:

Vad bokförs på konto 5619?

Innehållsförteckning:

 1. Vad bokförs på konto 5619?
 2. Är det moms på Bilprovningen?
 3. Hur bokför man Bilkostnader?
 4. Vad ingår i en bilbesiktning?
 5. Vad bokförs på 6991?
 6. Vad bokförs på 6990?
 7. Är besikta och Bilprovningen samma?
 8. Varför får man inte dra av moms på bil?
 9. Är biltvätt avdragsgillt?
 10. Vad är konto 5611?
 11. Får man kallelse till bilbesiktning?
 12. Är fordonet Besiktat?
 13. Vad bokförs på 6992?
 14. Vad bokförs på konto 6992?
 15. Vad tjänar en besiktningsman på Bilprovningen?

Vad bokförs på konto 5619?

En reparation av firmabilen kostar 4 000 kr [5613] plus moms [2640] och ­betalas kontant [1910].

Om du vill se hur mycket bränsle, reparationer och annat kostar under året kan du använda BAS-konto­planens separata ­konton för t ex

Är det moms på Bilprovningen?

Du betalar enklast i bokningen via vår betaltjänst genom Klarna. Vill du betala vid besöket tar vi emot de på marknaden vanligaste betal- och kreditkorten. Alla våra besiktningsstationer är kontantfria.

Fått förslag på besiktningstid?

Hur bokför man Bilkostnader?

Bilkostnader

Det finns en mängd olika kostnader du som företagare kan ha för företagsbilen. Det kan vara fordonsskatt, parkeringsavgifter, parkeringsböter, bilförsäkringar, drivmedel, reparation, trängselskatt med mera. De flesta av dessa kostnader skall bokföras på olika konton.

Vad ingår i en bilbesiktning?

Vi erbjuder registreringsbesiktning som bland annat krävs när du importerar eller bygger om en bil. Har du till exempel importerat en bil från Tyskland? Eller har du på egen hand byggt om din bil?

Då ska du göra en registreringsbesiktning för att bilen ska bli godkänd för trafik på svenska vägar. Ta med dig beslutet om godkänd ursprungskontroll, vilket Transportstyrelsen ordnar om du kontaktar dem. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.

Vi kan utfärda bevis om avtalad tid för registreringsbesiktning för fordon som ännu inte har fått ett registreringsnummer. Registreringsbesiktning sker via förhandsbokningar. Vi utför registreringsbesiktningar i de län som vi finns representerade i.

Vad bokförs på 6991?

    konto 6990,6991,6992 2009-11-08 13:13 hade lagt upp diverse kostnader i konto 6990 externa kostnader, såg sedan att det fanns konto 6991 -II- -II- avdragsgilla, samt 6992 -II- -II- ej avdragsgilla

flyttade då mina kostnader till konto 6991, för att känna mig säker på att det är avdragsgillt ,

Vad bokförs på 6990?

Du har betalat en ­påminnelseavgift [konto 6990] via plusgirot [konto 1920]. En tillgång, i det här fallet plusgirot [konto1920], minskar i kredit.

En del mindre företag använder sig av så kallad enkel bokföring där varje transaktion bokförs på bara ett konto. Men för att få bättre grepp om företagets ekonomi används dubbel bokföring. Den har sina rötter i 1400-talets Italien och innebär att varje transaktion måste bokförs i både debet och kredit (med lika stort belopp). Syftet är att visa affärshändelsens hela innebörd för företaget.

Är besikta och Bilprovningen samma?

Du kan när som helst komma och besikta ditt fordon. Fordonet måste dock besiktas senast på besiktningsdatumet som fastställts för det. Du kan kontrollera det senaste möjliga besiktningsdatumet för ditt fordon på Traficoms nättjänst.

Följande sista besiktningsdatum för bilen bestäms av den senast utförda besiktningen. Det innebär att du kan flytta besiktningsdatumet till en viss tid på året om du vill. När besiktningen har gjorts kommer besiktningsperioden att infalla under samma tid på året. Det lönar sig att utnyttja flexibiliteten för besiktningsperioden också när du köper en begagnad bil – du kan besikta en bil både vid köp- och försäljningstidpunkten. Detsamma gäller för besiktning av tunga och lätta fyrhjulingar samt tunga fordon.

Varför får man inte dra av moms på bil?

Grundregeln är att bilar som i huvudsak är lämpade för personbefordran inte medges avdrag för moms, medan lastbilar medges momsavdrag.

Är biltvätt avdragsgillt?

Jag använder ibland min privata bil i min enskilda firma. Nästa månad kommer troligtvis en kund åka med mig i den. Han är allergisk och jag har hästar så jag skulle därför helst lämna in bilen på invändig tvätt. Är det avdragsgillt? I så fall, hur ska jag boköra det? 

Innehållet är verifierat av Visma Spcs 230316

Vad är konto 5611?

Bilkostnader

Det finns en mängd olika kostnader du som företagare kan ha för företagsbilen. Det kan vara fordonsskatt, parkeringsavgifter, parkeringsböter, bilförsäkringar, drivmedel, reparation, trängselskatt med mera. De flesta av dessa kostnader skall bokföras på olika konton.

Får man kallelse till bilbesiktning?

Hur mycket det kostar att besikta sin bil kan skilja sig beroende på var i landet du bor. Men räkna med att en vanlig kontrollbesiktning ligger någonstans mellan 400-900 kronor. En efterkontroll tar i regel mycket kortare tid och kostar således mindre än en kontrollbesiktning. Ofta krävs det inte heller att man bokar efterkontroll.

Däck är ett ständigt återkommande gissel för oss bilägare. Om det inte är montering av sommardäck så är det tidigt vinterväglag och dubbdäcksfria gator. Ett vanligt skäl till att bilar beläggs med körförbud är just för att däcken är för slitna. 

Om man vet med sig att ens sommardäck är inne på sista varvet kan man besikta bilen under perioden då man kör med vinterdäck, och vice versa. Men se dock till att införskaffa en uppsättning nya sommardäck så fort ekonomin tillåter. Tänk även på att mönsterdjupet inte får understiga 1,6 mm. För att underlätta försäljningen av bilen bör däcken klara minst en säsong till. På sommardäck innebär det minst 3 mm däckdjup och på vinterdäck gärna 4-5 mm.

Är fordonet Besiktat?

Från det att en ny personbil tas i trafik gäller följande:

 • Första besiktningen ska göras inom 3 år.
 • Andra besiktningen ska göras inom 2 år efter den första.
 • Övriga besiktningar ska göras inom 14 månader efter den senaste.

Du kan enkelt kontrollera när det är dags att besikta din bil genom att skicka ett SMS med ditt registreringsnummer till Transportstyrelsens nummer: 72503.

En bil kan få körförbud av tre olika anledningar. Samtliga kan ha med besiktningen att göra.

Inträtt körförbud – En bil beläggs med körförbud om datumet för kontrollbesiktning har passerat utan att en besiktning har genomförts.

Utgånget föreläggande – Om du tar bilen till besiktningen och den blir underkänd med krav på ny besiktning måste du göra en ombesiktning (efterkontroll) före ett visst datum, normalt inom en månad. Det kallas ett föreläggande. Skulle du missa ombesiktningen får bilen körförbud.

Vad bokförs på 6992?

 • 1 Kontoklass
 • 2 Kontogrupp
 • 3 6992 Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla
 • 4 Bokföringsmässig effekt
 • 5 Bokföringsmässig sammanställning

Intäktskonto ökar alltid på debit och minskar på kredit(se nedan). Konton inom denna klass är att anse som Resultatkonton.

Vad bokförs på konto 6992?

 • 1 Kontoklass
 • 2 Kontogrupp
 • 3 6992 Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla
 • 4 Bokföringsmässig effekt
 • 5 Bokföringsmässig sammanställning

Intäktskonto ökar alltid på debit och minskar på kredit(se nedan). Konton inom denna klass är att anse som Resultatkonton.

Vad tjänar en besiktningsman på Bilprovningen?

Månadslönen för en Bilbesiktningsman i Sverige är i snitt 38 100 kr.

Månadslönen kan dock skilja sig åt beroende var en Bilbesiktningsman arbetar. I vår Lönestatistik finns mängder av information där du kan jämföra olika yrkesgrupper i förhållande till kön, ålder och om lönen förekommer i offentlig eller privat verksamhet.

Vilka yrkesgrupper tjänar mest? Denna information hittar du snabbt och enkelt i vår statistik nedan. I andra Yrken med krav på högskolekompetens eller motsvarande kan du ta del av jämförelser där vi tar hänsyn till ålder, kön och om lönen förekommer i privat eller offentlig sektor.