:

Kan man betala tillbaka hela lånet?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man betala tillbaka hela lånet?
 2. Hur mycket betalar man tillbaka i lån?
 3. Vilken del av lånet ska man amortera?
 4. Hur lång tid tar det att betala tillbaka lånet?
 5. Vad kostar det att lösa ett bundet lån i förtid?
 6. Får man tillbaka ränta på lån?
 7. Vad kostar ett lån på 300 000?
 8. Hur mycket kostar ett lån på 1 miljon?
 9. Vad är normalt att ha i lån?
 10. Är det lönsamt att ha lån?
 11. Kan man binda om ett bundet lån i förtid?
 12. När tror man att räntan går ner igen?
 13. Kan man ångra bunden ränta?
 14. Hur mycket är rimligt att ha i lån?

Kan man betala tillbaka hela lånet?

Ja, du kan göra en slutbetalning precis när som helst.

Du måste ringa eller e-posta oss först och meddela när du vill göra inbetalningen. Då räknar vi ut räntan fram till dess så att du vet exakt vilken summa du ska betala.

Hur mycket betalar man tillbaka i lån?

I Detaljerat resultat ser du återbetalningsplanen för ditt lån. Där framgår hur mycket du betalar i ränta, avgifter och amortering för varje betalningstillfälle och hur skulden minskar allt eftersom du betalar.

Har du ett lån med lång återbetalningstid, och som är ett annuitetslån, kommer din skuld att sjunka mycket långsamt i början. Annuitetslån betyder att du betalar samma belopp vid varje betalningstillfälle under hela lånetiden. I början betalar du mest ränta, och bara en liten del är avbetalning på själva lånet.

En del långivare tillämpar i stället rak amortering. Då amorterar du på skulden med samma belopp under hela återbetalningstiden. I början är varje betalning större, eftersom du betalar mer i ränta. Allt eftersom skulden minskar blir räntedelen lägre och varje betalning blir därför mindre.

Vilken del av lånet ska man amortera?

Har du lån eller funderar du på att ta ett lån? Då är det viktigt att du förstår hur amorteringen påverkar dina lånekostnader och din ekonomi i övrigt. Här går vi igenom all fakta och smarta tips som behövs för att du ska kunna sköta återbetalningen på dina lån på bästa sätt.

Återbetalning av lån kallas för amortering. Bankernas amorteringskrav ser olika ut för olika lån och baseras på faktorer som återbetalningstid, låneform och totalbelopp. Amortering och ränta betalas tillsammans, vanligtvis varje månad eller kvartal.

Hur lång tid tar det att betala tillbaka lånet?

Som vi sa så tar det i snitt 2-3 dagar från det att du tecknat ett privatlån hos någon av våra långivare tills dess att du har pengarna insatta på ditt konto. Men tiden påverkas också av några faktorer:

Vad kostar det att lösa ett bundet lån i förtid?

Att binda sitt bolån kan bli en dyr affär. Mycket dyrare än vad du kanske tror. Här ser du vad det kostar att lösa ett bundet bolån i förtid för olika bostadsrätter och villor runtom i landet.

Bankerna har på senare tid sänkt sina bundna räntor och försöker locka dig som kund att binda ditt bolån. Det kan dock bli en dyr affär om du skulle tvingas att bryta lånet i förtid.

Får man tillbaka ränta på lån?

Om du har bolån eller andra lån har du kanske hört att du kan göra ränteavdrag på deklarationen. Här beskriver vår privatmarknadschef Johan Rosengren allt om vad det innebär.

Ränteavdrag är ett avdrag på skatten för dig som har lån. Det innebär att staten ger tillbaka lite av de räntekostnader du betalat under året. Ränteavdraget infördes i slutet av 70-talet för att det skulle bli lättare för privatpersoner att låna pengar för att kunna köpa och äga sitt eget boende.

Ränteavdrag innebär att du får göra avdrag på den totala skatten med upp till 30% av räntekostnaden på dina lån upp till 100 000 kr. Har du räntekostnader över 100 000 kr får du dra av 21% på den del som överstiger 100 000 kr.

Vad kostar ett lån på 300 000?

Jämför privatlån och låna 300000 kr utan säkerhet i 1–16 år. Dina 300000 kr kan du konsumera som du själv önskar. Räntor från 3%.

låna 300 000 kr

Hur mycket kostar ett lån på 1 miljon?

Här ser du de räntor vi erbjuder just nu. Din ränta sätts alltid utifrån hur mycket du vill låna i förhållande till värdet på din bostad.

Vår bästa möjliga ränta kan du få genom Grönt Bolån, om du har ett energieffektivt boende.

Vad är normalt att ha i lån?

Om man kollar på svensk lagstiftning så får ett bolån maximalt motsvara 85% av vad du köper bostaden för. Ska du därmed köpa en bostad som kostar 2 miljoner så kan du som mest låna 1 700 000 kr varav de resterande 300 000 kr som fattas, kommer du behöva betala i kontantinsats. Denna kontantinsatsen behöver du spara till, i vissa fall går det att låna till hela eller delar av kontantinsatsen.

Är det lönsamt att ha lån?

Beroende på var på du befinner dig i livet och hur din ekonomiska situation ser ut i allmänhet, kommer du att få olika svar på den här frågan. Det korta svaret är att det är högst individuellt om det är bäst att spara eller amortera, främst beror det på vilken belåningsgrad du har på ditt boende (det vill säga hur mycket du lånar).

Sedan den 1/6 2016 finns det ett amorteringskrav i Sverige som säger att din belåningsgrad styr hur mycket du måste amortera. Lånar du över 50 % måste du amortera, men om du lånar mindre än så eller om du har ett lån som är taget innan amorteringskravet infördes, bestämmer du själv om du ska amortera eller inte. Läs mer om amorteringskravet här. Den här artikeln behandlar om du ska amortera mer än du behöver eller spara pengarna istället.

Anledningen till varför folk vill spara är lite olika beroende på vem man pratar med, men det vanligaste svaret är att man tror att man kan få bättre avkastning på pengarna på börsen än vad man sparar i utgifter för räntekostnader. Vissa hävdar också att man inte ska lägga alla ägg i samma korg, det vill säga att de inte vill ha alla pengar i bostaden. Allt handlar egentligen om att få en balans i sin ekonomi, hur mycket man har i bostaden jämfört med på börsen. Även om det har gått bra historiskt på börsen betyder det inte att det kommer fortsätta att gå bra. Tidigare har man kunnat få mer avkastning på börsen gentemot vad man har sparat i utgifter om man amorterade lika stor summa, men för att detta ska fortsätta vara lönsamt så behöver man vara en aktiv sparare och ständigt hålla koll på börsen och jämföra med amorteringsalternativet.

Kan man binda om ett bundet lån i förtid?

Bunden ränta på bolånet passar dig som vill ha full kontroll på dina boendekostnader varje månad under en längre tid framöver och inte planerar att flytta i första taget. Det handlar både om vilka marginaler du har i din ekonomi och hur du är som person. Det viktigaste är att du känner dig trygg med ditt val.

Har du svårt att ta ett beslut om bunden eller rörlig ränta kan du i regel få råd och stöd av långivaren.

Ja du kan lösa ett bundet lån i förtid, men då behöver du i regel betala en så kallad ränteskillnadsersättning för att kompensera långivaren för ränteförlusten. Hur mycket just du behöver betala beror på lånets storlek, hur lång bindningstid du har kvar och hur ränteläget är.

När tror man att räntan går ner igen?

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlånPå Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

När du binder bolåneräntan så bestämmer du tillsammans med banken en fast nivå på räntan som du förbinder dig att betala under en viss tid. De vanligaste bindningstiderna på bolån är 1, 2, 3, 5 eller 10 år

Det innebär att du skriver ett avtal med banken om att du skall betala till exempel 1,5% i ränta på lånet under kommande 5 år. Om räntan gå upp eller ner under de 5 åren spelar ingen roll, din ränta är densamma oavsett. Om du istället har rörlig ränta så blir ditt lån dyrare om räntan går upp och billigare om räntan går ner.

Vanligtvis är den bundna räntan högre än den rörliga räntan. Det beror på att du som låntagare betalar en liten premie för den tryggheten som bundna räntor innebär. Om räntan stiger kraftigt kan du ju faktiskt sova lugnt om natten eftersom din räntenivå är bunden/fast.

Bör man då binda räntan eller ej? Det är den stora frågan. Svaret på den frågan beror på vad du har för syn på räntans utveckling framöver. Om du tror på:

 • Stigande räntor under kommande år = bind räntan
 • Sjunkande räntor under kommande år = behåll rörlig ränta
 • Stillastående räntor under kommande år = behåll rörlig ränta

Kan man ångra bunden ränta?

Har jag någon ångerrätt om ni har hunnit lösa mina lån?

Har jag någon ångerrätt om ni har hunnit lösa mina lån?

Hur mycket är rimligt att ha i lån?

Om man räknar med alla som bor i Sverige ligger snittbelåningen på 380 000 kronor. Men om vi i stället bara räknar med de personer i Sverige som är i arbetsför ålder, det vill säga mellan 16 och 65 år, ligger snittbelåningen på 621 000 per medborgare.

Det finns inga exakta siffror men SEB påpekar att den genomsnittliga bostaden är belånad till 40 % av marknadsvärdet. Svenskar har en högre belåningsgrad än hushåll i nästan alla jämförbara länder. Notera även att det är populärt att höja bolånet i stället för att ta ett privatlån.

Det innebär att många finansierar bilar, båtar och renoveringar genom att höja sitt bolån, vilket kan vara en bidragande orsak till att bostadsbelåningsgraden är särskilt hög i Sverige.

Läs mer: Om man lånar för mycket pengar kan man få likviditetsproblem.