:

Vad är en kredithistorik?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en kredithistorik?
  2. Var kan man se alla sina krediter?
  3. Hur ser man kreditbetyg?
  4. Hur kollar man sin kreditvärdighet gratis?
  5. Hur länge ligger en kredit kvar?
  6. När nollställs kreditupplysningar?
  7. Kan banken se mina krediter?
  8. Kan banken se om jag har andra lån?
  9. Hur många UC är för mycket?
  10. Hur snabbt försvinner lån från UC?
  11. Kan man beställa kreditupplysning på sig själv?
  12. Hur många kreditupplysningar är för mycket?
  13. När försvinner mina kreditupplysningar?
  14. När försvinner en avslutad kredit från UC?
  15. Vad händer om man ljuger för banken?

Vad är en kredithistorik?

Det är flera ekonomiska faktorer som avgör hur hög eller låg din kreditvärdighet är. Här nedanför listar vi exempel på vad de flesta banker och långivare tittar på sin bedömning.

Var kan man se alla sina krediter?

Få full koll på alla de uppgifter som finns på din person och få alla upplysningskopior från Dun & Bradstreet digitalt.

Med Min Upplysning får du se alla uppgifter som finns på din person. På så vis har du stenkoll. Du får även alla dina upplysningskopior från Dun & Bradstreet digitalt, slipper onödig post och spar på miljön. Dessutom är det helt gratis!

Läs mer om vad som ingår i din kreditprofil

Hur ser man kreditbetyg?

Kreditvärdighet berättar hur bra återbetalningsförmåga du har och räknas ut baserat på flera olika faktorer. Måttet används ofta av långivare för att kunna ta beslut om lånutrymme och används både på privatpersoner och företag. Har man hög kreditvärdighet betyder det låg risk för att låntagaren inte betalar sina skulder och tvärt om.

Den låga kreditvärdigheten ser man hos personer eller företag som redan har flera lån, betalningsanmärkningar, annat än fast anställning eller på annat sätt något som gör att långivaren löper större risk att få återbetalt.

Hur kollar man sin kreditvärdighet gratis?

Få full koll på alla de uppgifter som finns på din person och få alla upplysningskopior från Dun & Bradstreet digitalt.

Med Min Upplysning får du se alla uppgifter som finns på din person. På så vis har du stenkoll. Du får även alla dina upplysningskopior från Dun & Bradstreet digitalt, slipper onödig post och spar på miljön. Dessutom är det helt gratis!

Läs mer om vad som ingår i din kreditprofil

Hur länge ligger en kredit kvar?

Vi går igenom och guidar dig igenom allt som har med kredit att göra.

En kredit är en form av lån som blir beviljat av en bank eller annan kreditgivare. Om man får en beviljad kredit är det indirekt en summa pengar upp till en gräns, så kallad limit, som man får tillgång till. Ett exempel på en kredit kan vara ett kreditkort. Då har du tillgång till en summa pengar, upp till din limit, som du sedan måste betala tillbaka. Viktigt att tänka på är att du egentligen ”lånar” dessa pengar och som med alla lån därför måste betala ränta på de pengar du använt.

När nollställs kreditupplysningar?

Enligt Kreditupplysningslagen (KuL) har du som privatperson rätt att få en kreditupplysningskopia när det har gjorts en uc kreditupplysning på dig. Du har även rätt att se vilken information som står i upplysningen.

I dessa fall skickas en upplysningskopia till dig. Informationen som du ser i din upplysningskopia motsvarar alltså informationen som företaget har fått om dig.

Kan banken se mina krediter?

Alla banker och kreditföretag som använder UC, för att ta kreditupplysning, skickar månadsvis information om öppna krediter och lån till upplysningsföretaget. Det går exempelvis inte att ansöka om ett kreditkort utan UC, alltså utan att en kreditupplysning genomförs via UC. På detta sätt får UC uppdaterad information som sedan ligger till grund för en persons kreditvärdighet. 

Men eftersom uppdatering sker månadsvis kommer en kreditupplysning från UC inte ha med information om lån och krediter som tecknats senaste veckorna. Det skulle exempelvis kunna innebära att ett kreditkort tecknas i början av månaden och att UC får information från kreditgivaren i slutet av månaden. I detta fall skulle alltså detta kreditkort inte synas på en kreditupplysning förrän i slutet av denna månad. 

Kan banken se om jag har andra lån?

När du ska välja eller byta bank är det bra att fundera på vad som är viktigt för dig. Det kan handla om vilka tjänster banken erbjuder, vilken service du efterfrågar, vilken ränta du kan få och vad du får betala i avgifter.

Eftersom utbudet, servicen och avgifterna kan skilja sig åt mellan bankerna är det kanske svårt att hitta allt du vill ha hos en och samma bank. Idag är det därför allt vanligare att ha olika banker för olika tjänster som till exempel betalkonto, sparkonto och bolån. Genom att ha fler än en bank kan du välja den bästa banken på respektive område. Kontrollera bara att bankernas sammanlagda avgifter för de tjänster du använder inte innebär en merkostnad för dig jämfört med om du bara skulle haft en bank. Jämför avgifter för banktjänster här.

Hur många UC är för mycket?

  • Antalet kreditupplysningar påverkar chansen att få lån.
  • UC och Bisnode registrerar antal kreditupplysningar.
  • Övriga kreditupplysningsföretag registrerar ej antal kreditupplysningar.
  • Vid UC bör man ha färre än 10 kreditupplysningar det senaste året.
  • Kreditupplysningar lagras i 12 månader.
  • Nyare upplysningar försämrar kreditvärdigheten mer än äldre.
  • Många upplysningar kan indikera låg kreditvärdighet.
  • Kreditupplysningar kan inte tas bort om de är för många.

Hur många kreditupplysningar man får ha beror på hos vilket eller vilka kreditupplysningsföretag som man har kreditförfrågningarna hos. Av Sveriges åtta rikstäckande kreditupplysningsföretag är det endast UC och Bisnode som registrerar antalet gjorda kreditupplysningar.

Det betyder att hos de andra sex kreditupplysningsföretagen spelar antalet kreditupplysningar ingen roll alls. Även hos UC och Bisnode kan man i praktiken ha hur många kreditupplysningar som helst, men då blir sannolikheten att beviljas ett lån dock mycket låg.

Bisnode ser inte heller kreditupplysningar registrerade hos UC och vice versa. Detta beror på att kreditupplysningsföretagen inte delar information med varandra. Läs mer: Vad är en kreditupplysning?

Hur snabbt försvinner lån från UC?

En långivare behöver bra underlag för att kunna avgöra risken vid utlåning och beviljande av krediter. Enligt Konsumentkreditlagen måste banker och långivare vidta en noggrann och omsorgsfull kreditprövning innan de beviljar lån. En kreditupplysning är till för att göra en riskbedömning om du har ekonomiska förutsättningar att betala räntor och amortering på ett eventuellt lån, vilket baseras på din personliga ekonomiska historik och nuläge.

En kreditupplysning registreras i 12 månader och innehåller information om dina:

  • Lån och aktiva krediter
  • Betalningsanmärkningar och skuldsaldon
  • Tidigare kreditupplysningar (senaste 12 månaderna)
  • Personuppgifter som namn, adress, inkomster, fastighetsinnehav samt äktenskapsförord.

Kan man beställa kreditupplysning på sig själv?

När du ansöker om ett lån, köper något på kredit som kostar mycket pengar eller ska teckna ett hyreskontrakt tas normalt en kreditupplysning på dig. Näringsidkaren beställer en kreditkoll av ett kreditupplysningsföretag för att avgöra hur din ekonomi och  återbetalningsförmåga ser ut.

Men du kan även göra en kreditupplysning på dig själv innan du ansöker om exempelvis ett lån eller en kredit, för att avgöra på ett ungefär hur mycket du kan och bör låna. Många tycker också det är kul att få reda på vilken information som kreditupplysningsföretagen har om en och vilken kreditvärdighet man har.  

Hur många kreditupplysningar är för mycket?

Det finns ingen generell regel som säger hur många kreditupplysningar som är för mycket, men man bör försöka hålla sig på en låg nivå för att verka attraktiv för företag.

Om man börjar komma över 10 kreditupplysningar per år kommer många företag att se detta som en risk.

En kreditupplysning fungerar som en riskanalys och tas för att bedöma en persons kreditvärdighet.

Detta innebär personens förmåga att betala för sig eller betala tillbaka pengar som man lånar.

De flesta företag som tar kreditupplysningar är sådana som ska låna ut pengar på ett eller annat sätt.

När försvinner mina kreditupplysningar?

Kreditupplysningen visar information om din ekonomiska bakgrund och nuvarande återbetalningsförmåga. För privatpersoner finns det två typer av kreditupplysningar, närmare bestämt personupplysning och mikroupplysning. Den senare visar i princip bara namn, adress och eventuella betalningsanmärkningar och skulder, medan personupplysningen är mer detaljerad.

Visste du? En mikroupplysning registreras inte, vilket innebär att din kreditbetyg inte försämras.

Här nedanför ser du vilka uppgifter respektive kreditupplysningsform vanligtvis innehåller.

Nej, det är inte långivarna själva som gör kreditupplysningen, utan de går via ett kreditupplysningsföretag. I Sverige finns det flera större kreditupplysningsföretag, men även några mindre. UC (Upplysningscentralen) är väl den mest kända och används av de flesta banker och långivare, framför allt storbankerna. Andra kreditupplysningsföretag är Bisnode och Creditsafe, som blir allt vanligare bland långivare som erbjuder mindre lån och krediter.

När försvinner en avslutad kredit från UC?

Information om dina lån och krediter lämnas av de kreditgivare som ingår i det samarbete som sköts av UC. Endast de kreditgivare som rapporterar in uppgifter om krediter till UC får i sin tur ta del av uppgifterna. Huruvida uppgift om krediter återfinns i en upplysning beror alltså på vem som beställt upplysningen.

Vårt kreditregister uppdateras en gång i månaden och avser de förändringar som kreditgivarna rapporterar in till oss. Uppgifterna visar dels förhållandet per senaste inrapporteringstillfället och dels historiska uppgifter som sträcker sig ett år bakåt i tiden. En förändring av en kredit som skett nyligen syns således först vid uppdatering som sker månaden därpå.

Vad händer om man ljuger för banken?

I målet uppkom bland annat fråga om vad den 10-åriga flickan menat med att den tilltalade mannen hade haft sina fingrar i hennes ”snippa”. Tingsrätten fällde men hovrätten friade eftersom den inte ansåg att bevisningen vara tillräcklig för att döma för våldtäkt mot barn, och åklagaren hade inte yrkat ansvar för något annat brott. 

Högsta domstolen har nu meddelat prövningstillstånd huruvida rättegångsfel har förekommit avseende hovrättens hantering och prövning av alternativa brottsrubriceringar och lagrum inom ramen för gärningsbeskrivningen.