:

Vilket land är CR?

Innehållsförteckning:

 1. Vilket land är CR?
 2. Vilket land förkortas HR?
 3. Hur förkortas Estland?
 4. Vad är CH för land?
 5. Vad heter HR på svenska?
 6. Vad är HR förkortning för?
 7. Vad kallade svenskarna Tallinn?
 8. Hur förkortas Finland?
 9. Vilka länder börjar på O?
 10. Vilket land har UK på bilen?
 11. Vilket land har cd?
 12. Vilket land är SLO?
 13. Vad är egentligen HR?
 14. Vad hette HR tidigare?
 15. Vad heter ön Dagö på estniska?

Vilket land är CR?

Costa Rica har åtnjutit långvarig fred och större politisk stabilitet än många av sina grannländer. Sedan slutet av 1800-talet har Costa Rica emellertid upplevt två betydande våldsperioder. År 1917 blev Costa Rica en diktatur under Federico Tinoco Granados, som dock störtades två år senare och tvingades gå i exil. Den andra perioden inleddes 1948 då José Figueres Ferrer ledde ett väpnat uppror i kölvattnet av ett kontroversiellt presidentval. Med mer än 2 000 döda var det costaricanska inbördeskriget den blodigaste händelsen i landets 1900-talshistoria. Efter inbördeskriget, som Figueres gick segrande ur, avskaffade han Costa Ricas militärväsen tillsammans med den nya oppositionsledda regeringsjuntan. Denna såg även till att utforma en ny konstitution genom en demokratiskt vald församling. Efter att ha grundlagt dessa reformer överlämnade juntan slutligen makten den 8 november 1949 till den nya demokratiska regeringen under ledning av president Otilio Ulate. Efter statskuppen blev Figueres en nationell hjälte och kom även att vinna landets första demokratiska val under den nya konstitutionen 1953. Sedan dess har Costa Rica hållit 14 presidentval, det senaste 2014. Alla dessa har internationellt betraktats som relativt fria och rättvisa val.

Trots att Costa Rica helt saknar egen armé, var landet en del av den allians som stödde USA under invasionen av Irak 2003.[9]

Costa Rica är beläget på det centralamerikanska näset, 10° norr om ekvatorn och 84° väster om nollmeridianen. Landet gränsar mot Karibiska havet i öst, och stilla havet i väst med totalt 1 290 kilometer kustlinje (212 km längs den karibiska kusten och 1 016 km längs stilla havet).[1] Costa Rica är av ungefär samma storlek som den amerikanska delstaten West Virginia (eller något mindre än Svealand), och landet delar även delstatens rykte för utmärkta forsar för kajaking/forsränning. Två av landets mest ryktbara floder i den bemärkelsen är Rio Pacuare och Río Reventazón, vilka båda ligger nära staden Turrialba, cirka två timmars resa öst om San José. Andra framstående forsområden är området kring Sarapiquidalen, ett flertal floder vid stillahavskusten nära Quepos, och dräneringsområdet vid San Isidro de El General.

Costa Rica gränsar även mot Nicaragua i norr (309 km gräns) och Panama i syd/sydöst (639 km gräns). Totalt innefattar landet lite drygt 51 100 kvadratkilometer land samt 589 000 kvadratkilometer territorialvatten. Landets högsta punkt är Cerro Chirripó (3 810 meter) och dess största sjö är Lago Arenal.

På Stillahavskusten finns två stora halvöar, Nicoyahalvön och Osahalvön. Costa Rica innefattar även ett flertal öar. Isla del Coco – Kokosön – (24 kvadratkilometer) sticker ut på grund av dess avstånd från den kontinentala landmassan (500 km från Puntarenas kust). Calero Island är emellertid landets största ö med sina 151,6 kvadratkilometer.

Vilket land förkortas HR?

Landskoder består av två bokstäver (till exempel GB). De visar i vilket land eller vid vilken patentmyndighet en patentansökning har inlämnats eller publicerats.

Hur förkortas Estland?

Landskoder består av två bokstäver (till exempel GB). De visar i vilket land eller vid vilken patentmyndighet en patentansökning har inlämnats eller publicerats.

Vad är CH för land?

När du fyller i arbetsgivardeklarationen på individnivå och kontrolluppgifter och ska ange till exempel inkomsttagarens medborgarskap, arbetsland eller utländska skatteregistreringsnummer ska du använda dessa landskoder.

Land

Vad heter HR på svenska?

Personalen är ofta en verksamhets viktigaste resurs, vem skulle göra jobbet om de inte fanns? Det gäller alltså att ta hand om den personal man har och locka in nya kompetenser som kan bidra med sin kunskap till företaget. Som HR-specialist har du en bred roll med stort ansvar. HR-specialisten kan se över ett företags HR-processer och säkerställa att de utvecklar sin personal, använder rätt talanger på rätt plats och lockar till sig nya personer som passar både verksamheten och företagskulturen.

Vad är HR förkortning för?

HR-avdelningen är ett stöd till verksamheten i administrativa, operativa och strategiska HR-frågor. Vi bidrar till Arbetsmiljöverkets kompetensförsörjning.

HR-avdelningens huvuduppgifter är att:

Vad kallade svenskarna Tallinn?

Nästan alla svenskar fick lämna sina fädernesgårdar år 1944 då de tvingades fly till Sverige i samband med den sovjetiska ockupationen men den djupt rotade svenska traditionen kom trots detta att leva vidare. Kända personer som Astrid Lindgrens illustratör Ilon Wikland är uppväxt i Hapsal (Haapsalu) som ligger i den del av Estland där svenska språket var livskraftigt ända fram till andra världskriget. Museet i Hapsal har intressanta utställningar om den svenska tiden och berättar om estlandssvenskarnas historia i Estland.

Men de allra första svenskarna kom på 1200-talet, redan innan Estland hamnade under svenskt styre, vilket var en följd av det livländska kriget även om de viktiga årtalen daterar sig runt 1600-talets början.

Hur förkortas Finland?

På finska heter Finland Suomi och varianter av detta namn används på de östersjöfinska språken, såsom estniska, samt på samiska, lettiska och litauiska. Namnets ursprung är okänt. Suo betyder kärr eller mosse på finska. Namnet kan också vara ett lånord, kanske från den baltiska stammen *zemē eller från ett indoeuropeiskt stamord med betydelsen ”människa” (jämför latinets homo).

Finlands officiella namn på svenska är Republiken Finland. Landet heter Finland (eller någon variant därav) på de flesta av världens språk. Detta namns ursprung är inte heller helt fastslaget. Den romerska historikern Tacitus nämner Fenni-folket omkring 100 e.Kr., men folkslaget han beskrev var möjligen snarare samerna, eftersom han beskriver ett jägar- och samlarfolk som inte idkar jordbruk, och östersjöfinnarna var jordbrukare.

Den äldsta kända källan på namnet Finland är den försvunna runstenen U 582 i Norrtälje kommun, som ristades under början av 1000-talet. Under 1100-talet användes dock benämningen finnar för första gången om just invånare i Finland, detta i bullan Gravis admodum.

Finland gränsar i söder till Finska viken och Östersjön, och i väster till Ålands hav, Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken. Landgränserna i norr vetter mot Sverige, Norge och Ryssland. I söder, på andra sidan Finska viken, finns grannlandet Estland (se även Finlands ytterpunkter).

Av Finlands yta på cirka 340 000 kvadratkilometer är 78 procent täckt av skogsmark. Finland är därför ett av världens mest skogstäckta länder. I skogarna växer främst gran, tall och björk. Landets sydligaste del ligger inom den hemiborealiska zonen där skogarna har inslag av ädla lövträd som ek, lönn och skogslind. En del av landet befinner sig norr om polcirkeln, och i norra Finland är landskapet kuperat. Finlands högsta punkt (1 324 m ö.h.) är på Haldefjäll, som hör till bergskedjan Skanderna. I öster är fjällen rester av den gamla bergskedjan Kareliderna.

Finland nämns som de tusen sjöars land, på grund av det stora antalet sjöar, speciellt i sydöstra Finland. Antalet sjöar större än 500 kvadratmeter är 187 888 stycken och den största av dem är Saimen med en yta på cirka 4 400 kvadratkilometer, vilket gör den till Europas fjärde största insjö. Den avlånga Päijänne är Finlands djupaste och näst största sjö. I Österbotten och längs resten av den västra kusten är terrängförhållandena annorlunda på grund av landhöjningen. Kustområdena domineras av vida slätter.

Vilka länder börjar på O?

EU-land sedan 1958, euroland sedan 1999, Schengenland sedan 1995 och andra uppgifter om Belgiens roll i EU.

EU-land sedan 2004, euroland sedan 2008 och andra uppgifter om Cyperns roll i EU.

EU-land sedan 1973, står utanför eurosamarbetet, Schengenland sedan 2001 och andra uppgifter om Danmarks roll i EU.

Vilket land har UK på bilen?

EU och Storbritannien har ett handels- och samarbetsavtal som innebär att om du har en ursprungsförsäkran för dina varor kan du slippa betala att tull.

Det gäller varor som har ett sammanlagt värde över 1 700 kronor. Observera att varan endast kan bli tullfri men aldrig momsfri.

Så gör du för att få din vara tullfri när du handlar på nätet från Storbritannien

Vilket land har cd?

"Genom Vargarnas Land" innehåller helt nyskrivna låtar och är enligt Bengt själv en logisk fortsättning på hans förra, kritikerrosade studioalbum ”Sånger för vägen” (2008).

Musikaliskt har ”Genom vargarnas land” en stor bredd. Från fiol, mandola och flöjtslingor på folktoninspirerade kompositioner till varma elgitarrer och sköna rytmer på de mer rockiga låtarna. Vid sin sida har Bengt återigen Johanna Strömblad på sång och även Dan-Erik Sahlberg gästar på två låtar. Många av de övriga musikerna är också de som turnerat med Bengt de senaste åren vilket ger ett oerhört tight och sammansvetsat sound.

Vilket land är SLO?

De äldsta spåren av människor i Slovenien är cirka 250 000 år gamla. Flöjten från Divje Babe är ett björnben som hittades i en bosättning av neandertalmänniskor nära Cerkno och som av vissa har tolkats som världens äldsta funna musikinstrument, av andra som en benbit perforerad av vilddjurständer[7]. I en cromagnon-bosättning i Potok-grottan har världens äldsta nål hittats [8].

Adriatiska veneter, illyrer och kelter bebodde området under bronsåldern och förromersk järnålder. Rika fynd från urnfältskulturen och Hallstattkulturen från dessa tidsperioder har hittats i Slovenien. Dessa folk latiniserades till stor del efter den romerska annekteringen av dagens Slovenien under första århundradet f.Kr.

Slovenien har en omväxlande natur med både alplandskap, föralpina områden, pannoniska slätten längst österut, karstlandskap och en kort medelhavskust mot Adriatiska havet (läs mer om landets "makroregioner" i delavsnitten nedan). Landets högsta punkt är berget Triglav [11] på 2 864 meter över havet. Landets medelhöjd över havet är 557 meter och terrängen lutar i medeltal 25 %. Nationalparken Triglav är den enda nationalparken i Slovenien, även om flera är i planeringsstadiet. Den täcker en yta på 880 kvadratkilometer och är en av de äldsta och största nationalparkerna i Europa. Ca 35 % av landet är skyddat som Natura 2000 [12], vilket gör Slovenien till det EU-land som har störst andel skyddad natur. Ungefär halva landets yta (10 124 km²) är täckt av skog. Därmed är Slovenien Europas tredje skogstätaste land efter Finland och Sverige. Rester av de uråldriga skogarna kan fortfarande hittas. Den största finns i Kočevjeområdet. 5593 km² av landet täcks av gräsmarker, och 2471 km² täcks av fält och gårdar.

Tektoniskt ligger Slovenien på den adriatiska mikroplattans norra front, där den ansluter mot den eurasiska huvudplattan. Talrika aktiva förkastningszoner löper genom landet och kopplade till dem är jordbävningsaktivitet. Med hundra års mellanrum drabbas Slovenien av riktigt stora jordbävningar. De som inträffade 1511 och 1895 drabbade stora delar av landet och orsakade omfattande materiella skador och den 1511 medförde många dödsfall [13].

Åren 1976, 1998 och 2004 skedde regionalt kraftiga jordbävningar kopplade till de särskilt aktiva Idrija-, Tolminka-, Tolmin-, Kobarid- och Gran Monte-förkastningarna i Julianska Alperna [14].

Vad är egentligen HR?

HR, eller Human Resources, syftar till hanteringen av personalfrågor inom en organisation. Det vill säga de strategier, processer och metoder som är utformade för att rekrytera, utveckla, belöna och behålla talanger inom företaget. HR-avdelningen fungerar som en länk och ett stöd för arbetsgivare och anställda och har som ansvar att främja en hälsosam arbetsmiljö.

HR har flera centrala funktioner som är avgörande för att upprätthålla en effektiv och framgångsrik arbetsplats. Här är några av de viktigaste som kan vara bra att ha koll på när du vill veta vad HR betyder.

Vad hette HR tidigare?

Rent strategiskt är yrkestiteln av stor vikt för de flesta. Rekryterare tittar på vilka titlar man haft innan för att bedöma senioritet och erfarenhet; och man vill ofta inte söka en roll med en titel som låter mer junior än vad man själv bedömer sig att vara - även om tjänsten i sig låter spännande. 

Anledningen till att det finns så många olika titlar är att varje företag använder dem på olika sätt - det finns egentligen inget facit för hur de ska användas. Det är inte heller helt ovanligt att företag “hittar på” nya titlar för att få något som låter mer passande för deras organisation. Ibland sprider sig dessa titlar mellan företag och blir med tiden vanligare och vanligare. 

Vad heter ön Dagö på estniska?

Den lilla ön är känd för de stora kompositörerna som föddes här eller kom hit under sin livstid. Rudolf Tobias, grundaren av estnisk klassisk musik, föddes på Dagö och hans hem är numera ett omtyckt museum som berättar om kompositörens liv och verk. Den världsberömda kompositören Erkki-Sven Tüür föddes också på Dagö i huvudorten Kärdla, så kanske är det inte konstigt att ön är hem för flera spännande musikfestivaler för olika smaker, de flesta i naturnära miljöer. Festivalen Hiiu Folk är en familjevänlig folkmusikfestival med såväl konserter som workshops. Festivalens aktiviteter är utformade med inspiration från olika platser på ön. Musikfestivalen Sõru Saund bjuder på bland annat på house, techno och popklassiker. Pühalepa musikfestival har sitt fokus på tidig musik och verk av nutida kompositörer. Konserterna äger rum i kyrkan Pühalepa som har utmärkt akustik. Sõru Jazz är en sommarfestival med trevlig atmosfär som bringar ett antal välkända och uppskattade estniska jazzmusiker till Dagö under tre dagar. Vill du bekanta dig med Dagös historia finns flera intressanta museer på ön. Dagö's Militärmuseum visar exempelvis en samling av krigsföremål i en gammal gränsbevakningsstation. Upplevelsecentrum Tuuletorn passar hela familjen och är en kombination av ett museum, ett vetenskapscentrum och en lekvärld. På Soera Gårdsmuseum får du se på kulturhistoriska föremål och lära dig mer om det gamla bondesamhället.