:

Hur bokför man omvänd moms?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man omvänd moms?
  2. Hur redovisar man omvänd moms?
  3. Hur bokför man omvänd moms EU?
  4. Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?
  5. På vilket konto bokförs moms?
  6. Vem betalar moms vid omvänd moms?
  7. Hur bokföra omvänd skattskyldighet Fortnox?
  8. Hur bokför man moms på import?
  9. När används konto 2640?
  10. Vad bokförs på konto 7690?
  11. Vad bokförs på 1630?
  12. Vad bokas på konto 2510?
  13. Vad ska det stå på fakturan Vid omvänd moms?
  14. Hur ska en faktura med omvänd moms se ut?
  15. Hur bokför man faktura med omvänd moms Fortnox?

Hur bokför man omvänd moms?

Den fria rörligheten är en av de mest grundläggande delarna av EU-samarbetet.1 Som en del av den fria rörligheten har medborgare i EU-länder (unionsmedborgare) som uppfyller vissa villkor en automatisk uppehållsrätt, det vill säga rätt att stanna i ett annat EU-land. Det går att dela upp uppehållsrätten i tre underkategorier:

Hur redovisar man omvänd moms?

This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

Analytics

Hur bokför man omvänd moms EU?

I Bokio hanterar du detta genom att välja den vanliga mallen för Inköp varor med den momssats som varan hade haft om den hade sålts i Sverige (det finns också mallar som heter specifikt Inköp varor inom EU X% moms). I detta fall väljer vi mallen Inköp varor 25% moms.

Normalt när man gör inköp från ett land utanför EU så betalas ingen moms till säljaren. Man har i dessa fall genomfört en import vilket innebär att du själv, eller via ombudet, måste lämna en importdeklaration för att eventuellt betala tull för de importerade varorna.

Liksom vid inköp av varor inom EU kan du använda dig av mallen Inköp varor 25% moms (eller annan momssats) och sedan välja att säljaren är från icke EU-land. Det finns också en mall som heter Inköp varor utanför EU, den går också bra att använda.

Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?

Som företagare som säljer varor eller tjänster inom Sverige är det viktigt att du tar ut moms från dina kunder. Denna moms, också kallad utgående moms, är en skatt som du samlar in från kunden och redovisar vidare till staten. Det är viktigt att notera att moms inte är en kostnad för företaget, utan en form av inkomst genom skatt som samlas in från kunderna.

På vilket konto bokförs moms?

I Sverige har alla ett skattekonto hos Skatteverket. Det är till skattekontot du betalar in skatt, moms och sociala avgifter. 

Här kan du läsa om hur du kan bokföra skattekontot, skatt och moms i de olika bolagsformerna. Klicka på den bolagsform du vill läsa mer om. 

Vem betalar moms vid omvänd moms?

Omvänd moms innebär att det är köparen som ska redovisa den utgående momsen på det fakturerade beloppet.

Omvänd moms kallas även för omvänd skattskyldighet och är något som förekommer inom byggbranschen. Normalt är det företaget som skickar ut fakturan som lägger på momsen, men inom byggbranschen finns det alltså undantag. Det här undantaget gäller endast vid försäljning av byggtjänster till byggföretag. Försäljningen är fortfarande momspliktig men momsredovisningsskyldigheten förs över till köparen istället för säljaren. Syftet med omvänd moms är att motverka skattefusk, enligt Skatteverket.

Hur bokföra omvänd skattskyldighet Fortnox?

Vad innebär detta?Från och med den 1:a januari kommer inte Storbritannien längre att räknas som ett EU-land. Detta innebär att om du idag säljer varor eller tjänster till Storbritannien kommer du behöva hantera dina kunder från Storbritannien på ett annat sätt vid årsskiftet. Från och med den 1:a Januari kommer du att bland annat behöva justera momstyp och försäljningskonto på kunder med landskod GB.

Kundregister & KundfakturaOm du har en kund med landskod GB (Storbritannien) har du momstyp EU omvänd skattskyldighet och således kopplade EU- försäljningskonto på denna kund vilket är korrekt fram till 2020-12-31. Från och med 2021-01-01 behöver du ändra momstyp till Export på kunden, momstyp Export är kopplad till Exportkonto.

Hur bokför man moms på import?

Om du är momsregistrerad och importerar varor till din verksamhet ska du redovisa och betala moms på importen till Skatteverket. Detta gäller också för dig som är momsregistrerad och importerar varor med hjälp av ett ombud som tulldeklarerar åt dig.  

Om du inte är momsregistrerad, eller om du är en fysisk person som är momsregistrerad men importerar en vara som endast ska användas för privat bruk, ska du i stället vända dig till Tullverket.

När används konto 2640?

Ingående moms bokförs på konto 2640 och utgående moms bokförs på konto 2610, 2620 och 2630, beroende på momssats.

Ett företag som är momspliktigt måste momsregistreras samt deklarera och betala moms. Moms är en mervärdesskatt som betalas vid köp av varor och tjänster. Olika varor och tjänster har olika momssatser. I de flesta fall gäller 25 procent moms. En del varor har 12 procent moms, till exempel livsmedel, restaurang- och cateringtjänster och camping, medan t.ex. tidningar, kultur och idrott har 6 procent moms. 

Vad bokförs på konto 7690?

Terminalglasögon bokförs på konto 7690 Övriga personalkostnader eller konto 5480 Arbetskläder och skyddsmaterial.

Om du har ett synfel och arbetar framför en skärm mer än en timme om dagen är din arbetsgivare skyldig att betala för synundersökning och tillhandahålla dig ett par terminalglasögon. Terminalglasögon är utformade för att bidra till optimal syn och ergonomi vid arbete framför bildskärmar och är justerade för att passa avståndet mellan dig och skärmen. Du som anställd behöver inte förmånsbeskatta terminalglasögon och arbetsgivarens kostnad för dessa är dessutom avdragsgill. Detta gäller endast för terminalglasögon och närprogressiva glasögon, då de räknas som arbetsredskap. När du väljer ut ett par terminalglasögon eller ett par närprogressiva glasögon ska kostnaden för dessa vara rimliga, vilket innebär att du inte kan välja ut ett par märkesbågar.

Vad bokförs på 1630?

Ett företag ska löpande under året betala in preliminär skatt till Skatteverket. Detta kallas debiterad preliminärskatt. Den preliminära skatten ska så nära som möjligt motsvara vad den slutliga skatten kommer att bli. Företaget lämnar underlag till Skatteverket om hur stort resultatet förväntas bli (när företaget registreras eller i en preliminär deklaration), och utifrån detta beslutar Skatteverket hur mycket preliminärskatt som ska betalas varje månad. Det beslutade beloppet kommer att dras från företagets skattekonto varje månad (oftast runt den 12:e i månaden). Det är upp till dig som företagare att betala in skatten till skattekontot.

När preliminärskatten dras från skattekontot bokförs detta som en minskning av skatteskuld, på konto 2518 (vissa använder gruppkontot 2510 istället, men vi rekommenderar 2518 så att preliminärskatten hålls separat). Motkonto är 1630.

En detalj som kan vara lite förvirrande är att den debiterade preliminärskatten betalas i efterskott. Skatten som avser januari dras från skattekontot i februari. Detta gör att preliminärskatten för räkenskapsårets sista månad dras först under nästa räkenskapsår. Mer om detta lite längre ner.

Vad bokas på konto 2510?

I och med att bolagsskatten är en kostnad för bolaget kan man anta att de preliminära skatteinbetalningarna kostnadsförs löpande. Bokföringen görs på konto 8910 Skatt som belastar årets resultat, även kallat Årets skattekostnad. Dock beräknas skattekostnaden utifrån hela årets resultat, alltså intjänas vinsten inte jämnt under året på samma sätt som de preliminära skatteinbetalningarna. Följaktligen är det onödigt att kostnadsföra de preliminära inbetalningarna då man löpande ändå inte kan redovisa ett rättvisande resultat efter skatt. Förutom det försvårar en löpande kostnadsföring beräkningen av periodiseringsfond. De preliminära skatteinbetalningarna bokförs som förskottsinbetalningar löpande under konto 2518 (Betald preliminärskatt/F-skatt). Vanligt förekommande är att man istället bokför inbetalningarna i gruppkonto 2510 (Skatteskulder). Motkontot som används är konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto).

Ökar ett skuldkonto på debet blir nettoeffekten på en balansräkning motsvarande som om debet ökat hos ett tillgångskonto.

Vad ska det stå på fakturan Vid omvänd moms?

Med hjälp av Faktum Faktura är det enkelt att skriva fakturor vid försäljning som omfattas av den omvända byggmomsen.

En faktura med omvänd byggmoms är en vanlig faktura där ingen moms inkluderas. Fakturan märks också med köparens momsnummer samt en text för att visar att omvänd byggmoms gäller.

Information om hur du skapar en vanlig faktura finns i kapitlet “Skapa en ny faktura” i handboken. Börja med att läsa det kapitlet om du inte redan vet hur man skapar en vanlig faktura med hjälp av Faktum Faktura.

Hur ska en faktura med omvänd moms se ut?

Omvänd moms innebär att det är köparen som ska redovisa den utgående momsen på det fakturerade beloppet.

Omvänd moms kallas även för omvänd skattskyldighet och är något som förekommer inom byggbranschen. Normalt är det företaget som skickar ut fakturan som lägger på momsen, men inom byggbranschen finns det alltså undantag. Det här undantaget gäller endast vid försäljning av byggtjänster till byggföretag. Försäljningen är fortfarande momspliktig men momsredovisningsskyldigheten förs över till köparen istället för säljaren. Syftet med omvänd moms är att motverka skattefusk, enligt Skatteverket.

Hur bokför man faktura med omvänd moms Fortnox?

I och med den fria rörligheten så blir det allt vanligare att man handlar in varor från andra EU länder för företagets räkning. Det kan då vara bra att tänka på att det trots den fria rörligheten finns några saker som man bör tänka på.

Omvänd moms, eller omvänd skattskyldighet som det också heter, gäller för handel inom EU. Så här fungerar det: