:

Får en massa sms om paket?

Innehållsförteckning:

  1. Får en massa sms om paket?
  2. Vad är bluff-sms?
  3. Kan man polisanmäla spam?
  4. Kan man anmäla mail?
  5. Kan man bli kapad via sms?
  6. Varför får jag massa konstiga sms?
  7. Får sms från okänd?
  8. Har fått sms om paket jag inte beställt?
  9. Kan det vara farligt att öppna ett sms?
  10. Vad händer om man klickar på en länk i ett sms?
  11. Vad gör jag om jag klickat på en länk i ett sms?
  12. Hur vet jag om min telefon är hackad?
  13. Hur vet man om man blivit kapad?
  14. Kan man få virus av att öppna ett sms?
  15. Hur stoppar man oönskade sms?

Får en massa sms om paket?

Sms eller mejl med länkar som vi förväntas klicka på handlar om så kallad phishing eller nätfiske på svenska. Länken kan ta dig till en sida där du förmås lämna ifrån dig kort-, person- eller inloggningsuppgifter.

Ett klick på länken kan också innebära att du laddar ned någon form av skadlig kod som planterar något på din telefon eller dator.

Polisen råder till försiktighet med länkar som kommer via e-post och sms – särskilt om du inte känner till avsändaren.

Vad är bluff-sms?

Ett bluff-sms kan se ut att komma från vem som helst. Ofta låtsas bedragarna vara din bank, en myndighet, eller ett välkänt företag.  

Bluff-sms innehåller ofta påhittade ärenden och de försöker nästan alltid göra dig nyfiken, glad eller orolig. Bedragarna är uppfinningsrika, anpassar sig efter aktuella händelser och blir hela tiden bättre på att luras. 

Bedragarna länkar ofta till falska webbplatser med webbadresser som ofta påminner om de riktiga, till exempel skatteverket.online i stället för skatteverket.se. Sådana ändringar är lätta att missa. Därför bör du undvika att klicka på länkar i sms, framförallt om du inte har förväntat dig att få ett sms från den påstådda avsändaren.

För att bedragarna ska kunna lura dig behöver du agera på bluff-sms:et. Därför innehåller i stort sett alla bluff-sms olika sorters uppmaningar. 

Kan man polisanmäla spam?

Det som en näringsidkare påstår om sin vara eller tjänst är marknadsföring, till exempel reklam i tidningar, tv, radio eller på internet. Om du tycker att marknadsföringen är felaktig kan du anmäla den till oss, till exempel om

  • det inte framgår tydligt att det är reklam
  • informationen är vilseledande
  • det inte framgår tydligt vem som är avsändare
  • det är direkta köpuppmaningar till personer under 18 år
  • informationen om kvalitet eller pris är felaktig eller missvisande.

När du köper något, tecknar ett abonnemang, beställer biljetter eller bokar hotellrum ingår du avtal. Villkoren i det avtalet ska vara skäliga. Ett avtal får inte innehålla villkor som inte följer konsumentköplagen eller andra tvingande konsumentskyddande lagar. Då kallas det för oskäliga avtalsvillkor och de kan du anmäla till oss. Ett undantag är när du handlar av en privatperson. Då gäller köplagen och ni kommer själva överens om villkoren för köpet. 

Kan man anmäla mail?

Använd komplettering av anmälan när du redan gjort en brottsanmälan och behöver skicka in fler uppgifter eller ändra något i din anmälan. Du kan till exempel komplettera med fler föremål, förtydliga din beskrivning av vad som hänt och lägga till vittnen för händelsen. Ärendenummer  - som skickas till dig via post eller digital myndighetsbrevlåda - behöver uppges vid komplettering.

Dessa anmälningar och kompletteringar går att göra på polisen.se:

Anmäl borttappat föremål eller djur + komplettera anmälan

  • Du som har en digital brevlåda får din kopia på polisanmälan skickad dit (tidigast efter 48 timmar).
  • Har du inte en digital brevlåda skickas kopian till din folkbokföringsadress (tar normalt 10 arbetsdagar).

Kan man bli kapad via sms?

Har du fått ett sms som ser lite skumt ut och som innehåller en länk? Det kan vara ett falskt sms som sprider virus. Här lär du dig mer om falska sms, virus i mobilen och hur du kan undvika att drabbas.

Falska sms och virus - så går det till

Varför får jag massa konstiga sms?

Att skicka sms är den vanligaste användningen av smarta telefoner. Enligt Experian skickar vuxna mobilanvändare i åldrarna 18 till 24 i genomsnitt mer än 2 022 sms varje månad, alltså 67 stycken varje dag, och tar emot 1 831 sms varje månad. Ett par andra faktorer gör att det här är ett särskilt lömskt säkerhetshot. De flesta människor är medvetna om riskerna med e-postbedrägerier. Du har förmodligen lärt dig att vara misstänksam mot e-postmeddelanden där det står ”Hej, kolla in den här länken” och inte innehåller ett personligt meddelande från avsändaren.

Men de flesta är inte lika försiktiga när de använder telefonen. Många förutsätter att telefonen är säkrare än datorn. Men säkerheten på smarta telefoner är begränsad och har inga direkta skydd mot sms-fiske. Precis som WillisWire noterar har cyberbrott riktade mot mobila enheter ökat, precis som användningen av mobila enheter. Det är främst Android-enheter som utsätts för skadlig programvara, helt enkelt eftersom det finns så många av dem och för att plattformen erbjuder större flexibilitet för kunderna (och cyberbrottslingar!). Men precis som att skicka sms fungerar sms-fiske över olika plattformar. IPhone och iPad-användare är särskilt utsatta, eftersom de ofta känner att de är immuna mot angrepp. Även om Apples iOS-teknik har ett gott säkerhetsrykte kan inget mobilt operativsystem på egen hand skydda dig mot nätfiskeattacker. En annan riskfaktor är att många använder sin smarta telefon när de är på språng, ofta när de är distraherade eller har bråttom. Det innebär att det är större risk att man inte tänker på säkerheten och svarar utan att tänka efter när man får ett meddelande som ber om bankinformation eller säger att man kan lösa in en kupong.

Får sms från okänd?

Det finns inga betalteletjänster som debiteras genom att en mottagare av ett sms öppnar det mottagna sms:et. Däremot finns det tjänster som debiteras per mottaget sms, så kallade prenumerationstjänster, men då sker debiteringen så fort ett sms landat i mottagarens mobil. Då spelar det ingen roll om man öppnat sms:et eller omedelbart raderat det. Debiteringen har redan skett. Exempel på sådana tjänster är prenumerationstjänster på ringsignaler eller annat innehåll till mobilen. Det finns också tjänster som beställs via WAP-länkar i mobilen och där exempelvis bilder eller filmer skickas eller "streamas" till telefonen och debiteringen sker genom ett sms efter att man avslutat sin session på företagets sida.

Vi känner till att det förekommit uppgifter i medierna om att man inte bör öppna sms från okända avsändare då man kan bli debiterad genom att öppna sms. Dessa uppgifter stämmer inte och vår rekommendation är istället att man bör öppna de sms man får, då sådana sms kan innehålla värdefull information om vad det rör sig om för tjänst, vad tjänsten kostar, hur man kan avsluta en eventuell prenumerationstjänst samt kontaktuppgifter till det ansvariga företaget.

Har fått sms om paket jag inte beställt?

Sms-aviseringar skickas till det telefonnummer som avsändaren av en försändelse har angivit.

Har du fått en avisering om en försändelse som du inte väntar kan du bortse från den. Du kan komma att få ytterligare en påminnelse per sms som du också kan bortse från.

Kan det vara farligt att öppna ett sms?

Avsändarnumret är 0722875005, ett nummer som tidigare förekommit i fall där avsändaren velat lura mottagaren, men det nummer som mottagaren uppmanas att ringa upp i det här fallet varierar.

Vad händer om man klickar på en länk i ett sms?

Har du fått ett sms som ser lite skumt ut och som innehåller en länk? Det kan vara ett falskt sms som sprider virus. Här lär du dig mer om falska sms, virus i mobilen och hur du kan undvika att drabbas.

Falska sms och virus - så går det till

Vad gör jag om jag klickat på en länk i ett sms?

Smishing är en form av nätfiske (phishing) där illvilliga aktörer skickar bluff-sms för att plantera skadlig kod eller lura mottagaren att lämna ut känslig information. Det som skiljer smishing från vanlig phishing är att attackerna sker via SMS och inte e-post. Smishingbedrägerier bygger på att vi behandlar våra telefoner som de vore en förlängning av oss själva, vilket i kombination med mobilskärmens begränsade utrymme skapar en perfekt brottsmöjlighet för bedragare. Underliga e-postmeddelanden har de flesta idag ett lite mer misstänksamt förhållningssätt till, men många är desto mer benägna att klicka på en länk i ett SMS som ser ut att komma från en väletablerad aktör.

Bedragarna skickar ut SMS som är förklädda till paketleveransuppdateringar. SMS:et innehåller en länk som leder till en hemsida där mottagaren uppmanas fylla i sina kontouppgifter för porto eller tullkostnader. Det gör att bedragaren sedan kan använda mottagarens kontouppgifter för andra syften.

Mottagaren får ett SMS från en myndighet eller annan etablerad organisation som informerar om att det finns en app som personen behöver installera. Länken i SMS:et leder till en hemsida där appen kan laddas ner – dessvärre innehåller den i själva verket skadlig kod som exempelvis kan ge bedragarna tillgång till innehållet i offrets telefon.

Bedragaren låtsas vara en bank och ber mottagaren logga in på bankens webbplats via en länk i SMS:et för att uppdatera sina personuppgifter. Bedragarens webbplats är en kopia av bankens hemsida, och när användaren loggar in och fyller i sina uppgifter kan bedragaren ta del av dem.

Hur vet jag om min telefon är hackad?

Om din mobiltelefon uppvisar något av de nedanstående tecknen, bör du vidta åtgärder så snart som möjligt.

  • Batteri- samt dataförbrukningen ökar drastiskt och telefonen fungerar långsamt. Vanligtvis som en konsekvens av att applikationen kommunicerar med cyberbrottslingarnas servrar. Skadlig programvara som arbetar i bakgrunden kan minska telefonens prestanda betydligt.
  • Prestandaproblem och konstigt beteende. Appar som inte fungerar som de ska, oväntat slås på och av eller som kraschar eller inte laddas.
  • Du märker aktivitet på telefonen som du inte känner igen, till exempel appar som du inte laddat ner, meddelanden du inte skickat, köp du inte gjort, misstänkta telefonsamtal etc.
  • Störande pop-up-rutor som uppenbarar sig. Det faktum att störande pop-up-meddelanden dyker upp på din mobiltelefons skärm behöver inte betyda att din telefon är hackad. Men då cyberbrottslingarna tjänar stora summor pengar med hjälp av pop-up-meddelanden finns det en risk för att din telefon är infekterad av virus.
  • Bilder i ditt kameraalbum som du vet att du inte tagit kan tyda på att du har en hackad mobilkamera.
  • Mystiska toppar i dataanvändning, utan förändrat beteende från din sida. Skadlig programvara kan konsumera din mobildata i bakgrunden samtidigt som den spårar vad du gör.

Hur vet man om man blivit kapad?

Att ID-kapning är ett växande problem har nog inte undgått någon. Enligt Polisen anmäls cirka 12000 ID-kapningar varje månad och mörkertalet är stort. Men med ökad kunskap och medvetenhet finns chansen att kunna sätta stopp för bedrägeriförsöket i tid om du skulle råka bli drabbad. Här är åtta tecken du bör vara uppmärksam på.

Tecken på att du kan ha blivit ID-kapad

Kan man få virus av att öppna ett sms?

Mobiltelefoner har ingen förmåga att kommunicera med varandra utan all kommunikation går mellan mobiltelefon och basstation. I grund och botten fungerar mobiltelefonsystem inte annorlunda än fasta telefonen med sina växlar. Det som skiljer är att äldre telefoner kopplades till närmaste telefonväxel via en fysisk kopparledning medan mobiltelefoner kopplar ihop sig mot närmaste basstation via en radiolänk.

Basstationen är knutpunkten i mobilnäten och är fysiskt utplacerade över landet, avstånden mellan basstationer varierar stort beroende på var du befinner dig, på landsbygden är det upp till flera mil mellan individuella basstationer men i städer kan det handla om några hundra meter. Det är mobilnätet som håller koll på var alla mobiltelefoner befinner sig, hur de rör sig och vilken basstation som här näst ska ta över kommunikationen med mobiltelefonen. Det är mobilnätet som sedan styr dataströmmen från en punkt till en annan, oavsett om det handlar om tal, SMS eller internet trafik.

Hur stoppar man oönskade sms?

Meddelanden-appen från Samsung är rolig på grund av dess underbara funktioner. Du kan lägga till bilder, foton, emojis och mer i dina meddelanden. En annan bra sak med denna unika app är att du kan schemalägga dina meddelanden när du vill skicka dem. Bortsett från det erbjuder det många färgglada eller anpassade tangentbordsteman som du säkert kommer att njuta av att använda.

Dessutom kan du ändra eller lägga till profilbilder för kontakterna på din telefon. Men frågan är: kan Samsung Messages-appen användas för att blockera texter på Galaxy S7 och andra modeller? Ja! Nedan finns en detaljerad och enkel guide om hur man gör. Gå vidare.

steg 1Leta reda på meddelanden app på Samsung. Leta reda på de meddelanden du vill blockera.