:

Varför ska man inte ha pengar på ISK konto?

Innehållsförteckning:

  1. Varför ska man inte ha pengar på ISK konto?
  2. När ska man ha ett ISK konto?
  3. Varför ska man ha ISK?
  4. Är det bra att spara på ISK?
  5. När lönar det sig inte att ha ISK?
  6. Vad händer med ISK konto 2023?
  7. När lönar det sig inte med ISK?
  8. När är det inte lönsamt med ISK?
  9. När ska man inte spara i ISK?
  10. När blir ISK skattefritt?
  11. Är ISK bra 2023?
  12. Hur mycket skatt på 100 000 ISK 2023?
  13. Hur många har en miljon på ISK?
  14. Vad händer med min ISK om jag dör?
  15. När ska man inte spara på ISK?

Varför ska man inte ha pengar på ISK konto?

22 feb 2023

Att införa ränta på Investeringssparkonto, ISK, har under den senaste tiden varit ett hett diskussionsämne. Många banker och andra finansiella aktörer har redan gjort det. Danske Bank har dock inga planer att införa ränta på ISK eftersom det inte bör finnas några pengar stående på den typen av konto. ISK är en schablonbeskattad sparform där skatten bland annat beräknas på insättningar som görs till kontot under ett år. Om redan skattade pengar finns stående på ISK kommer de därmed att beskattas dubbelt.

När ska man ha ett ISK konto?

Från och med årsskiftet 2011/2012 lanserades en ny sparform i Sverige, investeringssparkontot (ISK). Tanken med investeringssparkontot är att förenkla för dig som sparare att köpa aktier och fonder med mera utan att behöva slita håret i stycken när det är dags att deklarera affärerna.

Tanken är också att främja sparande genom att göra det möjligt att byta värdepapper utan att behöva utlösa reavinstskatt. Lagstiftaren ville även erbjuda ett alternativ till kapitalförsäkringarna som blivit mycket populära och liknar ISK i sin utformning.

Varför ska man ha ISK?

Investeringssparkonto infördes som en ny sparform 2012 för att underlätta för småsparare att spara i fonder och aktier. Tidigare var den vanligaste sparformen det som kallas aktiekonto, där du var tvungen att betala 30 % skatt på all vinst du gjorde vid försäljning av aktier eller fonder.

Med ett investeringssparkonto betalar du i stället en årlig schablonskatt på det totala beloppet som finns på ditt konto.

När du köper och säljer aktier via ett aktiekonto behöver du deklarera din förluster och vinster i deklarationen. Det innebär att du måste betala skatt på eventuella reavinster och när du tar ut pengar från kontot. Samtidigt, om dina aktier skulle gå i förlust, behöver du inte betala någon skatt. Istället kan du kvitta dina förluster i din deklaration. Ett aktiekonto är således mer förmånligt om du skulle redovisa en kapitalförlust på dina aktier, och ett investeringssparkonto är mer förmånligt om du skulle redovisa en kapitalvinst.

Är det bra att spara på ISK?

Visst är investeringssparkonto, ISK, bra, men det är inte lika förmånligt som det ofta framställs. Sett i backspegeln har sparande på depåkonto periodvis varit bättre, när räntorna klättrat och börsen svajat.

Nu har räntorna stigit så pass mycket att ISK-skatten, om ränteläget står sig, kommer att dubblas och mer därtill. Det är något investerare bör ha i beaktande vid valet av sparform.

När lönar det sig inte att ha ISK?

Vilken kontoform som blir mest förmånlig för just dig kan bero på hur dina investeringar ser ut, men även på ränteläget och hur börsen går. Efter den kraftiga höjningen av räntan som skett under 2022/2023 undrar dessutom många huruvida ISK/KF fortfarande är ett bra alternativ eller inte.

Här tittar vi på det, och mycket mer, så att du får hjälp med att bedöma vilket handelskonto som är det bästa valet. Oavsett om du redan har ett eller flera konton öppnade, eller planerar att öppna ett nytt för dig själv eller ett barn.

Vi börjar med en snabb introduktion till de olika formerna av konton. Genom att ha koll på vad ISK, KF samt AF innebär blir det mycket lättare att jämföra dem och förstå hur de passar ditt sparande.

Vad händer med ISK konto 2023?

I takt med att räntorna stiger får vi även en högre skatt på investeringssparkonto (ISK). Men Private Bankings affärsjurist Rickard Krantz tycker även i fortsättningen att sparformen är förmånlig på lång sikt.

När lönar det sig inte med ISK?

En aktiedepå och ett ISK har gemensamt att det är investeraren som står som ägare för depån/kontot, till skillnad från en kapitalförsäkring, där man enbart är förmånstagare. Däremot har å andra sidan ett ISK och en kapitalförsäkring gemensamt hur de beskattas och detta är var dessa kontotyper skiljer sig ifrån aktiedepån.

Skillnaden i beskattningen är att i en depå, beskattas alla utdelningar och vinster vid försäljning av innehav med 30 procent. För ett ISK, å andra sidan, beräknas en schablonvinst per år, vilken beskattas med 30 procent. Denna schablonvinsten beräknas som statslåneräntan + 1 procentenhet, vilket för 2019 är 1,51 procent.

Skatten på ett ISK för 2019 är således 30 % * 1,51 % * genomsnittligt värde på kontot.

När är det inte lönsamt med ISK?

Investeringssparkontot (ISK) gjorde entré med buller och bång i januari 2012 och firar i år 10 år. Aktiespararna var initiativtagare till ISK. Ambitionen var att stimulera till ökat sparande genom att göra det enklare och billigare att spara långsiktigt.

I stället för en fast skatt på realiserade vinster kunde man nu utgå från en fast schablon som är baserad på kontots genomsnittliga värde.

När ska man inte spara i ISK?

Rent matematiskt finns en enkel tumregel att gå efter. Om du placerat i tillgångar som du tror kommer ge högre avkastning än statslåneräntan plus påslaget så har du med fördel tillgångarna på ISK/KF. Det vill säga, om du tror att din portfölj kommer att avkasta mer än 2,94 procent (statslåneräntran + 1 procentenhet) så lönar det sig att ha dina värdepapper på ISK. Det gäller ju även om du investerar i aktier som ligger stilla men där utdelningen överstiger 2,94 procent.

Det gör att ISK inte lämpar sig för tillgångar och värdepapper som förväntas avkasta mindre än så, som korta räntefonder. De passar bättre att ha på en vanlig depå. Där får du dessutom kvitta vinst mot förlust i deklarationen, och sedan skatta 30 procent på det som blir kvar efter kvittning.

Till saken ska dock tilläggas att ISK ju är en bra sparform fortfarande, framför allt för dess enkelhet. Du slipper deklarationskrångel. Men den högre skatten kräver att vi tänker till allt mer kring lågrisksparande.

När blir ISK skattefritt?

Regeringens budget innehåller ingen sänkt skatt på ISK, trots att ett sådant förslag fanns med i Tidöavtalet. Den höga räntan gör att skatten i stället kommer höjas rejält nästa år.

Enligt Tidöavtalet skulle skatten på sparande i det populära investeringssparkontot (ISK) sänkas. Regeringen med stöd av Sverigedemokraterna lade fram ett förslag som innebar att de första 300 000 kronorna på ISK skulle vara skattefria. Men i budgeten finns skattesänkningen inte med.

Är ISK bra 2023?

Med ett nytt ränteläge kan tips och råd som var självklara för ett par år sedan vara mindre bra idag. I denna artikel undersöker Placera hur väl investeringssparkontot står sig som det självklara valet i dagens sparklimat.

Skatten på ISK och kapitalförsäkring är 30 procent av statslåneräntan plus en procentenhet. Det är statslåneräntan den 30 november året före som gäller. Således är skatten i år 1,94 procent plus 1 procentenhet (detta kallas schablonintäkten) multiplicerat med 30 procent, alltså 2,94 × 30 %, vilket är 0,882 procent.

Hur mycket skatt på 100 000 ISK 2023?

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på enskilda vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att behöva betala skatt för det uttagna beloppet.

Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

Hur många har en miljon på ISK?

Schablonräntan är statslåneräntan plus 1 procentenhet, alltså 2,94 %.  Schablonintäkten ska sedan beskattas med 30 %. 30 % av 2,94 % = 0,882. 

Skatten på ISK 2023 blir då 0,882 %, jämfört med 0,375 % förra året.

Vad händer med min ISK om jag dör?

  • Billig sparform om du väljer fonder med låg avgift. Själva ISK-kontot är vanligtvis kostnadsfritt, men du får betala andra avgifter beroende på vilket sparande du väljer att ha på ditt ISK-konto.
  • Fonder och aktier kan säljas och bytas utan att du behöver betala skatt på vinsten. I stället betalar du varje år en skatt på värdet av ditt sparande, en så kallad schablonskatt. Skatten som ska betalas ordnar din bank med, det står alltså förtryckt i din deklaration.
  • Ett ISK sparande kan vara ett bättre alternativ för långsiktigt sparande än att spara direkt i fonder och aktier på grund av en lägre förväntad skatt.
  • Försäljningar av värdepapper behöver inte deklareras.
  • Värdepapper och pengar som du har på investeringssparkontot omfattas av investerarskyddet och insättningsgarantin.

När ska man inte spara på ISK?

Visst är investeringssparkonto, ISK, bra, men det är inte lika förmånligt som det ofta framställs. Sett i backspegeln har sparande på depåkonto periodvis varit bättre, när räntorna klättrat och börsen svajat.

Nu har räntorna stigit så pass mycket att ISK-skatten, om ränteläget står sig, kommer att dubblas och mer därtill. Det är något investerare bör ha i beaktande vid valet av sparform.