:

Kan man få friskvård retroaktivt?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man få friskvård retroaktivt?
  2. När ska friskvårdsbidrag betalas ut?
  3. När är sista dagen att använda Epassi?
  4. När får man nya friskvårdsbidrag 2023?
  5. Vad ska stå på kvittot för friskvård?
  6. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
  7. Hur ska friskvårdsbidrag betalas ut?
  8. Hur betalas Friskvårdsbidraget ut?
  9. Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag om man slutar?
  10. Kan man köpa löparskor för friskvårdsbidrag?
  11. Hur mycket är Friskvårdsbidraget 2023?
  12. Kan man förhandla friskvårdsbidrag?
  13. Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?
  14. Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?
  15. Hur ska ett kvitto för friskvård se ut?
  16. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  17. Vad är friskvårdsbidrag?
  18. Vilka regler gäller för friskvårdsbidrag?
  19. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  20. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  21. Vad är friskvårdsbidrag?
  22. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  23. När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Kan man få friskvård retroaktivt?

Linnéuniversitetet vill främja en god hälsa hos alla medarbetare. Syftet med subventionering av friskvård är att öka välbefinnandet, skapa en trivsam arbetsplats, större frisknärvaro, förebygga arbetsrelaterade belastningsskador samt öka förutsättningarna för hälsa i ett livslångt perspektiv.

Subventionering av friskvårdsaktivitet kan göras med upp till 3000 kr per år per anställd. Linnéuniversitetet följer skatteverkets rekommendationer och ersätter inte skattepliktiga motionsaktiveter.

När ska friskvårdsbidrag betalas ut?

Som de flesta vet kan arbetsgivare bjuda sina anställda på skattefri motion och friskvård. Detta både i form av friskvårdsbidrag (när de anställda själva väljer sina aktiviteter) och så kallade naturaförmåner (när arbetsgivaren bestämmer aktiviteten).

Maxbeloppet för det skattefria friskvårdsbidraget är 5 000 kronor per anställd och kalenderår.

När är sista dagen att använda Epassi?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

När får man nya friskvårdsbidrag 2023?

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård. Så länge förmånen är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla i personalen ska det betraktas som en skattefri personalförmån. 

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kr, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5000 kr för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Vad ska stå på kvittot för friskvård?

Både friskvårdsbidrag och förmån av fri motion och friskvård (naturaförmån) blir skattepliktiga om någon anställd, till exempel en vikarie eller en provanställd, utestängs från möjligheten att motionera på samma villkor under den period han eller hon är anställd. Det årliga friskvårdsbidraget för dessa tillfälligt anställda personer kan proportioneras utifrån anställningstiden.

Enligt Skatteverket måste alla som är i ”aktiv tjänst” omfattas av erbjudandet om motionen och friskvården. Det betyder att till exempel den som är tjänstledig för studier eller andra angelägenheter inte behöver erbjudas.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Det är din arbetsgivare som bestämmer om du får friskvårdsbidrag. Sankt Jörgen Park har flera aktiviteter och behandlingar som är godkända och räknas som friskvård. All friskvård är personlig och kan inte användas av någon annan än du som fått det av arbetsgivaren. Av den anledningen kan vi tyvärr inte erbjuda presentkort eller värdebevis som friskvård. Istället bokar du direkt den aktivitet som du föredrar.

Läs mer om vad vi kan erbjuda för specifika friskvårdsaktiviteter här nedanför!

Friskvård är någonting som ska främja hälsa i både kropp och sinne – det kan vara fysisk träning, massage som behandlar stelhet och ömma muskler i kroppen, eller avstressande och lugnande aktiviteter som någon av våra sparitualer. På Sankt Jörgen Park kan du komma ner i varv och hitta den typ av friskvård som passar dig bäst. 

Här kan du se vad du kan använda ditt friskvårdsbidrag till på Sankt Jörgen Park:

Vill du ha tips på hur du kan använda ditt friskvårdsbidrag? Vi har samlat ihop en lista med tips på behandlingar, träningsalternativ och sparitualer som vi vet kommer att få din kropp att må bättre och som hjälper dig att hålla dig frisk. Här följer sju tips som verkligen kan få dig att komma ner i varv:

Använd friskvårdsbidraget till en spaentré! Här kan du ta del av någon av våra härliga sparitualer – energigivande eller lugnande badceremonier med utvalda produkter för maximal njutning. Besök vår poollounge, testa våra bastur med olika dofter och temperaturer, unna dig ett fotbad eller vila i vårt fantastiska Eldrum.

Hur ska friskvårdsbidrag betalas ut?

Som företagare och arbetsgivare har du möjlighet att erbjuda dina anställda friskvårdsbidrag som en skattefri personalförmån, men det finns regler som du måste följa.

Friskvårdsbidraget är exempel på en personalvårdsförmån. Sådana kännetecknas av att vara av mindre värde och ha till syfte att skapa trivsel i arbetet.

Hur betalas Friskvårdsbidraget ut?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag om man slutar?

En arbetsgivare som erbjuder personalen motion och annan friskvård via ett årligt bidrag, s.k. friskvårdsbidrag, bör med bibehållen skattefrihet kunna proportionera bidraget utifrån de anställdas arbetstid. Anställda som t.ex. arbetar deltid till 50 % kan således erbjudas 50 % av det fulla värdet av bidraget, och samma villkor ska då gälla för hela personalen. Sådan proportionering eller annan fördelning av bidrag kan dock inte göras utifrån kriterier som lönenivå, tjänsteställning eller arbetsort. Inte heller bör minskad arbetstid eller ledighet på grund av sjukskrivning eller föräldraledighet medföra reducerat friskvårdsbidrag.

En arbetsgivare som har anställda på olika orter och som inte tillämpar friskvårdsbidrag utan i stället erbjuder de anställda andra motionsmöjligheter, t.ex. gym i egna lokaler, bör göra detta på alla orterna men det kan då vara skiftande arrangemang. En arbetsgivare som har personal på arbetsplatser på olika orter, varav enbart några av arbetsplatserna omfattar egna gym eller annat friskvårdsalternativ, bör erbjuda även personalen på de andra orterna någon form av friskvård, t.ex. i form av friskvårdsbidrag som motsvarar kostnaden för gym etc.

En arbetsgivare kan ersätta en anställds utlägg för utgifter enbart för sådan friskvård som den anställde betalar under anställningstiden, och som matchar motsvarande tid. Om som exempel någon som har anställts tillfälligt för sex månader köper ett årskort på ett gym första dagen, bör arbetsgivaren enbart kunna ersätta hälften av årskostnaden. En anställd som fått ett sådant utlägg ersatt och som sedan slutar i förtid behöver dock inte återbetala något även om utlägget då delvis kommer att avse tid efter anställningen har upphört.

Kan man köpa löparskor för friskvårdsbidrag?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Hur mycket är Friskvårdsbidraget 2023?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Kan man förhandla friskvårdsbidrag?

Motions- och friskvårdsaktiviteter som en arbetsgivare erbjuder hela personalen och som är av mindre värde och enklare slag är skattefria (11 kap. 11 och 12 §§ IL). Förmånen är en personalvårdsförmån och ska uppfylla kriterierna för detta. Bedömningen av vad som är enklare slag och mindre värde skiljer sig åt beroende på om det som utges är en naturaförmån eller ett friskvårdsbidrag. Bedömningen skiljer sig också åt beroende av om det handlar om motion eller annan friskvård. Även aktiviteten som sådan har betydelse för bedömning av skattefriheten.

Det spelar ingen roll om aktiviteten utförs i Sverige eller utomlands.

Huvudregeln vid inkomstbeskattningen är att kontanta ersättningar och förmåner som en anställd får av sin arbetsgivare är skattepliktiga. Från detta finns ett fåtal undantag, varav ett är möjligheten för arbetsgivare att utge personalvårdsförmåner. Bestämmelserna bör därför tillämpas restriktivt (jfr HFD 2019 ref. 33 m.fl.).

Det är arbetsgivaren som bestämmer om denna vill utge en personalvårdsförmån i form av motion eller annan friskvård och om detta ska ske genom en naturaförmån eller ett friskvårdsbidrag. Det är arbetsgivaren som ska visa att förutsättningarna för skattefrihet är uppfyllda.

Det är också arbetsgivaren som, inom ramarna för lagstiftning och praxis, bestämmer vilken typ av aktiviteter som denna vill godkänna. En anställd kan aldrig kräva att arbetsgivaren ska godkänna en viss aktivitet. Det är också frivilligt för de anställda att utnyttja sådana förmåner.

Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?

Är du en av dem som inte nyttjar ditt friskvårdsbidrag? I så fall är det tid att tänka om. Listan över saker du kan göra för ditt friskvårdsbidrag är lång och det finns garanterat saker som passar dig. På Hagabadet har vi flera hälsosamma aktiviteter som är tillåtet att spendera sitt friskvårdsbidrag på.

Att få friskvårdbidrag från sin arbetsgivare är en förmån som ska ge möjlighet till hälsa och motion. Vad som gäller för ditt friskvårdsbidrag bestäms av din arbetsgivare som i sin tur utgår från skatteverkets regler för friskvårdsbidrag.

Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Hur ska ett kvitto för friskvård se ut?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

Vad är friskvårdsbidrag?

Vad är friskvårdsbidrag? Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

Vilka regler gäller för friskvårdsbidrag?

Vilka regler gäller för friskvårdsbidrag? Friskvårdsbidrag räknas enligt Skatteverket som en personalvårdsförmån som är skattefri för de anställda. För att förmånen ska kunna räknas som en skattefri personalvårdsförmån ska den vara av mindre värde och erbjudas till alla anställda.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

  • Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

Vad är friskvårdsbidrag?

  • Vad är friskvårdsbidrag? Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

  • Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

  • Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.