksamhet. Du kan läsa mer om bokföring av egna uttag i broschyren Bokföring, bokslut och deklaration del 1 (SKV 282).

Vad ska bokföras enskild firma?

Bokföring innebär att registrera alla affärshändelser som sker i din enskilda firma. Dessa ekonomiska affärshändelser kan till exempel vara in- och utbetalningar, inkomst, intäkter, kontoöverföringar, inköp och utgifter, med mera. Genom att sammanställa alla dessa händelser löpande får du en bättre överblick över ditt enskilda företags ekonomi.

För kunna bevisa att en affärshändelse har ägt rum krävs någon form av verifikation. Detta är ett finare ord för saker som fakturering, kvitton, kontoutdrag och annat som kan styrka att en transaktion eller dylikt faktiskt har skett. 

Tänk även på att du även ska bokföra din privata bil och dess omkostnader om denna är nödvändig för att bedriva verksamheten. Då har du rätt till att göra avdrag för driftskostnader och värdeminskning för resor som skett i samband med jobbet. 

Hur mycket kan man ta ut från enskild firma?

Nu har vi gått igenom de viktigaste parametrarna som påverkar när du räknar ut din lön i en enskild firma. Beroende på ålder och lönens storlek påverkas lönekostnaden för ditt företag. Här är ett konkret exempel på hur en uträkning kan se ut:

Stina har intäkter på 100 000 SEK och utgifter på 20 000 SEK. Hon vill dessutom spara 30 000 SEK i företaget som buffert. Pengarna som finns kvar vill hon ta ut i lön. Stina är 32 år gammal och bosatt i Stockholm. Stina tar ut olika mycket lön varje månad, baserat på vinsten i sin enskilda firma per månad

Hur mycket uttag enskild firma?

Som ägare av en enskild firma kan du aldrig vara både ägare och anställd. Det innebär att det egentligen inte finns någon klassisk lön att tala om för enskilda näringsidkare. Din privatekonomi och företagets ekonomi är mer eller mindre ett. När du behöver pengar privat betalar du alltså inte ut lön som till en vanlig anställd, du gör ett eget uttag.

Hur mycket får man tjäna skattefritt enskild firma?

I Sverige finns det runt 800 000 företagare som driver enskild firma, trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller för enskild firma och de flesta skatteexperter är också inriktade på aktiebolag. Urban Rydin, skattechef på skogsfastighetskonsulten Ludvig & Co, är dock specialiserad på skatter för enskild firma och svarar här på några frågor.

Först och främst, hur uppstår ett resultat i enskild firma? Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.

Måste en enskild firma gå med vinst?

I Sverige finns det runt 800 000 företagare som driver enskild firma, trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller för enskild firma och de flesta skatteexperter är också inriktade på aktiebolag. Urban Rydin, skattechef på skogsfastighetskonsulten Ludvig & Co, är dock specialiserad på skatter för enskild firma och svarar här på några frågor.

Först och främst, hur uppstår ett resultat i enskild firma? Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.

Vad är min årsinkomst enskild firma?

I den här artikeln tittar vi på skattereglerna för enskild firma, dvs vilken skatt du betalar som enskild näringsidkare, och tipsar om åtgärder för att sänka skatten. 

All din enskilda näringsverksamhet betraktas som en och samma verksamhet. Detta betyder att överskott och underskott från olika verksamheter automatiskt kvittas mot varandra både när det gäller skatten och socialavgifterna.

Vad är nackdelen med enskild firma?

En enskild näringsverksamhet, ofta kallad enskild firma, är en företagsform som är uppbyggd på så sätt att företaget och personen är samma person. Detta innebär att en enskild firma inte är, till skillnad från många andra företagsformer, en egen juridisk person. Ägarens personnummer är i denna företagsform även företagets organisationsnummer. Du som ägare ansvarar på grund av detta för allt som du gör i firmans namn, om firman exempelvis tar ett banklån är det du som har ansvar för att skulden betalas tillbaka till banken. Detta innebär att det kan vara svårt att separera din personliga ekonomi från företagets, gränsen mellan dig som driver företaget och själva företaget är med andra ord svårare att dra. I en enskild firma där verksamheten växer sig större och företaget har att göra med stora affärer kan det därför vara bra att fundera på att omvandla företaget till en annan företagsform, till exempel ett aktiebolag.

Om man jämför med andra verksamhetsformer finns det flera saker som är enklare med att starta och bedriva en enskild firma. Som utgångspunkt finns till exempel inget krav på att ha en revisor i en enskild firma. Om verksamheten däremot har utvecklats till ett större företag kan det krävas en revisor, de allra flesta enskilda näringsidkare uppkommer dock ej till dessa nivåer. Vidare har företaget endast en ägare och inget formellt startkapital behövs.

Vilka kostnader kan man ta på enskild firma?

Ordet avdragsgill vållar en del huvudbry. För det första innebär avdragsgill att du kan ta upp något som en kostnad i ditt företag. Men det finns ej avdragsgilla kostnader som ändå tas upp i bokföringen. I de fall en kostnad inte är avdragsgill så ska den inte sänka resultatet som ska beskattas. De kostnader som du bokför i en enskild firma såsom ej avdragsgilla måste du således återföra till beskattning i deklarationen. Som nämnts är dock vissa avdragsgilla kostnader att beteckna som förmåner och en del av dem ska förmånsbeskattas, dvs. beläggas med arbetsgivaravgifter och kommunalskatt medan andra är skattefria.

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att tjäna svarta pengar innebär att man erhåller en lön som inte beskattas. Nackdelen med att arbeta svart är även att anställningen görs utan anställningsbevis, ingen sjuklön, sociala förmåner eller försäkringar. Som arbetstagare erhåller man därför inget skydd i sin anställning.