:

Hur mycket får en julgåva kosta?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får en julgåva kosta?
  2. Vem kan få julgåva?
  3. Hur bokföra julgåva?
  4. Är julgåva avdragsgill?
  5. Måste man betala skatt på en gåva?
  6. Hur stor summa får man ge bort?
  7. Får man ge gåvor till kunder?
  8. Vad räknas som julgåva?
  9. Hur mycket får man ge i gåva företag?
  10. Får man bjuda kunder på julbord?
  11. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
  12. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  13. Vilka gåvor är skattefria?
  14. Måste jag skatta på en gåva?
  15. Vad gäller vid enskild gåva?

Hur mycket får en julgåva kosta?

För att julgåvor ska vara skattefria för både den anställde och arbetsgivaren, får julklappen högst kosta 500 kronor inklusive moms och ska lämnas till alla anställda i företaget. Företaget får då lyfta hela momsen samt dra av hela kostnaden som en personalkostnad. Det är alltså priset på julklappen som säljs i affären eller på nätet som inte får överstiga 500 kronor. Fraktkostnader som tillkommer räknas inte med.

Gåvor som lämnas i pengar eller gåvor som kan bytas ut mot pengar räknas inte som skattefria julgåvor. 

Presentkort som inte kan bytas ut mot pengar fungerar alldeles utmärkt.

Vem kan få julgåva?

En julgåva till anställda kan vara allt från ett lyxigt bäddset till ett paket med doftljus. Du kan också skänka gåvokort, som anställda kan använda för att själv välja ut en personlig gåva eller skänka pengar till välgörenhet. Gåvan kan numera bestå av nästan vad som helst men det får inte vara en gåva i rena pengar.

Detta gäller för julgåva från företag till anställda:

 Kostnaden för julgåvor till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Arbetsgivaren måste ge gåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla. Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva. Du som har enskild firma kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv. Du som har enskild firma kan inte göra avdrag för egna personalfester.

Julgåvor till anställda är endast skattefria om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. I det värdet inräknas inte fraktkostnader eller administrativa kostnader. En gåva med högre värde blir skattepliktig från första kronan. För att julgåvan ska vara avdragsgill får den heller inte bestå av kontanter, check eller postväxel. Värdepapper och julgåva i form av presentkort, som inte kan bytas mot pengar, kan vara skattefria.

Om du på begäran av en anställd, i stället för julgåva, väljer att skänka pengar till ideell verksamhet, är en sådan gåva inte avdragsgill – varken som lönekostnad eller gåva. I stället beskattas den anställde för gåvans värde som för lön.

Om du som företagare däremot för egen del bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatta men du får inte heller göra avdrag för julgåvor.

Hur bokföra julgåva?

Ett grundläggande krav för att en kostnad ska anses som representation är att det finns ett omedelbart samband med verksamheten. Julbord kan anses som en representationsmåltid om den äger rum i samband med affärsförhandlingar eller är en del av en personalfest. Kom ihåg att det numera inte medges något inkomstskatterättsligt avdrag för representationsmåltider. Däremot får avdrag för moms göras på representationsmåltider om högst 300 kronor per person. Det gäller all mat och dryck vid både extern och intern representation. Antingen medges momsavdrag med den faktiska momsen (på ett underlag om max 300 kronor) eller, om det ingår alkohol i måltiden, med en schablon om 46 kronor. Julbord för anställda kan betraktas som en personalfest och avdrag för personalfester medges för högst två fester per år. Utöver avdraget för måltiden kan företag medges ett avdrag för moms på kringkostnader - såsom DJ, utsmyckning av lokal eller liknande - på ett underlag om 180 kronor per person. Momsavdrag kan därför göras med maximalt 45 kronor för kringkostnader. Notera att det aldrig går att göra ett högre momsavdrag än vad som debiterats.

Är julgåva avdragsgill?

En gåva som ges utan krav på motprestation är skattefri för mottagaren (8 kap. 2 § IL). Om gåvan är en ersättning för utfört arbete eller annan motprestation är den skattepliktig för mottagaren.

En gåva kännetecknas av tre rekvisit: förmögenhetsöverföring, frivillighet och gåvoavsikt.

Skatteverket anser att skattefriheten gäller även om gåvan ges till en näringsverksamhet, exempelvis ett bolag eller en stiftelse, och används för kostnader som dras av i näringsverksamheten.

Måste man betala skatt på en gåva?

En gåva som ges utan krav på motprestation är skattefri för mottagaren (8 kap. 2 § IL). Om gåvan är en ersättning för utfört arbete eller annan motprestation är den skattepliktig för mottagaren.

En gåva kännetecknas av tre rekvisit: förmögenhetsöverföring, frivillighet och gåvoavsikt.

Skatteverket anser att skattefriheten gäller även om gåvan ges till en näringsverksamhet, exempelvis ett bolag eller en stiftelse, och används för kostnader som dras av i näringsverksamheten.

Hur stor summa får man ge bort?

Penninggåvor är vanligt förekommande i Sverige, framförallt ger svensken pengar i gåva till sina barn och anhöriga men givandet till välgörenhet av olika slag är också stort. Den som ger bort pengar som gåva behöver inte betala någon skatt under förutsättning att man skänker beloppet utan förbehåll eller förväntan på motprestation.

Att man kan ge bort en kapitaltillgång är skattefritt för både givare och mottagare och kräver inte gåvobrev. Mindre summor kan alltid ges bort utan gåvobrev. Vid större penninggåvor kan ett gåvobrev upprättas, men det är inte ett krav, såvida du inte vill ställa upp något villkor för gåvan. Ett sådant villkor kan exempelvis vara att man vill att gåvan skall räknas som enskilda egendom i ett äktenskap. I regel behöver inte gåvor registeras hos skatteverket, men i vissa fall skall överlåtanden inom äktenskap registeras som gåva mellan makar för att vinna juridisk giltighet.

Får man ge gåvor till kunder?

Det finns ett antal kriterier som du behöver uppfylla för att du ska kunna göra din julgåva skattefri. 

Det finns flera tillfällen då julgåvorna från företaget inte räknas som skattefria.

  • Pengar är inte en skattefri gåva
  • Kontanter är inte en skattefri gåva
  • En donation är inte en skattefri gåva

Vad räknas som julgåva?

Om man vill ge en julgåva till sina anställda, och den anställde ska slippa att bli beskattad, måste man som företagare tänka på att julgåvan inte får kosta mer än 500 kronor inklusive moms.

Hur mycket får man ge i gåva företag?

Det finns många regler kring hur företag ska hantera gåvor till anställda. Huvudregeln är att alla gåvor som en anställd får av sin arbetsgivare är skattepliktig, men det finns undantag.

För att minimera risken för felhantering avseende gåvor till anställda är det viktigt med bra processer och policydokument där det tydligt framgår vad som gäller inom verksamheten. Våra specialister ger er svar på frågor om regelverket och kan utbilda medarbetare, chefer och befattningshavare på ert företag samt ta fram förslag på policydokument.

Får man bjuda kunder på julbord?

Julen närmar sig och många arbetsgivare börjar fundera över julgåvor till anställda och vilka de ska bjuda på julbord. Reglerna kring detta kan vara svåra att tolka men vi hjälper dig att reda ut de olika begreppen.

Om arbetsgivaren istället bestämmer att skänka till organisationer påverkas inte den anställde.

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

En skattefri gåva vars värde understiger 5 000 euro kan ges till samma person med tre års mellanrum.

Gränsen för skattefrihet gäller per gåvogivare. Samma gåvogivare kan ge flera skattefria gåvor så länge som gränsen inte överskrids och gåvotagarna är olika personer.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

När du tar emot pengar via Swish finns det ingen automatisk skatteavdrag. Det är ditt ansvar som mottagare att redovisa inkomsten till Skatteverket och betala skatt på den om det behövs. Detta gäller oavsett om pengarna är en gåva eller betalning för en tjänst eller vara.

För att redovisa din inkomst från Swish-betalningar kan du använda dig av Skatteverkets tjänst ”Inkomstdeklaration 1”. Där kan du ange beloppet du har tjänat och betala den skatt du är skyldig.

Vilka gåvor är skattefria?

Har du hunnit fixa julklappar till dina anställda? Eller fyller kanske någon i personalen jämnt? Förutom att du ska hitta lämpliga gåvor till de här tillfällena, finns det även regler för i vilken form gåvan får ges samt hur mycket den får vara värd.

Huvudregeln för gåvor till anställda är att de är skattepliktiga, men håller du värdet av en gåva inom en viss gräns är den skattefri. Gränsen för en julgåva går till exempel vid 500 kronor. I år har du även möjlighet att ge dina anställda gåvor för 2 000 kronor extra skattefritt.

Måste jag skatta på en gåva?

Om jag får donationer, t.ex. med hjälp av donationsknapp, för det jag visar på webben ska jag betala skatt på gåvorna?

Svar: Gåvor kan vara skattepliktig inkomst om de ses som en ersättning för t.ex. ett arbete. För att en gåva ska vara skattefri ska den både vara frivillig och finnas en gåvoavsikt. En gåva som ges efter att gåvomottagaren har gjort en insats för givaren kallas för renumeratorisk gåva, och sådan är inte inkomstskattefri.

Vad gäller vid enskild gåva?

En väldigt vanlig fråga är varför man inte bara kan använda sig av gratismallar på internet när man vill upprätta gåvobrev. Det bästa svaret är att mallar inte omfattar varenda specifik situation inte förhåller sig oftast allmänna. För inte länge sedan fick vi återigen uppleva en sådan situation där en ensamstående mamma hade givit sommarstugan i gåva till sina barn. Kvinnan hade hade upprättat ett gåvobrev på egen hand i enlighet med formkraven som gäller för gåva av fastighet. Nu, åtta år senare, hörde hon och sonen av sig för att se över sin juridiska situation. Sonen var mitt uppe i en skilsmässa och hade precis fått reda på att hans mammas sommarstuga han tog över för åtta år sedan skulle delas som giftorättsgods i skilsmässan. Det var naturligtvis inte så han, eller hans mamma, hade tänkt att det skulle gå till. Det är med andra ord väldigt viktigt i de flesta fallen att man ser över vad det finns för möjligheter och risker med att upprätta gåvobrev på olika sätt. I situationen ovan hade kvinnan inte reflekterat kring att fastigheten i gåva blir giftorättsgods om man inte uttrycker annat. I detta fall blev det tyvärr en dyr historia i sonens skilsmässa.