:

Kan man ändra sin adress?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man ändra sin adress?
  2. Vad är skillnaden på adressändring och flyttanmälan?
  3. Hur kan man ändra adress?
  4. När måste man ändra adress?
  5. Hur mycket kostar det att ändra adress?
  6. Kan man ha sin adress på två ställen?
  7. Vad händer om man inte gör adressändring?
  8. Måste man ändra adress hos Skatteverket?
  9. Vilka ska man kontakta vid adressändring?
  10. Kan man vara skriven på en adress utan att bo där?
  11. Kan man vara folkbokförd på en adress och bo på en annan?
  12. Hur gör man lättast en adressändring?
  13. Får man vara skriven på en adress där man inte bor?
  14. Kan man folkbokföra sig utan adress?
  15. Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

Kan man ändra sin adress?

Just nu har vi långa handläggningstider för barns flytt. För snabbare handläggning gör flyttanmälan via tjänsten Flyttanmälan. Om du gör flyttanmälan i tjänsten, och barnet har en vårdnadshavare som inte omfattas av anmälan, får den vårdnadshavaren möjlighet att samtycka till barnets flytt via e-legitimation. Samtycke till barnets flytt lämnar hen i tjänsten Lämna samtycke. Glöm inte att informera vårdnadshavaren om att lämna samtycke inom sju dagar. Kompletta anmälningar med samtycke eller båda vårdnadshavarnas underskrift registrerar vi omgående.

Du som har en säker, digital brevlåda för myndighetspost får nu ett meddelande så fort din folkbokföringsadress ändras i vårt register. Tjänsten är gratis och det är ett snabbt och säkert sätt att hålla koll på din adress.

Vad är skillnaden på adressändring och flyttanmälan?

  • Flyttanmälan görs elektroniskt hos Skatteverket. Alternativt kan du skriva ut Skatteverkets flyttanmälansblankett och skicka den per post eller besöka ett servicekontor för att fylla i blanketten.
  • Om du väljer den elektroniska vägen sker registreringen snabbare, i regel samma dag. Per post kan det däremot behövas några arbetsdagar.
  • Anmälan är kostnadsfri och ska göras senast en vecka efter flyttdatum.
  • Om du anmäler i tid gäller din nya adress från och med din inflyttningsdag, om du överskrider tidsgränsen gäller adressen från och med anmälningsdagen.
  • Dina nya adressuppgifter förmedlas härifrån vidare till vissa centrala myndigheter, exempelvis Försäkringskassan, Migrationsverket och Centrala studiestödsnämnden.
  • Därtill får många företag, såsom större banker och försäkringsbolag dina nya uppgifter. Se ändå till att själv kontakta företag, organisationer och privatpersoner, för att meddela dem om din adressändring.

Enligt svensk lag ska du vara folkbokförd där du bor - men vad innebär det i praktiken? Där du bor är den plats på vilken du spenderar din dygnsvila, där du sover. Därför kan du inte vara folkbokförd vid en postbox eller liknande. Om du har dubbel bosättning, exempelvis spenderar arbetsveckan i Stockholm men bor på helgerna i Göteborg, gör Skatteverket sin bedömning utifrån din livssituation.

Att du är folkbokförd på rätt adress är av stor betydelse - dina samhälleliga rättigheter och skyldigheter påverkas - exempelvis var du ska rösta och betala skatt. Vidare påverkas samhällsplaneringen generellt, exempelvis var det ska byggas nya bostäder och hur skolor och äldreomsorg ska planeras.

Hur kan man ändra adress?

När du har gjort flyttanmälan sprider Skatteverket din nya adress till många myndigheter, kommuner och regioner, till exempel:

När måste man ändra adress?

När du flyttar behöver du tänka på att anmäla detta hos både Adressändring och Skatteverket. Adressändring ser till att du får posten till rätt adress och att ditt nya liv inte hamnar på din gamla adress när brev skickas till din gamla postadress. Hos Adressändring kan du välja att ta med posten till din nya adress med tjänsten Eftersändning eller säga nej tack och låta all post till din gamla adress skickas tillbaka till avsändaren.

Att enbart adressändra är gratis och du sparar miljön genom att det inte trycks eller skickas brev och information som inte når sin mottagare. 

Hur mycket kostar det att ändra adress?

Just nu har vi långa handläggningstider för barns flytt. För snabbare handläggning gör flyttanmälan via tjänsten Flyttanmälan. Om du gör flyttanmälan i tjänsten, och barnet har en vårdnadshavare som inte omfattas av anmälan, får den vårdnadshavaren möjlighet att samtycka till barnets flytt via e-legitimation. Samtycke till barnets flytt lämnar hen i tjänsten Lämna samtycke. Glöm inte att informera vårdnadshavaren om att lämna samtycke inom sju dagar. Kompletta anmälningar med samtycke eller båda vårdnadshavarnas underskrift registrerar vi omgående.

Du som har en säker, digital brevlåda för myndighetspost får nu ett meddelande så fort din folkbokföringsadress ändras i vårt register. Tjänsten är gratis och det är ett snabbt och säkert sätt att hålla koll på din adress.

Kan man ha sin adress på två ställen?

Det finns inga hinder mot att skriva dig hos dina föräldrar, eller i en bostad där du anses vara inneboende. När det handlar om dubbel bosättning är det också Skatteverket som bestämmer var du ska vara skriven. Frågan avgörs helt enkelt beroende på vilken av bostäderna du spenderar mest tid i. 

Reglerna kring hemförsäkringen skiljer sig en aning beroende på vilket bolag du använder, men de flesta brukar rekommendera att varje enskild person tecknar en egen hemförsäkring i bostaden om de inte tillhör samma familj. Detta gör man bland annat för att undvika tvister, men även av praktiska skäl då ersättningen kan bli svår att beräkna.

Du kan också äga två bostäder vilket kan kräva en extra försäkring, beroende på värdet av din egendom. Giltigheten gällande hemförsäkringarna bedöms vanligtvis av kriterier som att alla personer i samma bostad är folkbokförda på adressen. Du kan dock informera att försäkringen ska gälla även för personer som inte är skrivna i bostaden om du kontaktar ditt försäkringsbolag.

Även om du vistas i en lägenhet eller villa tillfälligt kan du ändå behöva en hemförsäkring. Detta då en sådan försäkrar både dina saker och ditt hem, samtidigt som du får flera olika skydd på köpet.

I normalfallet så är alla som står skrivna på en adress och delar hushåll med i samma hemförsäkring, men om du hyr i andra hand eller bor som inneboende behöver du nästan alltid teckna en egen försäkring. Se alltid till att kontakta försäkringsbolaget om du är osäker då de tillämpar lite olika regler kring detta.

Några av skydden som ingår i en hemförsäkring ser du här nedan: 

Vad händer om man inte gör adressändring?

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!

För att få svar på din fråga så får vi gå in och kika i Folkbokföringslagen (FOL).

Måste man ändra adress hos Skatteverket?

Det kan ibland vara svårt att veta vilken adress du ska vara folkbokförd på. Vi har listat några olika exempel, men är du osäker eller har frågor kan du kontakta oss.

Om du flyttar hemifrån för att plugga på universitet eller högskola ska du göra en flyttanmälan. Det spelar ingen roll om du flyttar in hos en kompis, till ett studentrum eller till en egen lägenhet. Du ska meddela Skatteverket din nya adress oavsett om din nya bostad finns i din hemstad eller på en annan ort.

Vilka ska man kontakta vid adressändring?

Att anmäla en adressändring till Svensk Adressändring AB (SvAAB) är gratis. Däremot är lagring eller eftersändning av post till den nya adressen avgiftsbelagd. Adressändring kan även göras hos skattemyndigheten men dessa uppgifter når inte postoperatörerna.

Det är viktigt att anmäla adressändring när man flyttar. Att anmäla adressändring till Skatteverket (ändring av folkbokföringsadress) kostar ingenting.

Kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Kan man vara folkbokförd på en adress och bo på en annan?

20 april 2018 kl 10:18 Uppdaterad 13 juli 2021 kl 17:38

Tips & Råd Huvudregeln för var man ska vara skriven är egentligen väldigt enkel – ändå bryter många mot lagen utan att veta om det. Så här gör du rätt och skyddar dig mot bedragare.

Hur gör man lättast en adressändring?

En flyttanmälan ändrar din folkbokföringsadress, vilket påverkar myndighetsutskick. Det kan exempelvis vara från Pensionsmyndigheten, CSN eller Skatteverket. Din bostadsort påverkar ofta din skatt eftersom du betalar kommunalskatt i kommunen där du bor. Folkbokföringen påverkar också vilken vallokal du ska gå till för att rösta i allmänna val och kan också påverka bostadsbidrag, barnbidrag och liknande.

Får man vara skriven på en adress där man inte bor?

Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Det är därför viktigt att du är rätt folkbokförd så att du får rösta i rätt kommun, region och valdistrikt.

Kan man folkbokföra sig utan adress?

Bostad & Fastighet

Hejsan! Folkbokföra sig som inneboende hos min kompis bostadsrätt. Hon påstod att jag inte skulle kunna folkbokföra mig där, stämmer det? Jag kommer att bo mestadels i lägenheten då hon kommer att pendla.

Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

Hem & Hyra är Sveriges största bostadstidning med en pappersupplaga på cirka 540 000 exemplar. Den ägs av Hyresgästföreningen och bevakar bostadsfrågor, främst ur ett Hyresgästperspektiv.

Granskningen om handeln med falska adresser, som Expressen nu återpublicerar, ingår i tidningens nystartade digitala satsning Hem & Hyra Arabiska, som syftar till att nå läsare med arabiska som förstaspråk.

Hem & Hyra har kartlagt hur nyanlända bryter mot lagen för att ta sig fram i det system som blir allt svårare att överblicka för myndigheter. Där många tjänar pengar på de mest utsatta, och där frivilligorganisationer ersätter skattefinansierade hjälp- och kontrollinstanser.

Folkbokföring är den grundläggande registreringen av alla som bor i Sverige. Den styrs av folkbokföringslagen och sköts av Skatteverket.

Grundregeln är att du ska vara skriven där du bor. Du anses bo där du oftast sover. Det spelar ingen roll om du är inneboende, hyr i andra hand eller har förstahandskontrakt.

Sedan 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter om var du bor, eller att inte anmäla till Skatteverket när du flyttar. Det kallas folkbokföringsbrott. Straffet är böter eller fängelse i upp till två år.