:

Måste man betala fordonsskatt på en moped?

Innehållsförteckning:

 1. Måste man betala fordonsskatt på en moped?
 2. Vilka fordon betalar fordonsskatt?
 3. Hur tar man reda på fordonsskatt?
 4. Hur mycket ska jag betala i fordonsskatt?
 5. Hur mycket kostar det att ha en moped?
 6. Hur mycket kostar det att äga en mopedbil?
 7. När behöver man inte betala skatt?
 8. Vad händer om man inte betalar fordonsskatten i tid?
 9. Kan man få tillbaka fordonsskatt?
 10. När börjar man betala fordonsskatt?
 11. Vad händer med fordonsskatten efter 3 år?
 12. Hur mycket kostar det att försäkra en moped?
 13. Är det värt att köpa en moped?
 14. Varför är mopedbil så dyrt?
 15. Är det värt att köpa en mopedbil?

Måste man betala fordonsskatt på en moped?

Mopedbilar blir allt vanligare, försäljningen har ökat en hel del de senaste åren. Framför allt är det unga killar och tjejer som väljer mopedbilen istället för en moped. Fordonet är praktiskt för den som vill kunna transportera sig i alla väder, men krocksäkerheten är låg. Mopedbilen ser ut som en liten bil, men klassas vanligtvis som moped klass I och känns igen på den röda triangeln baktill. Den får gå i max 45 km/h och får väga max 425 kg.

En mopedbil som klassas som moped klass II har samma regelverk som en moped klass II men får inte framföras på cykelbanan.

Vilka fordon betalar fordonsskatt?

Fordonsskatt betalas för de flesta motordrivna fordon som förväntas framföras på allmän väg. Skattens syfte är både att bekosta underhåll av Sveriges vägar samt påverka bilägarna att välja miljövänliga fordonsalternativ.

Det som avgör hur fordonsskatten beräknas är antingen fordonets koldioxidutsläpp eller vikt. Vilken av dessa två faktorer som är avgörande beror både på fordonsklass samt fordonsår.

När fordonsskatten beräknas utifrån koldioxidutsläpp sker detta utifrån två separata delar, grundbelopp och koldioxidkomponent. Är det ett dieseldrivet fordon tillkommer även ytterligare kostnadsdelar.

Hur tar man reda på fordonsskatt?

Det finns många faktorer som används för uträkning av fordonsskatt, här är en lista med några av dem.

 • Koldioxidutsläpp: Detta är en stor del av vad som bestämmer skattemängden. Detta räknas ut genom en formel som innehåller drivmedel, tjänstevikt, motoreffekt och växellåda.

 • Hemkommun: Detta avser i vilken kommun bilägaren är folkbokförd. I mindre befolkade områden kan ett avdrag utfärdas på upp till 384 kronor per år.

Hur mycket ska jag betala i fordonsskatt?

Om fordonsskatten är högst 3 600 kronor per år betalas skatten en gång per skatteår och om skatten överstiger 3 600 kronor per år betalas den tre gånger per skatteår.

Är ett fordon skattepliktigt under endast en del av ett skatteår eller en skatteperiod, ska fordonsskatt betalas för den tid då fordonet är skattepliktigt. Gäller skatteplikt under en del av en kalendermånad, betalas fordonsskatt för hela månaden. Uppgår skatten till minst 4 800 kronor per år kan den under vissa förutsättningar tas ut per dygn.

 • Gemensamma bestämmelser om skatteberäkning - undantag dygnsskatt (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.

Hur mycket kostar det att ha en moped?

Det är kul, billigt, miljövänligt och en härlig känsla att köra moped. Varför sätta sig i en varm bil en het sommardag när man på moped kan känna fartvinden fläkta och ta in alla dofter längs vägen. Instängd i en bil är inte samma känsla av närvaro helt enkelt. En stor anledning är den ekonomiska aspekten. Varför betala tusentals kronor i driftkostnader för en bil när en modern moped konsumerar cirka 0,2L/mil. En moped från Drax eller Kymco är dessutom billig att köpa och att försäkra. Givetvis behöver man fler saker än just mopeden för att få köra den. För att använda en moped krävs bl.a att man har en godkänd hjälm och en försäkring. Hjälmen behöver inte kosta många kronor utan kan köpas från 495 kr och en försäkring behöver heller inte vara så dyr.

Ett förarbevis för en moped kostar från 1500 kr vilket är mycket lägre än vad ett körkort för bil kostar. Men om du redan har ett körkort för bil krävs inget extra kort för moped. I stora städer, som Stockholm och Göteborg, undviker du dessutom tullavgifter. Det finns vinterdäck till de flesta mopeder vilket gör att de kan användas året runt. Priset på service och reservdelar varierar beroende på märke, men de fordon KopEnScooter.Nu säljer har mycket prisvärda reservdelar och de lägger hög prioritet på att alltid ha dem tillgängliga.

Hur mycket kostar det att äga en mopedbil?

Med en mopedbil får du alla bekvämligheter som en vanlig bil har. Året om håller du dig skyddad från vädrets makter, och med ett rymligt bagageutrymme öppnar du med en mopedbil från Chatenet upp för nya möjligheter – vart du än ska.

Att äga en mopedbil är ren lyx i många avseenden. Bortsett från bekvämligheten lär du dig att få flyt i trafiken långt innan tanken på B-körkort yppats. Dessutom slipper du kostnader som besiktning, trängsel- och fordonsskatt, samtidigt som din mopedbil generellt sett behåller mer av sitt värde på andrahandsmarknaden än vad en vanlig bil gör. Och sist men inte minst – att fixa skjuts är nu ett minne blott. Upplev friheten, du också.

När behöver man inte betala skatt?

Vi betalar skatt för att tillsammans skapa ett bättre samhälle. Grundtanken med skatten är att alla människor ska få samma hjälp och möjligheter.

Jämfört med andra länder betalar vi ganska mycket i skatt i Sverige. Att skatten är hög beror på att staten, kommuner och regioner i Sverige har stora ansvarsområden. Områden som utbildning, sjukvård och infrastruktur finansieras genom skatt.

Vad händer om man inte betalar fordonsskatten i tid?

Vid bilköp är det skäl att köparen och säljaren ingår ett skriftligt avtal om eventuella obetalda fordonsskatter fram till dagen för köpet.

Avtalet kan till exempel innehålla följande klausul:

Kan man få tillbaka fordonsskatt?

Vi betalar tillbaka fordonsskatt till den som var ägare när skatteplikten upphörde (den upphör vanligtvis när fordonet ställs av eller avregistreras). Den som var registrerad som ägare vid det tillfället får i normalfallet utbetalningen. Men om det i efterhand kommer in en anmälan om ägarbyte, som gäller från samma dag (eller tidigare), så kan den nya ägaren vända sig till Skatteverket för att begära omprövning av återbetalningen av fordonsskatt. Det innebär att Skatteverket kan besluta att det i stället är den nya ägaren som ska få tillbaka fordonsskatten.

Om ägarbyte och avställning eller avregistrering anmäls samtidigt på registreringsbeviset (eller via vår app Mina fordon), betalar vi tillbaka skatten till den nya ägaren. Det gäller också när en bilhandlare gör en sådan anmälan direkt till oss, till exempel vid ett inbyte. Fordonsskatt betalas då tillbaka till bilhandlaren (som är den nya ägaren).

När börjar man betala fordonsskatt?

Att beräkna fordonsskatten själv är inte det lättaste. Det är numera ett ganska komplicerat system som för personbilar avgörs antingen av bilens vikt eller hur mycket koldioxid (CO2) den släpper ut.

Som regel beskattas gamla bilen baserat på deras vikt. Nyare bilar beskattas efter CO2 utsläpp.

För att enklast ta reda på din skattestorlek kan du logga in med ditt e-leg på Transportstyrelsens webbtjänster.

Vad händer med fordonsskatten efter 3 år?

Fordonsskatt betalas för skattepliktiga fordon, det vill säga de flesta fordon som inte är avställda eller tillfälligt registrerade.

Hur mycket kostar det att försäkra en moped?

EU-moped, flakmoppe, elmoped, scooter, mopedbil eller cross. Det finns många slags mopeder. Vi har rätt försäkring för alla.

Transportstyrelsen delar in moppar i moped klass 1 och moped klass 2. Vår försäkring passar lika bra för båda klasserna – de får samma skydd!

Är det värt att köpa en moped?

EU-moppen får köras i max 45 km/h. Du behöver ha skyddshjälm och ett EU-mopedkörkort med behörighet AM. Vanligt körkort går också bra. Mopeden ska ha registreringsskylt baktill och vara minst trafikförsäkrad. Med EU-mopeden får du inte köra på cykelbanor eller motorvägar. Om du skjutsar någon måste den personen också ha hjälm.

För att krångla till det lite finns det två typer av moped klass II: en EU-godkänd som får gå i 25 km/h och en som följer äldre svenska regler och får gå i 30 km/h. För att köra moped klass II behöver du ha skyddshjälm och antingen förarbevis för moped klass II, traktorkort eller vanligt körkort. Fyllde du 15 år före 1 oktober 2009 behöver du inget förarbevis alls.

Den här mopedtypen får köras på vanliga vägar, gator och även på cykelbanor, men inte på motorväg. Man får skjutsa barn på mopeden om man vill: ett barn under tio år (om du som kör är minst 15 år) eller två barn under sex år (om du som kör är minst 18 år). Barn som fyllt sju år behöver skyddshjälm.

Varför är mopedbil så dyrt?

Egentligen är det för att mopedbilarna är en bättre produkt än EPA om man skall ha den för persontransport.

EPA kör du på traktorkort. Det får du ha från att du fyllt 16. Eller 15 om du har rätt till det som kallas Lantbruksundantag, dvs att du bor eller arbetar på lantbruk och därför har nytta av det ett år tidigare.

Är det värt att köpa en mopedbil?

Det här är en vanlig fråga. Och svaret beror helt på hur behoven ser ut. Om det finns ett behov av ett fordon som ger bättre skydd mot väder och vind så är mopedbilen ett bättre val. Dessutom så finns det många som menar att den är säkrare att köra med under vintertid.

Med mopedbilen så syns du bättre och det kan också ge ökad trygghet. Vad gäller körglädjen så går det inte att utesluta att moppebilen ger en känsla av att köra verklig bil. Det är ju helt fantastiskt. Men för föräldrar så är det viktigt att komma ihåg att se till att den som kör är redo för detta.