:

Är utdelning skattefritt?

Innehållsförteckning:

  1. Är utdelning skattefritt?
  2. Hur deklarera Pfizer aktier?
  3. Vad ska man göra med Pfizer aktier?
  4. Vad händer med mina Pfizer aktier?
  5. Hur kan jag sälja mina Pfizer aktier?
  6. Hur mycket lön för att ta utdelning?
  7. Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?
  8. Vem får mina aktier om jag dör?
  9. Får man sälja aktier till sig själv?
  10. Är utdelning bättre än lön?
  11. Hur mycket utdelning till 20% skatt?
  12. Vad menas med 3 12 regeln?
  13. Vad är bäst lön eller utdelning?
  14. Kan man ärva ett ISK konto?
  15. Kan man förlora allt på aktier?

Är utdelning skattefritt?

Beskattningen av arbetsinkomst omnämns vanemässigt som hög medan kapitalinkomst som t.ex. utdelning ofta anses vara lågt beskattad. Fåmansföretagare har dessutom en uppsättning särskilda skattebestämmelser att ta hänsyn till där viss del av utdelningsinkomst inte beskattas som kapital utan som lön. Ur denna snårskog av bestämmelser för fåmansföretagare har det vuxit fram ett antal tumregler som inte sällan hanteras som absoluta sanningar. Jag ska försöka bena ut dessa ”sanningar” då det börjar närma sig bolagsstämma och beslut om utdelning för många företagare.

En vanlig ”sanning” är att ägaren istället för lön ska ta utdelning som ryms inom aktiens gränsbelopp* men inte mer. Ett sådant förfarande kan vara rationellt, men långt ifrån en absolut sanning. Om man tar sig tid och räkna på det kan resultatet bli en överraskning.

Hur deklarera Pfizer aktier?

Värdepapperscentralen Euroclear Sweden tar bort möjligheten att förvara och hantera amerikanska aktier och därmed kommer Pfizers aktie att avnoteras från Nasdaq OMX Nordic Stockholm, Externa listan. Dubbelnoteringen i Pfizer tas därmed bort och aktien kommer fortsatt endast handlas på den amerikanska marknadsplatsen NYSE, New York Stock Exchange.

Sista dag för handel på Nasdaq OMX Nordic Stockholm är den 28 februari 2023.                           

Vad ska man göra med Pfizer aktier?

Oavsett om du bara överväger en investering i Pfizer eller om du redan är aktieägare så är du välkommen till Pfizers Investment Center på vår amerikanska webbplats. Där kan du lära dig mer om Pfizer och hitta användbar information som ekonomiska rapporter, finansiella presentationer, Pfizers pipeline, senaste aktiekurser och annan information som kan påverka din investering.

Vad händer med mina Pfizer aktier?

Publicerat och färdigställt torsdagen den 2 februari 2023 kl. 17:15.

Under våren 2023 kommer några dubbelnoterade amerikanska aktier att avnoteras från Stockholmsbörsen för att hädanefter handlas i USA. Det största bolaget av dessa är Pfizer.

Hur kan jag sälja mina Pfizer aktier?

Värdepapperscentralen Euroclear Sweden tar bort möjligheten att förvara och hantera amerikanska aktier och därmed kommer Pfizers aktie att avnoteras från Nasdaq OMX Nordic Stockholm, Externa listan. Dubbelnoteringen i Pfizer tas därmed bort och aktien kommer fortsatt endast handlas på den amerikanska marknadsplatsen NYSE, New York Stock Exchange.

Sista dag för handel på Nasdaq OMX Nordic Stockholm är den 28 februari 2023.                           

Hur mycket lön för att ta utdelning?

Du kan ta utdelning till låg beskattning enligt förenklingsregeln eller så kan du använda reglerna om lönebaserad utdelning (huvudregeln). Reglerna om lönebaserad utdelning kan ge stora utdelningsutrymmen men kräver också en hel del i löneuttag.

Det är dock viktigt att poängtera att det finns betydande fördelar med att ta ut ersättning från bolaget i form av lön i första hand.

Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?

Att kunna ta ut vinst ur sitt aktiebolag är det som är lockar många när de väljer att starta just aktiebolag. Men när får man ta ut utdelning egentligen och hur mycket? Vi reder ut!

Att ta ut utdelning i stället för lön kan lätt ses som rena skatterabatten. Utdelningen beskattas som kapital med 20 procent skatt, medan du måste betala sociala avgifter på lönen och dessutom betala skatt till såväl hemkommun som kanske statskassan. Det gör att en del företagare väljer att hålla nere sin egen lön för att ta så mycket utdelning som möjligt i stället.

Vem får mina aktier om jag dör?

Min sambo och jag två gemensamma barn och jag har ett barn från ett tidigare förhållande. Dessutom äger min sambo och jag ett aktiebolag med hälften var. Vad händer med mina aktier om jag dör?

Det är dina barn som ärver dig. Detta kan du delvis ändra genom ett testamente. Men dina barn har alltid rätt till sin laglott d.v.s. hälften av vad de annars skulle ha ärvt. Om du gifter dig kommer din fru att ärva dig med fri förfoganderätt men ditt barn från ett tidigare förhållande har rätt att få ut sitt arv efter dig direkt.

Får man sälja aktier till sig själv?

Handelsbanken arbetar aktivt för att motverka marknadsmanipulation och insiderhandel tillsammans med samtliga marknadsplatser vi erbjuder handel på. Vi vill därför informera dig om olika förfaranden som inte är tillåtna enligt lag för att undvika att du omedvetet bryter mot lagen samt marknadsplatsernas regelverk.

Är utdelning bättre än lön?

Äger du aktier i ett fåmansföretag som går med vinst har du i huvudsak två olika alternativ för att plocka ut ersättning från bolaget – utdelning och lön. Vad du väljer kommer bland annat påverka hur mycket skatt du får betala samt din framtida pension, varpå det kan vara viktigt att fundera igenom beslutet noga. Svaret på vilket alternativ som är mest fördelaktigt är inte svart eller vitt, utan det är flera olika aspekter som behöver vägas in. Vi går igenom de två alternativen på djupet så att du enklare kan anpassa ersättningen efter just din situation.

Den stora skillnaden mellan att plocka ut ersättning i form av utdelning eller lön ligger i beskattningen samt i olika tryggheter och förmåner. Utdelning är möjligt att plocka ut lågbeskattat upp till en viss gräns, ett så kallat gränsbelopp, till en skattesats på 20%. Hur stort gränsbeloppet är varierar och bestäms av 3:12-reglerna, som är ett regelverk för hur ägare av fåmansföretag blir beskattade vid utdelning och kapitalvinst från det egna bolaget.

Hur mycket utdelning till 20% skatt?

Oavsett om du tar ut lön eller inte har du möjlighet att varje år tillgodoräkna dig ett gränsbelopp på 2,75 inkomstbasbelopp enligt den så kallade schablonregeln. 2023 kan du, baserat på nämnda schablonregel, ta en utdelning på 195 250 kronor till 20 procents skatt. Så länge du äger alla aktier i företaget kan du tillgodoräkna dig hela schablonbeloppet, i annat fall får du ta del av schablonen i proportion till hur många aktier du äger. Kom ihåg att schablonbeloppet bara kan användas på aktierna i ett företag som du äger.

Om du tar ut lön ur företaget och dessutom kanske har några anställda lönar det sig antagligen att istället tillämpa den så kallade löneregeln för att bestämma storleken på ditt gränsbelopp. Enligt denna regel kan du tillgodogöra dig 50 procent av totalt utbetalda löner som underlag för utdelningsbeskattning på 20 procent. För att få använda löneregeln räcker det inte med de anställdas löner, du måste också ta ut lön själv. För att kunna tillämpa löneregeln för utdelningar under 2023 måste du som ägare under året innan, alltså 2022, ha tagit ut en lön om minst det lägsta av 6 inkomstbasbelopp (426 000 kronor) med tillägg för 5 procent av totala löner eller 9,6 inkomstbasbelopp (681 600 kronor). Det är alltid löner per kalenderår som ska beaktas vid beräkningen och även en närstående kan uppfylla löneuttagskravet.

Läs också: Lön eller utdelning - så ska du tänka!

Tänk så här; om du vill ta en utdelning år 2024 så är det lönerna år 2023 som du ska räkna på. Skulle du missa att ta ut den lön som krävs tappar du helt möjligheten till att använda dig av löneregeln det året. Det är därför viktigt att du verkligen stämmer av innan årsskiftet att du ligger rätt i lön – och tänk på att lönen måste vara utbetald under 2023.

Vad menas med 3 12 regeln?

3:12-reglerna är bestämmelser om hur ägare till fåmansbolag som är verksamma i betydande omfattning i bolaget ska beskattas för utdelning och kapitalvinst i bolaget. Utdelning kan bara upp till en viss nivå beskattas som inkomst av kapital. Över den ska utdelning beskattas som inkomst av tjänst, upp till ett takbelopp, över vilket utdelning beskattas som inkomst av kapital men till en högre skattesats.

Reglerna har funnits sedan den stora skattereformen 1990-91, då Sverige övergick till ett så kallat dualt skattesystem. Benämningen ”3:12” kommer av att regelverket fram till år 2000 fanns i 3:e kapitlet, 12:e paragrafen i dåvarande lagen om statlig inkomstskatt. Numera hittas reglerna i kapitel 56 och 57 i Inkomstskattelagen.

Vad är bäst lön eller utdelning?

Att ta ut lön är vanligt förekommande bland anställda och ägare av företag. Lön betraktas som en form av fast ersättning för den tid och arbetskraft som investeras i verksamheten. Som anställd betalar du personlig inkomstskatt på din lön enligt den gällande skatteskalan. Dessa skatteavdrag kan dock minska den totala mängden pengar du tar hem varje månad. Det vanligaste är ordinarie arbetsgivaravgifter som ligger på 31,42%. Det vill säga, på bruttolönen så lägger man till dessa avgifter.

Efter det så drar man skatt på bruttolönen innan man betalar ut nettolönen. Detta belopp varierar beroende på vilken kommun och församling man tillhör. Det är skattetabellen som sätter gränsen. Men för att göra det enkelt för oss i detta fall så räknar vi på 30% i skatt.

När det kommer till arbetsgivaravgifter är det arbetsgivarens ansvar att betala in dessa, vilket innebär att du som anställd inte behöver oroa dig för detta ekonomiska ansvar. Du kan vara trygg i vetskapen om att din lön kommer regelbundet och att du får den nettolön du förväntar dig.

Kan man ärva ett ISK konto?

Du kan ärva aktier som finns i ett ISK, men inte i en KF. Detta då ISK möter samma lag och regler som ett vanligt bankkonto. Du ärver med andra ord med fri förfoganderätt.

Ärver du aktierna i ett ISK eller får aktier på annat sätt kan de stoppas in i ditt befintliga investeringssparkonto.

Kan man förlora allt på aktier?

När man pratar om risk i samband med värdepappershandel och investeringar så menar man risken att få tillbaka mindre än det man har investerat, eller risken att förlora hela sin investering. 

I grunden är det ganska enkelt. Värdepapper kan ge olika form av avkastning. Till exempel kan aktier kan ge utdelning, medan räntebärande instrument kan ge ränta. Dessutom kan priset (kursen) på värdepappret öka eller minska i förhållande till priset du köpte det till. Som sparare är förhoppningen när man köper ett värdepapper självklart att man ska få en positiv avkastning, det vill säga att ens pengar ska stiga i värde. Men det finns också en risk att avkastningen blir negativ och att dina pengar går ner i värde. Du kan helt enkelt förlora pengar på din investering. Hur stor risken är beror på vilket värdepapper man handlar med, men generellt kan sägas att chansen till vinst är kopplad till risken för förlust. Det finns en mängd olika faktorer som kan påverka varför ett värdepapper går upp eller ner i värde. Dessa olika typer av risker kommer vi till lite längre ned i denna artikel.

Risk består av två saker: sannolikhet* och konsekvens* . Hur stor är sannolikheten att de tillgångar du äger minskar i värde, och i förlängningen, att du förlorar pengar? Och vad skulle konsekvensen vara ifall det skulle hända?

Även om du har investerat i en tillgång som har en låg sannolikhet att sjunka i värde kan det ändå innebära att du tar en hög risk om det är den enda tillgången du äger, eftersom konsekvensen av en nedgång kan innebära att du förlorar hela ditt sparade kapital. Det är därför viktigt att försöka minska både sannolikheten och konsekvensen av en nedgång av värdet på dina tillgångar.