:

Är Volvo XC40 Recharge en bra bil?

Innehållsförteckning:

 1. Är Volvo XC40 Recharge en bra bil?
 2. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
 3. Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?
 4. Vilken Volvo har lägst förmånsvärde?
 5. När lönar det sig att ha förmånsbil?
 6. Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?
 7. Vad kostar förmånsbil månaden 2023?
 8. Vad kostar skatten på en Volvo XC40?
 9. Har XC40 Recharge värmepump?
 10. Vad kostar elbil som förmånsbil?
 11. Får min fru köra min förmånsbil?
 12. Får familjemedlemmar köra förmånsbil?
 13. Vem betalar elen till elbilar tjänstebil?
 14. Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?
 15. Är Volvo XC40 ett bra köp?

Är Volvo XC40 Recharge en bra bil?

Frågan är då om man idag kan vända sig till Volvo när man letar efter en lyxig barnvagn i storlek XXL? Bevisligen kan man det. Det räcker med att snegla på antalet nyregistrerade Volvo V60 för att bli mer än övertygad. 

Dock visar kalendern år 2022 och vi går mot nya tider där dinosaurieslukande färdmedel tappar pondus. Nya helelektriska XC40 Recharge är kanske därmed det enda bra svaret på barnvagnsproblemet. Låt oss därför lägga i Högsta Växeln och reda ut hur bra Volvo XC40 Recharge Single Motor är.

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

I och med dagens besked från Riksgälden att den ränta som sätts sista fredagen i november kommer vara 1,94% kan vi med hjälp av det Prisbasbelopp som regeringen fastställde redan i somras till 52 500 kr för 2023 räkna ut bilförmånen för nästa år.

Förmånsvärdet blir högre då både ränta och basbeloppet höjts, ränta har höjts från 0,5% (golvnivån) till 1,94% och basbeloppet höjts med 4 200 kr.

Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?

Som rubriken lyder, varför väljer inte fler äldre bilar från säg 2021 när de väljer en förmånsbil via företaget? Jag kollar på skatteverkets egna uträkningar, och det är mkt billigare med en bil från säg 2021 vs en ny från 2023. Ta tex en valfri Volvo från 2021 med hybrid, mot en i 2022/2023, skillnaden blir rätt stor.

5 mar

Vilken Volvo har lägst förmånsvärde?

Vi visar beräknat förmånsvärde och inköpskostnader för alla bilmodeller som finns på marknaden * Bra för dig som överväger förmånsbil genom arbetsgivaren.

Här hittar du beräknat förmånsvärde och kostnader för alla bilmodeller som finns på marknaden *

När lönar det sig att ha förmånsbil?

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil.  Att du själv får använda bilen privat räknas som en förmån och du som förare betalar inkomstskatt för förmånen. Håll reda på hur mycket du kör i tjänsten och privat. Tänk på att reglera i avtal vad som ska gälla om du får använda tjänstebilen även för privat bruk.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för din arbetsmiljö när du använder bilen i tjänsten.

Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

Vad kostar förmånsbil månaden 2023?

En av fördelarna med att välja elbil är att den har mycket låg fordonsskatt, vilket har en positiv effekt på förmånsvärdet eftersom skatten räknas in som en del av förmånsvärdet. För en Polestar 2 är fordonsskatten bara 360 kr/år, likt alla elbilar. Motsvarande ny bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor kostar 9 406 kr/år i skatt under de tre första åren och det inkluderas alltså som en del av förmånsvärdet.

Elbilar har också fördelen att deras förmånsvärde sätts ned med ett schablonbelopp på 350 000 kronor eller maximalt 50 % av nypriset. Det betyder att förmånsvärdet på en uppgraderad Polestar 2 ligger på från 2 438 kr/månad i beräknat preliminär nettokostnad efter 50 % marginalskatt. Motsvarande bil med förbränningsmotor skulle ha ett förmånsvärde (2023-01-01) på 4 600 kr/månad i nettokostnad beräknat med 50 % marginalskatt.

Vad kostar skatten på en Volvo XC40?

Uträkningen av fordonsskatt för Volvo XC40 1.5 T2 enligt bonus/malus bygger på följande information, baserat på bränsletyp och koldioxidutsläpp från WLTP-data.

Se mer i specifikationer nedan

Har XC40 Recharge värmepump?

Tidigare i år lanserades elbilen Polestar 2 i fler versioner, med lägre motoreffekt och framhjulsdrift för att sänka instegspriset.

Nu börjar även Volvo sälja elbilen XC40 Recharge, som bygger på samma grundteknik, i en billigare version.

Vad kostar elbil som förmånsbil?

För dig som kör tjänstebil till jobbet, kan det vara fördelaktigt att veta hur förmånsvärdet skiljer sig för dig som kör elbil eller bil som drivs på fossila bränslen som bensin eller diesel. Många använder tjänstebil i arbetet för att ha möjlighet att ta sig främst till jobbet eller till och från möten, därför erbjuder många arbetsgivare tjänstebil. Med en förmånsbil finns möjligheten att använda bilen både i arbetet och i privat bruk, vilket är den största skillnaden mellan tjänstebil och en förmånsbil. Arbetsgivaren står som ägare för en tjänstebil och betalar samtliga kostnader för fordonet. Det finns undantag i reglerna för att köra en tjänstebil privat, men körsträckan får inte överskrida 100 mil eller 10 körtillfällen per år, enligt Skatteverket. 

För det mesta har det ansetts vara fördelaktigt för den anställda att köra en förmånsbil istället eftersom företaget står för kostnaden av bilen och den anställde endast för beskattningen av den. Om den anställde har behov av en bil i privatlivet är en förmånsbil ett mindre kostsamt alternativ än att ha både tjänstebil och privatbil.  

Trots att den mest körde tjänstebilen idag är en fossildriven bil, så kan man se en tydlig och fortsatt minskning av detta. Allt fler väljer att hellre köra en elbil som tjänstebil. Från föregående år har det redan skett en 10% förändring i hur många som väljer en dieselbil före en miljöbil och i år 2022 är det nere på 40% enligt LeasePlans årliga tjänstebilsundersökning. Från 2015 då 90% av tjänstebilarna var dieselbilar har det skett en tydlig förändring på marknaden. Volvo är fortfarande den populäraste tjänstebilen men Tesla tar hem en första plats när det kommer till nöjdaste förarna, med 4,4 i helheltbyg av 5 ligger de i toppen för tredje året i rad.

Får min fru köra min förmånsbil?

Jag har en förmånsbil som leasas av mitt aktiebolag och som jag får nyttja privat mot förmånsbeskattning.

Med dagens bensinpris och endast 9.50 i milersättning känns det inte så lockande att genomföra tjänsteresor med den bilen.

Får familjemedlemmar köra förmånsbil?

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil.  Att du själv får använda bilen privat räknas som en förmån och du som förare betalar inkomstskatt för förmånen. Håll reda på hur mycket du kör i tjänsten och privat. Tänk på att reglera i avtal vad som ska gälla om du får använda tjänstebilen även för privat bruk.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för din arbetsmiljö när du använder bilen i tjänsten.

Vem betalar elen till elbilar tjänstebil?

Hej. Vi håller på att diskutera med vår ledning om laddning och ersättning av elbil. Min grundinställning är att så många som möjligt skall kunna ha elbil och ladda el på arbetsplatsen, publikt vid behov och hemma för de som har möjlighet till det. Samtidigt gäller det att minimera administrationen för att få igenom det. Det verkar finnas leverantörer som kan tillhandahålla ett kort och laddstationer som gör man kan ladda både hemma och på jobbet och publikt på samma betalkort. Och på så sätt få en samlingsfaktura per månad. Om man sedan anger privata mil respektive tjänstemil så borde det väl gå att enkelt ta fram drivmedelsförmånen. Har jag fattat rätt? Hur skall jag bäst sälja in detta till ledningen?

sep '21

Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?

Hej!

Jag vet att det redan finns massor trådar om förmånsbilar! Ber på förhand ursäkt, håller på att läsa igenom parallelt, om någon känner att de finns var på min fråga och vet var så länka gärna - tack på förhand! Jag förstår också om de finns åsikter att jag borde kunna räkna och läsa på det här på egenhand med min lönenivå - sorry about that

Är Volvo XC40 ett bra köp?

Vi har testat två bilar som är identiska förutom när det kommer till antal drivhjul, den ena är framhjulsdriven och den andra fyrhjulsdriven. Vi har kört dem på torr och våt asfalt, vi har mätt bränsleförbrukningen och vi har räknat på ägandekostnaderna.

Med detta test vill vi klargöra för dig vad det faktiskt kostar att välja fyrhjulsdrivning till din bil. Och om det gör någon skillnad alla de dagar du inte kör på halt underlag.

Vid en första anblick är det omöjligt att veta om detta är en fram- eller fyrhjulsdriven bil. När vi hämtar ut de två bilarna hos Volvo i Torslanda måste vi gå bak och titta på bilarnas modellbeteckning för att se hur många hjul som driver den aktuella bilen. Vi lär oss snabbt att den ljusare bilen, den som har Orrefors-växelväljare är den som är fyrhjulsdriven. Men vid vanlig körning är det omärkbart.

Vi kör många mil, i Göteborg och Stockholm samt på lands- och motorvägar däremellan. Och vid något enstaka tillfälle när vi gör en hårdare acceleration i ösregn märker den som sitter i framhjulsdrivna XC40 att den är just framhjulsdriven. Det skakar till i framvagnen, som det gör när man gasar hårt med en framhjulsdriven bil på våt asfalt, och antispinnlampan tänds. I övrigt upplevs de två bilarna lika snabba, bekväma och trygga att köra.

XC40 B4 är en bensindriven mildhybrid. Mildhybridsystemet är som ett mer avancerat stopp/start-system. Motorn smyger i gång helt vibrationsfritt, nästan omärkbart. Och bilen kan stå med motorn avstängd men tändningen påslagen länge. Vid körning hjälper en elmotor på 10 kW till att avlasta bensinmotorn och därmed ge en lägre bensinförbrukning. Men man kan inte köra bara på den lilla elmotorn.

För den oinvigde märks alltså mildhybridsystemet inte alls vid körning, förutom att man förhoppningsvis kommer några kilometer till innan man måste åka och tanka igen.