:

Vad betyder det att blanka en aktie?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betyder det att blanka en aktie?
  2. Vad gör man när man blankar en aktie?
  3. Är det olagligt att blanka aktier?
  4. När måste man betala tillbaka blankade aktier?
  5. När måste blankare sälja?
  6. Är blankning bra?
  7. Hur mycket kan du förlora vid blankning?
  8. Kan man blanka på ISK?
  9. Vilka aktier går inte att blanka?

Vad betyder det att blanka en aktie?

Som med alla typer av investeringar finns det både fördelar och nackdelar du bör väga mot varandra. Det finns även vissa risker med blankning att ta hänsyn till innan du investerar.

Fördelen med blankning är att det ger investerare chansen att tjäna pengar även i en nedåtgående marknad. Om du lyckas identifiera bolag vars aktie sjunker i pris, kan du utnyttja detta till din fördel.

Vad gör man när man blankar en aktie?

Blankning innebär att du lånar ett finansiellt instrument (t ex en aktie) och säljer den. När det är dags att lämna tillbaka instrumentet till långivaren måste du köpa instrumentet på marknaden, eftersom du har sålt det instrument du lånade. Om marknadspriset nu är lägre än priset du sålde för gör du en vinst.

Ja, på engelska kallas den här typen av affär för short selling. På svenska kallas det ”att ligga kort” när man har en blankningsposition öppen.

Är det olagligt att blanka aktier?

Vad betyder det att blanka en aktie? Att gå kort är mer komplicerat än att köpa en aktie. Som blankare måste du skriva på ett speciellt avtal med din bank för att få lov att att göra det. Detta beror på att man som blankare riskerar att hamna i en negativ position mot institutet eller banken. Om spekulationen går fel och aktien stiger i värde kan man istället för att tjäna pengar bli skyldig pengar. Här nedan kan du se hur enkelt det är att shorta eller blanka en termin i Tradestation. Detta använder jag ofta och det är superenkelt att jobba med. Nedan modul kallas också “Matrix”. Det är en modul där du enkelt kan få in realtidskurser och kan blanka och köpa som du vill. Blixtsnabbt om du har snabbt internet som jag har.

På engelska säger man short eller kallar blankning för short selling. Det betyder alltså samma sak som att blanka något. Man försöker då att tjäna pengar i en nedgång istället för tvärtom.

När man blankar aktier så går äganderätten över till blankaren och sedan vidare till den som köper aktien av blankaren. Utlånaren av aktierna förlorar sin rösträtt men återfår den när aktien väl lämnas tillbaka. Men i och med att utlånaren har en fordringsrätt på blankaren, så kan denne person när som helst begära att få tillbaka aktien. Men vad händer vid om det sker aktieutdelning i aktien? Jo, då är det så att utdelningen tillfaller den som lånat ut aktien och då måste alltså blankaren betala utdelningen för dessa blankningar.

Man kan shorta aktier utan att ta upp ett aktielån. Detta kallas för naken eller oäkta blankningar. Utbudet av blankningsbara aktier blir då även större eftersom aktierna inte behöver finnas för utlåning för att man ska kunna genomföra blankningen. Den här typen av blankning är tillåten i Sverige men bara om affären avlutas under samma handelsdag som den initierats.

Liksom all typ av satsning på börsen innebär att shorta aktier alltid en risk. Risken är att man behöver betala ett högre pris för att lämna tillbaka aktien än vad man lånade för att köpa den för från början. En aktie kan ju dock enbart minska i värde med 100% medan den kan stiga i värde hur mycket som helst. Ser man det på det sättet så kanske inte blankningar är så dumt ändå? Det kan hända saker på börsen som kan leda till oväntade kursuppgångar såsom bud på ett företag. Det är därför viktigt att man har koll på vad som kan hända om olika situationer uppstår. Det är också viktigt att veta att den man lånat aktier av kan återkalla dem när som helst. Detta kommer innebära att man måste stänga sin position.

När måste man betala tillbaka blankade aktier?

Här publicerar vi aktuella korta betydande positioner som passerat 0,5 procent. Däremot när vi visar summeringen i procent (%) för ett bolag så är denna baserad på alla positioner över 0,1 procent. Blankning som visas i procent kan innehålla avvikelser på grund av bolagshändelser, till exempel nyemissioner.

Längre ner på denna sida kan du också läsa mer om blankning, vad det innebär och hur det rapporteras.

Du har säkert läst eller hört talas om blankning. Men vad betyder att blanka aktier, hur fungerar det i praktiken och är det något som alla kan göra? Det och mycket annat kommer vi att ge svar på i den här artikeln där vi tar en närmare titt på just fenomenet blankning.

När måste blankare sälja?

En person som har en kort nettoposition i en emittent ska anmäla till FI när positionen uppnår 0,1 % av emittentens emitterade aktiekapital. Anmälan ska även ske för varje steg om 0,1 % däröver, såväl upp som ned, samt när positionen sjunker under 0,1 %. En anmälan om kort nettoposition ska ha inkommit till FI senast kl. 15.30 (centraleuropeisk tid, CET) handelsdagen efter den dag då den anmälningspliktiga positionen uppstod.

Även korta nettopositioner i svenska emitterade statspapper ska anmälas till FI om positionen uppnår eller sjunker under det så kallade relevanta tröskelvärdet. Det relevanta tröskelvärdet för svenska statspapper publiceras på Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens, Esma, webbplats, se rubriken Regler nedan.

Är blankning bra?

För att tjäna pengar på en fallande aktiekurs lånar man helt enkelt aktier som man inte äger på marknaden genom att ta upp en blankningsposition. Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden. Blankaren har, eftersom han eller hon har lånat aktierna av någon, ett krav på sig att någon gång i framtiden lämna tillbaka de lånade aktierna. Om priset som man köper tillbaka aktierna för (inklusive avgifter) är lägre än priset man från början sålde dem för, har man gjort en vinst när man lämnar tillbaka de lånade aktierna. Vinsten är alltså skillnaden mellan försäljningspriset och återköpspriset.

Hur mycket kan du förlora vid blankning?

Blankning innebär att en person lånar någon annans värdepapper (ofta aktier) under en överenskommen tidsperiod och säljer dem vidare till marknadspris. I slutet av lånets löptid behöver blankaren köpa tillbaka värdepapperen för att kunna återlämna dem till ägaren. Om värdepapprets kurs har sjunkit under den här perioden kommer blankaren att tjäna pengar på lånet. Syftet med att blanka aktier är alltså att få avkastning trots fallande priser.

Kan man blanka på ISK?

För att tjäna pengar på en fallande aktiekurs lånar man helt enkelt aktier som man inte äger på marknaden genom att ta upp en blankningsposition. Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden. Blankaren har, eftersom han eller hon har lånat aktierna av någon, ett krav på sig att någon gång i framtiden lämna tillbaka de lånade aktierna. Om priset som man köper tillbaka aktierna för (inklusive avgifter) är lägre än priset man från början sålde dem för, har man gjort en vinst när man lämnar tillbaka de lånade aktierna. Vinsten är alltså skillnaden mellan försäljningspriset och återköpspriset.

Vilka aktier går inte att blanka?

Att blanka aktier innebär att du lånar aktier av någon annan för att gå med vinst. Det hela går ut på att du ska lämna tillbaka lika många aktier som du lånade. Om de har sjunkit i pris från det att du lånade och sålde dem tills dess att du köpte och lämnade tillbaka dem så får du behålla överskottet.

På engelska kallas blankning för short selling eller shorting. Du kan välja att blanka aktier eftersom det är billigare att låna aktier än att köpa dem.

För att blanka aktier kan du behöva fylla i ett ramavtal hos din bank eller aktiemäklare. Avtalet behandlar då förhållandet och förpliktelserna mellan dig som blankare och den som lånar ut aktierna. Du behöver ha ett godkänt ramavtal hos både Avanza och Nordnet och dessutom ett kreditavtal. Dessa kan du signera online vilket påskyndar processen att kunna blanka.

För att enkelt visa hur du blankar aktier kommer här ett lättförståeligt räkneexempel. Det hela börjar med att du lånar aktier som har en aktiekurs på 100 kr. För enkelhetens skull bortser vi från eventuella avgifter såsom courtagekostnader.

Om du har lånat 1 000 aktier som du säljer för 100 kr styck, då tjänar du 100 000 kr på din försäljning. Om aktiekursen sedan sjunker från 100 kr till 70 kr så kan du köpa samma antal aktier för 70 kr styck. 1 000 nya aktier kostar då 70 000 kr, vilket innebär att du har tjänat 30 000 kr då du förutspådde att aktiekursen skulle sjunka.

När du sedan återlämnar de aktier som du har lånat så får du behålla ditt överskott på 30 000 kr minus eventuella avgifter.