:

Vilket datum får jag min pension?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket datum får jag min pension?
  2. När i månaden betalas tjänstepensionen ut?
  3. Vilket datum betalas KPA pension ut?
  4. Vilka får högre pension 2023?
  5. När betalas pensionen ut maj 2023?
  6. Hur mycket får en pensionär i månaden?
  7. Är det bra att ta ut tjänstepensionen på 5 år?
  8. Vilka pensionärer får sänkt pension 2023?
  9. Hur mycket höjs pensionerna 2024?
  10. Hur mycket högre blir pensionen 2023?
  11. När kommer pensionen i juli?
  12. Vad har en fattigpensionär i pension?
  13. Hur mycket pengar får en invandrare i pension?
  14. Varför sjunker pensionen vid 70?
  15. Vad är normalt att ha i tjänstepension?

Vilket datum får jag min pension?

Din allmänna pension utbetalas en gång i månaden. Vilken dag utbetalningen sker på under 2023 beror på vilken dag i månaden du är född.

När i månaden betalas tjänstepensionen ut?

Det är bra att planera i god tid hur du vill ta ut din tjänstepension från AMF. Här är vår guide till dig om vad som är viktigt att tänka på, vilka val du kan göra och hur du startar utbetalningen.

Från AMF får du bara en del av din pension, tjänstepensionen. På minpension.se kan du se hela din pension, dvs den allmänna pensionen som du får från staten, tjänstepension från de jobb du haft genom livet (och som kan finnas hos flera olika bolag), och eventuellt privat pensionssparande.

Där kan du också laborera med olika startdatum och utbetalningstider för de olika delarna av din pension.

Vilket datum betalas KPA pension ut?

Därför ska du välja Handelsbanken för din tjänstepension

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan.

Vilka får högre pension 2023?

  • Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 3 (2,5) procent, i genomsnitt 220–560 (180–460) kronor före skatt. Höjningen med 3 procent motsvarar inkomstutvecklingen (4,6 procent) minus förskottsräntan (1,6 procent).
  • Personer födda 1938 eller senare omfattas även av premiepensionen. Premiepensionen förändras med -17,6–0,7 (6–31) procent, vilket motsvarar -240–5 (10–380) kronor i månaden.
  • Garantipensionen och vissa tjänstepensioner höjs med prisbasbeloppets förändring som är 8,7 (1,5) procent.
  • Den genomsnittliga totala pensionen, det vill säga allmän pension och tjänstepension**, ökar med 500–1 090 (360–840) kronor per månad efter skatt. Det motsvarar en ökning på 480–1 280 (220–890) kronor per månad före skatt.

*) Redovisade intervall omfattar 80 procent av alla pensionärer födda 1957 eller tidigare som är bosatta i Sverige och tar ut full pension.

När betalas pensionen ut maj 2023?

  • Arbetspensioner betalas ut i förskott den första dagen i månaden då bankerna har öppet. Om den första dagen i månaden är en lördag eller helgdag kommer pensionen att finnas på kontot först följande vardag.
  • Vi skickar pensionsuppgifterna till bankerna flera dagar före utbetalningsdagen. Vilken tid pensionen finns på ditt konto på betalningsdagen beror på bankernas betalningskörningar. Kontakta din egen bank för mer information.
  • Enligt pensionslagarna kan arbetspensioner bara betalas ut en gång per kalendermånad. Utbetalningsdagen kan inte flyttas till föregående månad, eftersom rätten till pension uppkommer månadsvis.

Hur mycket får en pensionär i månaden?

Du kan ha rätt till garantipension om du varit bosatt i Sverige i minst tre år. För att du ska få full garantipension krävs att du har bott 40 år i Sverige från och med det att du fyllde 16 år fram till och med året innan det år då du har rätt till garantipension. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40-del för varje år. Har du till exempel bott 27 år i Sverige får du alltså garantipension med 27/40-delar.

Som mest kan garantipensionen bli 10 631 kronor för ensamstående och 9 625 kronor i månaden för gifta. Beroende på hur länge du har bott i Sverige, hur mycket inkomstgrundad pension du har tjänat in och från vilken ålder du först tar ut din allmänna pension så kan garantipensionen bli lägre.

Har du garantipension kan du logga in med din e-legitimation för att se dina pågående och tidigare utbetalningar.

Den ansökan du lämnar in för att få din allmänna pension gäller också för garantipensionen, oberoende av din ålder när du lämnar in din ansökan. Garantipensionen kan du få först från den månad du fyller 66 år och den beviljas automatiskt när du lämnar in din ansökan om allmän pension eller vid 66 år om du tagit ut din inkomstgrundade pension tidigare. Om du är född 1957 gäller 65 år.

Utbetalningen av garantipension påverkas inte av om du arbetar eller väljer att sluta arbeta. Men garantipensionen kommer att minskas vid kommande årsskifte om du har arbetat och tjänat in nya pensionsrätter så att din inkomstpension ökar.

Garantipensionen påverkas inte av om du har kapital eller om du har tjänstepension eller privata pensionsförsäkringar.

Är det bra att ta ut tjänstepensionen på 5 år?

Man vet ju inte hur länge man lever. Bättre att ha mer pengar när man är pigg och frisk. Det brukar vara de främst anledningarna till att man väljer bort den livsvariga utbetalningen av tjänstepensionen för en utbetalning på 5, 10 eller 15 år. Bland AMFs kunder som under 2020 påbörjade utbetalning togs 60 procent av tjänstepensionskapitalet ut tidsbestämt. Ökningen är liten de två senaste åren vilket tyder på att de tidsbestämda uttagen planar ur på en hög nivå. Den genomsnittliga uttagstiden, för dem som väljer tidsbestämd utbetalning, är 9 år vilket är en ökning mot tidigare och beror på att fler väljer utbetalning om 10 snarare än 5 år. Det ska jämföras med att den som går i pension idag lever i snitt drygt 20 år efter sin 65-årsdag. Enligt SCBs prognoser är den långsiktiga trenden att vi lever allt längre. Medellivslängden förväntas öka med 7 år till 2070 (även om den minskade 2020 till följd av pandemin).

För- och nackdelar Fördelarna med tidsbestämd utbetalning upplevs som konkreta medan nackdelarna är abstrakta. Om man väljer utbetalning på 5 år istället för livet ut blir månadsbeloppen cirka fyra gånger högre under de första 5 åren för att därefter upphöra. För den som lever länge kan en livsvarig eller en längre tidsbestämd utbetalning ge större ackumulerad inkomst. Motargumentet är förstås att en kort utbetalningstid kan vara fördelaktigt om man inte lever så länge och att man kan placera om pengarna själv. Samtidigt är tjänstepensionen inte vilken pengapåse som helst. Det handlar om en stabil inkomst, ofta med garanterade pensionsbelopp, som man kan räkna med även om man skulle bli riktigt gammal. Det kan givetvis vara befogat att ta ut en del av tjänstepensionen tidsbestämt, till exempel om man har ett mindre belopp som härrör från ett gammalt sommarjobb. Men tjänstepensionen är tänkt som en viktig del av försörjningen under ett långt liv som pensionär. Den dag den tidsbestämda utbetalningen upphör får man anpassa sina levnadsomkostnader, använda sina besparingar eller söka behovsprövade stöd. Informationen om baksidorna med tidsbestämd utbetalning blivit bättre på senare år och pensionsbolag och banker påminner också om fördelarna med att ha en jämn inkomst livet ut.

Vilka pensionärer får sänkt pension 2023?

Många som är födda i slutet av 50-talet riskerar att hamna i kläm både före och efter att man gått i pension och straffas sedan de kommande åren av höjda skatter till följd av ogenomtänkta skatteförändringar.

Fler än 100 000 pensionärer riskerar högre skatt när riktåldern för pensionen höjs. Alla pensionärer födda 1957 som tar ut pension 2023 går miste om den skattesänkning som skulle utjämna skillnaden mellan skatt på arbete och pension. Det innebär en skattesmäll på upp emot 3 000 kronor i månaden. Och om tre år drabbas du som är 59:a. Det här en hård, orättvis och helt omotiverad skattesmocka från den förra regeringen.

Hur mycket höjs pensionerna 2024?

Din pension består av flera delar och under december varje år räknas alla delar om. Det är viktigt att känna till att det inte är samma regler för olika pensionsförmåner.

Inkomstpensionen och tilläggspensionen följer inkomstutvecklingen i samhället. För 2023 betyder det att din inkomstpension och tilläggspension ökar med 3 procent.

Garantipensionen följer prisutvecklingen i samhället och räknas om med förändringen av prisbasbeloppet. För 2023 betyder det att din garantipension ökar med upp till 8,7 procent.

Hur mycket högre blir pensionen 2023?

8 av 10 av landets samtliga pensionärer får en höjning av den totala pensionen, mellan 500 kronor och 1 090 kronor per månad efter skatt.

Hur stor höjningen blir skiljer sig mellan olika grupper inom pensionärskollektivet. Men förbättringen biter inte på inflationen. Nästan alla får sänkt köpkraft.

– Ja, för de som har inkomst- och tilläggspension minskar köpkraften och även premiepensionen minskar alltså för de flesta pensionärer, summerade Linda Wiese, analytiker på Pensionsmyndigheten på en pressträff på onsdagen (21/12).

När kommer pensionen i juli?

Under februari 2023 får du ditt årsbesked för 2022. I årsbeskedet visas värdet på ditt pensionssparande, vilka transaktioner som har skett under året samt hur kapitalets värde har förändrats.

Har du flera pensionsförsäkringar får du ett besked för varje försäkring. Senast i slutet av februari ska du ha fått samtliga årsbesked. 

Du som har utbetalning från Frivillig ITP, Frivillig BTP, Frivillig FTP, FTP2, BTP2 eller PTP får ett pensionsbesked i samband med första utbetalningen 2021 istället för årsbesked.

Vad har en fattigpensionär i pension?

Många pensionärer får en bra pension och kan leva gott på den. Men det finns också många som hamnar under den relativa fattigdomsgränsen när de går i pension. Denna grupp kallas ibland fattigpensionärer. Här reder vi ut definitionen av en fattigpensionär och tipsar om vad du kan göra för att få det bättre ställt som pensionär. 

Gränsen för att räknas som fattigpensionär är att hushållet har en årlig total inkomst som ligger under den relativa fattigdomsgränsen. Hushåll med en inkomst på mindre än 60 procent av den disponibla medianhushållsinkomsten i Sverige räknas som relativt fattiga enligt EU:s definition. 2022 gick gränsen för att vara fattigpensionär vid en disponibel inkomst under 13 300 kr per månad. Det är alltså inkomsten efter skatt.

Hur mycket pengar får en invandrare i pension?

I Sverige är det genomsnittliga arbetslivet (än så länge) drygt 40 år långt. Därefter väntar en, förhoppningsvis, bekymmersfri pension.

Men för asylinvandrare som kommit till Sverige senare i livet kan inkomstpensionen bli knaper även efter ett helt arbetsliv. Vad man har gjort tidigare, innan man kom till Sverige, räknas inte med. Däremot finns en undantagsregel som ger asylinvandrare rätt till den statligt finansierade garantipensionen, den del av pensionen som fungerar som grundskydd för personer som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet.

Varför sjunker pensionen vid 70?

Vid 7,5 inkomstbasbelopp går en lönegräns som är viktig i flera avseenden:

  • Du tjänar in allmän pension från Pensionsmyndigheten upp till denna gräns.
  • Du får 10 % i ITP 2 ålderspension för lön upp till denna gräns.
  • Tjänar du mellan 7,5 och 20 inkomstbasbelopp får du 65 % i ITP 2 för denna lönedel.

Vad är normalt att ha i tjänstepension?

Ja, om det är en  fond- eller depåförsäkring. Då kan du från och med den 1 juli 2022 flytta en individuell tjänstepensionsförsäkring, oavsett när den är tecknad. Men om det rör sig om en äldre försäkring måste din tidigare arbetsgivare godkänna flytten.

Däremot är det inte säkert att du får flytta en individuell tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning och som är tecknad före 2007. Då är det upp till pensionsbolaget att avgöra om du får flytta eller inte. Vissa bolag tillåter dessutom bara flytt av pengar som betalats in efter ett speciellt datum.