:

Är yoga avdragsgillt?

Innehållsförteckning:

 1. Är yoga avdragsgillt?
 2. Vilka aktiviteter räknas som friskvård?
 3. Vad räknas inte som friskvård?
 4. Är meditation friskvård?
 5. Vilken typ av träning är yoga?
 6. Är yoga träning?
 7. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
 8. Vad ingår i friskvård 2023?
 9. Är ansiktsmassage friskvård?
 10. Är thaimassage friskvård?
 11. Kan yoga ersätta styrketräning?
 12. Är yoga bra styrketräning?
 13. Är yoga verkligen bra?
 14. När får man nya friskvårdsbidrag 2023?
 15. Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?

Är yoga avdragsgillt?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vilka aktiviteter räknas som friskvård?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad räknas inte som friskvård?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som är tänkta att främja de anställdas hälsa. Det kan röra sig om motionsaktiviteter eller sportutövande – men även behandlingar som lindrar stelhet eller smärta.

Friskvårdsbidraget är ett bidrag som arbetsgivare kan välja att ge sina anställda. Det finns inget krav på att varje arbetsplats ska ha ett friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget är helt skattefritt och avdragsfritt, vilket betyder att varken arbetsgivaren eller den som nyttjar bidraget behöver betala skatt på beloppet. Detta gäller om friskvårdsbidraget är mindre än 5 000 kronor, om friskvårdsbidraget skulle vara större än 5 000 kronor behöver hela beloppet beskattas (och inte bara det belopp som överstiger 5000kr).

Skatteverket anger vissa krav som behöver uppfyllas för att friskvårdsbidraget ska kunna nyttjas:

 • Vara av mindre värde (Skatteverket definierar 5000kr som mindre värde)
 • Rikta sig till hela personalen
 • Ska inte gå att byta mot pengar

Är meditation friskvård?

Genom meditation kan du stilla tankar och oro genom att du fokuserar på något annat än det för en stund. Genom guidade meditationer kan du komma åt känslor och lösningar på frågeställningar som kan vara svårt att nå när den logiska delen av hjärnan tar över och ska vara problemlösare. En guidad meditation kan lotsa dig till andra känslor och målbilder än de du hittar när du är orolig och försöker hitta en lösning.

Vilken typ av träning är yoga?

Vad: En fysiskt krävande yogaform från Mysore i Indien. En fast serie positioner binds samman i takt med andningen. Många startar och avslutar passet med att sjunga ett mantra, som en icke-religiös bön. Det kräver att man går några gånger för att lära sig andningen i takt med ställningarna.

Syfte: Fokus ligger på andning, koncentration och med- veten närvaro. Du blir rörligare och starkare.

Är yoga träning?

5 dec 2019 • Uppdaterad 18 mar 2020

En stark och snabb kropp i kombination med ett lätt och uthålligt sinne. Visst låter det eftersträvansvärt! Du som letar efter träning som stärker både ditt fysiska och mentala välmående, här är anledningarna till varför du ska testa både löpning och yoga.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Vad ingår i friskvård 2023?

JobOut och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Är ansiktsmassage friskvård?

 • Huvud- och ansiktsmassagen är mjuk och behaglig med strykningar av hela handen och roterande fingertoppar i skalp, öron och ansikte.
 • Är thaimassage friskvård?

 • Huvud- och ansiktsmassagen är mjuk och behaglig med strykningar av hela handen och roterande fingertoppar i skalp, öron och ansikte.
 • Kan yoga ersätta styrketräning?

  Yogapraktiken bjuder på sådan oerhörd bredd. Med andningsövningar, medveten närvaro och asana är det verkligen en holistisk approach till hälsa. Men kroppen behöver även rörelser och belastning som ofta inte inkluderas av yogapraktiken för att fortsätta var hel och må bra. Att hoppa och röra dig explosivt varvat med långsamma rörelser, höjer energin och stärker kroppen. Ännu mer variation får du om du kompletterar yoga med löpning, kettlebell, klättring eller liknande där du ger kroppen andra typer av rörelse, men också viktbelastar mer.

  Kolla in våra playlists Stark och uthållig med Julia Glutz, Träning som yogakomplement och Urban Move för klasser med styrka, kondition och explosivitet att enkelt komma igång med redan nu!

  Stress, också kallad belastning, behövs för att kroppen ska fortsätta vara stark och hållbar. I och med att kroppen blir starkare varje gång vi belastar den behöver vi öka stressen med externa vikter, högre tempo eller att hålla positionen längre för att träningen ska fortsätta stärka kroppen. Detta kallas progressive overload, och är stärkande för kroppen. Vi kan såklart överbelasta kroppen, detta innebär att vi lägger på för stor vikt, har för hög hastighet i rörelsen eller gör en viss rörelse för ofta. Alternativt att vi blandar dessa tre kvalitéer och utsätter kroppen för det, då har vi nästan en garanterad skada.

  Vi behöver vila, och vi behöver belastning (stress). Yinyoga är mer återhämtande för kroppen, och belastar vävnader långsamt och länge. Yangyoga, så som hatha eller vinyasa, är mer snabba rörelser och muskelaktivtet än yin. Men kroppen vill och behöver mer.

  • Det är såklart individuellt för alla vad just din kropp behöver, och i hur stor dos. Men att varva din yogapraktik med:
   • löpning som tränar upp fjädringen i ditt steg eller med funktionell kroppsträning höjer pulsen mer och stärker hjärtat samt utmanar musklerna mer än vad yoga kan göra.
   • Om du lägger på extern vikt i form av kettlebell eller skivstång, eller ger dig ut och klättrar kommer du stärka muskler och rörelsemönster som inte yogan tränar, och på så vis få en mer allsidigt stark kropp.
  • Slutklämmen är; rör på dig på olika sätt, högt lågt, snabbt långsamt, mjukt och starkt för att göra kroppen glad.
   • Du behöver inte ge upp yoga för gymmet, eller sadla om helt. Liten variation gör stor skillnad.
   • Och vem vet, du kanske hittar någon ny träningsform som inte bara stärker kroppen, men också fyller dig med rörelseglädje?

  Är yoga bra styrketräning?

  Komplettera din träning med yoga och bli starkare, smidigare och mer medveten. Yoga har de senaste åren blivit allt mer populärt och är en träningsform som passar alla oavsett konditionsnivå och ålder. Det är en träningsform som passar bra att kombinera med andra träningsformer. Yogan är inte till för att trötta ut dig eller ta energi från din egentliga träning, snarare tvärtom. Yogan ska användas för att komplettera och förstärka de positiva effekterna av din idrott.

  Vill du inte gå på yogaklasser har vi bra tips för att göra yoga hemma.

  Är yoga verkligen bra?

  Man ska verkligen inte under­skatta yoga när det gäller att boosta en viktnedgång. Visst, du förbränner i de flesta fallen inte massor av kalorier på övningarna, men den indirekta effekten är minst lika viktig.

  Du kan nämligen äta helt rätt och träna hårt, men om din kropp är stressad eller på annat sätt i obalans, så håller den kvar fett och vätska för att skydda sig själv, och då går du inte ner i vikt. Regelbunden yoga får kroppen att släppa på spänningarna och det gör förutsättningarna för en viktnedgång mycket bättre.

  När får man nya friskvårdsbidrag 2023?

  Hur stor eller liten får då friskvårdspengen vara? Jo såhär: det är upp till varje arbetsgivare att bestämma bidragets storlek. Skatteverket har dock satt ett tak på 5 000 kronor för att friskvårdsbidraget ska förbli skattefritt. Du kan som arbetsgivare välja att betala ut ett högre belopp än så, men då ska den anställde förmånsbeskattas för hela summan.

  För aktiviteter utan inslag av motion, såsom massage, finns det en övre gräns på 1 000 kronor per tillfälle för att de ska kunna erbjudas inom ramen för det skattefria friskvårdbidraget.

  Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?

  För att du ska kunna nyttja friskvårdsbidraget när du köper Skidpass behöver du ett kvitto som bevisar att det är just du som har använt Skidpasset – vilket du redovisar till din arbetsgivare. Därför är det viktigt att endast göra ett köp per kvitto om ni är fler i familjen som ska utnyttja friskvårdsbidraget. När du gör ditt köp i vår onlinebokning registreras ditt skidpass tillsammans med ditt namn direkt på bekräftelsen/fakturan som du sedan kan skriva ut och använda som underlag när du ansöker om bidraget. 

  Lapland Resorts är inte anslutna till några friskvårdsnätverk utan du köper och betalar ditt Skidpass som vanligt och ansöker sedan i efterhand om bidraget med din kvittokopia eller bokningsbekräftelse som underlag.