:

Vilka dieselbilar får högre skatt?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka dieselbilar får högre skatt?
 2. Är dieselbilar dyrare i skatt?
 3. Vad blir skatten på bilen efter 3 år?
 4. När går skatten ner på dieselbilar?
 5. Vilka bilar blir skattebefriade 2023?
 6. Är dieselbilar billigare?
 7. Är det värt att köpa dieselbil 2023?
 8. När förbjuds dieselbilar i Sverige?
 9. Vilka nya bilar har låg skatt?
 10. När slutar man sälja dieselbilar?
 11. Hur gammal ska bilen vara för att vara skattefri?
 12. Vad händer med bilskatten 2023?
 13. Är det någon ide att köpa dieselbil?
 14. Vad kommer dieseln att kosta 2025?
 15. Är diesel på väg bort?

Vilka dieselbilar får högre skatt?

Enkelt förklarat innebar bonus malus-systemet att bilar med låga koldioxidutsläpp, exempelvis elbilar och laddhybrider, fick bonus. Sedan 9 november 2022 får man inte längre bonus när man köper en el-, laddhybrid eller vätgasbil. Malusskatten finns dock fortfarande kvar. Den innebär att bilar med höga koldioxidutsläpp bestraffas med en förhöjd fordonsskatt, det vill säga ”malus”, under de tre första åren. Här förklarar vi hur det fungerar och vad det innebär för dig.

På latin betyder bonus malus ”bra dåligt”. Det var ett beslut som regeringen och riksdagen fattade i syfte att öka andelen miljöanpassade fordon i Sverige och bidra till att uppnå målet om en fossilfri fordonsflotta.

Bonus malus-systemet är sedan november 2022 egentligen bara ett malussystem eftersom bonusen avskaffats. Systemet innebär att fordon med relativt höga utsläpp av koldioxid belastas med en förhöjd skatt under tre år, så kallad maulsskatt. Detta gäller fossildrivna bilar som släpper ut mer än 75 gram koldioxid per kilometer.

Är dieselbilar dyrare i skatt?

Grundbeloppet är beloppet alla skattepliktiga fordon måste betala oavasett hur mycket eller lite de släpper ut. Beloppets storlek är 360 kronor om året. Det betyder att en bil aldrig kan ha längre fordonsskatt än 360 kronor. Elbilar som inte har något utsläppsvärde har därför samma fordonsskatt som grundbeloppet.

Grundbeloppet är beloppet alla skattepliktiga fordon måste betala oavasett hur mycket eller lite de släpper ut. Beloppets storlek är 360 kronor om året. Det betyder att en bil aldrig kan ha längre fordonsskatt än 360 kronor. Elbilar som inte har något utsläppsvärde har därför samma fordonsskatt som grundbeloppet.

Vad blir skatten på bilen efter 3 år?

För att räkna ut fordonsskattens storlek behöver du känna till vad grundbelopp, koldioxidbelopp, miljötillägg och bränsletillägg är.

Grundbeloppet är 360 kronor per år och ska betalas för alla fordon som omfattas av malus.

Koldioxidbeloppet för fordon som tagits i trafik första gången

När går skatten ner på dieselbilar?

Regeringen föreslår att det så kallade bonus-malus-systemet som infördes 2018 och som justerades senast i år ska stramas åt ytterligare 2022. Resultatet blir högre fordonsskatt för nya bensin- och dieselbilar. För en normal familjekombi som en Volkswagen Passat diesel handlar det om en höjning på cirka 1 700 kronor från halvårsskiftet 2022. Totalt blir fordonsskatten då över 9 000 kronor per år. Regeringen föreslår även att regelverket kring bonusar till bilar med låga utsläpp ska stramas åt. Högsta möjliga bonus idag är 70 000 kronor. Redan nästa år föreslås regeringen att ett tak införs så ingen bonus betalas ut för bilar värda över 700 000 kronor, och det redan från 1 januari 2022. Och år 2023 föreslår regeringen att högsta möjliga bonusbelopp sänks till 50 000 kronor, då för bilar värda under 700 000 kronor.

Under nuvarande år höjdes många bilskatter kraftigt. Fordonsskatten på bensin- och dieselbilar höjdes i bonus-malus-systemet, reduktionen på förmånsvärde för en miljöbil slopades, bensin- och dieselskatten höjdes och reglerna för förmånsbilar stramades åt med en höjning för många vanliga tjänstebilar som följd.

Vilka bilar blir skattebefriade 2023?

Innan vi går vidare måste vi först förstå vad en skattebefriad bil är. En skattebefriad bil är en bil som inte behöver betala fordonskatt. Fordonskatten är en årlig avgift som betalas för att använda en bil på svenska vägar. Vanligtvis baseras fordonskatten på bilens vikt och koldioxidutsläpp. Ju högre vikt och utsläpp desto högre skatt.

Är dieselbilar billigare?

En elbil i mellanklassen ”kör om” en lika stor bensin- eller dieselbilar när det gäller milkostnad efter tre år, visar en ny studie. Men för småbilar dröjer brytpunkten mycket längre.

Trots ett betydligt högre inköpspris är elbilen ofta billigare att äga i längden än motsvarande bensin- eller dieselbil – det har flera studier och granskningar slagit fast.

Är det värt att köpa dieselbil 2023?

Vågar jag köpa en ny EURO 6 diesel?Ja – definitivt! Miljözoner finns idag i 8 svenska städer från Umeå till Malmö. Transportstyrelsen har föreslagit att kommuner får införa egna, hårdare regler från 2020.I Stockholm innebär förslaget att varken äldre diesel- eller bensinbilar får köra i innerstaden. Detta gäller INTE de EURO 6 bilar som säljs i bilhandeln idag. Svenska kommuner måste, med detta sagt, vara försiktiga med att införa ett annat regelverk än resterande EU.

Behöver jag vara orolig för inbytesvärdet om säg 3 - 4 år?

När förbjuds dieselbilar i Sverige?

EU vill förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar från 2035, men branschen ligger steget före. OKQ8 räknar med att elbilarna tar över snabbare än så. Men det kommer fortfarande att gå att tanka flytande bränsle länge till.

Vilka nya bilar har låg skatt?

Köper du en eldriven bil med noll CO2-utsläpp, laddhybrid eller en vätgasbil får du en låg grundskatt på ca 360 kronor om året.

När slutar man sälja dieselbilar?

Sluttankat 2035. EU förbjuder försäljning av nya bensin- och dieselbilar från och med 2035. Foto: CFoto / Stella Pictures / DDP Images

Publicerad: 14 feb 2023, kl 16:31

Hur gammal ska bilen vara för att vara skattefri?

Fordonsskatt betalas för skattepliktiga fordon, det vill säga de flesta fordon som inte är avställda eller tillfälligt registrerade.

Vad händer med bilskatten 2023?

För att räkna ut fordonsskattens storlek behöver du känna till vad grundbelopp, koldioxidbelopp, miljötillägg och bränsletillägg är.

Grundbeloppet är 360 kronor per år och ska betalas för alla fordon som omfattas av malus.

Koldioxidbeloppet för fordon som tagits i trafik första gången

Är det någon ide att köpa dieselbil?

Det pågår ett teknikskifte på bilmarknaden från förbränningsmotor till eldrift. Det kommer till och med att vara förbjudet att sälja nya bensin- och dieselbilar i EU från 2035. Trots detta toppar fortfarande bensinbilarna de Europeiska nybilsregistreringarna. 

Det är ACEA, branschorganisationen för Europeiska biltillverkare, som informerar om den här märkliga situationen i organisationens tredje kvartalsrapport för de Europeiska nybilsregistreringarna. 

Vad kommer dieseln att kosta 2025?

På nyårsdagen höjdes dieselpriset med 1,20 kronor till 20,27 kronor litern, något Dagens PS som första tidning kunde avslöja redan före nyår. Bensinpriset höjdes med 35 öre.

De stora höjningarna beror på reduktionsplikten, en lag som anger att bränslebolagen måste blanda in mer biobränsle i dieseln och bensinen. Biobränslet är flera gånger dyrare än dieseln och får samma skatt som fossil diesel när den blandas in. Från och med nyår utgörs mer än 40 procent av den svenska dieseln av biobränlsen som Fame och HVO100.

Är diesel på väg bort?

Frågeställaren om diesel är rätt val och varför myclet fokus ligger på dieselbilar.

"Jag är på väg att skaffa en ny bil och då jag mest kör korta sträckor, en mil morgon och kväll, undrar jag om diesel verkligen är lämpligt?" Vi Bilägare svarar.