:

Vad bokförs på 6992?

Innehållsförteckning:

  1. Vad bokförs på 6992?
  2. Hur mycket får man ge i gåva till anställda?
  3. När används konto 7632?
  4. Får man ge presentkort till anställda?
  5. Hur bokföra blommor till personal?
  6. Hur mycket får man ge i julklapp till sina anställda?
  7. När används konto 6990?
  8. Vad bokförs på 6991?
  9. När används konto 7388?
  10. Hur mycket får man ge i present?
  11. Hur bokföra julklapp till personal?
  12. Hur bokföra mottagen gåva?
  13. Hur bokför man julklappar till anställda?
  14. Hur mycket får man ge i gåva företag?
  15. Vad bokför man på 6991?

Vad bokförs på 6992?

Ej skattemässigt avdragsgilla kostnader är kostnader som inte får inkluderas i det skattemässiga resultatet i inkomstdeklarationen och utgör därför kostnader som skall adderas till det redovisade resultatet i inkomstdeklarationen.

Man brukar bokföra ej skattemässigt avdragsgilla kostnader på egna konton i bokföringen där texten "ej avdragsgill" finns med som kontobeskrivning för kontot eftersom det då blir lättare att särskilja de avdragsgilla kostnaderna från de ej avdragsgilla kostnaderna när deklarationen skall upprättas. Om en kostnad inte är skattemässigt avdragsgill är normalt inte heller momsen avdragsgill som ingående moms och därför skall momsen bokföras som en icke skattemässigt avdragsgill kostnad.

Hur mycket får man ge i gåva till anställda?

Ja, det är tillåtet att ge gåvor till anställda. Det är dock viktigt att ha klara riktlinjer för vad som räknas som en gåva och vad som inte gör det. En gåva ska vara av en personlig karaktär och inte vara en vanlig arbetsrelaterad förmån. Gåvan ska också följa de regler och begränsningar som gäller för avdragsgilla gåvor. Genom att ge gåvor till anställda kan man visa uppskattning och öka trivseln på arbetsplatsen, vilket i sin tur kan leda till ökad produktivitet och bättre resultat för företaget.

Det är också viktigt att ha klara riktlinjer för vilka anställda som ska få gåvor och vilken typ av gåva som ska ges. Det kan vara en god idé att ha en budget för gåvor till anställda och att ha en klar plan för vilka tillfällen som det är lämpligt att ge gåvor. Genom att ha tydliga riktlinjer för gåvor till anställda kan man undvika missförstånd och se till att alla anställda behandlas lika

Ja, gåvor till anställda kan vara avdragsgilla i vissa fall. Det finns dock vissa regler och begränsningar att ta hänsyn till. Till exempel får gåvan inte överstiga ett visst belopp per anställd och den får inte ges som en ersättning för lön eller annan ersättning. Gåvan måste också vara av en personlig karaktär, det vill säga att den inte får vara en vanlig arbetsrelaterad förmån. Det finns också specifika krav på hur gåvan ska redovisas i företagets bokföring och deklaration.

Företag som vill ge gåvor till sina anställda bör därför noga bekanta sig med de regler och riktlinjer som gäller för avdragsgilla gåvor. Genom att följa dessa regler kan man undvika problem med Skatteverket och säkerställa att gåvorna verkligen uppskattas av de anställda. Det är också viktigt att tänka på att gåvor till anställda kan ha positiv inverkan på arbetsplatsens stämning och trivsel, vilket i sin tur kan leda till ökad produktivitet och bättre resultat för företaget.

Exempel: Arbetsgivare ger en anställd en gåva är den vanligtvis skattepliktig enligt Skatteverkets regler. Det finns dock vissa undantag och det är julgåvor, minnesgåvor och jubileumsgåvor. De här gåvorna är nämligen skattefria om marknadsvärdet inklusive moms understiger ett visst belopp. Marknadsvärdet är det pris som varan eller tjänsten hade kostat om den anställda själv hade köpt den. 

Arbetsgivarens kostnader för att administrera gåvan räknas inte med i gåvans värde. Inte heller räknas eventuell transport- eller fraktkostnad till dess värde.

När används konto 7632?

Kostnader för mat och dryck som går under representation får du göra avdrag för moms, på ett underlag som får högst vara 300 kr exklusive moms per person och tillfälle. Sen 2017 beräknas utgifter för förtäring ej som avdragsgilla vid inkomstbeskattningen. Detta bokförs därför på konto 6072 - Representation, ej avdragsgill. Vid enklare förtäring och förfriskningar som inte kan anses som måltid så anses utgiften som avdragsgill och detta bokförs då på konto 6071 - Representation, avdragsgill. Använder du bokföringsmallen Representation löser systemet automatiskt åt dig. 

Hos Skatteverket kan du beräkna momsavdraget för lunch, middag och enklare förtäring.

Får man ge presentkort till anställda?

Gåvor till anställda har i många år varit en intressant fråga. Som givare av en gåva vill man kanske uppvakta en anställd vid en födelsedag eller belöna en anställd för en prestation. Som anställd mottagare vill man sannolikt ha många och skattefria gåvor av sin arbetsgivare. 

Hur bokföra blommor till personal?

Gåvor kan indelas i tre kategorier: reklamgåvor, representationsgåvor samt gåvor till anställda.

Reklamgåvor avser artiklar av förhållandevis obetydligt värde (högst 200 kr exkl. moms) ofta med universitetets logo.

Hur mycket får man ge i julklapp till sina anställda?

Julklappen får alltså kosta mer i år, hela 2 500 kronor inklusive moms, när företag ska belöna sina medarbetare för bra prestationer under året.

Däremot är det en skattepliktig förmån för anställda om julklappen byts ut mot pengar.

När används konto 6990?

Du har betalat en ­påminnelseavgift [konto 6990] via plusgirot [konto 1920]. En tillgång, i det här fallet plusgirot [konto1920], minskar i kredit.

En del mindre företag använder sig av så kallad enkel bokföring där varje transaktion bokförs på bara ett konto. Men för att få bättre grepp om företagets ekonomi används dubbel bokföring. Den har sina rötter i 1400-talets Italien och innebär att varje transaktion måste bokförs i både debet och kredit (med lika stort belopp). Syftet är att visa affärshändelsens hela innebörd för företaget.

Vad bokförs på 6991?

Vad som är avdragsgilla och ej avdragsgilla kostnader är inte helt enkelt att hålla reda på, men vi ska försöka reda ut begreppen så gott vi kan!

Att något är avdragsgillt innebär på det stora hela att du får ta upp affärshändelsen i din bokföring. Dvs öka kostnaderna i bolaget, minska vinsten och framförallt minska skatten. Bortsett från några undantag är de mesta avdragsgillt och innefattar alltså de kostnader som reducerar ens skattemässiga resultat. En av de viktigaste grundpelarna för att kostnaden ska vara avdragsgill är att den ska ha en direkt koppling till bolaget. För att vara helt säker på om det man ska bokföra är avdragsgillt eller ej kan det alltid vara bra att kontrollera med Skatteverket då det är de som kommer avgöra vad som gäller i slutändan. Ett exempel på kostnader som är avdragsgilla är kontorsmaterial, serviceavgifter, tjänstebil och tjänsteresor, trängselskatt och företagsförsäkring.

När används konto 7388?

Utgifter för personalvårdsförmåner debiteras normalt konto 7699 Övriga personalkostnader eller på aktuellt utgiftskonto.

Avdragsgilla kostnader avseende skattepliktiga förmåner debiteras normalt lämpligt konto i kontogrupp 73.

Om den anställde betalar för förmånen - direkt till arbetsgivaren eller genom nettolöneavdrag vid löneutbetalningen - krediteras tidigare använt konto, t.ex. konto 7380 Kostnader för förmåner till anställda med beloppet. Alternativt krediteras konto 7388 Anställdas ersättning för erhållna förmåner.

Hur mycket får man ge i present?

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Regler om skattefria inkomster finns i 8 kap. inkomstskattelagen (IL).

Hur bokföra julklapp till personal?

En julgåva blir skattefri om marknadsvärdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. Då ingår inte eventuella fraktkostnader. Skulle du vilja ge bort en julklapp som överstiger det beloppet, blir gåvan skattepliktig från första kronan och sociala avgifter tillkommer. Samma regler gäller för julgåvor till styrelseledamöter som till anställda.

Tänk på att kontanter, check eller postväxel som julgåva aldrig är skattefria. Däremot kan ett presentkort vara skattefritt som julgåva, om det inte går att byta mot kontanter. Du kan få skatteavdrag för julgåva till en kund med högst 180 kronor inklusive moms. Julgåvan måste då överräckas till kunden i samband med en affärsförhandling för att räknas som skattefri.

Du får lov att skänka enklare reklam- eller representationsgåvor till kunder, men de blir endast avdragsgilla om marknadsvärdet landar på cirka 200 kronor och ges till ett större antal kunder. Avdraget blir även här inte större än 180 kronor inklusive moms. En mer dyrbar gåva riskerar att bedömas som muta av Skatteverket.

Hur bokföra mottagen gåva?

När du bokför de ekonomiska händelserna i ditt företag behöver du alltid ett underlag som visar och styrker vad som hänt, är det en inbetalning eller utbetalning, intäkt eller kostnad? Allt som oftast får du en faktura eller annan bekräftelse på händelsen. Du behöver också klassificera händelsen med ett konto ur din kontoplan. En gåva till exempelvis en hjälporganisation är en kostnad för företaget utan att vara ett direkt inköp som driver verksamheten framåt. I stället bokför du din gåva som diverse övrig kostnad, du för in den i kontoklass 6, förslagsvis 6993, enligt BAS-kontoplanen 2022.

Hur bokför man julklappar till anställda?

Kostnader för julgåvor, minnesgåvor och jubileumsgåvor är avdragsgilla om de är av ett mindre värde som fastställs av Skatteverket. Arbetsgivaren behöver inte heller lyfta moms för gåvan. Julgåvor för inkomstår 2022 är skattefria om marknadsvärdet är mindre än 500 kr inklusive moms. Arbetsgivarens kostnader för att administrera och leverera gåvan ingår inte i gåvans värde. Gåvobeloppet är ett så kallat gränsbelopp. Det innebär att hela gåvan ska beskattas om den kostar mer än 500 kr. En större gåva räknas nämligen som en ersättning för utfört arbete och ska då bokföras som en lönekostnad.

När en arbetsgivare ger sina anställda en julgåva måste den ges till alla anställda eller till en större grupp av alla anställda. Gåvan får inte vara kontanter eller presentkort som kan bytas in mot kontanter. Den som är anställd i sitt eget aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva även om det inte finns fler anställda i bolaget. En enskild näringsidkare kan ge sina anställda julgåvor, men kan inte ge sig själv en julgåva.

Julgåvor till kunder är normalt inte avdragsgilla, men mindre representations- och reklamgåvor med direkt anknytning till bolagets verksamhet kan vara avdragsgilla om värdet understiger ett visst belopp. Beloppet för år 2022 är 300 kr.

Hur mycket får man ge i gåva företag?

Julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor till anställda kan vara skattefria under vissa förutsättningar. I annat fall är gåvor från dig som arbetsgivare skattepliktiga.

Huvudregeln är att gåvor från arbetsgivaren är skattepliktiga.

Vad bokför man på 6991?

Vad som är avdragsgilla och ej avdragsgilla kostnader är inte helt enkelt att hålla reda på, men vi ska försöka reda ut begreppen så gott vi kan!

Att något är avdragsgillt innebär på det stora hela att du får ta upp affärshändelsen i din bokföring. Dvs öka kostnaderna i bolaget, minska vinsten och framförallt minska skatten. Bortsett från några undantag är de mesta avdragsgillt och innefattar alltså de kostnader som reducerar ens skattemässiga resultat. En av de viktigaste grundpelarna för att kostnaden ska vara avdragsgill är att den ska ha en direkt koppling till bolaget. För att vara helt säker på om det man ska bokföra är avdragsgillt eller ej kan det alltid vara bra att kontrollera med Skatteverket då det är de som kommer avgöra vad som gäller i slutändan. Ett exempel på kostnader som är avdragsgilla är kontorsmaterial, serviceavgifter, tjänstebil och tjänsteresor, trängselskatt och företagsförsäkring.