:

När är traktamente skattepliktigt?

Innehållsförteckning:

  1. När är traktamente skattepliktigt?
  2. Vem avgör hur mycket som är skattefritt traktamente?
  3. Vilket typ av skatteavdrag ska göras på traktamente enligt schablon?
  4. Hur redovisar man traktamente?
  5. Hur fungerar skattefritt traktamente?
  6. Vilka förutsättningar ska vara uppfyllda för att en skattskyldig ska ha rätt till avdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresa?
  7. Hur mycket är skattefritt?
  8. Hur kontrollerar Skatteverket reseavdrag?
  9. Var deklarera traktamente?
  10. Vart i deklarationen gör jag avdrag för traktamente?
  11. Är traktamente pensionsgrundande?
  12. Hur man undviker skatt lagligt?
  13. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  14. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  15. Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?
  16. Varför är ett traktamente skattefritt?
  17. Vad är det skattefria traktamentet 2020?
  18. Hur redovisas skattepliktigt traktamente?
  19. Vad är traktamente och utlandstraktamente?

När är traktamente skattepliktigt?

Traktamente är den kostnadsersättning som arbetsgivare betalar sina anställda för resor i tjänst. Ersättningen ska täcka de höjda kostnaderna som resan innebär, hit räknas kostnader för måltider, logi och vissa andra mindre utgifter.

För att få ersättning krävs det att vissa förutsättningar uppfylls. Dessutom varierar beloppet för kostnadsersättningen beroende på olika faktorer. Läs vidare för att ta reda på mer om vilka regler och villkor som gäller.

Vem avgör hur mycket som är skattefritt traktamente?

En tjänsteresa som omfattar max tre månader ger dig rätt till ett schablonbelopp som är 240 kronor (inkomståret 2021) i dagtraktamente utan att din arbetsgivare måste betala några arbetsgivaravgifter. 

För tjänsteresa utomlands finns det i stället bestämda normalbelopp per land. Det bör noteras att när en tjänsteresa pågått i mer än tre månader gäller ytterligare reducerade belopp.

Om du ordnar med eget boende under en tjänsteresa kan din arbetsgivare betala ut ett skattefritt nattraktamente istället för att betala logikostnaderna. Med natt menas kl 00.00–06.00. Det högsta skattefria nattraktamente vid tjänsteresor inom Sverige är 120 kr per natt (inkomståret 2021). Och för nattraktamente utomlands gäller hälften av schablonbeloppet för respektive land.

Vilket typ av skatteavdrag ska göras på traktamente enligt schablon?

Rent tekniskt är egentligen alla traktamenten skattepliktiga från första kronan. Samtidigt har arbetstagare rätt till att göra schablonavdrag för ökade levnadskostnader i samband med tjänsteresor. Och ur denna “intressekonflikt” går alltid arbetstagarens rätt till avdrag vinnande. Detta betyder alltså att arbetsgivare kan betala ut skattefria traktamenten.

Men för att arbetsgivare ska kunna betala ut skattefria traktamenten måste följande tre krav vara uppfyllda: 

  • Resan måste omfatta minst en övernattning
  • Resan måste gå till en plats som ligger minst 50 kilometer från både arbetsplatsen och den anställdes bostad.
  • Resan måste vara en tjänsteresa, vilket behöver styrkas med underlag där det framgår vem som har rest, till vart och när resan påbörjades och avslutades.

Hur redovisar man traktamente?

Exempel på ökade levnadskostnader som kan uppkomma under en tjänsteresa är utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter som telefonsamtal till familjen.

Hur fungerar skattefritt traktamente?

Traktamente betalas ut i samband med tjänsteresor för att täcka de ökade kostnaderna som tjänsteresor innebär för anställda. Traktamente är en ekonomisk ersättning som gäller kostnader för mat, övernattning och mindre reseutgifter. Traktamente kan betalas ut vid tjänsteresor som görs både i Sverige och utomlands. Storleken på traktamentet beror på resans omfattning.

I många fall kan du göra avdrag för traktamente. Tjänsteresan måste uppfylla tre krav för att arbetsgivaren ska kunna betala ut det skattefritt:

  • Minst en övernattning ingår i tjänsteresan. Resan ska pågå mellan klockslagen 00.00 och 06:00.
  • Tjänsteresan ska vara förlagd på en ort som ligger längre än 50 kilometer från verksamhetsorten.
  • Du måste styrka tjänsteresan med ett underlag, såsom en reseräkning. I reseräkningen ska det framgår vem som var på tjänsteresan, vart den gick samt när den började och slutade.

Om du uppfyller kraven ovan är det skattefritt att betala ut traktamente.

Vilka förutsättningar ska vara uppfyllda för att en skattskyldig ska ha rätt till avdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresa?

Denna skrivelse innehåller ett antal ställningstaganden avseende avdrag för ökade levnadskostnader i samband med tillfällig anställning, dubbel bosättning och hemresor. Skrivelsen ersätter tidigare publicerat ställningstagande.

Hur mycket är skattefritt?

Ta reda på hur mycket skatt du själv betalar på dinskatt.se. Du kan också jämföra hur mycket du hade betalat i skatt på samma lön för alla år ända tillbaka till 1971.

I denna video förklaras hur arbetsgivaravgifter och moms och andra konsumtionsskatter sammanlagt gör att skattebördan överstiger 50 procent för vanliga inkomster:

Hur kontrollerar Skatteverket reseavdrag?

Om din deklaration väljs ut för vidare kontroll kommer vi att kontakta dig per telefon eller brev. Vi berättar då vad det är vi vill kontrollera och varför vi gör kontrollen. Du får också veta vilken information vi behöver för att kunna ta ställning i ditt ärende.

När vi har påbörjat en kontroll kommer vi att ha kontakt med dig tills ditt ärende är avslutat. Oftast kan kontrollen avslutas snabbt, men ibland tar den längre tid och då har vi löpande kontakt. Om vi skriver till dig för att få in uppgifter anger vi alltid när du senast ska svara. Det är viktigt att vi gör det för att vi ska kunna hålla en rimlig arbetstakt så att du kan få ett slutligt besked så snabbt det går. 

Var deklarera traktamente?

Traktamente är formellt sett skattepliktigt från första kronan. Men eftersom den anställde har rätt till schablonavdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor görs en tyst kvittning, vilket innebär att arbetsgivaren kan betala ut skattefritt traktamente, förutsatt att tjänsteresan:

Observera att 50-kilometerskravet även gäller övernattningen!

Vart i deklarationen gör jag avdrag för traktamente?

Deklarationen närmar sig. Här tipsar vi om avdragen som du som företagare inte bör missa – och de fäller som du bär ser upp med.

Vilka avdrag du kan göra hänger ihop med vilken företagsform du valt. Den som driver sitt företag som enskild firma (enskild näringsidkare) kan påverka sin privata inkomst och beskattning genom att ta tillvara avdragsmöjligheterna i årets deklaration. För den som jobbar i sitt aktiebolag kontrolluppgiften redan inlämnad för löner utbetald år 2018.

Är traktamente pensionsgrundande?

Här ser ni vilka löneslag ni ska rapportera inom ITP 1 respektiveITP 2 + ITPK. Har ni ett löneslag som inte passar in i någon av kategorierna nedan är den grundläggande principen att lön och tillägg till lön är pensionsmedförande medan kostnadsersättningar som betalas ut inte är det.

ITP 1

Hur man undviker skatt lagligt?

Mina skattesänkartips och hur du ska få lägre skatt handlar inte om att nolltaxera. Alla samhällen behöver nämligen skatter som går till de gemensamma funktioner det offentliga ska driva, som polis, försvar och domstolar.

Däremot går det att diskutera hur höga skatterna behöver vara och många politiker är giriga och vill höja skatterna så mycket det går för att på så vis ta ifrån folket pengar för att via politikernas omsorg kunna ge tillbaka folket deras pengar.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Hur kan jag kontrollera vilket mottagarkonto som är registrerat för mig?

Om du har deklarerat med säkerhetskoder kan du logga in i e‑tjänsten Inkomstdeklaration 1 och kontrollera uppgifterna om mottagarkonto under menyalternativet Bankkonto.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hur kan jag kontrollera vilket mottagarkonto som är registrerat för mig?

Om du har deklarerat med säkerhetskoder kan du logga in i e‑tjänsten Inkomstdeklaration 1 och kontrollera uppgifterna om mottagarkonto under menyalternativet Bankkonto.

Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?

Hon tror att just manuell bokföring ställer till det för många företagare – snarare än medvetet ”fusk”. Om de istället använt sig av ett bokföringsprogram hade många problem kunnat undvikas:

– Med ett digitalt bokföringsprogram registreras alla företagets affärshändelser löpande – som överföringar, in- och utbetalningar, försäljningar och inköp. Du stämmer av din bokföring i realtid så att du kan upptäcka och rätta till felaktigheter direkt. Dessutom har du allting samlat när det är dags att deklarera.

Struthers pekar på att digitaliserad bokföring framförallt ger en trygghet i att all data och siffror är korrekta inför deklarationen:

Varför är ett traktamente skattefritt?

  • Ett traktamente är för det första skattefritt om det inte överstiger de avdragsgilla schablonbelopp som finns. Arbetsgivaren behöver i det fallet inte betala arbetsgivaravgift eller göra skatteavdrag och den anställde behöver inte deklarera traktamentet i sin deklaration.

Vad är det skattefria traktamentet 2020?

  • Det skattefria traktamentet 2020 höjs med tio kronor, från 230 kr för 20 kr. Det avser inrikes tjänsteresor och innebär att även schablonavdraget höjs med samma belopp. Vad är ett traktamente? Det är en ersättning som arbetsgivaren betalar sina anställda för att täcka ökade levnadskostnader under en tjänsteresa.

Hur redovisas skattepliktigt traktamente?

  • En delägare i en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag kan redovisa skattepliktigt traktamente som en intäkt och en kostnad, som en ej avdragsgill kostnad eller som ett eget uttag. Om skattepliktigt traktamente bokförs som en intäkt och en kostnad (uttagsbeskattning) eller som en ej avdragsgill kostnad påverkar detta

Vad är traktamente och utlandstraktamente?

  • Traktamente är en skattefri kostnadsersättning upp till av skatteverket fastställda schablonvärden som en redovisningsenhet kan betala ut till anställda, uppdragstagare och delägare som har varit på en tjänsteresa. Skattefritt traktamente och utlandstraktamente utgör en kostnadsersättning som avser