:

Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap om jag bor utomlands?

Innehållsförteckning:

  1. Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap om jag bor utomlands?
  2. Hur lång tid kan jag vara utomlands utan att bli utskriven?
  3. Hur många månader får man bo utomlands?
  4. Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?
  5. Hur länge kan jag vara borta från Sverige?
  6. När blir man av med sitt svenska medborgarskap?
  7. Hur lång tid kan man vistas utomlands?
  8. Kan man bo i två länder samtidigt?
  9. Vad är 183 dagars regeln?
  10. Får man behålla sin pension om man flyttar utomlands?
  11. Kan jag bli av med mitt svenska medborgarskap?
  12. Kan man förlora sitt medborgarskap?
  13. Vad händer om man inte skriver ut sig från Sverige?
  14. Kan man förlora sitt svenska personnummer?
  15. Måste man betala skatt i två länder?

Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap om jag bor utomlands?

En svensk medborgare kan förlora sitt svenska medborgarskap genom preskription, vilket innebär att medborgarskapet upphör.

Förlust av svenskt medborgarskap sker när personen fyller 22 år om hen

  • är född utomlands,
  • aldrig har haft hemvist i Sverige, och
  • inte heller har varit här under förhållanden som tyder på samhörighet med Sverige (14 § första stycket MedbL).

Hur lång tid kan jag vara utomlands utan att bli utskriven?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om du bor utomlands i ett år eller mer så bör du enligt 20 § folkbokföringslagen göra en flyttanmälan till Skatteverket. Du kommer härmed att avregistreras från folkbokföringen. Det är inte straffbart att bo utomlands men ändå fortsättningsvis vara folkbokförd i Sverige. Det kan dock få konsekvenser gällandes exempelvis beskattning, då du riskerar att beskattas både i landet där du arbetar såväl som i Sverige om du är folkbokförd här. När du avregistreras från folkbokföringen kommer du vidare inte att få rösta till kommunen och landstinget, men däremot till riksdagen.

Hur många månader får man bo utomlands?

Beroende på om din utlandsflytt är tills vidare eller under en kortare period finns det en hel del skillnader, särskilt vad gäller försäkringar och var du ska vara folkbokförd och betala skatt. Förutsatt att du flyttar från Sverige i mer än ett år så är det framförallt Skatteverket och Försäkringskassan du behöver vända dig till för att fylla i blanketter och registrera din flytt.

Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?

Det finns inga EU-regler om var EU-medborgare som bor, arbetar eller vistas utomlands ska skatta för sin inkomst.

Men det land där du anses vara skattskyldig kan beskatta hela din inkomst, inklusive inkomst från andra länder (både i och utanför EU). Du kan behöva betala skatt på lön, pensioner, förmåner, inkomst av kapital eller andra källor eller kapitalvinster från försäljning av egendom i hela världen.

Hur länge kan jag vara borta från Sverige?

När du bor i Sverige kan du ha rätt till garantipension. Men när du flyttar kan du inte längre få garantipension eftersom det är en bosättningsbaserad förmån och endast betalas ut till bosatta i Sverige.

Du kan ha rätt att behålla garantipensionen när du flyttar till Kanada om du bott i Sverige och Kanada minst 20 år totalt.

Har du garantipension till omställningspension gäller samma regler som för garantipensionen till den allmänna pensionen.

Din inkomstpension, premiepension och tilläggspension får du behålla oavsett vilket land du flyttar till. 

När blir man av med sitt svenska medborgarskap?

Rätten till svenskt medborgarskap regleras i lag (2001:82) om svenskt medborgarskap.

Enligt passlagen (1978:302) är huvudregeln att en svensk medborgare ska ha giltigt pass vid inresa från en annan stat, samt inte får resa ut ur Sverige utan att ta med giltigt pass.

Vid resa till eller från ett annat EU/EES-land tillåts resa med nationellt id-kort. Efter Brexit gäller samma regler för resor till och från Storbritannien som för övriga resor till och från EU. Alltså ska svenska medborgare resa ut med giltigt pass oberoende av Storbritanniens inreseregler.

Hur lång tid kan man vistas utomlands?

Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt och rätt till utbildning. Om du flyttar utomlands ska du anmäla det till Skatteverket. Då upphör skolplikten. Om du ska vara folkbokförd i Sverige under utlandsvistelsen ska du skicka in anmälan om varaktig utlandsvistelse alternativt ansöka om fullgörande av skolplikten på annat sätt.

Kan man bo i två länder samtidigt?

Övrigt/annat

Är det tillåtet att vara folkbokförd på en adress i Sverige samtidigt som man sedan flera år tillbaka bor i ett annat land och arbetar där? Om inte och det kommer fram, vad händer då?

Vad är 183 dagars regeln?

Publicerad 19 november, 2021 av .

Bara arbetsdagar räknas när arbete i Sveriges ska räknas som uthyrning. Det framgår av ett förtydligande hos Skatteverket. Förtydligandet har bäring på 183-dagarsregeln.

Får man behålla sin pension om man flyttar utomlands?

När du bor i Sverige kan du ha rätt till garantipension. Men när du flyttar kan du inte längre få garantipension eftersom det är en bosättningsbaserad förmån och endast betalas ut till bosatta i Sverige.

Du kan ha rätt att behålla garantipensionen när du flyttar till Kanada om du bott i Sverige och Kanada minst 20 år totalt.

Har du garantipension till omställningspension gäller samma regler som för garantipensionen till den allmänna pensionen.

Din inkomstpension, premiepension och tilläggspension får du behålla oavsett vilket land du flyttar till. 

Kan jag bli av med mitt svenska medborgarskap?

Du som har blivit svensk medborgare genom ansökan kan inte förlora ditt svenska medborgarskap om du flyttar utomlands. Du som är svensk medborgare och är född och bosatt utomlands kan i vissa fall förlora ditt svenska medborgarskap. Här får du veta hur du ansöker om att få behålla det.

Du förlorar ditt svenska medborgarskap när du fyller 22 år om du

  • är född utanför Sverige
  • aldrig har bott här och
  • inte har varit i Sverige under förhållanden som visar samhörighet med Sverige.

Kan man förlora sitt medborgarskap?

Nej, det är inte möjligt att återkalla en persons svenska medborgarskap om personen erhållit medborgarskapet genom att lämna felaktiga uppgifter. Endast uppehållstillstånd kan återkallas om någon lämnat felaktiga uppgifter eller undanhållit information av betydelse. 

Det stiftas i svensk grundlag, 2 kap. 7 § andra stycket regeringsformen, att ingen svensk medborgare som är eller har varit bosatt i riket får fråntas sitt medborgarskap. I lagen föreskrivs att barn under arton år i fråga om sitt medborgarskap ska följa föräldrarna eller en av dem.

Vad händer om man inte skriver ut sig från Sverige?

Man måste ingenting. Svaret är att det bestämmer du själv beroende på din speciella situation. Detta i sin tur beror på när och om du önskar att kapa alla band med Sverige. Du måste emellertid se till att du har allt klart i Spanien vad gäller försäkringar innan du avregistrerar dig hos Försäkringskassan. Vidare måste du vara medveten om skillnaden mellan att fysiskt bli utskriven jämfört med att skattemässigt bli utskriven ur Sverige. För detta gäller speciella regler och dessa två saker kan inte uppnås i samma ansökan. När du väl har bestämt dig för att flytta från Sverige till Spanien ska du avregistrera dig hos folkbokföringsmyndigheten, som numera är Skatteverket. Samma dag du anmäler utflyttning, eller högst ett par dagar senare, är du folkbokföringsmässigt utskriven ur Sverige. Därmed är du också utskriven från Försäkringskassan och det svenska socialförsäkringssystemet. Däremot påverkas inte skyldigheten att betala skatt i Sverige. Många tror att bara man är folkbokföringsmässigt utskriven från Sverige så är man också skattebefriad där men skattskyldigheten påverkas inte av folkbokföringen.

Från och med utresedagen måste du bevisa att du inte har så kallad väsentlig anknytning till Sverige för att bli skattemässigt utskriven från Sverige. Frågan prövas av Skatteverket i samband med den årliga deklarationen. Innan deklarationen lämnas in kan man i och för sig begära förhandsbesked, men det är mycket svårt att få. Det innebär således en viss svårighet för dig som individ att veta din skatteplikt från utresedagen till den dag din deklaration har blivit granskad av Skatteverket. Under fem år efter utflyttning måste man visa att man inte har anknytning till Sverige för att bli skattebefriad i Sverige. Låt oss börja med att reda ut begreppen om vad som krävs för att man ska vara utflyttad enligt svenska skatteregler. Med utflyttad menas en svensk som utvandrar, det vill säga permanent flyttar ut från Sverige till ett annat land. Hur en person ska beskattas i detta fall avgörs först sedan Skatteverket bestämt hans skatterättsliga hemvist.

Kan man förlora sitt svenska personnummer?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att få ett personnummer från första början krävs det att du är folkbokförd i Sverige. När du fått ett personnummer behåller du det livet ut, och det ändras som huvudregel inte för att du flyttar utomlands. Det finns dock möjlighet att ändra personnumret och det är om personnumret inte stämmer överens med din födelsetidpunkt eller om du exempelvis bytt kön. Det måste göras eftersom den näst sista siffran av det fyra sista siffrorna bestäms utefter vilket juridiskt kön du har.

Måste man betala skatt i två länder?

Om du bor i ett EU-land och arbetar i ett annat beror inkomstskattereglerna på nationella lagar och dubbelbeskattningsavtal mellan de båda länderna. Reglerna kan skilja sig kraftigt från reglerna om vilket land som ansvarar för socialförsäkringen.

Beroende på dubbelbeskattningsavtalet kan du behöva betala skatt i både arbetslandet och bostadslandet.