:

Får man dra av Införselmoms?

Innehållsförteckning:

  1. Får man dra av Införselmoms?
  2. Hur redovisar man Importmoms?
  3. Hur bokför man den nya Importmomsen?
  4. Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?
  5. När används konto 4545?
  6. Hur bokföra Importmoms postnord?
  7. När ska Importmoms redovisas?
  8. Hur fungerar moms vid import?
  9. När används konto 2640?
  10. När används konto 2647?
  11. När används konto 4011?
  12. När används konto 7388?
  13. Får man tillbaka Importmoms företag?
  14. Vad bokförs på konto 6540?
  15. När används konto 2850?

Får man dra av Införselmoms?

7 kap., 13-15 kap., 17 kap. och 22 kap. m.fl. mervärdesskattelagen (2023:200) ikraft fr.o.m. 1 juli 2023

1 kap. 3-5 §§, 8 kap, 11 kap. och 13 kap. mervärdesskattelagen (1994:200) ikraft t.o.m. 30 juni 2023

Hur redovisar man Importmoms?

Den som är skattskyldig för import av en vara har rätt att göra avdrag för ingående skatt på importen, om den görs för en verksamhet som medför skattskyldighet (8 kap. 3 § ML).

Motsvarande gäller för den som har rätt till återbetalning av mervärdesskatt enligt 10 kap. ML. Samma begränsningar i avdragsrätten gäller för återbetalning av ingående skatt på import som för mervärdesskatt på inköp inom landet, se Rätt till återbetalning.

För mervärdesskattebelopp som påförts av Tullverket vid import i fall då Skatteverket är rätt beskattningsmyndighet finns inte rätt till avdrag eller återbetalning från Skatteverket. Denna situation kan uppkomma om en utländsk juridisk person är registrerad till mervärdesskatt i Sverige men inte har kompletterat EORI-databasen med det svenska registreringsnumret.

Hur bokför man den nya Importmomsen?

Du kan använda samma exempel men stryk 2635 raden utgående moms så att du bara får 3 rader kvar.

Det problem kan också uppstå om Tullverkets system inte har kontakt med Skatteverkets system. I början på 2015 kunde Tullverkets och Skatteverkets system inte prata med varandra, fast det skulle vara testat och klart och då fick man betala 25% importmoms direkt på Arlanda för t.ex. en laptop som man tagit med sig från ett land utanför EU.

Då får man göra som man gjorde innan nya importreglerna och innan SKV tog över importmomsen, för att få igen den importmomsen måste man bokföra bara en rad moms som ingående så att man får igen den från SKV. Som företag ska momsen inte vara en kostnad för dig och om du av någon anledning redan betalt moms på en importvara kan du inte bokföra enligt den nya principen sedan 2015 då man nollar ut ingående moms och utgående moms utan att betala eller få igen några momspengar. Ungefär som man gör vid omvänd skattskyldighet när man beräknar två rader moms som tar ut varandra.

Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?

Ingående moms bokförs på konto 2640 och utgående moms bokförs på konto 2610, 2620 och 2630, beroende på momssats.

Ett företag som är momspliktigt måste momsregistreras samt deklarera och betala moms. Moms är en mervärdesskatt som betalas vid köp av varor och tjänster. Olika varor och tjänster har olika momssatser. I de flesta fall gäller 25 procent moms. En del varor har 12 procent moms, till exempel livsmedel, restaurang- och cateringtjänster och camping, medan t.ex. tidningar, kultur och idrott har 6 procent moms. 

När används konto 4545?

Här följer ett tips om hur du kan hantera tullfakturan i Visma.net Financials för att få korrekt värden i momsdeklarationen.

Leverantörsfaktura gällande import

Hur bokföra Importmoms postnord?

Vid inköp av varor från momsregistrerade och icke momsregistrerade personer i länder utanför EU (import) betalas normalt ingen moms till leverantören, varorna skall förtullas hos Tullverket i Sverige.

En varuinköp från en utländsk leverantör räknas som import om varorna levereras från ett land utanför EU. En redovisningsenhet som importerar varor måste själv eller via ett fraktföretag (ombud) lämna en importdeklaration och betala avgifter för tull, eventuellt moms och eventuellt andra skatter till det svenska tullverket. Ett momsregistrerat företag som importerar varor till näringsverksamheten skall redovisa importmoms till Skatteverket. En icke momsregistrerad person eller en momsregistrerad person som importerar för privat bruk skall betala och redovisa importmoms till tullverket.

När ska Importmoms redovisas?

Från och med den 1 januari 2015 ska momsregistrerade företag redovisa sin importmoms till Skatteverket istället för till Tullverket. Momsen redovisas i momsrapporten.

Först behöver du skapa dig inlogg till tullverkets hemsida som ger dig sammanfattningen på summan du ska bokföra. Det monetära tullvärdet kan också finnas på fakturan från fraktbolaget. 

Hur fungerar moms vid import?

Om du är momsregistrerad och importerar varor till din verksamhet ska du redovisa och betala moms på importen till Skatteverket. Detta gäller också för dig som är momsregistrerad och importerar varor med hjälp av ett ombud som tulldeklarerar åt dig.  

Om du inte är momsregistrerad, eller om du är en fysisk person som är momsregistrerad men importerar en vara som endast ska användas för privat bruk, ska du i stället vända dig till Tullverket.

När används konto 2640?

Moms, även kallad mervärdesskatt, är en skatt som vi alla måste betala när vi handlar. Som privatperson kommer du dock inte att märka av den eftersom skatten redan är inbakad i priset. Om ditt företag är momsregistrerat ska du dock deklarera och betala moms.

När du köper varor och tjänster till din verksamhet ska du göra avdrag för den moms du betalar. När du sedan säljer till kunder ska du lägga moms på priset som du sedan betalar in till Skatteverket.

När används konto 2647?

Redan vid fakturering och bokföring måste momsen hanteras korrekt för att momsdeklarationerna i slutänden ska bli korrekta. Ska moms läggas på eller inte, vilken momssats ska användas, får den ingående momsen lyftas eller inte, vilken redovisningsperiod hör transaktionen till, vilka rader i momsdeklarationen ska användas – man ställs hela tiden inför dessa och liknande frågor. Att göra fel kan bli kostsamt i form av kostnadsränta, förseningsavgifter och skattetillägg.

Momsdeklarationen är uppdelad i nio avsnitt:A. Momspliktig försäljning eller uttag exklusive moms – ruta 05–08B. Utgående moms (moms på inkomster) på försäljning eller uttag (i ruta 05–08) – ruta 10–12C. Momspliktiga inköp där köparen är momsskyldig (omvänd skattskyldighet) – ruta 20–24D. Utgående moms (moms på utgifter) på inköp (i ruta 20–24) – ruta 30–32E. Försäljning mm som är undantagen från moms – ruta 35–42F. Ingående moms – ruta 48G. Moms att betala eller få tillbaka – ruta 49H Beskattningsunderlag vid importI Utgående moms på import i ruta 50

När används konto 4011?

Vid inköp av varor från momsregistrerade och icke momsregistrerade personer i länder utanför EU (import) betalas normalt ingen moms till leverantören, varorna skall förtullas hos Tullverket i Sverige.

En varuinköp från en utländsk leverantör räknas som import om varorna levereras från ett land utanför EU. En redovisningsenhet som importerar varor måste själv eller via ett fraktföretag (ombud) lämna en importdeklaration och betala avgifter för tull, eventuellt moms och eventuellt andra skatter till det svenska tullverket. Ett momsregistrerat företag som importerar varor till näringsverksamheten skall redovisa importmoms till Skatteverket. En icke momsregistrerad person eller en momsregistrerad person som importerar för privat bruk skall betala och redovisa importmoms till tullverket.

När används konto 7388?

Hej

Jag har precis bytt från Mamut till Visma eEkonomi och ska nu bokföra mitt första lönebesked. Jag har en förmånsbil där jag drar av motsvarande förmånsvärde på nettolönen varje månad. Enligt vad jag Googlade mig fram till i Mamut-tiden, baserat på flera träff, så bokförde jag då detta avdrag som kredit på konto 7388.  När jag nu har skapat det första lönebeskedet i eEkonomi så valde jag lönearten "Avdrag efter skatt" och därmed bokfördes mitt nettolöneavdrag med kredit på konto 2790 i stället.

Får man tillbaka Importmoms företag?

Nu kommer nya regler som förenklar för dig som importerar varor. Från 2015 ska du redovisa och betala moms direkt till Skatteverket. På så sätt slipper du ligga ute med pengar.

Är du momsregistrerad och importerar varor? Då ska du från och med den 1 januari 2015 redovisa och betala moms på din import direkt till Skatteverket, istället för som idag till Tullverket. – Syftet med förändringen är att företagen ska slippa ligga ute med pengar i onödan samt att förenkla hanteringen av importmomsen, säger Stina Färje, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Vad bokförs på konto 6540?

Hur bokför man webbhotell då? Att bokföra IT-tjänster och IT-produkter kräver vetskap om vilka bokföringskonton betalningen ska gå till. För att bokföra webbhotell kan man använda bokföringsmallar “IT-tjänster inrikes”, där datakommunikation kommer att debiteras samt en ingående moms på 25 procent tillkommer. Nedan följer en enkel beskrivning och tillhörande konton för respektive domän.

En annan fråga som brukar ställas är hur bokför man webbhotell om leverantören är från utlandet? Svaret är att webbhotellet klassificeras då som inköp av tjänst inom eller utom EU. För att bokföra webbhotell med utländsk leverantör kan bokföringsmallar “Inköp Tjänster inom EU” eller “Inköp Tjänster utanför EU” användas.  Bokföringen samt momsrapporten blir då korrekt redovisade. Sedermera kostnadsförs de löpande utgifter för webbhotell samt domännamn kontinuerligt, då de avser ett år i taget. Dessa avgifter faktureras även normalt sett i förskott, så att utgifterna blir till förutbetalda kostnader och en periodisering blir nödvändig i bokslutet.

När används konto 2850?

I BAS 2023 används konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter för skattekontot.

Juridiska personer bokför företagets skattekonto i näringsverksamheten till skillnad från enskilda näringsidkare.

Vid bokföringen följs kontoutdragen från skattekontot precis som från ett bankkonto. Poster som Skatteverket belastar skattekontot med krediteras konto 1630 den månad kontot belastas och poster som tillgodoförs skattekontot debiteras konto 1630 den månad kontot tillgodoförs. Inbetalning till skattekontot debiteras konto 1630. Det går inte att öronmärka inbetalningar för vissa ändamål. Utbetalning och återbetalning från skattekontot krediteras konto 1630.