:

Hur mycket kostar det att skapa AB?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket kostar det att skapa AB?
 2. Vad kostar det att starta ett aktiebolag 2023?
 3. När är det värt att skaffa AB?
 4. Hur mycket kostar det att ha ett företag?
 5. När är det mer lönsamt med aktiebolag?
 6. Måste man ta ut lön i ett aktiebolag?
 7. När är det lönsamt att starta aktiebolag?
 8. Är AB bättre än enskild firma?
 9. Vad är nackdelen med aktiebolag?
 10. Vad kostar det och starta aktiebolag?
 11. Hur mycket för att starta ett aktiebolag?
 12. Vad kostar en lön på 25000?
 13. Vad är bäst lön eller utdelning?
 14. Kan man starta aktiebolag utan pengar?
 15. Varför är aktiebolag bättre än enskild firma?

Hur mycket kostar det att skapa AB?

Till att börja med – det kostar inte 25000 kronor att starta ett aktiebolag i den mån att du betalar dessa pengar till någon för att aldrig mer se dem. För att få starta ett aktiebolag behöver du investera 25000 kr i ditt egna bolag, och ha dessa pengar på ett företagskonto på banken. Denna summa ska finnas där när du ansöker om att starta ditt bolag, men är sedan dina att använda inom företaget.

Vad kostar det att starta ett aktiebolag 2023?

Det tar egentligen inte särskilt lång tid att starta företag, om man räknar att starta ett AB som synonymt med att registrera det. Sedan är det en annan sak att komma igång med själva företagandet. 

Den genomsnittliga handläggningstiden hos Bolagsverket för att registrera ett aktiebolag brukar ligga på 1-2 veckor. Mer information om exakta handläggningstider hittar du på Bolagsverkets webbplats. Det är också möjligt att följa sitt ärende via verksamt.se.

Om du väljer att starta aktiebolag från grunden, behöver du först skicka in en anmälan om att registrera aktiebolaget. Sedan behöver du också ansöka om F-skatt. Detta kan du göra på verksamt.se och själva registreringen är gratis.

När du anmäler ditt kommande aktiebolag för registrering, är den här punktlistan exempel på vilken information du behöver ha med:

 • Förslag på företagsnamn 
 • Beskrivning av din verksamhet
 • Medlemmar i styrelsen
 •  Vem som ska vara revisor, (om ni ska ha en)
 • Vem som är verklig huvudman (om det finns en sådan)
 • Hur många aktier varje aktieägare ska ha
 • Priset på aktierna
 • Vilken räkenskapsperiod som valts
 • Vem som är aktieägare i aktiebolaget
 • Adress
 • Telefonnummer och e-post
 • Intyg från banken som påvisar att aktiekapitalet är betalat.
 • Som du ser innehåller listan allt ifrån verklig huvudman till f skatt och räkenskapsperiod. Vill du veta mer om exakt vilken information du behöver när du ska registrera aktiebolag, är vår rekommendation att läsa mer på Verksamt.se.

När är det värt att skaffa AB?

För att starta ett aktiebolag krävs att du kan lägga in ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Aktiekapitalet kan du betala kontant eller genom att låta företaget äga egendomar som bilar, fastigheter, patent, maskiner eller varulager till ett motsvarande värde. Om du startar enskild firma behöver du inte någon kapitalinsats.

Hur mycket kostar det att ha ett företag?

Söker du friheten att själv kunna bestämma vad du vill jobba med, kontrollera din tid och vara din egen chef?

Då är eget företag det bästa sättet att förverkliga sig själv och sina idéer. Men vad kostar det att starta enskild firma?

När är det mer lönsamt med aktiebolag?

Att bedriva sin verksamhet i aktiebolagsform är lönsamt på flera sätt. Den skattemässiga fördelen med aktiebolag är störst när du har inkomster över brytpunkten för statlig inkomstskatt som för 2023 är 598 500 SEK/år.

Andra fördelar är ex. att du själv inte riskera mer än ditt insatta kapital i aktiebolaget. Att bolagets ekonomi är skilt från din privata och att skatten är lägre vid en försäljning av aktiebolaget.

Måste man ta ut lön i ett aktiebolag?

Nu har vi gått igenom alla parametrar som påverkar när du räknar ut din lön i ett aktiebolag. Beroende på ålder och lönens storlek påverkas lönekostnaden för ditt företag. Här är ett konkret exempel på hur en uträkning kan se ut:

Stina har intäkter på 100 000 SEK och utgifter på 20 000 SEK. Hon vill dessutom spara 30 000 SEK i företaget som buffert. Pengarna som finns kvar vill hon ta ut i lön. Stina är 32 år gammal och ska betala ut lön till sig själv.

När är det lönsamt att starta aktiebolag?

 för att starta ett privat aktiebolag. Betala in aktiekapitalet till banken. Be banken om ett bankintyg som visar att aktiekapitalet är inbetalt. Skicka in det intyget till Bolagsverket tillsammans med anmälan, stiftelseurkund och bolagsordning. 

Du ska skicka in din anmälan om att registrera aktiebolaget till Bolagsverket. Använd e-tjänsten Mina sidor om du har en e-legitimation

.  Bolagsverket godkänner företagsnamnet och registrerar företaget. Du får ett registreringsbevis med företagets namn och organisationsnummer. Ett aktiebolag får skydd för sitt namn i hela landet. 

Om du använder e-tjänsten Mina sidor kan du välja enkel eller detaljerad anmälan. Den enkla anmälan kan du till exempel välja om ditt aktiebolag bara har en ägare  och inte någon revisor

Är AB bättre än enskild firma?

Att ha en enskild firma är kanske det lättaste valet du kan göra när du ska starta en småskalig verksamhet. Om du väljer att ha en enskild firma finns det ett par saker som är extra viktiga att du känner till:

 • I en enskild firma separeras inte din privata ekonomi från företagets. Det betyder att du kan bli personligen betalningsskyldig för skulder i företaget. 
 • Du behöver inte gå in med ett eget kapital för att du ska kunna starta en enskild firma. Vem som helst kan starta en och det är en process som går snabbt att utföra. 

Vad är nackdelen med aktiebolag?

...är att en enskild firma är kopplad till dig som person och registreras på ditt personnummer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person med ett unikt organisationsnummer.

 • Enskild firma, som också kallas enskild näringsverksamhet, kan passa en mindre verksamhet som du ska driva ensam.
 • En enskild firma registreras på dig som individ och du är personligt ansvarig för företagets skulder och avtal. Din privatekonomi och företagets ekonomi är därmed helt sammankopplade.
 • Med en enskild firma tar du inte ut någon lön från företaget. Istället är det företagets vinst som du tar ut och betalar skatt på.

Vad kostar det och starta aktiebolag?

 för att starta ett privat aktiebolag. Betala in aktiekapitalet till banken. Be banken om ett bankintyg som visar att aktiekapitalet är inbetalt. Skicka in det intyget till Bolagsverket tillsammans med anmälan, stiftelseurkund och bolagsordning. 

Du ska skicka in din anmälan om att registrera aktiebolaget till Bolagsverket. Använd e-tjänsten Mina sidor om du har en e-legitimation

.  Bolagsverket godkänner företagsnamnet och registrerar företaget. Du får ett registreringsbevis med företagets namn och organisationsnummer. Ett aktiebolag får skydd för sitt namn i hela landet. 

Om du använder e-tjänsten Mina sidor kan du välja enkel eller detaljerad anmälan. Den enkla anmälan kan du till exempel välja om ditt aktiebolag bara har en ägare  och inte någon revisor

Hur mycket för att starta ett aktiebolag?

Att starta aktiebolag är både enkelt och utmanande – många har tusen frågor när de ligger i startgroparna. Här får du svar på några av de viktigaste!

I mitt jobb som revisor möter jag både erfarna företagsledare och nybakade företagare som är hungriga och vill framåt snabbt. När du står inför att starta aktiebolag finns många frågor att ta ställning till och regler att hålla reda på. Det allra bästa är förstås om du gör rätt redan från början – här ger jag dig några tips på vägen. 

Vad kostar en lön på 25000?

Arbetsgivaravgiften ligger för en normal anställd på 31,42 procent av bruttolönen upp till 65 år. I arbetsgivaravgiften ingår flera olika avgifter, bland annat ålderspensionsavgift och sjukförsäkringsavgift.  

Tjänstepension ingår inte, utan betalas av de arbetsgivare som anslutit sig till ett kollektivavtal eller betalar ut det frivilligt. Pensionslösningar medför också en kostnad per anställd samt att löneskatt då tillkommer. 

Vad är bäst lön eller utdelning?

En fråga många ställer sig. Nu efter årsskiftet kan det vara intressant att planera inför nya året. Vad är bäst och vilken effekt i pengar ger de två olika alternativen. Vi går enkelt igenom vilka skatteeffekter som kan aktualiseras vid valet och hur det kan påverka ditt bolag och din plånbok.

Som företagare har man möjlighet att ta ut pengar från sitt bolag via utdelning eller lön, en förutsättning är givetvis att ens bolag går med vinst. Vinsten räknas fram efter att alla kostnader dragits av mot intäkterna, och lön är en kostnad på det arbete som du utför åt ditt bolag, så för att göra jämförelsen rättvis mellan de båda alternativen bör man titta på vinsten före löner och före bolagsskatt. En utdelning är inte en kostnad för bolaget, utan en utskiftning av kapital, dvs att bolaget delar ut en del av vinsten, en rättighet som följer med ägandet av aktierna för sitt egna bolag.

Kan man starta aktiebolag utan pengar?

Ett vanligt misstag för de som startar ett företag för första gången är att de tar på sig för mycket på en gång. Försök hålla foten på bromsen, även om det kan vara frestande att hoppa på alla idéer på en och samma gång. Gör du för mycket samtidigt ökar chansen att du misslyckas avsevärt, särskilt om du inte har pengar tillgängliga att förlora. 

Fokusera istället på grunderna och se till att få snurr på karusellen innan du hoppar på nya saker. Se till att en eller några få produkter har hög kvalité och gå sen vidare därifrån. Lyckas du med dessa produkter, då kan du expandera!

Alla företag har olika behov och förutsättningar. Det betyder att finansieringen ditt företag behöver helt beror på vilken typ av bransch du vill arbeta inom, och hur du vill bedriva företaget. Se över kostnaderna innan du börjar. 

Har du sett över dina kostnader och är redo att köra igång kommer nästa steg - se över din affärsplan. Även om du har sett över dina kostnader, finns det en del strategier du kan tillämpa för att minska dem.

Varför är aktiebolag bättre än enskild firma?

Då kan enskild firma vara att föredra. Den är lätt att starta och du behöver inte satsa något aktiekapital. Kostnaden för att dra igång stannar vid runt tusen kronor i registreringsavgift. I regel är det enda kravet en godkänd F-skattsedel, vilket kan ta några veckor hos skatteverket.

Fundera på aktiebolag. Om företaget går i konkurs förlorar så slipper ägarna ta hela smällen utan förlorar bara det satsade aktiekapitalet på som lägst 25 000 kronor.

I praktiken är villkoren ofta tuffare. Bankerna kräver ofta personlig borgen av ägaren för att låna pengar ut till nystartade aktiebolag. Företagare som inte följt lagen riskerar också personligt betalningsansvar.