:

Måste man betala svensk skatt om man jobbar utomlands?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man betala svensk skatt om man jobbar utomlands?
  2. Hur länge får man jobba utanför Sverige?
  3. Kan Arbetsförmedlingen se om jag är utomlands?
  4. Hur gör man om man vill flytta utomlands?
  5. Vad är 183 dagars regeln?
  6. Får man bidrag om man flyttar utomlands?
  7. Kan jag jobba på distans utomlands?
  8. Får man a-kassa om man flyttar utomlands?
  9. Vilket land är bäst att bo i som svensk?
  10. Kan man bli utskriven från Sverige?
  11. Hur länge kan man bo utomlands?
  12. Vad händer när man skriver ut sig från Sverige?
  13. Måste man betala skatt om man flyttar utomlands?
  14. Är det lätt att få jobb utomlands?
  15. Får jag jobba utomlands?

Måste man betala svensk skatt om man jobbar utomlands?

Om du är nordisk medborgare och vill jobba i ett annat nordiskt land behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd. Här är några webbplatser där du kan hitta mer information om att jobba i de nordiska länderna.

Grensetjänsten (grensetjensten.com) – En guide för dig som vill jobba i Norge.

Öresunddirekt (oresunddirekt.se) – En guide för dig som vill jobba i Danmark.

Om du är medborgare i ett EU-land behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd för att jobba i ett annat land inom EU, EES eller i Schweiz. Du behöver bara ha ett giltigt nationellt id-kort där medborgarskap framgår, eller pass. Tänk på att körkort inte är en giltig id-handling i det här sammanhanget. Pass är det säkraste valet.

Vissa länder kräver att du registrerar dig hos de lokala myndigheterna för att visa att du jobbar där. Olika länder har olika regler för detta. Kolla upp vad som gäller i ditt fall. Du hittar mer information om vad som gäller på EU:s webbplats Ditt Europa.

Ditt Europa – Anmäl bosättning i annat EU-land (europa.eu)

Hur länge får man jobba utanför Sverige?

Det är en hel del du behöver fundera över och ta ställning till i god tid innan du tackar ja till att arbeta utomlands. Hur det fungerar med anställningsform, kontrakt, lön, villkor, a-kassa, socialförsäkringar, skatt och pension kan variera utifrån hur du är anställd, hur länga du ska jobba utomlands och var någonstans i världen arbetslandet ligger.

Beroende på var du ska jobba kan du behöva ansöka om visum, uppehållstillstånd och arbetstillstånd i god tid.

Hur du är anställd påverkar vad du behöver fundera över inför ditt utlandsjobb.

  • Utsänd – Du är anställd och får din lön av din arbetsgivare i Sverige och är stationerad utomlands.
  • Anställd på dotterbolag – Du är anställd i ett dotterbolag där arbetslandets socialförsäkringssystem gäller.
  • Lokalt anställd – Du har samma villkor och arbetsrätt som alla andra i arbetslandet.

Ta reda på vad som gäller i landet dit du ska: Vad blir det för avgifter? Tjänar du in till din pension under tiden utomlands? Har du kvar möjligheten att till exempel vabba eller vara sjukskriven?

Var noga med att ditt anställningskontrakt ger dig det du behöver i form av försäkringar och pension. Fundera på vilka försäkringar som är viktiga i din livssituation. En olycksförsäkring behövs i alla skeden av livet, till skillnad från till exempel möjligheten att vara föräldraledig. Det bästa är om du kan förhandla dig till avtal eller villkor som garanterar dig en svensk socialförsäkringsnivå.

Kan Arbetsförmedlingen se om jag är utomlands?

Det finns många sätt att hitta jobb för dig som vill ut i världen. Du kan söka via internationella platsbanker eller bemanningsföretag eller skicka spontanansökan till ett företag du vill jobba på. Här är några exempel på webbplatser där du kan börja leta.

Hur gör man om man vill flytta utomlands?

Beroende på om du flyttar permanent eller temporärt gäller olika regler gällande bland annat skatt, försäkringar och folkbokföringen.Om du planerar att flytta utomlands för ett år eller längre, ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket. Detta ska även göras ifall du förlänger din vistelse till över ett år fastän det var planerat att du skulle stanna där under ett år. Flyttanmälan bör göras före flytten eller högst en vecka efter att du flyttat utomlands för att flyttanmälan ska gälla från den dagen du flyttat.

Även om du har flyttat permanent till ett annat land kan du vara skyldig att betala skatt i Sverige. Detta är olika från fall till fall och är upp till Skatteverket att bestämma. En orsak till att betala svensk skatt även om man bor utomlands är att man har en svensk arbetsgivare. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om skatterätt och folkbokföring.

Beroende på vad ditt syfte med utlandsvistelsen är bedömer Försäkringskassan om du är försäkrad i Sverige eller om du måste ansöka om en ny försäkring i det nya landet.

I Norden och i Schengen området räcker ett ID-kort som identitetsbevis. Ska du däremot flytta till USA behöver du ett pass som identitetsbevis. Det är bra att ta bild på ditt pass ifall du skulle tappa bort det. Kontrollera passets giltighetstid i god tid innan flytten. Det kan ta väldigt länge att få ett nytt pass och det kan kännas onödigt att beställa ett provisoriskt pass för 980 kronor. Kom ihåg att körkortet inte är ett giltigt identitetsbevis.

Som nordisk medborgare har du rätt att bo och arbeta i andra nordiska länder. Om du flyttar till exempel till Norge ska du folkbokföras efter att du har bott i landet i sex månader och i Finland gäller samma sak efter ett år. Kolla upp reglerna gällande de olika länderna på Nordiskt Samarbete. Inom EU får du bo upp till tre månader utan att registrera dig. Efter tre månaders vistelse måste du vara registrerad. Mer om detta kan du läsa på EU:s webbsida. Att flytta till USA är däremot lite mer komplicerat i och med att du måste fylla i många ansökningar och blanketter. Du behöver även ansöka om olika visum. Läs mer om detta på USA:s ambassad i Sverige.

Oberoende slutdestination kommer vår checklista vid flytt att vara till hjälp, läs den!

Vad är 183 dagars regeln?

Publicerad 19 november, 2021 av .

Bara arbetsdagar räknas när arbete i Sveriges ska räknas som uthyrning. Det framgår av ett förtydligande hos Skatteverket. Förtydligandet har bäring på 183-dagarsregeln.

Får man bidrag om man flyttar utomlands?

Om du har du barn yngre än 16 år får du fortsatt barnbidrag i upp till 6 månader vid utlandsvistelse. Barnbidrag från Sverige har du rätt att få så länge du och dina barn befinner er inom EU- och EES-gränser, samt i Schweiz.

Skulle det vara så att din familj eller barnet flyttar till ett land utanför dessa gränser så är du inte berättigad till något barnbidrag längre. Skulle du arbeta som en statsanställd, biståndsarbetare eller för att studera utomlands, då finns det speciella regler gällande barnbidraget för barn under 16 år.

Det har blivit allt vanligare att ungdomar över 16 år vill studera utomlands på en svensk grundskola. Du som förälder har då möjligheten att ansöka om ett förlängt barnbidrag. Ansökan hittar du på Försäkringskassans hemsida under fliken Barnbidrag.

Kan jag jobba på distans utomlands?

Kan jag arbeta på distans från vårt sommarhus i Spanien? Ledarnas chefsrådgivare Madelene Lillsund Queckfeldt vet hur du behöver tänka.

Madelene Lillsund Queckfeldt, chefsrådgivare hos Ledarna.

Får man a-kassa om man flyttar utomlands?

Du ska anmäla till Försäkringskassan när du flyttar till ett annat land så att vi kan utreda om du är fortsatt försäkrad i Sverige. Att vara försäkrad i Sverige innebär att du kan få ersättning från Försäkringskassan, till exempel om du blir sjuk. Du anmäler på Mina sidor.

Om du ska vistas i det andra landet minst ett år ska du ska även kontakta Skatteverket eftersom det kan påverka din folkbokföring.

Vilket land är bäst att bo i som svensk?

Rumänien. Jag har redan lägenhet i Bukarest och är där om arbetet tillåter.

Språket är inte jättesvårt, det är på samma nivå som att lära sig italienska, spanska eller franska. Rumänskan tillhör samma språkgrupp. Prisnivån är lite drygt hälften mot Sverige vad det gäller dagligvaror, bensin/diesel på 75% av svensk nivå, boende och kollektivtrafik år fånigt billigt. Kläder, elektronik, m.m. 50–100% av svenska priser. Bra internet, har 1 Gbit idag. Säkert, kriminaliteten är betydligt lägre än Sverige, det är bara korrupta politiker som är värre än Sverige. Maten är bra, köket är en blandning av det österrikisk-ungerska, slaviska och turkiska. Helt OK öl, i Bukarest riktigt bra öl (finna massor av mikrobryggerier). Sommar maj-oktober. Folk är hjälpsamma, jag känner nästan alla grannar i kåken. Bukarest är, som alla storstäder, ganska internationell. Behöver jag åka till Sverige tar det 7 timmar dörr-dörr i det fall jag ska till Linköping, Norrköping, Stockholm eller Malmö. EU-land, inget krångel med uppehållstillstånd, flytta pengar, flytta varor, jobba, sjukförsäkring. Man måste registrera sin närvaro efter 3 månader annars kan man få 150 SEK i böter.

Kan man bli utskriven från Sverige?

Fyll i blanketten som du når via länken nedan och skicka in till Skatteverket.

  • Anmälan - Flyttning från Sverige (SKV 7665)
  • Hur lång tid tar handläggningen?

Anmälan för flytt utomlands för barn under 18 år ska vara underskriven av samtliga vårdnadshavare. Barn som fyllt 16 år har rätt att själv göra en flyttanmälan och skriva under.

Hur länge kan man bo utomlands?

Övrigt/annat

Är det tillåtet att vara folkbokförd på en adress i Sverige samtidigt som man sedan flera år tillbaka bor i ett annat land och arbetar där? Om inte och det kommer fram, vad händer då?

Vad händer när man skriver ut sig från Sverige?

Du ska anmäla till Försäkringskassan när du flyttar till ett annat land så att vi kan utreda om du är fortsatt försäkrad i Sverige. Att vara försäkrad i Sverige innebär att du kan få ersättning från Försäkringskassan, till exempel om du blir sjuk. Du anmäler på Mina sidor.

Om du ska vistas i det andra landet minst ett år ska du ska även kontakta Skatteverket eftersom det kan påverka din folkbokföring.

Måste man betala skatt om man flyttar utomlands?

Det räcker inte att bara flytta utomlands om du vill sänka skatten på din pension. Du måste även se till att följa andra regler och därmed ”klippa banden” med Sverige. Om du gör detta på rätt sätt kommer du inte längre att ha väsentlig anknytning till Sverige.

Om du som pensionär bosätter dig utomlands och samtidigt vill erhålla en lägre skatt på pensionen måste du därmed tillse att:

Är det lätt att få jobb utomlands?

Det finns många saker att ha i åtanke innan du fullföljer dina planer, men om du har du bestämt dig för att ett utlandsjobb är rätt väg för dig att gå så har du möjlighet att inte bara utvecklas och växa personligt men att jobba utomlands kan ge din karriär ett ordentligt lyft samtidigt som du utforskar världen. Du kan fortsätta att utveckla din redan påbörjade karriär eller byta bana helt, valet är ditt!

Att spendera tid och jobba utomlands kan lyfta din karriär rejält eftersom arbetslivserfarenhet från ett annat land kan ge dig en bredare kompetens, större möjligheter att utvecklas och erfarenhet som sticker ut på ditt CV.

Får jag jobba utomlands?

På forsakringskassan.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.Vi använder också kakor för webbanalys för att göra webbplatsen bättre.

Så här använder Försäkringskassan kakor