:

Är friskvårdsbidrag avdragsgillt för företag?

Innehållsförteckning:

  1. Är friskvårdsbidrag avdragsgillt för företag?
  2. Får man dra av momsen på friskvård?
  3. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
  4. Kan företag neka friskvårdsbidrag?
  5. Vad ska stå på kvittot för friskvård?
  6. Vad kan jag dra av på företaget?
  7. Vad är godkänt som friskvårdsbidrag?
  8. Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?
  9. Måste man vara fast anställd för att få friskvårdsbidrag?
  10. Vad är inte avdragsgillt?
  11. Vad är avdragsgillt och inte?
  12. Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?
  13. Kan man ta skidhyra på friskvårdsbidrag?
  14. Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag om man slutar?
  15. Vilka avgifter är avdragsgilla?
  16. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  17. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  18. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
  19. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  20. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  21. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  22. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
  23. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Är friskvårdsbidrag avdragsgillt för företag?

Friskvård är ett av de effektivaste sättet för företag att förbättra personalens hälsa, så att de anställda mår bättre, presterar mer och är mindre stressade. Kostnader för friskvård är avdragsgilla för företaget och en skattefri löneförmån för personalen.

Hjälp dina anställda att komma igång med träningen med friskvårdscheckar. Undersökningar visar att en majoritet aldrig använder friskvårdsbidraget. Med friskvårdscheckar slipper du och dina anställda extra administration med utlägg och kvitton. Du delar ut checkarna och dina anställda slipper ligga ute med pengar.

Får man dra av momsen på friskvård?

Enklare slag av motion och friskvård som erbjuds och bekostas av en redovisningsenhet är en skattefri personalvårdsförmån för anställda och styrelseledamöter men en skattepliktig förmån för delägare som inte är anställda.

Syftet med att erbjuda anställda fri motion och friskvård är att de anställda skall uppnå bättre prestationer, ett ökat välbefinnande och lägre sjukfrånvaro. Skattefriheten för enklare slag av motion och friskvård förutsätter att förmånen erbjuds till alla anställda och att det inte är möjlighet att byta ut den skattefria förmånen mot kontant ersättning.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Kan företag neka friskvårdsbidrag?

Det finns ingen lagstiftad eller centralt kollektivavtalad skyldighet för arbetsgivare (och därmed rättighet för dig som anställd) att erbjuda friskvårdsförmåner. Det är alltså upp till varje arbetsgivare att besluta om det ska erbjudas de anställda. 

Det som är viktigt är att alla på arbetsplatsen har samma möjlighet att få del av en friskvårdssatsning. Om det finns en facklig och medlemmarna tycker detta är en viktig fråga, kan klubben genom sin rätt till inflytande försöka påverka till att få en sådan förmån.

Vad ska stå på kvittot för friskvård?

Som anställd vid Stockholms universitet har du rätt till friskvård. Erbjudandet riktar sig till alla anställda och består av fyra delar:

  • friskvårdstimme
  • friskvårdsbidrag
  • gruppträning hos SSIF i Frescatihallen
  • träning i personalgymmet (mot kostnad).  

Vad kan jag dra av på företaget?

Du får bara dra av utgifterna om de enbart lagts ned för att höja din verksamhets skattepliktiga inkomster eller sänka avdragsgilla kostnader. Det kan exempelvis handla om advokat- och rättegångskostnader på grund av en tvist om priset på en levererad vara eller tjänst.Utgifter för skatteprocesser som rör svensk inkomstskatt är inte avdragsgilla eftersom svensk inkomstskatt inte är en avdragsgill kostnad hos näringsidkaren.

Du får bara göra avdrag för arbetskläder som inte ses som lämpliga att använda privat. Kläderna ska även ha speciella egenskaper som har ett klart samband med din verksamhet. Det kan till exempel vara arbetsbyxor för hantverkare med särskilda fickor för förvaring av verktyg och insydda knäskydd med mera.

Vad är godkänt som friskvårdsbidrag?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som är tänkta att främja de anställdas hälsa. Det kan röra sig om motionsaktiviteter eller sportutövande – men även behandlingar som lindrar stelhet eller smärta.

Friskvårdsbidraget är ett bidrag som arbetsgivare kan välja att ge sina anställda. Det finns inget krav på att varje arbetsplats ska ha ett friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget är helt skattefritt och avdragsfritt, vilket betyder att varken arbetsgivaren eller den som nyttjar bidraget behöver betala skatt på beloppet. Detta gäller om friskvårdsbidraget är mindre än 5 000 kronor, om friskvårdsbidraget skulle vara större än 5 000 kronor behöver hela beloppet beskattas (och inte bara det belopp som överstiger 5000kr).

Skatteverket anger vissa krav som behöver uppfyllas för att friskvårdsbidraget ska kunna nyttjas:

  • Vara av mindre värde (Skatteverket definierar 5000kr som mindre värde)
  • Rikta sig till hela personalen
  • Ska inte gå att byta mot pengar

Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?

Det går alltså alldeles utmärkt att använda friskvårdsbidraget till liftkortet eller till skidskolan under skidsemestern. Det spelar ingen roll om skidåkningen äger rum i Sverige eller utomlands. Det går alltså att använda friskvårdsbidraget till ett liftkort i t ex franska Alperna.

Det går också att använda friskvårdsbidaget till säsongskort på en skidanläggning.

Observera dock att det är själva skidåkningen som omfattas, d v s liftkortet, säsongskortet eller skidskolan. Om bidraget används till t ex hyra av skidutrustning är det skattepliktigt.

Måste man vara fast anställd för att få friskvårdsbidrag?

Som de flesta vet kan arbetsgivare bjuda sina anställda på skattefri motion och friskvård. Detta både i form av friskvårdsbidrag (när de anställda själva väljer sina aktiviteter) och så kallade naturaförmåner (när arbetsgivaren bestämmer aktiviteten).

Maxbeloppet för det skattefria friskvårdsbidraget är 5 000 kronor per anställd och kalenderår.

Vad är inte avdragsgillt?

Begreppet avdragsgill används oftast när man pratar om avdragsgill kostnad, och betyder en kostnad som kan dras av från årets resultat i syfte att få skattemässiga fördelar. Avdragsgill innebär alltså att man, genom att göra avdrag, minskar företagets vinst. Detta leder till att även skatten blir lägre. 

Dock finns det regler för vad ett företag kan räkna som avdragsgill kostnad.

Grundregeln är alltid att ett företag endast får avdrag för kostnader som läggs ner för att företaget ska få inkomster. Den avdragsgilla utgiften ska alltså ha en direkt relation till verksamheten i företaget och vara förenlig med företagets verksamhet. Vad som anses vara avdragsgillt i verksamheten och hur stora belopp det rör sig om, avgörs alltid av Skatteverket. Det kan vara utgifter för till exempel dubbel bosättning, representation, julgåvor, tjänsteresor eller friskvård. 

Vad är avdragsgillt och inte?

Skatteverket har samlad information på sin webbplats om vad du kan göra avdrag för i ditt företag och vilka belopp och procentsatser som gäller. Du kan bland annat ta del av ett avdragslexikon för enskild näringsverksamhet

Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?

Som företagare och arbetsgivare har du möjlighet att erbjuda dina anställda friskvårdsbidrag som en skattefri personalförmån, men det finns regler som du måste följa.

Friskvårdsbidraget är exempel på en personalvårdsförmån. Sådana kännetecknas av att vara av mindre värde och ha till syfte att skapa trivsel i arbetet.

Kan man ta skidhyra på friskvårdsbidrag?

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen. Tidigare har skidåkning inte ingått i friskvårdsbidraget eftersom det inte har klassats som enklare form av motion då det bland annat krävt dyrare utrustning: – Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

De listor som Skatteverket tidigare haft med ”Ej Skattefria förmåner A-Ö inom motion och friskvård” kommer att plockas bort. Under bokstaven S kunde vi tidigare där hitta både Slalom, Snowboard och Spabesök.

Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag om man slutar?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Vilka avgifter är avdragsgilla?

För att en kostnad ska vara avdragsgill måste den vara kopplad till verksamheten och nödvändig för att företaget ska generera inkomst. 

Större utgifter och investeringar i t.ex. maskiner och inventarier är avdragsgilla, men här gäller att kostnaden ska fördelas över tillgångens ekonomiska livslängd, vilket innebär att kostnaden delas upp flera år framåt. 

Här finns också skattemässiga regler som ger möjlighet att skjuta upp skattekostnaden eller fördela skattebördan över tid i form av över- eller underavskrivningar.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

  • Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

  • Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

  • Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

  • Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.