:

Hur kan jag skydda mitt personnummer?

Innehållsförteckning:

 1. Hur kan jag skydda mitt personnummer?
 2. Vad händer om någon får reda på mitt personnummer?
 3. Kan någon annan använda mitt personnummer?
 4. Vad kostar id-skydd?
 5. Är ens personnummer hemligt?
 6. Kan man se någons hela personnummer?
 7. Varför ska man inte lämna ut sitt personnummer?
 8. Är det farligt att ge ut 4 sista?
 9. Hur kan någon kapa mitt BankID?
 10. Hur kan någon komma åt mitt BankID?
 11. Är det värt att skaffa id-skydd?
 12. Hur vet man om man blivit kapad?
 13. Är de fyra sista siffrorna i personnumret hemligt?
 14. Vad kan man göra med de fyra sista siffrorna?
 15. Kan någon komma in på mitt bankkonto?

Hur kan jag skydda mitt personnummer?

 I vår hemförsäkring ingår skydd vid ID-stöld. Om någon obehörig skulle komma över dina person- eller inloggningsuppgifter och använda dem för olika former av bedrägeri, så hjälper vi dig. 

Identitetsstöldförsäkring är inte en försäkring som ersätter skador i vanlig mening. Däremot kan skyddet hjälpa dig med rådgivning och assistans om du skulle bli utsatt för en ID-kapning.

Vad händer om någon får reda på mitt personnummer?

Du använder ditt personnummer i kontakt med myndigheter och privata företag eftersom det numret är din identitetsbeteckning i Sverige.

Skatteverket har uppdrag från regeringen att tillhandahålla aktuella och korrekta uppgifter om de som bor i Sverige så att andra myndigheter har underlag för planering och beslut. Det sker genom att folkbokföringen aviserar ut uppgifter om dig till andra myndigheter. De får rätt uppgifter om dig när det sker förändringar i folkbokföringen, till exempel om din adress när du anmäler flyttning. Privata företag kan få sina kundregister uppdaterade via Statens personadressregister (SPAR).

Kan någon annan använda mitt personnummer?

En ID-kapning är när en person utger sig för att vara dig och exempelvis köper varor, tar lån, signar upp sig för månadstjänster eller tar saker på faktura/kredit i ditt namn. 

Det är enkelt att komma över någons identitet och därefter är det minst lika enkelt att inleda ett bedrägeri mot personen. Många ID-kapare arbetar strukturerat och det finns en mängd olika tillvägagångssätt, men ofta går det att se ett mönster där ID-kapningen går igenom ett antal faser.

Vad kostar id-skydd?

Det sägs att det var bättre för. Och när det gäller tjuvarnas knep är vi beredda att hålla med. Modern teknik gör det ständigt möjligt för tjuvarna att slå till mot våra plånböcker på nya sätt, och id kapning är verkligen inget undantag.

Id kapning är när någon annan än du själv handlar produkter eller tar krediter i ditt namn. För att göra detta använder tjuvarna ditt personnummer, namn, hemadress samt bank- och kreditkort för att beställa varor på internet. Majoriteten av bedrägeribrotten är inte på så stora belopp som riskerar att haverera din privatekonomi, men det finns undantag: I de mer allvarliga fallen kan tjuven komma över dina id handlingar och ansöka om banklån och krediter i ditt namn. Därför gäller det att vi ständigt är vaksamma över nya och okända kreditupplysningar, mejl som ser konstiga ut samt våra lösenord.

Det bästa sättet att skydda sig mot id kapning är att hålla koll på dina uppgifter, lösenord och PIN-koder. Dvs ska du ALDRIG lämna ut dessa i meddelanden, e-mail eller på sociala medier. Visst kommer kanske en vän behöva låna ditt kort någon gång och då går det bra att ge denna, men muntligt. Det är nämligen online som alla våra chattar och meddelanden sparas och finns tillgängliga för eventuella tjuvar och hackare. 

Du ska även hålla koll på dina brev och se till att endast du läser dessa. Ett bra sätt är att koppla dessa till din digitala brevlåda, så att du alltid får dessa på din smartphone. En fördel med detta är att du direkt får en notis när det har tagits en kreditupplysning i ditt namn. 

Är ens personnummer hemligt?

Ja, dina fyra sista siffror ditt personnummer är offentliga uppgifter. Trots att vi forfarande blir uppmärksammade på att vara försiktiga med att lämna ut våra fullständiga personnummer är de offentliga handlingar.

Det är idag mycket lätt att få tag på ett fullständigt personnummer, då de finns tillgängliga via olika sidor på internet. En hemsida som publicerar personnummer har i regel utgivningsbevis, vilket innebär att företaget bakom hemsidan har grundlagsskyddad rätt att publicera uppgifterna.

Kan man se någons hela personnummer?

Personnummerspärr

Ja, på grund av offentlighetsprincipen är det enkelt att hitta någons hela personnummer, inklusive fyra sista siffror på nätet. Det finns hemsidor som man kan använda, alternativt ringa till Skatteverket. Med hjälp av de fyra sista sifforna är det fritt fram för en bedragare att göra köp i ditt namn på sajter där Mobilt BankID inte krävs.

Varför ska man inte lämna ut sitt personnummer?

Omkring 75 000 svenskar får sina identiteter kapade varje år. För att du ska kunna spärra ditt personnummer, och på så sätt skydda dig mot id-stöld, har det tidigare krävts att du hamnat i bedragares klor och polisanmält det. Nu kan du dock spärra ditt personnummer i förebyggande syfte, utan att du råkat ut för något brott. Det är kreditupplysningsföretaget UC som lanserat en proaktiv spärr. Om du listar dig där så meddelas de anslutna nätbutikerna om någon försöker använda ditt personnummer för att handla.

– Vi märkte att många oroliga ringde in till oss och ville spärra sig även om inget hade hänt. Då bestämde vi oss för att börja erbjuda en sådan spärr, säger Anna Bülow, antibedrägeriexpert på UC.

Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, rekommenderar alla som är oroliga att spärra sitt personnummer på förhand.

Är det farligt att ge ut 4 sista?

Genom att hålla på koll på din kreditupplysning kan du snabbt agera om någon exempelvis försöker ta ett lån eller handla på kredit i ditt namn. Under semestern är det extra viktigt då du kanske inte har möjlighet att kolla din post dagligen. Detta drar många ID-kapare nytta av och därför ökar antalet ID-stölder under denna period.

Hur kan någon kapa mitt BankID?

Varför råna banker eller personer när man enkelt kan stjäla pengar på nätet? Privata kortuppgifter är hårdvaluta för kriminella. Men det går att undvika att bli deras byte.

Begreppet är egentligen en aning missvisande. Bank-id-bedrägerier handlar i grunden oftast om befogenhetsbedrägerier – bedragare som utger sig för att vara trovärdiga personer i syfte att få missbruka ditt mobila bank-id eller din bankdosa.

Det vanligaste sättet är att bedragarna ringer och säger att de är från din bank. De ber dig om de säkerhetskoder som din bankdosa genererar, eller att du ska använda ditt bank-id av någon anledning. Gör du det som bedragarna ber dig om kan de enkelt tömma ditt konto på pengar. De kan också beställa ett nytt bank-id i ditt namn och sedan använda det överallt.

Det här är en lukrativ bransch för de kriminella. Enligt polisen är risken störst att drabbas om du är 70 år eller äldre , men alla kan bli offer. Det finns heller inga tecken på att de här brotten kommer minska i omfattning.

Hur kan någon komma åt mitt BankID?

Hem > K > Kan Hackare Komma Åt Bankid?

Det kan vara en bedragare som försöker beställa ett BankID i ditt namn. Använd aldrig BankID på uppmaning av någon annan. En bedragare kan använda det för att beställa ett BankID i ditt namn eller stjäla pengar. Läs alltid noga de texter som visas i BankID-appen: Var loggar jag in?

Är det värt att skaffa id-skydd?

ID-skydd

År 2021 utsattes över 200 000 svenskar för id-kapningar och då polisen endast löser 6 % av alla anmälda bedrägerier är det viktigt att ha ett eget id-skydd som skyddar ens identitet och tillgångar. Tryggsams ID-skydd livebevakar ditt personnummer och larmar dig omedelbart via SMS vid ökad risk för bedrägeri, så att du kan agera snabbt, innan bedrägeriet hinner genomföras.

Hur vet man om man blivit kapad?

Om din mobil visar något av följande tecken, speciellt om den visar flera, kan den vara hackad:

För att komma till rätta med intrånget kan du själv göra åtgärder genom att följa instruktioner nedan.

Är de fyra sista siffrorna i personnumret hemligt?

Företag, myndigheter och andra får som huvudregel bara behandla ditt personnummer när du lämnat ditt samtycke till det. Men det finns undantag. Ditt personnummer får behandlas utan ditt samtycke när det är klart motiverat med hänsyn till

 • ändamålet med behandlingen
 • vikten av en säker identifiering
 • något annat beaktansvärt skäl.

Vad kan man göra med de fyra sista siffrorna?

Ja, dina fyra sista siffror ditt personnummer är offentliga uppgifter. Trots att vi forfarande blir uppmärksammade på att vara försiktiga med att lämna ut våra fullständiga personnummer är de offentliga handlingar.

Det är idag mycket lätt att få tag på ett fullständigt personnummer, då de finns tillgängliga via olika sidor på internet. En hemsida som publicerar personnummer har i regel utgivningsbevis, vilket innebär att företaget bakom hemsidan har grundlagsskyddad rätt att publicera uppgifterna.

Kan någon komma in på mitt bankkonto?

Lyckligtvis går det att förebygga den här typen av brott. Här följer några matnyttiga tips för att stoppa ID-kapning innan skadan är skedd:

På Facebook och andra sociala medier är det enkelt att skapa en falsk identitet. Nyligen fick en privatperson kontot länsat efter att ha lämnat ut sina personuppgifter till en sida som uppgav sig för att vara Skatteverket. Bedragare har också för vana att skapa falska privatkonton, där de lurar av personens vänner känsliga uppgifter.