:

Hur skattar man på eToro?

Innehållsförteckning:

 1. Hur skattar man på eToro?
 2. Hur deklarerar man från eToro?
 3. Kan man använda eToro i Sverige?
 4. Hur betalar man skatt på trading?
 5. Måste man skatta på trading?
 6. Hur undviker man skatt på aktier?
 7. Vad händer om man inte deklarerar krypto?
 8. Hur beskattas krypto i Sverige?
 9. Har eToro ISK konto?
 10. Har Skatteverket koll på kryptovaluta?
 11. Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?
 12. Måste man deklarera aktier om man inte sålt?
 13. Måste man deklarera aktier ISK?
 14. Har Skatteverket koll på krypto?
 15. Hur undviker man skatt på krypto?

Hur skattar man på eToro?

eToro är ett av världens ledande sociala handelsnätverk, med över 30 miljoner registrerade användare och en rad innovativa handels- och investeringsverktyg. Sedan 2007 har eToro varit ledande inom den globala fintech-revolutionen. eToros betrodda plattform ger 30+ miljoner användare i över 140 länder tillgång till över 3 000 finansiella instrument. Med sina banbrytande funktioner, ett användarvänligt gränssnitt och unika produkter har eToro skapat en samarbetsinriktad handelscommunity där medlemmar delar med sig av insikter, lär av varandra och bygger vidare på varandras framgångar. Denna plattform med flera tillgångar erbjuder omfattande utbildningsmaterial, vilket gör den till en helhetslösning för både nybörjare och erfarna investerare. Communityns kunskap och mängden instrument och handelsverktyg skapar en plattform där alla traders och investerare kan hitta unika funktioner för att hjälpa dem att handla.

Med en lägsta insättning på 50 USD och en enkel introduktionsprocess för eToro marknaderna närmare investerare än någonsin tidigare. eToros mångsidiga utbud inkluderar aktier, kryptovalutor, valutor (CFD), råvaror (CFD), index (CFD), råvaror, ETF:er och Smart Portfolios, såväl som CopyTrading. Aktier eToro erbjuder ett brett utbud av över 3 000 aktier från 20 börser över hela världen. Hos eToro kan du handla aktier som underliggande tillgång, CFD:er och ETF:er.

 • Möjlighet till att köpa fraktioner av aktier, vilket gör det möjligt för investerare att investera i dyra aktier till lägre priser.
 • Att köpa en aktie på eToro genom att öppna en KÖP-position (lång) utan hävstång innebär att man investerar i den underliggande tillgången och utdelningar betalas ut i proportion till antalet ägda aktier.
 • Korta (SÄLJ) positioner och hävstångspositioner utförda som CFD:er.
 • Fri tillgång till TipRanks expertanalys av aktier

Hur deklarerar man från eToro?

 • När du handlar med ETF:er och aktier har eToro 0 % i courtage
 • Plattformen erbjuder CFD-handel utan hävstång
 • Det är världens ledande sociala investeringsnätverk
 • eToro tillhandahåller en speciell funktion som heter Copytrading

eToro är ett tradingföretag som bildades i januari 2007. Under årens lopp har företaget kontinuerligt utvecklat sin handelsplattform, vilken idag utgör världens största sociala nätverk av investerare. Sedan år 2012 finns även eToros app tillgänglig som gör att du kan ha uppsikt över din handel var du än är.

Som kund får du tillgång till över 2000 investeringsobjekt. Därtill kan du ta del av den innovativa Copytrading-funktionen och olika handelsverktyg. Copytrading innebär att du kan kopiera andra användare. Detta kommer du att få läsa mer om nedan.

Plattformen har kontor i England, Cypern, USA och Australien. Företagen är reglerade och licensierade av flera länders tillsynsmyndigheter. Detta innebär att de får bedriva handel på dessa marknader.

Om det är din första gång på eToro kanske det inte är helt lätt att veta hur det går till. Oavsett om du väljer att använda appen eller webbplattformen har företaget fokuserat på användarvänlighet. Därav lämpar sig plattformen både för nybörjare och mer erfarna börshandlare.

Kan man använda eToro i Sverige?

Kryptovalutainvesteringar erbjuds av eToro (Europe) Ltd. och är mycket volatila och inte lämpliga för alla investerare. Ditt kapital löper risk. För kunder från Tyskland tillhandahålls förvaring av kryptovalutatillgångar av eToro Germany GmbH.

eToro (Europe) Ltd., ett finansiellt tjänsteföretag auktoriserat och reglerat av Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) under licensen # 109/10. Registrerat på Cypern under företagsnummer HE 200585. Registrerat kontor: 4 Profiti Ilia Str., Kanika Business Centre, 7th floor, Germasogeia, 4046, Limassol, Cypern.

Hur betalar man skatt på trading?

Enligt ett förhandsavgörandet i högsta förvaltningsdomstolen har det klargjorts att handel med kryptovalutor, ur ett skatteperspektiv inte ska jämföras med utländsk valuta eller värdepapper. Kryptovalutor ska istället behandlas enligt bestämmelserna om andra tillgångar i 52 kap. inkomstskattelagen. Detta innebär att avyttring av bitcoin ska redovisas som kapitalvinst. En avyttring sker om du:

 • Säljer kryptovaluta mot en fiat valuta (Kronor, Euro, USD mm)
 • Nedan går vi igenom olika situationer och hur de beskattas.

  Du som privatperson ska alltid betala skatt på inkomster från mining av bitcoin och andra kryptovalutor. Normalt beskattas dessa som inkomst av tjänst (hobby) och i enskilda fall kan dessa inkomster beskattas som inkomst från näringsverksamhet.

  Kriterier för att det ska klassas som näringsverksamhet är att verksamheten drivs under en längre period på ett professionellt sätt med utrustning anpassad för mining. Samt att det förväntas att verksamheten ska generera vinst och att kapaciteten antas kunna generera 25 bitcoin eller mer årligen.

  Måste man skatta på trading?

  CFD:er är komplexa instrument och medför en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstång. 74% av privatinvesterare förlorar pengar vid CFD-handel med denna leverantör. Du bör fundera på om du är införstådd med hur CFD:er fungerar och om du kan ta den höga risk att förlora pengar som det innebär.

  eToro (Europe) Ltd., ett finansiellt tjänsteföretag auktoriserat och reglerat av Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) under licensen # 109/10. Registrerat på Cypern under företagsnummer HE 200585. Registrerat kontor: 4 Profiti Ilia Str., Kanika Business Centre, 7th floor, Germasogeia, 4046, Limassol, Cypern. eToro (UK) Ltd, ett finansiellt tjänsteföretag auktoriserat och reglerat av Financial Conduct Authority (FCA) under licensen FRN 583263. Registrerat kontor: 24th floor, One Canada Square, Canary Wharf, London E14 5AB. eToro AUS Capital Limited är auktoriserat av Australian Securities and Investments Commission (ASIC) att tillhandahålla finansiella tjänster under Australian Financial Services License 491139. Registrerat kontor: Level 3, 60 Castlereagh Street, Sydney NSW 2000, Australia. eToro (Seychelles) Ltd. är licensierat av Financial Services Authority Seychelles ("FSAS") för att tillhandahålla börsmäklartjänster enligt Securities Act 2007 License #SD076 Registrerat kontor: eToro Suites, S45 2nd Floor, Espace Building, Victoria, Seychelles. Tidigare avkastning är ingen garanti för framtida resultat Allmän riskinformation | Regler och villkor

  Hur undviker man skatt på aktier?

  När du ska deklarera aktieaffärer gjorda i en depå ska du först räkna fram om du gjort en vinst eller förlust. Det beräknar du genom att ta försäljningspriset - omkostnadsbeloppet = vinst eller förlust.

  För att räkna fram omkostnadsbeloppet finns två metoder: genomsnittsmetoden och schablonmetoden. Kortfattat kan man säga att genomsnittsmetoden innebär att du skattar för den faktiska vinsten medan schablon­metoden är en beräkning av skatten på ett fiktivt värde. Även om du känner till det verkliga omkostnads­beloppet får du använda schablon­metoden om du vill. Det är förmånligare att använda schablon­metoden om dina aktier har ökat mer än 400 procent i värde.

  Vinsten eller förlusten ska du sedan deklarera i något som kallas en K4-blankett. Om du sålt aktier från en depå under året kommer det stå på din deklaration att du ska fylla i en kompletterande K4-blankett. Om du gjort en förlust kan du kvitta den mot de aktier du sålt med vinst under året. När du deklarerar dina aktier brukar detta räknas ut automatiskt av Skatteverket. De har mer information om hur du kvittar förluster mot vinster (Skatteverket).

  Vad händer om man inte deklarerar krypto?

  De senaste veckorna har det varit turbulent på marknaden för kryptovalutor och många har rasat kraftigt i pris, men räknar man ett år tillbaka så har priserna ändå stigit flera hundra procent för flera kryptovalutor.

  Det går att köpa bitcoin och andra kryptovalutor direkt via sajter som Safello, btcx och Trijo eller indirekt via certifikat som följer kursen på olika kryptovalutor via nätbanker som Avanza och Nordnet.

  Hur beskattas krypto i Sverige?

  Syfte med och omfattning av dina kryptoaffärer avgör om du ska använda en K4-, T2- eller NE-blankett när du deklarerar.   

  K4-blanketten blir aktuell om du handlar kryptovalutor då och då på fritiden. Du har till exempel:

  Har eToro ISK konto?

  Du måste beräkna och betala alla tillämpliga skatter i det land eller de länder där du bor.

  Du kan använda information från ditt kontoutdrag för att beräkna den skattepliktiga inkomst som du behöver inkludera i din deklaration.

  Har Skatteverket koll på kryptovaluta?

  Privatpersoner som köper kryptovaluta behöver skatta och redovisa på eventuella vinster.

  I Sverige betraktas kryptovalutor som en tillgång vilket innebär att vinster som uppstår vid avyttring ska beskattas med 30 procent i kapitalvinstskatt.

  Om du har gjort förlust när du handlat med kryptovaluta får du göra avdrag upp till 70 procent. 

  Du kan dessutom räkna in avgifter du betalat vid köpestillfällen i omkostnadsbeloppet. 

  Du som tidigare har handlat med aktier på ett vanligt kapitalkonto och deklarerat kommer känna igen processen eftersom det fungerar på samma sätt.

  Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

  Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

  Regler om skattefria inkomster finns i 8 kap. inkomstskattelagen (IL).

  Måste man deklarera aktier om man inte sålt?

  Omkostnadsbeloppet är den totala summan du betalar när du köper aktier. I den summan inkluderas priset för aktien, alltså den kurs du köper aktien till, samt courtaget.

  Oftast är det bara aktiens pris och courtaget som räknas in i omkostnadsbeloppet. Men om det tillkommer några andra avgifter, som till exempel valutapåslag eller stämpelskatt, ska även dessa inkluderas i omkostnadsbeloppet.

  Omkostnadsbeloppet är bra att räkna ut så att du vet exakt hur mycket du har betalat för dina aktier totalt. På så sätt kan du lättare veta om du gör vinst eller förlust om du skulle vilja sälja aktierna.

  Omkostnadsbeloppet är även viktigt att känna till i de fall du ska deklarera dina aktieaffärer, om du har sålt aktier med vinst. Skatteverket vill då veta vad du betalade när du köpte aktierna, och vad du fick när du sålde dem.

  Måste man deklarera aktier ISK?

  Schablonräntan är statslåneräntan plus 1 procentenhet, alltså 2,94 %.  Schablonintäkten ska sedan beskattas med 30 %. 30 % av 2,94 % = 0,882. 

  Skatten på ISK 2023 blir då 0,882 %, jämfört med 0,375 % förra året.

  Har Skatteverket koll på krypto?

  Idag finns ingen reglering som täcker kryptovalutor i Sverige, vilket innebär att Finansinspektionen inte utövar tillsyn. Det innebär bland annat att spekulanter i kryptovalutor bör vara vaksamma på en förhöjd risk för bedrägerier.

  Vissa aspekter av kryptotillgångar regleras dock, exempelvis växlingen mellan vanlig valuta och krypto vad gäller penningtvätt.

  Och för kryptotillgångar som är underliggande tillgång för finansiella instrument, till exempel ett certifikat, gäller redan idag reglerna i MiFID 2, ”Markets in Financial Instruments Directive”, berättar Per Nordkvist, biträdande områdeschef på Bankområdet, Finansinspektionen.

  Hur undviker man skatt på krypto?

  Tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline. 

  Jag tolkar din fråga som att du vill veta hur beskattningen kommer att se ut om du flyttar från Sverige till Portugal och därefter gör vinst när du säljer kryptovalutan i Portugal.