:

Hur ska man välja mellannamn?

Innehållsförteckning:

 1. Hur ska man välja mellannamn?
 2. Vill lägga till ett andranamn?
 3. Vilket namn är populärast 2023?
 4. Varför ska man ha mellannamn?
 5. Hur mycket kostar det att lägga till ett mellannamn?
 6. Får man inte ha mellannamn längre?
 7. Varför kan man inte lägga till ett mellannamn?
 8. Vad är världens roligaste namn?
 9. Vilket Tjejnamn är finast?
 10. Är mellannamn olagligt?
 11. Kan man ha sitt mellannamn som tilltalsnamn?
 12. Vad är det värsta namnet?
 13. Vad är det finaste tjej namnet?
 14. Vilka är de mest attraktiva Tjejnamnen?
 15. Vad är det ovanligaste tjej namnet i Sverige?

Hur ska man välja mellannamn?

Den svenska personnamnslagen från 1982 (NL 1982) introducerade begreppet mellannamn efter danskt och norskt mönster. I Danmark och Norge användes mellannamn sedan länge. Mellannamn motsvarade det som i den äldre lagen från 1963 kallas tilläggsnamn. Ett sådant namn fick bäras av hustru och adoptivbarn. Tilläggsnamnet bestod av ett efternamn, som hustrun eller barnet burit tidigare. Exempelvis kunde en hustru, som förvärvat mannens efternamn, framför detta bära det efternamn hon hade som ogift.

Ett mellannamn enligt NL 1982 var till ursprunget ett efternamn, som var placerat mellan förnamn och efternamn, till exempel Lars Skog Karlsson. Det var inte tillåtet med bindestreck mellan mellannamn och efternamn. Det skiljde sig därmed från dubbelnamn, som är ett efternamn bestående av två namn, som regel förenade med bindestreck, till exempel Cavalli-Björkman. I dagligt bruk satte många ändå bindestreck mellan mellannamn och efternamn.

Syftet med mellannamn var att visa samhörighet med en annan person. Det kunde också vara rent särskiljande. Man kunde bara bära ett mellannamn i taget och bara en av makarna hade rätt att ta ett mellannamn. Det var ett rent personligt namn och kunde således inte föras vidare till barn eller den andra maken.

Vill lägga till ett andranamn?

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar det som att din fråga handlar om hur man kan lägga till flera förnamn.

Vilket namn är populärast 2023?

Här nedan hittar du statistik från SCB över de pojknamn som var mest vanliga under 2022. Tabellen visar de 100 vanligaste tilltalsnamnen. Pojknamnen redovisas under den vanligaste stavningen, men samtliga stavningar ingår i det redovisade antalet.

Vill du ha fler namntips så hittar du här ytterligare 668 pojknamn eller 710 flicknamn.

Det pojknamn som var vanligast 2022 var William som nu klättrar upp från en tidigare andraplats. Noah som under ett par år varit det mesta populära pojknamnet hittas nu på tredjeplats. Toppen på listan över populära pojknamn är relativt intakt sett till de senaste åren. Bland de tio mest populära pojknamnen så är det dock tre nya pojknamn i år; Nils, Valter och August. De pojknamn som lämnar toppen är Elias, Adam och Frans.

Varför ska man ha mellannamn?

Enligt 1982 års namnlag (1982:670) kunde en person i vissa situationer förvärva ett mellannamn för att visa samhörighet med en förälder eller en make. Ett mellannamn kan inte föras vidare till ett barn eller till en make. Mellannamnet bärs efter förnamnen och närmast före efternamnet utan bindestreck, d.v.s. mellan de övriga namnen.

Hur mycket kostar det att lägga till ett mellannamn?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett mellannamn är ett namn som man har mellan sina förnamn och sitt efternamn. I år fick vi en ny lag som ändrade reglerna för mellannamn. Den nya lagen innebär att man inte längre kan lägga till mellannamn. Du kan däremot ändra mellannamn som du redan har. Ditt mellannamn kan du antingen ta bort eller omvandla till efternamn.

Får man inte ha mellannamn längre?

Enligt 1982 års namnlag (1982:670) kunde en person i vissa situationer förvärva ett mellannamn för att visa samhörighet med en förälder eller en make. Ett mellannamn kan inte föras vidare till ett barn eller till en make. Mellannamnet bärs efter förnamnen och närmast före efternamnet utan bindestreck, d.v.s. mellan de övriga namnen.

Varför kan man inte lägga till ett mellannamn?

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar det som att din fråga handlar om hur man kan lägga till flera förnamn.

Vad är världens roligaste namn?

Roliga namn är namn som låter roligt när man uttalar namnet.

Ett namn blir oftast roligt när det namnet innehåller ett ord eller förknippning till något. I många fall blir namn roliga eftersom roliga namn indirekt anspelar på snusk.

Inte direkt. Men indirekt kan man säga att roliga namn innehåller ord som i likhet med roliga svenska ord kan låta roligt när man säger namnet. 

Vilket Tjejnamn är finast?

Roligt faktum är att de fem bästa flicknamnen som förväntas 2024 alla består av högst 11 bokstäver: Anne-cécile, Chloé, Adèle, Céline en Linnéa. Korta flicknamn är mycket populära just nu. Precis som under de senaste åren, tuffa och korta flicknamn förblir de mest populära. Flicknamn har en eller två stavelser. Det är också slående att dessa flicknamn ofta har 7 bokstäver. Hitta flicknamn med 7 bokstäver.

De största klättrarna i denna lista är Adèle och Linnéa. KommerAdèle och Linnéa att vara de nya höftnamnen i 2024?

Är mellannamn olagligt?

Både mellannamnet och efternamnet räknas som dina officiella namn. Det innebär att båda namnen kommer att synas hos myndigheter och andra organisationer som hämtar information från folkbokföringen. Det gäller oavsett om du har ett mellannamn och ett efternamn eller ett dubbelt efternamn.

Kan man ha sitt mellannamn som tilltalsnamn?

Sedan den 1 juli 2017 finns det en ny namnlag i Sverige. Namnlagen reglerar i Sverige boende svenska medborgaren skyldigheter och rättigheter rörande personnamn. Det fanns tidigare enligt namnlagen tre typer av namn; förnamn, mellannamn och efternamn. I den uppdaterade lagen så har man tagit bort möjligheten att ansökan om mellannamn.

Namnlagen gäller för alla svenska, finska, danska och norska medborgare som bor i Sverige. Är du inte medborgare i ett nordiskt land kan du ändå, om du vill, anmäla namn och byte av namn till Skatteverket enligt svensk lag om du bor i Sverige. Även statslösa personer omfattas av den svenska namnlagen om de bor i Sverige.

Det är dock inte säkert att ett namnbyte som du gör i Sverige godkänns i ditt hemland. Vill du undvika problem med ditt hemlands myndigheter bör du därför, innan du byter namn, ta kontakt med ditt hemlands ambassad och ta reda på vad som gäller.

Vad är det värsta namnet?

Ibland kan det uppfattas som konstigt att vissa namn har blivit godkända medans namn som känns helt okej har blivit förbjudna. I Sverige är det Skatteverket som tar beslut om huruvida ett namn ska godkännas eller inte.

Många vill ge sina barn ett unikt och kreativt namn. Kanske vill man att barnet ska vara ensamt om sitt namn. Varje år så skickas det konstiga förslag på namn till Skatteverket. Vissa namn går igenom medan andra inte godkänts. En del namn är även förbjudna. Om du inte är nöjd med ditt namn så kan du relativt enkelt byta namn.

Vad är det finaste tjej namnet?

Vi känner nog igen många namn från 90-talslistan hos 90-talister i vår bekantskapskrets. Namnen var raka och ofta tvåstaviga. En nykomling på listan jämfört med 80-talet var Hanna.

Även 80-talisternas namn klingar bekant. Anna och Maria lyckades ta sig till topp tre två decennier i rad: 80- och 70-talet.

Vilka är de mest attraktiva Tjejnamnen?

bella (Latinskt, grekiskt, portugisiskt ursprung) som betyder "vackert", namnet associeras med den berömda amerikanska modellen, Bella Hadid.

På detta sätt, Vilket namn betyder kärlek?

Vad är det ovanligaste tjej namnet i Sverige?

Ultraljudet är gjort och ni har fått reda på att det är en flicka, grattis! Alla barn är fantastiskt söta men det är något särskilt med döttrar för oss pappor. Döttrar blir ju ofta så kallade pappa-grisar, medan söner mer tenderar att bli mamma-grisar. Kanske har det med konkurrens att göra, eller något annat evolutionärt som någon gammal grek säkerligen skrivit en bok om.

Men när det först tankarna om klänningar och rosa pyjamaser passerat så dyker så gott som alltid samma fråga upp: ”Men vad ska hon heta?!”. Så blir det oavsett om det är första eller femte barnet, bara så du vet.

För att göra ditt liv lite enklare så har vi här listat 273 ovanliga flicknamn, så att du kan få inspiration och förhoppningsvis komma fram till ett namn som känns helt rätt för just din dotter!

Här är 69 unika tjejnamn som består av 7 bokstäver eller fler.