:

Hur mycket får man ta betalt utan att skatta?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får man ta betalt utan att skatta?
  2. Vilka ersättningar är skattefria?
  3. Vad räknas som ersättning?
  4. Vad är skattefria förmåner?
  5. Hur mycket pengar får man tjäna svart?
  6. Hur mycket pengar får man tjäna på sin hobby?
  7. Vilka typer av bidrag kan man få?
  8. Vad kan man få ersättning för?
  9. Vad får man bjuda personalen på?
  10. Vad får arbetsgivaren bjuda på?
  11. Vad är straffet för att jobba svart?
  12. Är hobby skattefritt?
  13. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  14. Får man sälja utan att ha företag?
  15. Vilken ersättning har jag rätt till?

Hur mycket får man ta betalt utan att skatta?

För de flesta ungdomar har skolan ringt ut och sommarlovet tagit vid. En lite annorlunda sommar i spåren av pandemin men för den som ska jobba under lovet kan det vara bra att känna till att man inte behöver betala skatt på det man tjänar upp till en viss summa.

(Tips: Är du förälder, mor/farförälder eller har någon ungdom i din närhet som du vet ska sommarjobba? Tipsa om denna artikel så slipper din ungdom betala skatt i onödan.)

Vilka ersättningar är skattefria?

Exempel på ökade levnadskostnader som kan uppkomma under en tjänsteresa är utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter som telefonsamtal till familjen.

Vad räknas som ersättning?

Du kan få ersättning för inkomstförlust. Beloppet du får är skillnaden mellan den inkomst som du skulle ha haft om skadan inte hade inträffat och den inkomst du fick efter skadan. Du kan inte få brottsskadeersättning för om du förlorat inkomst för att du blivit kallad till polis eller domstol. Den ersättningen kan du få från polis eller domstol.

Vad är skattefria förmåner?

  • Förmånen behöver erbjudas till alla anställda; alla ska alltså ha samma möjlighet att nyttja den.
  • Det ekonomiska värdet behöver hålla sig inom de fastställda gränserna för respektive förmån (se mer i listan nedan). Förmånen ska inte heller kunna bytas mot pengar.
  • Förmånen behöver antingen ha en naturlig koppling till arbetet (som till exempel arbetskläder) eller vara personalvårdande; det vill säga syfta till att skapa trivsel bland medarbetarna. Exempel på personalvårdsförmåner är 

Hur mycket pengar får man tjäna svart?

För de flesta ungdomar har skolan ringt ut och sommarlovet tagit vid. En lite annorlunda sommar i spåren av pandemin men för den som ska jobba under lovet kan det vara bra att känna till att man inte behöver betala skatt på det man tjänar upp till en viss summa.

(Tips: Är du förälder, mor/farförälder eller har någon ungdom i din närhet som du vet ska sommarjobba? Tipsa om denna artikel så slipper din ungdom betala skatt i onödan.)

Hur mycket pengar får man tjäna på sin hobby?

Det här med inkomst från hobbyverksamhet ger upphov till många frågor, speciellt beträffande beskattningen. Många har idag hemsidor eller små internetshoppar/webbshoppar och liknande som ger några kronor extra i månaden. Många har det mest som en hobbyverksamhet och man kanske tjänar lite pengar på Adsense annonser och liknande. Dessa inkomster måste tas upp i deklarationen och beskattas. Det råder en del förvirring på området. En allmänt förekommande "sanning" som cirkulerar är att man får tjäna upp till 10000 Kr utan att behöva skatta för det. Det kanske är någon gammal regel, men idag måste man skatta redan från första kronan om det är fråga om regelbunden försäljning som ger intäkter.

Detta betyder i klartext att gör du vinst på 10K, har kostnader på 2K så ska du skatta på 8K. Det betyder även att säljer du för 10 Kr (intäkt) och har kostnader på 9 Kr så har du en vinst på 1 Kr. Då måste du fortfarande skatta på den enda kronan i vinst enligt rådande regelverk. Det finns inget formellt fribelopp för skatten på vinst i hobbyverksamhet, bara för momsregistreringen.

I praktiken finns ett fribelopp på grund av grundavdraget som gör att tjänar man totalt sett en inkomst och vinst under året under 18800 blir det ingen skatt.

Om du håller på med något för att du tycker det är kul och stimulerande som ibland ger några kronor i vinst, då är det en hobby. Men om du t.ex. bygger hemsidor för att tjäna pengar och syftet i första hand är att det ska ge pengar snarare än att du bygger för att du tycker det är kul, då beskattas vinsten som näringsverksamhet. Hur du än gör så kommer vinsten beskattas.

Vilka typer av bidrag kan man få?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns olika möjligheter att få stöd från det offentliga och vilka möjligheter som finns beror på omständigheterna i varje fall.

Vad kan man få ersättning för?

Historiskt har rörliga boräntor följt Riksbankens styrränta ganska väl och man bör därmed räkna med att boräntorna höjs i takt med att styrräntan höjs.

Med dagens räntehöjning ligger den svenska styrräntan nu på 3 procent. Senast vi var uppe på de nivåerna var 2008. Bedömning är nu att räntan ska fortsätta att höjas under våren. Mest troligt, utifrån Riksbankens perspektiv, är i så fall en höjning med 0,25 procentenheter i april, med viss sannolikhet för ytterligare en höjning därefter.

– Det som avgör ifall Riksbankens ränteprognos kommer hålla är utvecklingen för inflationen under våren, säger vår makroekonom Johan Lundqvist. Läs hans kommentar om räntehöjningen här.

Som bolånetagare får man ha med sig att högre räntor hör till det nya ekonomiska landskapet. För bolånetagare blir det viktigt att förbereda sig genom att stresstesta den egna plånboken.

När du beviljas bolån kan du känna dig trygg med att banken alltid räknar med att låntagaren ska klara ett tuffare ränteläge. Osäkerhet kring ränteläget samt stora svängningar i energikostnader innebär att många behöver ta ställning till hur det påverkar ekonomin i övrigt, som fritidsaktiviteter och semestrar. Det kan vara en bra idé att redan nu börja rusta sig med en sparbuffert. Hitta rätt sparande för dig här.

Vad får man bjuda personalen på?

Vi får många frågor från våra kunder om vad som gäller skattemässigt för personalfest för de anställda. Det många inte vet är att samma regler gäller även för dig som är ensam anställd i ditt aktiebolag

Spelar ditt favoritlag på bortaplan till helgen? Varför inte passa på att anordna en av årets personalfester och heja på ditt lag och bo över på hotell då det är skattefritt för personalen och med en gynnsam avdragsrätt för arbetsgivaren?

Vad får arbetsgivaren bjuda på?

Förmånsbeskattning är när en anställd får en eller flera förmåner genom sitt jobb som han eller hon måste betala skatt för.

 Lästips: Bilförmån, vad är det? Förmånsbeskattning av bil

All form av ersättning för arbete som den anställde får i annat än kontanter och som bekostar en privat levnadskostnad, utgör enligt Skatteverket förmåner (på engelska benefits). Exempel på sådana förmåner kan vara jobbmobil, tjänstebil eller motionsförmåner. Förmåner på jobbet är som huvudregel skattepliktiga, men en del viktiga undantag finns.

En skattepliktig förmån ska normalt värderas till sitt marknadsvärde, vilket ska motsvara vad den anställde hade fått betala om den köpt förmånen på den lokala orten. Detta kallas förmånsgrundande pris eller förmånsgrundande belopp. I vissa fall beräknas den skattepliktiga förmånens storlek efter schabloner, till exempel för kost- och bilförmån.

Om den anställde betalar med sina beskattade pengar till arbetsgivaren för att få en skattepliktig förmån, ska förmånens värde sättas ned med det belopp som den anställde betalat.

Förenklat kan man säga ett förmånsvärde motsvarar den besparing den anställde gör genom att få förmånen genom jobbet jämfört med att köpa den privat. Det är denna mellanskillnad som kan bli skattepliktig. Vi brukar kalla det för den uteblivna privata levnadskostnaden.

Fastän det är den anställde som förmånsbeskattas, är det arbetsgivaren som betalar in förmånsskatten åt den anställde till Skatteverket. Förmånen registreras på den anställdes lönespecifikation och ökar den anställdes skatt. Dessutom ökar underlaget för arbetsgivaravgiften, som ju är arbetsgivarens kostnad.

Vad är straffet för att jobba svart?

Utan ett som säger hur mycket du ska tjäna, hur mycket du ska jobba och vilken du ska ha, så ligger du riktigt risigt till om någon av följande situationer skulle uppstå:

  • Arbetsgivaren betalar inte ut din lön som utlovat
  • Du har bokat upp hela sommaren för att arbeta på ett ställe, men arbetsgivaren bestämmer sig i sista sekund för att ge jobbet till någon annan istället
  • Du har bestämt att du ska jobba hela sommaren, men hinner knappt börja förrän du bryter armen. Utan ett så kommer du få stora problem med att få ut ersättning från Försäkringskassan
  • Du halkar i trappan på jobbet och upptäcker att du inte är försäkrad av arbetsgivaren

Är hobby skattefritt?

En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning.

Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet. Därför måste man i många fall titta på helheten och göra en bedömning utifrån alla förutsättningar som verksamheten har.

Det här är några av de saker som skiljer hobbyverksamhet från företag:

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att tjäna svarta pengar innebär att man erhåller en lön som inte beskattas. Nackdelen med att arbeta svart är även att anställningen görs utan anställningsbevis, ingen sjuklön, sociala förmåner eller försäkringar. Som arbetstagare erhåller man därför inget skydd i sin anställning.

Får man sälja utan att ha företag?

Du ska registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket eller Skatteverket, eller i vissa fall hos båda beroende på vilken bolagsform verksamheten har. Näringsverksamhet kan bedrivas i olika former. De vanligaste är enskild firma och aktiebolag, men vanligt förekommande är även handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska föreningar.

Ibland måste du söka tillstånd för din verksamhet. Var tillstånd ska sökas beror på vilken verksamhet det rör. Som exempel kan nämnas att alkoholtillstånd söks hos kommunen och tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (taxirörelse) söks hos Transportstyrelsen.

Vilken ersättning har jag rätt till?

Den som är nämndeman har rätt att vara ledig från sin anställning i den utsträckning som behövs för att kunna utföra sitt uppdrag. Det innebär att arbetsgivaren ska bevilja ledighet för att nämndemannen ska kunna delta vid förhandlingar och andra sammanträden i domstolen.