:

Hur mycket får en pensionär i Grekland?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket får en pensionär i Grekland?
 2. Får man behålla sin pension om man flyttar utomlands?
 3. Vad krävs för att flytta till Grekland?
 4. Hur länge kan man bo utomlands som pensionär?
 5. Hur mycket pengar behöver man ha med sig till Grekland?
 6. Vad betalar greker i skatt?
 7. Kan man bo utomlands med svensk pension?
 8. Vilket land är mest fördelaktigt att flytta till som pensionär?
 9. Är det gratis sjukvård i Grekland?
 10. Vilket land är bäst att flytta till som pensionär?
 11. Hur mycket skatt betalar man som pensionär utomlands?
 12. Är Grekland billigare än Sverige?
 13. Är det dyrt att leva i Grekland?
 14. Vad är en normal lön i Grekland?
 15. Vilket land är bäst att bo i som pensionär?

Hur mycket får en pensionär i Grekland?

Grekland är ett av de allra mest populära turistländerna bland oss svenskar. Skattemässig medför en pensionering i Grekland att skatten på din pension blir lägre, jämfört med din skattesituation i Sverige. Därtill lockar Grekland med ett synnerligen behagligt klimat, vänliga människor och många intressanta platser att besöka. Välkommen till Grekland! 

Sverige har sagt upp skatteavtalet med Grekland. Ändringen, som trädde i kraft 1 januari 2022, innebär att svensk pension beskattas med SINK (25 %) i Sverige. Detta avser individ som är begränsat skattskyldig i Sverige.

 • Svensk skatt på din pension = 25 %
 • Fastighetsuppskov medges
 • Förhållandevis låga levnadsomkostnader i jämförelse med Sverige

Får man behålla sin pension om man flyttar utomlands?

När du flyttar utomlands som pensionär behåller du din svenska pension, både allmän pension och tjänstepension betalas ut oavsett vart du flyttar. Beroende på var du flyttar kommer den påverkas av både landets valuta och de skatteavtal Sverige har med landet.

Innan flyttlasset finns det saker du behöver tänka på och göra:

 • Meddela ditt eller dina pensionsbolag och Pensionsmyndigheten din nya adress och var pensionspengarna ska skickas.
 • Se över hur din pension och skatt kommer förändras i förhållande till landet du flyttar till.
 • Årligen skicka in ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten.

Vad krävs för att flytta till Grekland?

Jag vill flytta till Grekland. Vad måste man göra och tänka på för att det ska gå att fixa :)

Ja, det är ju fritt att flytta vart man vill inom EU. Ett större problem i Grekland är väl att försörja sig. Det är dåligt med jobb, jättemånga arbetslösa och dåligt betalt för de som jobbar. Har du en högre utbildning som är eftertraktad så är det en fördel, men du är ändå underbetald i de flesta fall. Ett alternativ kan vara att försöka få säsongsjobb på något svenskt charterbolag, t.ex. som reseledare, guide, hotellpersonal osv. Då är det en fördel att ha någon form av utbildning eller vana.

Hur länge kan man bo utomlands som pensionär?

Under de första tre månaderna i det nya landet behöver du som är EU-medborgare inget intyg som bekräftar att du får bo där. Men i vissa EU-länder måste du anmäla din närvaro vid ankomsten.

Efter tre månader måste du i många länder registrera dig hos myndigheterna (ofta kommunen eller polisen) och skaffa ett registreringsintyg.

Du behöver ett giltigt nationellt id-kort eller pass och dessutom följande:

Hur mycket pengar behöver man ha med sig till Grekland?

Att betala med kort fungerar hyfsat bra. Alltfler butiker, restauranger och hotell accepterar kortbetalning. Men det finns fortfarande många som inte gör det. Så ha alltid kontanter tillgängligga. Tänk på att betalkort är stöldbegärliga. Även om det är ovanligt med stölder i Grekland ska man vara försiktig. Skriv upp kortnummer och telefonnummer till banken som handhar kortet, och spärra det så snart du upptäcker att det är stulet. När det väl är spärrat är du skyddad.

Vad betalar greker i skatt?

skatt Regeringen vill säga upp skatteavtalen med Portugal och Grekland för att stoppa skatteflyende höginkomsttagare. Hittills har tjänstepension kunnat tas ut skattefritt i Portugal, och Grekland har nyligen sänkt skatten för andra EU-invånare.

Imorgon, tisdag, lägger regeringen fram två propositioner för riksdagen som handlar om att säga upp två skatteavtal, med Portugal och Grekland. De förmånliga skattereglerna för svenska pensionärer som flyttar till Portugal har diskuterats under flera år, medan Grekland bara nyligen infört liknande förmånliga skatteregler för EU-invånare från andra länder.

Kan man bo utomlands med svensk pension?

När du bor i Sverige kan du ha rätt till garantipension. Men när du flyttar kan du inte längre få garantipension eftersom det är en bosättningsbaserad förmån och endast betalas ut till bosatta i Sverige.

Du kan ha rätt att behålla garantipensionen när du flyttar till Kanada om du bott i Sverige och Kanada minst 20 år totalt.

Har du garantipension till omställningspension gäller samma regler som för garantipensionen till den allmänna pensionen.

Din inkomstpension, premiepension och tilläggspension får du behålla oavsett vilket land du flyttar till. 

Vilket land är mest fördelaktigt att flytta till som pensionär?

Resor

Allt fler svenska pensionärer väljer att bosätta sig utomlands. Men det är inte bara solen som lockar – utan även lägre skatter.

Är det gratis sjukvård i Grekland?

Nu har du läst om många olika fördelar med att bo i Grekland och visst finns det många sådana. Men precis som i andra länder finns det nackdelar med att bo i Grekland. De flesta av dem är lätta att överkomma, men är ändå värda att ha i åtanke. 

Vilket land är bäst att flytta till som pensionär?

– I flera länder är det förmånliga skatter på pensionen som får pensionärer att flytta till solen, säger Göran Andersson, vd och expert på Sparsam skatt.

Favoritländerna för de svenska pensionärerna ligger de allra flesta i södra Europa. Portugal, Spanien, Frankrike och Malta toppar listan över resmål.

I de fyra länderna är det mer förmånligt att pensionera sig än vad det är i Sverige – skatten skiljer sig nämligen åt.

Ett favoritland har länge varit Portugal. Anledningen är att tjänstepensioner från privat sektor inte beskattas alls i landet. Men skattefriheten vill stoppas från svenskt håll. Finansministern Magdalena Andersson har länge jobbat med frågan och länderna emellan har skrivit under ett förslag för hur ett nytt avtal ska se ut.

– Portugal har varit jättepopulärt men det kommer sannolikt att ändras. Frågan är bara hur lång tid det tar innan en ändring kommer till stånd. Från Sverige är det inga problem, men det är mer tveksamt om Portugal kommer att acceptera avtalet.

Portugal och Finland var i samma situation för några år sedan där Portugal aldrig godkände avtalet.

Ytterligare ett land i södra Europa är Italien som i år ska få nya regler gällande pensionärsskatten. Bland annat handlar det om att tjänstepensionen från privat sektor bara får beskattas i Italien om man bor där. Just nu har både Sverige och Italien beskattat pensionsinkomsterna.

– Innan har det inte varit fördelaktigt skattemässigt att bosätta sig där, men jag tror att intresset kommer att växa i och med de nya reglerna.

Spanien är det land som är mest populärt för svenska pensionärer. Där är fastighetspriserna på boende mest prisvärt jämfört med de andra länderna i södra Europa. 

Hur mycket skatt betalar man som pensionär utomlands?

Precis som när du bor i Sverige så kan du som tidigast ta ut din pension från det att du fyllt 63 år. Om du är född 1960 gäller istället 62 år. Du kan skicka in din ansökan om allmän pension tidigast ett år före det att du uppnått den ålder som gäller för ditt första uttag av allmän pension. Det är bra att veta att ju senare du tar ut din pension desto högre blir den. Det beror bland annat på att pengarna betalas ut under kortare tid.Pensionsåldrar och riktålder

 • Välj när du vill gå i pension.
 • ​Ansök cirka sex månader innan du vill ha din första utbetalning.
 • Dagen du lämnar in din ansökan i landet du bor i inom EU/EES eller Schweiz räknas som ansökningsdatum och du kan som tidigast få din svenska allmänna pension utbetald från den månaden. Det gäller även i de flesta konventionsländer (ett land som Sverige har avtal med). Du kan inte ansöka om pension retroaktivt. 
 • Bestäm om du vill ta ut hela pensionen eller delar av den.
 • Ju senare du tar ut din pension, desto högre pension får du. Det beror bland annat på att pengarna betalas ut under kortare tid. 
 • Ansök om beslut om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) hos Skatteverket i Sverige.

Om du haft låg eller ingen arbetsinkomst i Sverige kommer du få låg eller ingen inkomstgrundad pension. Din allmänna pension kan då komma att bestå av garantipension, men den kan endast betalas ut så länge du bor i Sverige. Mer om garantipension

Är Grekland billigare än Sverige?

Krönika: Ekonomiska läget i Grekland

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Är det dyrt att leva i Grekland?

Krönika: Ekonomiska läget i Grekland

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Vad är en normal lön i Grekland?

Här kommer en liten historia om en grekisk medelklassfamilj i min närhet:

Pappa Giorgos jobbar på ett postkontor i Aten, ett riktigt bra jobb, arbetstiden är åtta timmar om dagen med två raster på en halvtimma vardera. Han tjänar 1000€ per månad. Jämfört med många andra är han väldigt lyckligt lottad. Men nyligen fick han veta att hans arbetsgivare vill förflytta honom till en av öarna. Han vill helst stanna kvar i Aten där han har sitt hus och där hela familjen bor, men skulle det bli en förflyttning är det bara att acceptera. Han kan ju inte riskera att bli av med jobbet.

Vilket land är bäst att bo i som pensionär?

Inte konstigt att Finland är Europas bästa pensionärsland när Hartwall Arena, nationalarenan i hockey, erbjuder hockeykik och bastumöjlighet samtidigt.