:

Kan man ta ut utdelning i enskild firma?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man ta ut utdelning i enskild firma?
  2. Hur mycket kan jag ta ut från enskild firma?
  3. Måste en enskild firma gå med vinst?
  4. Hur mycket kan man ta ut i utdelning?
  5. Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?
  6. Hur minska vinsten i enskild firma?
  7. Hur mycket får man tjäna skattefritt enskild firma?
  8. När lönar det sig med enskild firma?
  9. Vilka är nackdelar med enskild firma?
  10. Är utdelning skattefritt?
  11. Är det bättre att ta utdelning än lön?
  12. Vad är bäst lön eller utdelning?
  13. Kan man spara pengar i enskild firma?
  14. Är det värt att ha enskild firma?
  15. Är utdelning bättre än lön?

Kan man ta ut utdelning i enskild firma?

Aktiebolag må vara bra för dig som är höginkomsttagare eller har flera delägare. För oss andra med relativt liten verksamhet är enskild firma bäst tack vare sin enkelhet.

Det finns flera fördelarna med enskild firma enligt mig:

Hur mycket kan jag ta ut från enskild firma?

Nu har vi gått igenom de viktigaste parametrarna som påverkar när du räknar ut din lön i en enskild firma. Beroende på ålder och lönens storlek påverkas lönekostnaden för ditt företag. Här är ett konkret exempel på hur en uträkning kan se ut:

Stina har intäkter på 100 000 SEK och utgifter på 20 000 SEK. Hon vill dessutom spara 30 000 SEK i företaget som buffert. Pengarna som finns kvar vill hon ta ut i lön. Stina är 32 år gammal och bosatt i Stockholm. Stina tar ut olika mycket lön varje månad, baserat på vinsten i sin enskilda firma per månad

Måste en enskild firma gå med vinst?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

Hur mycket kan man ta ut i utdelning?

Reglerna gäller för inkomståret 2022. Beloppen och procentsatserna ändras varje år. Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag deklarerar du på blankett K10.

Utdelningen från dina aktier kan komma att beskattas i både inkomstslagen kapital och tjänst. Utdelning upp till en viss gräns beskattas i inkomstslaget kapital med 20 procent (30 procent på 2/3 av utdelningen). Den del som överstiger denna gräns (som kallas gränsbeloppet) beskattas i inkomstslaget tjänst.

Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?

Att kunna ta ut vinst ur sitt aktiebolag är det som är lockar många när de väljer att starta just aktiebolag. Men när får man ta ut utdelning egentligen och hur mycket? Vi reder ut!

Att ta ut utdelning i stället för lön kan lätt ses som rena skatterabatten. Utdelningen beskattas som kapital med 20 procent skatt, medan du måste betala sociala avgifter på lönen och dessutom betala skatt till såväl hemkommun som kanske statskassan. Det gör att en del företagare väljer att hålla nere sin egen lön för att ta så mycket utdelning som möjligt i stället.

Hur minska vinsten i enskild firma?

Observera att avsnittet om räntefördelning avser inkomståret 2022. För inkomståret 2023 gäller dock samma regler men olika procentsatser: för positiv räntefördelning 7,94 procent och för negativ räntefördelning 2,94 procent.

Det här gör du genom att räkna fram en schablonmässig ränta på kapitalet du har i din verksamhet. Avdrag medges i näringsverksamhet för framräknad ränta medan du tar upp samma belopp som inkomst av kapital.

Ränta beskattas som inkomst av kapital och där är skatten alltid 30 procent. Skatten på inkomst av näringsverksamhet är progressiv, det vill säga skatten ökar med högre inkomst och samtidigt ska du också betala egenavgifter på denna inkomst. Underlaget för att räkna fram räntefördelningen, det så kallade kapitalunderlaget, motsvarar ungefär det egna kapitalet i näringsverksamheten vid utgången av ditt förra räkenskapsår. Det innebär att det år som du startar din verksamhet kan du inte beräkna något kapitalunderlag för räntefördelning. Eftersom du som driver den enskilda näringsverksamheten kan ta ut och sätta in pengar när du vill i verksamheten utan att dessa blir beskattade, finns det regler för hur kapitalunderlaget för räntefördelning ska räknas fram. Läs mer nedan.

Kapitalunderlaget som du räknar fram kan vara antingen positivt eller negativt. Om det är positivt kan du välja om du vill göra räntefördelning men om det är negativt är det tvingande.

Positiv räntefördelning får inte leda till att det blir ett underskott i näringsverksamheten.

Hur mycket får man tjäna skattefritt enskild firma?

I Sverige finns det runt 800 000 företagare som driver enskild firma, trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller för enskild firma och de flesta skatteexperter är också inriktade på aktiebolag. Urban Rydin, skattechef på skogsfastighetskonsulten Ludvig & Co, är dock specialiserad på skatter för enskild firma och svarar här på några frågor.

Först och främst, hur uppstår ett resultat i enskild firma? Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.

När lönar det sig med enskild firma?

För att starta ett aktiebolag krävs att du kan lägga in ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Aktiekapitalet kan du betala kontant eller genom att låta företaget äga egendomar som bilar, fastigheter, patent, maskiner eller varulager till ett motsvarande värde. Om du startar enskild firma behöver du inte någon kapitalinsats.

Vilka är nackdelar med enskild firma?

...är att en enskild firma är kopplad till dig som person och registreras på ditt personnummer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person med ett unikt organisationsnummer.

  • Enskild firma, som också kallas enskild näringsverksamhet, kan passa en mindre verksamhet som du ska driva ensam.
  • En enskild firma registreras på dig som individ och du är personligt ansvarig för företagets skulder och avtal. Din privatekonomi och företagets ekonomi är därmed helt sammankopplade.
  • Med en enskild firma tar du inte ut någon lön från företaget. Istället är det företagets vinst som du tar ut och betalar skatt på.

Är utdelning skattefritt?

Svenska Röda Korset och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Dessa cookies behövs för att webbplatsen ska fungera tekniskt och funktionellt och måste därför accepteras för att kunna besöka sidan.

Är det bättre att ta utdelning än lön?

– Det kan vara mer fördelaktigt skattemässigt att ta ut utdelningar i stället för lön för fåmansbolag som omfattas av de så kallade 3:12-reglerna. Detsamma gäller även för företagare med löneuttag över brytpunkten för statlig skatt. Prata därför med din revisor vad som är mest lämpligt för dig och ditt företag.

– Men för de allra flesta ska man tänka på utdelningar som en guldkant i tillvaron och ett resultat av hårt arbete under året. En klok strategi kan därför vara att avvakta med utdelningar tills du klarar dig på lönen och har ett buffertsparande. Detta är extra viktigt att ha med sig i dessa tider med stora kostnadsutmaningar för många företag.

Vad är bäst lön eller utdelning?

Båda sätten att ta ut ersättning på har sina fördelar, men dina val kommer påverka både din beskattning och din pension, för att nämna några viktiga skillnader. Därför är det viktigt för dig med fåmansbolag att tänka igenom ditt upplägg och veta varför du väljer att göra det ena eller det andra – eller båda i kombination.

Vill du läsa mer om detta? Fyll i din e-postadress här nedan, så skickar vi dig vår guide om hur man kan lägga upp sin strategi kring lön och utdelning.

Kan man spara pengar i enskild firma?

I Sverige finns det runt 800 000 företagare som driver enskild firma, trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller för enskild firma och de flesta skatteexperter är också inriktade på aktiebolag. Urban Rydin, skattechef på skogsfastighetskonsulten Ludvig & Co, är dock specialiserad på skatter för enskild firma och svarar här på några frågor.

Först och främst, hur uppstår ett resultat i enskild firma? Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.

Är det värt att ha enskild firma?

Då kan enskild firma vara att föredra. Den är lätt att starta och du behöver inte satsa något aktiekapital. Kostnaden för att dra igång stannar vid runt tusen kronor i registreringsavgift. I regel är det enda kravet en godkänd F-skattsedel, vilket kan ta några veckor hos skatteverket.

Fundera på aktiebolag. Om företaget går i konkurs förlorar så slipper ägarna ta hela smällen utan förlorar bara det satsade aktiekapitalet på som lägst 25 000 kronor.

I praktiken är villkoren ofta tuffare. Bankerna kräver ofta personlig borgen av ägaren för att låna pengar ut till nystartade aktiebolag. Företagare som inte följt lagen riskerar också personligt betalningsansvar.

Är utdelning bättre än lön?

När du tar ut lön från ditt aktiebolag så räknas den summan in i ditt trygghetssystem hos till exempel Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Men du betalar å andra sidan vanligtvis mer skatt och avgifter på de pengarna än du gör på utdelning som endast har 20 procent skatt upp till en viss gräns (gränsbeloppet).