:

Vad ska man göra med Pfizer aktier?

Innehållsförteckning:

 1. Vad ska man göra med Pfizer aktier?
 2. Hur deklarera Pfizer aktier?
 3. Vad händer med mina Pfizer aktier?
 4. Hur kan jag sälja mina Pfizer aktier?
 5. Är utdelning skattefritt?
 6. Vem får mina aktier om jag dör?
 7. Vad händer med aktier som avnoteras?
 8. Kan jag sälja mina aktier till vem jag vill?
 9. Får man sälja aktier till sig själv?
 10. Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?
 11. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2024?
 12. Kan man förlora allt på aktier?
 13. När ska man sälja aktier som går dåligt?
 14. Vilka aktier ska man satsa på 2023?
 15. Får man ge bort aktier gratis?
 16. Will Pfizer pay a dividend in 2023?
 17. What is Pfizer's guidance for 2023?
 18. When was Pfizer's last ex-dividend date?
 19. Did Pfizer re-elect its directors?
 20. Does Pfizer pay a dividend?
 21. What is Pfizer's second-quarter 2023 cash dividend?
 22. Will 2023 be a 'transition year' for Pfizer?
 23. How much did Pfizer make in 2022?

Vad ska man göra med Pfizer aktier?

Om du har all information du behöver och bara vill komma igång så kan du köpa Pfizer-aktier direkt genom att besöka en av våra rekommenderade mäklare nedan. Vi har utvärderat alla de bästa mäklarna och jämfört dem så att det ska gå snabbt och enkelt för dig att göra rätt val.

Om du inte är redo att investera ännu så kan du fortsätta läsa för mer information om Pfizer. För mer information om handel och investeringar i allmänhet, kolla in våra andra utbildningsartiklar.

Att köpa aktier i Pfizer är en enkel process, även för den mest oerfarna investeraren. Följande lista går igenom stegen du måste ta för att genomföra din investering.

 • Välj en mäklare. För att köpa Pfizer-aktier måste du använda en mäklarplattform online. Det finns många olika alternativ att välja mellan – alla med sina egna unika fördelar och nackdelar. Jämförelsetabellen ovan kan hjälpa dig att välja rätt mäklare för dig, och du kan också läsa våra omfattande recensioner av mäklare om du fortfarande är osäker.
 • Hur deklarera Pfizer aktier?

  • Steg 1 – Välj en handelsplattform med låga avgifter och kommission – Vi rekommenderar eToro, som tar 0% i kommission
  • Steg 2 – Skapa ett konto och verifiera dina uppgifter, det tar mindre än 5 minuter att genomföra registreringsprocessen.
  • Steg 3 – Sätt in pengar på kontot. Du kan använda dig av kreditkort, banköverföring eller PayPal (minsta insättning är 50 dollar).
  • Steg 4 – Använd sökrutan högst upp på sidan och knappa in “Pfizer”.
  • Steg 5 – Klicka på knappen “Handla” och ange antalet aktier du önskar köpa.

  Vad händer med mina Pfizer aktier?

  Värdepapperscentralen Euroclear Sweden tar bort möjligheten att förvara och hantera amerikanska aktier och därmed kommer Pfizers aktie att avnoteras från Nasdaq OMX Nordic Stockholm, Externa listan. Dubbelnoteringen i Pfizer tas därmed bort och aktien kommer fortsatt endast handlas på den amerikanska marknadsplatsen NYSE, New York Stock Exchange.

  Sista dag för handel på Nasdaq OMX Nordic Stockholm är den 28 februari 2023.                           

  Hur kan jag sälja mina Pfizer aktier?

  Vi hanterar aktieregister till många noterade bolag. En av våra viktigaste uppgifter är att ta hand om dig som aktieägare. När du har aktier listade i USA är det Computershare i USA som hjälper dig med dina aktier. Dessa ärenden kan inte behandlas i eller från Sverige. Nedan har vi sammanställt de vanligaste frågorna kring att äga aktier i USA. För övriga frågor, kontakta ”Investor Center” via länken längst ned på sidan.

  Det enklaste sättet att hantera dina aktier är via vår sida Investor Center. Du kan antingen logga in via någon av länkarna nedan eller via "Log-in"-knappen högst upp till höger på sidan.​​

  Är utdelning skattefritt?

  Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

  Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

  Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

  Vem får mina aktier om jag dör?

  Min sambo och jag två gemensamma barn och jag har ett barn från ett tidigare förhållande. Dessutom äger min sambo och jag ett aktiebolag med hälften var. Vad händer med mina aktier om jag dör?

  Det är dina barn som ärver dig. Detta kan du delvis ändra genom ett testamente. Men dina barn har alltid rätt till sin laglott d.v.s. hälften av vad de annars skulle ha ärvt. Om du gifter dig kommer din fru att ärva dig med fri förfoganderätt men ditt barn från ett tidigare förhållande har rätt att få ut sitt arv efter dig direkt.

  Vad händer med aktier som avnoteras?

  Vi använder cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

  Kan jag sälja mina aktier till vem jag vill?

  Jag har en fråga om att sälja delägarskap i aktiebolag. Jag är styrelseledamot och delägare i ett aktiebolag och vill sälja mina aktier och säga upp min roll som ledamot. Nu när jag vill sälja aktierna och ge över min roll som ledamot till en person jag känner så undrar jag hur jag ska gå till väga?

  Svar: Om det gäller mer än 25 % av aktierna i ett aktiebolag, ska överlåtelsen bli registrerad hos Skatteverket. Där ska den nye delägaren bli registrerad som ”verklig huvudman”.

  Får man sälja aktier till sig själv?

  Detta beteende kallas ibland för ”enpetare” och är samlingsbegreppet för den typ av handel där någon med små poster försöker påverka prisbilden eller betalkursen för ett värdepapper. Beteendet innebär att någon vid upprepade tillfällen köper eller säljer en post om en enda aktie för att ”peta upp” eller” peta ner” betalkursen. Det behöver i och för sig inte nödvändigtvis bara gälla köp av en enda aktie utan all typ av handel där man med små medel försöker påverka prisbilden.

  Att lägga matchande köp- och säljorder i marknaden och på så sätt åstadkomma en affär där du är både köpare och säljare är ett beteende som kan utgöra marknadsmissbruk då det kan ge andra investerare en felaktig bild av ett värdepappers egentliga pris och omsättning.

  Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?

  Det är den totala summan av kontanta löner till anställda i bolaget, och eventuella dotterbolag, under året som är relevant för huvudregeln. 50 procent av de totala löneutbetalningarna kan sedan tillgodoräknas som gränsbeloppet. Ju högre lönekostnader under året, desto större utdelningsutrymme.

  Ett krav för att delägaren ska kunna tillämpa huvudregeln är att delägaren själv, eller någon närstående, har tagit ut lön över en viss gräns. För löneutbetalningar 2022 uppgår gränsen till:

  • 426 000 kronor (6 inkomstbasbelopp) + 5 procent av de totala kontanta lönerna i företaget (inklusive dotterbolag)

  Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2024?

  Nästan alla aktiebolag är ägarledda, dvs de drivs av samma personer som äger dem. Skattereglerna är annorlunda för dessa bolag jämfört med börsnoterade bolag.

  Nästan alla aktiebolag är ägarledda, dvs de drivs av samma personer som äger dem. Skattereglerna är annorlunda för dessa bolag jämfört med börsnoterade bolag.

  När du som företagare får information om dessa skatteregler så används ofta uttryck som dessa:

  • Fåab: Fåmansaktiebolag, dvs aktiebolag ägda av en eller ett fåtal personer
  • 3:12-regler: Skattereglerna för utdelning från och försäljning av aktier i fåab
   • Uttrycket kommer från att reglerna tidigare fanns i 3 § 12 momentet lagen om statlig inkomstskatt, men är inte relevant längre eftersom lagen om statlig inkomstskatt och många andra lagar ersattes av inkomstskattelagen redan år 2000
  • Gränsbelopp: Gränsbeloppet är ditt utrymme för att ta emot utdelning eller sälja aktier i bolaget med vinst till 20 % skatt
   • Över gränsbeloppet blir det högre skatt
   • Om du inte använder gränsbeloppet ett år, helt eller delvis, så får du spara det till kommande år utan tidsgräns
  • Basbelopp: Reglerna innehåller flera gränser som beräknas utifrån det årliga inkomstbasbeloppet, som du kan läsa mer om här:
   • Basbelopp för 2023 – Förklaringar och exempel
  • Statslåneräntan: Reglerna innehåller även gränser som beräknas utifrån den årliga statslåneräntan, som du kan läsa mer om här:
   • Statslåneräntan 2023 och dina skatter (artikel 26 november 2022)

  Kan man förlora allt på aktier?

  Annons: Behöver du hjälp? Prova Småspararguiden Rådgivning!

  “Ajdå. Aktiekursen ner 12 kr. Jag har 12 000 där”. Jag är 10 år och ser på A-ekonomi med min farmors man. Innan han fortsätter hinner jag tänka att om han har 12 000 kr i den där aktien så förlorade han kanske ett par tusen kr – mycket pengar för en 10-åring. Han fortsätter: “så jag  förlorade 144 000 kr”.

  När ska man sälja aktier som går dåligt?

  Annons: Behöver du hjälp? Prova Småspararguiden Rådgivning!

  “Ajdå. Aktiekursen ner 12 kr. Jag har 12 000 där”. Jag är 10 år och ser på A-ekonomi med min farmors man. Innan han fortsätter hinner jag tänka att om han har 12 000 kr i den där aktien så förlorade han kanske ett par tusen kr – mycket pengar för en 10-åring. Han fortsätter: “så jag  förlorade 144 000 kr”.

  Vilka aktier ska man satsa på 2023?

  Det kan vara svårt att förstå sig på aktiemarknaden, speciellt som nybörjare. Det finns ett extremt stort utbud av aktier att välja bland och marknaden går ständigt upp och ned. Vad är egentligen hemligheten på aktiemarknaden och hur vet man vilka aktier att satsa på 2023?

  Får du inte nog av tips i denna artikeln så rekommenderar vi vår artikel med aktietips.

  Vi anser att Avanza är den bästa nätmäklaren för att köpa aktier. Avanza är Sveriges ledande nätmäklare som har sitt fokus på aktier. Du slipper dessutom att betala courtage på investeringar upp till 50 000 kronor, perfekt för nybörjaren. 

  Det finns dock flera bra nätmäklare. Det är viktigt att du utgår från dina preferenser när du väljer nätmäklare. Nedan jämför vi de populäraste mäklarna Avanza, eToro, Nordnet och IG. 

  Får man ge bort aktier gratis?

  Du vinstbeskattas inte om du övertar aktier genom arv, gåva eller bodelning. Du som ny ägare (mottagare) tar i stället över den tidigare ägarens (överlåtarens) värden för aktierna som omkostnadsbelopp, sparat utdelningsutrymme etc.

  Det kan vara svårt att avgöra vem som ska lämna bilaga K10 året då aktierna överlåts och hur överlåtare respektive mottagare ska redovisa det. Det beror på om hela aktieinnehavet överlåts samt om eller när utdelning i så fall skett under året.

  Will Pfizer pay a dividend in 2023?

  The first- quarter 2023 cash dividend will be the 337th consecutive quarterly dividend paid by Pfizer. “Our ability to increase our dividend is a testament to our solid financial performance during 2022,” said Dr. Albert Bourla, Pfizer Chairman and Chief Executive Officer.

  What is Pfizer's guidance for 2023?

  Pfizer narrowed its 2023 revenue guidance range to $67 to $70 billion, while maintaining its guidance for Adjusted diluted EPS (3). The Company’s updated guidance is presented below. Changes in foreign exchange rates have had a minimal incremental impact since full-year 2023 guidance was issued.

  When was Pfizer's last ex-dividend date?

  Pfizer's most recent ex-dividend date was Thursday, J. Is Pfizer's dividend growing? Over the past three years, the company's dividend has grown by an average of 3.31% per year. What track record does Pfizer have of raising its dividend? Pfizer has increased its dividend for the past 12 consecutive years.

  Did Pfizer re-elect its directors?

  Preliminary results from the Annual Meeting indicate that the Company’s 12 director nominees were re-elected to one-year terms and that shareholders ratified the selection of KPMG LLP as Pfizer’s independent registered public accounting firm for the 2023 fiscal year.

  Does Pfizer pay a dividend?

  • NEW YORK-- (BUSINESS WIRE)-- Pfizer Inc. (NYSE: PFE) today announced that its board of directors declared a $0.41 second-quarter 2023 dividend on the company’s common stock, payable J, to holders of the Common Stock of record at the close of business on .

  What is Pfizer's second-quarter 2023 cash dividend?

  • The second-quarter 2023 cash dividend will be the 338th consecutive quarterly dividend paid by Pfizer. At Pfizer, we apply science and our global resources to bring therapies to people that extend and significantly improve their lives.

  Will 2023 be a 'transition year' for Pfizer?

  • Chief Executive Albert Bourla said that 2023 should be a "transition year" for Pfizer's COVID products, before potentially returning to growth in 2024. Pfizer's total annual sales crossed the $100 billion mark for the first time in 2022, driven by the more than $56 billion in sales of its COVID-19 vaccine and Paxlovid antiviral treatment.

  How much did Pfizer make in 2022?

  • Pfizer's total annual sales crossed the $100 billion mark for the first time in 2022, driven by the more than $56 billion in sales of its COVID-19 vaccine and Paxlovid antiviral treatment. It expects total 2023 revenue of $67 billion to $71 billion.