:

Hur mycket betalar man i Regionskatt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket betalar man i Regionskatt?
  2. Vilken kommun har högst skatt i Sverige?
  3. I vilken kommun betalar man minst skatt?
  4. Vilka kommuner sänker skatten 2023?
  5. När får man betala 50 procent skatt?
  6. Vart är de lägst skatt i Sverige?
  7. Vilka betalar inte skatt i Sverige?
  8. Vilken stat har lokal skatt?
  9. Hur många procent skatt i Sverige?
  10. Vilken stad betalar högst skatt?
  11. Hur många tjänar över 40000 i månaden?
  12. När ska man betala 30% skatt?
  13. Vilka 5 länder har högst skattetryck?
  14. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  15. Hur många tjänar över 60000 i månaden?

Hur mycket betalar man i Regionskatt?

Kommunalskatten i Sundsvall är 22,59 procent av den kommunalt beskattningsbara inkomsten. Det innebär att 22 kronor och 59 öre på varje intjänad hundralapp går till kommunen.

Vilken kommun har högst skatt i Sverige?

Varje månad betalas merparten av den skatt som dras av din lön till kommunen där du bor. Men hur mycket skiljer sig egentligen skattesatsen mellan kommunerna i Västra Götaland? Och har skatten höjts eller sänkts under de senaste åren? Här är hela listan som visar hur skatten ser ut i din kommun.

Varje månad betalas merparten av den skatt som dras av din lön till kommunen där du bor. Beroende på vilken sida av kommungränsen du bor kan det betyda hundralappar mer eller mindre kvar efter skatt.

I vilken kommun betalar man minst skatt?

Ny statistik från SCB visar att den genomsnittliga totala kommunalskatten sänks för tredje året i rad. I snitt sänks skatten med 0,6 öre till 32,23 procent 2023. Högst skatt får de boende i Dorotea och lägst skatt invånarna i Österåker, precis som ifjol.  

Här hittar du en aktuell lista över de totala skattesatserna i landets samtliga 290 kommuner. Uppgifterna bygger på officiella uppgifter från Statistiska Centralbyrån och presenteras i bokstavsordning.

Hos Nordiska sparar du både säkert och smart till några av marknadens mest fördelaktiga villkor. Vi erbjuder fasträntekonton med löptider mellan 1-5 år. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.

Spara enkelt, ingen bindningstid, fria uttag, insättningsgaranti, trygg sparform med god ränta. Digital ansökan i 4 steg.

Erik Penser Bank erbjuder tryggt sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti. Ingen öppningsavgift, årsavgift eller annan fast avgift.

Insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Erik Penser Bank erbjuder sparkonto under eget namn samt genom sparprodukten Rocker. Skulle du ha två eller fler konton hos både Erik Penser Bank och Rocker läggs beloppen samman och omfattas av den maximala gränsen på 1 050 000 kronor.

Vilka kommuner sänker skatten 2023?

När du tjänar pengar och betalar skatt i Sverige så går den främst till regionen (tidigare kallat landsting) och kommunen du bor i. Tjänar du mycket pengar betalar du också skatt till staten – men hur lite eller mycket du än tjänar så betalar du till din kommun och region. Den skatten dras på din bruttolön och kallas för kommunalskatt.

Det är staten som bestämmer vad kommunerna får ta ut skatt på – men det är sedan varje kommun som får bestämma själv hur stor kommunalskatten ska vara och hur pengarna från skatten ska fördelas. Det är därför skattesatsen kan skilja några procentenheter jämfört med olika kommuner. Hur hög kommunalskatten är beror på vilka politiska partier det är som styr i kommunen och hur de politikerna resonerar med sin budget.

När får man betala 50 procent skatt?

För inkomstår 2023 är gränsen för statlig inkomstskatt, efter att grundavdrag har räknats bort, på 598 500 kronor brutto. Denna gräns kallas skiktgräns och justeras årligen och presenteras på Skatteverkets hemsida. I korthet betalas alltså 20 % statlig inkomstskatt på den inkomst som överstiger 598 500 kronor.

Vart är de lägst skatt i Sverige?

Inkomstskatten på din lön, eller inkomst, baseras på kommunalskatten. Så svaret är ja: kommunalskatt och inkomstskatt är samma sak i detta fall.

Här nedan hittar ni listan över de 10 kommuner med högst kommunal skattesats samt 10 kommuner med de lägsta skatterna. Värt att notera att de kommuner med högst skatt vanligtvis är små kommuner som har svårt att få in skatteintäkter - de bor alltså för lite invånare kontra utgifterna inom kommunen.

De kommuner med lägst skatt har ofta stort invånarantal samt många företag och arbetsgivare som hjälper till att betala skatt till kommunkassan.

Vilka betalar inte skatt i Sverige?

Skillnaderna i hur mycket skatt vi betalar är stora i Sverige. Mer än hälften kommer från blott en femtedel av hushållen. Detta beror inte enbart på att inkomsterna är högre utan också på progressiviteten i skattesystemet.

Om man med hjälp av SCB:s mikrosimuleringsverktyg, FASIT, delar in Sveriges hushåll i tio lika stora grupper, så kallade deciler, beroende på hur hög ekonomisk standard de har, visar det sig att tiondelen med högst standard betalar drygt 20 gånger mer skatt (298 mdkr) än tiondelen med lägst standard. De betalar också mer än dubbelt så mycket som decil 9, det vill säga gruppen av hushåll med näst högst ekonomisk standard (diagram 1).

Vilken stat har lokal skatt?

Avtal mellan Konungariket Sveriges regering och Konungariket Saudiarabiens regering för undvikande av dubbelbeskattning och förhindrande av skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet

Konungariket Sveriges regering och Konungariket Saudiarabiens regering, som önskar ingå ett avtal för undvikande av dubbelbeskattning och förhindrande av skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet, har kommit överens om följande:

Detta avtal tillämpas på personer som har hemvist i en avtalsslutande stat eller i båda avtalsslutande staterna.

  • Detta avtal tillämpas på skatter på inkomst och på förmögenhet som påförs för en avtalsslutande stats, dess politiska underavdelningars eller lokala myndigheters räkning, oberoende av det sätt på vilket skatterna tas ut.
  • Med skatter på inkomst och på förmögenhet förstås alla skatter som tas ut på inkomst eller på förmögenhet i dess helhet eller på delar av inkomst eller förmögenhet, däri inbegripet skatter på vinst på grund av överlåtelse av lös eller fast egendom, samt skatter på värdestegring.
  • Om inte sammanhanget föranleder annat, har vid tillämpningen av detta avtal följande uttryck nedan angiven betydelse:
  • ”Konungariket Saudiarabien” avser Konungariket Saudiarabiens territorium, även inkluderande det område utanför territorialhavet över vilket Konungariket Saudiarabien utövar suveräna och jurisdiktionella rättigheter såvitt avser dess havsområden, havsbottnen och dess underlag samt naturtillgångar i enlighet med dess lagstiftning och folkrättens regler,
  • ”Sverige” avser Konungariket Sverige och, när uttrycket används i geografisk betydelse, innefattar Sveriges territorium, Sveriges territorialhav och andra havsområden över vilka Sverige i överensstämmelse med folkrättens regler utövar suveräna rättigheter eller jurisdiktion,
  • Vid tillämpningen av detta avtal avser uttrycket ”person med hemvist i en avtalsslutande stat”:
  • person som enligt lagstiftningen i denna stat är skattskyldig där på grund av domicil, bosättning, bolagsbildning, plats för företagsledning eller annan liknande omständighet och innefattar också denna stat, dess offentligrättsliga organ eller institutioner, politiska underavdelningar eller lokala myndigheter, samt
  • juridisk person som bildats enligt lagstiftningen i en avtalsslutande stat och som generellt är undantagen från beskattning i denna stat samt är grundad i och administreras i denna stat antingen:
  • Vid tillämpningen av detta avtal avser uttrycket ”fast driftställe” en stadigvarande plats för affärsverksamhet, från vilken ett företags verksamhet helt eller delvis bedrivs.
  • Inkomst, som person med hemvist i en avtalsslutande stat förvärvar av fast egendom (däri inbegripet inkomst av lantbruk eller skogsbruk) belägen i den andra avtalsslutande staten, får beskattas i denna andra avtalsslutande stat.
  • Uttrycket ”fast egendom” har den betydelse som uttrycket har enligt lagstiftningen i den avtalsslutande stat där egendomen är belägen. Uttrycket inbegriper dock alltid tillbehör till fast egendom, levande och döda inventarier i lantbruk och skogsbruk, rättigheter på vilka bestämmelserna i privaträtten om fast egendom tillämpas, byggnader, nyttjanderätt till fast egendom samt rätt till föränderliga eller fasta ersättningar för nyttjandet av eller rätten att nyttja mineralförekomst, källa eller annan naturtillgång. Skepp, båtar och luftfartyg anses inte vara fast egendom.
  • Bestämmelserna i punkt 1 i denna artikel tillämpas på inkomst som förvärvas genom omedelbart brukande, genom uthyrning eller annan användning av fast egendom.
  • Inkomst av rörelse, som företag i en avtalsslutande stat förvärvar, beskattas endast i denna stat, såvida inte företaget bedriver rörelse i den andra avtalsslutande staten från där beläget fast driftställe. Om företaget bedriver rörelse på nyss angivet sätt, får företagets inkomst beskattas i den andra staten, men endast så stor del därav som är hänförlig till det fasta driftstället.
  • Om företag i en avtalsslutande stat bedriver rörelse i den andra avtalsslutande staten från där beläget fast driftställe hänförs, om inte bestämmelserna i punkt 3 i denna artikel föranleder annat, i vardera avtalsslutande staten till det fasta driftstället den inkomst som det kan antas att driftstället skulle ha förvärvat, om det varit ett fristående företag som bedrivit verksamhet av samma eller liknande slag under samma eller liknande villkor och självständigt avslutat affärer med det företag till vilket driftstället hör.
  • Vid bestämmande av fast driftställes inkomst medges avdrag för utgifter som uppkommit för det fasta driftställets verksamhet, härunder inbegripna utgifter för företagets ledning och allmänna förvaltning, oavsett om utgifterna uppkommit i den stat där det fasta driftstället är beläget eller annorstädes. Avdrag medges emellertid inte för belopp, om något, som det fasta driftstället betalat till företagets huvudkontor eller något av dess andra kontor (om inte beloppen utgör ersättning för faktiska utgifter) i form av royalty, avgifter eller andra liknande betalningar för nyttjandet av patent eller andra rättigheter, eller i form av ersättning för särskilda tjänster eller för företagsledning, eller, utom i fråga om bankföretag, i form av inkomst av fordran på kapital utlånat till det fasta driftstället. På samma sätt ska vid bestämmandet av fast driftställes inkomst inte beaktas belopp som det fasta driftstället debiterat företagets huvudkontor eller något av dess andra kontor (om inte beloppen utgör ersättning för faktiska utgifter) i form av royalty, avgifter eller andra liknande betalningar för nyttjandet av patent eller andra rättigheter, eller i form av ersättning för särskilda tjänster eller företagsledning eller, utom i fråga om bankföretag, i form av inkomst av fordran på kapital utlånat till företagets huvudkontor eller något av dessa andra kontor.
  • Inkomst som förvärvas av företag i en avtalsslutande stat genom användningen av skepp eller luftfartyg i internationell trafik beskattas endast i denna stat.
  • Bestämmelserna i punkt 1 i denna artikel tillämpas även på inkomst som förvärvas genom deltagande i en pool, ett gemensamt företag eller en internationell driftsorganisation.
  • ett företag i en avtalsslutande stat direkt eller indirekt deltar i ledningen eller kontrollen av ett företag i den andra avtalsslutande staten eller äger del i detta företags kapital, eller
  • samma personer direkt eller indirekt deltar i ledningen eller kontrollen av såväl ett företag i en avtalsslutande stat som ett företag i den andra avtalsslutande staten eller äger del i båda dessa företags kapital, iakttas följande.
  • Utdelning från bolag med hemvist i en avtalsslutande stat till person med hemvist i den andra avtalsslutande staten får beskattas i denna andra avtalsslutande stat.
  • Utdelningen får emellertid beskattas även i den avtalsslutande stat där bolaget som betalar utdelningen har hemvist, enligt lagstiftningen i denna stat, men om den som har rätt till utdelningen har hemvist i den andra avtalsslutande staten får skatten inte överstiga:
  • 5 procent av utdelningens bruttobelopp om den som har rätt till utdelningen är ett bolag (med undantag för handelsbolag) som innehar minst 10 procent av det utdelande bolagets röstetal,
  • Inkomst av fordran, som härrör från en avtalsslutande stat och som en person med hemvist i den andra avtalsslutande staten har rätt till, beskattas endast i denna andra stat.
  • Med uttrycket ”inkomst av fordran” förstås i denna artikel inkomst av varje slags fordran, antingen den säkerställts genom inteckning i fast egendom eller inte och antingen den medför rätt till andel i gäldenärens vinst eller inte. Uttrycket avser särskilt inkomst av värdepapper som utfärdats av staten och inkomst av obligationer eller debentures, däri inbegripet agiobelopp och vinster som hänför sig till sådana värdepapper, obligationer eller debentures. Straffavgift på grund av sen betalning anses inte som inkomst av fordran vid tillämpningen av denna artikel.
  • Bestämmelserna i punkt 1 i denna artikel tillämpas inte om den som har rätt till inkomsten av fordran har hemvist i en avtalsslutande stat och bedriver rörelse i den andra avtalsslutande staten från vilken inkomsten av fordran härrör, från där beläget fast driftställe eller utövar självständig yrkesverksamhet i denna andra stat från där belägen stadigvarande anordning, samt den fordran för vilken inkomsten betalas äger verkligt samband med det fasta driftstället eller den stadigvarande anordningen. I sådant fall tillämpas bestämmelserna i artikel 7 respektive artikel 14 i detta avtal.
  • Royalty, som härrör från en avtalsslutande stat och som betalas till person med hemvist i den andra avtalsslutande staten, får beskattas i denna andra stat.
  • Sådan royalty får emellertid beskattas även i den avtalsslutande stat från vilken den härrör, enligt lagstiftningen i denna stat, men om den som har rätt till royaltyn har hemvist i den andra avtalsslutande staten får skatten inte överstiga:
  • 5 procent av royaltyns bruttobelopp om royaltyn avser betalning för nyttjandet av, eller för rätten att nyttja, industriell, kommersiell eller vetenskaplig utrustning,
  • Vinst, som person med hemvist i en avtalsslutande stat förvärvar på grund av överlåtelse av sådan fast egendom som avses i artikel 6 i detta avtal och som är belägen i den andra avtalsslutande staten, får beskattas i denna andra stat.
  • Vinst på grund av överlåtelse av lös egendom, som utgör del av rörelsetillgångarna i fast driftställe, vilket ett företag i en avtalsslutande stat har i den andra avtalsslutande staten, eller av lös egendom hänförlig till stadigvarande anordning för att utöva självständig yrkesverksamhet, som person med hemvist i en avtalsslutande stat har i den andra avtalsslutande staten, får beskattas i denna andra stat. Detsamma gäller vinst på grund av överlåtelse av sådant fast driftställe (för sig eller tillsammans med hela företaget) eller av sådan stadigvarande anordning.
  • Vinst som person med hemvist i en avtalsslutande stat förvärvar på grund av överlåtelse av skepp eller luftfartyg som används i internationell trafik eller lös egendom som är hänförlig till användningen av sådana skepp eller luftfartyg, beskattas endast i denna stat.
  • Inkomst, som en person med hemvist i en avtalsslutande stat förvärvar genom att utöva fritt yrke eller annan självständig verksamhet, beskattas endast i denna stat. Sådan inkomst får emellertid beskattas i den andra avtalsslutande staten om:
  • han i denna andra avtalsslutande stat har en stadigvarande anordning, som regelmässigt står till hans förfogande för att utöva verksamheten. I sådant fall får dock endast den del av inkomsten som är hänförlig till denna stadigvarande anordning beskattas i denna andra avtalsslutande stat, eller
  • han vistas i denna andra avtalsslutande stat under en tidsperiod eller tidsperioder som sammanlagt uppgår till eller överstiger 183 dagar under en tolvmånadersperiod som börjar eller slutar under beskattningsåret i fråga. I sådant fall får dock endast den del av inkomsten som är hänförlig till den verksamhet som utövats i denna andra stat beskattas i denna andra stat.
  • Hur många procent skatt i Sverige?

    Alla skattskyldiga som betalar allmän pensionsavgift får en skattereduktion med 100 procent av avgiften. Den allmänna pensionsavgiften framgår av slutskattebeskedet.

    Obs! Du kan inte få högre skattereduktion än summan av din kommunala inkomstskatt, statliga inkomstskatt, fastighetsskatt och fastighetsavgift. Skattereduktionen får alltså inte räknas av mot till exempel den allmänna pensionsavgiften.

    Begravningsavgift betalar alla som är folkbokförda den 1 november året innan inkomståret. Även den som inte är medlem i Svenska kyrkan betalar begravningsavgift. Hur stor avgiften blir bestämmer Svenska kyrkan eller den kommun som har ansvar för begravningsverksamheten.

    Fastställd förvärvsinkomst minus grundavdrag och, i förekommande fall, med sjöinkomstavdrag.

    • Diesel 6,50 kronor/mil
    • Övrigt drivmedel (till exempel bensin, el eller etanol) 9,50 kronor/mil.

    För en laddhybridbil som kan drivas både med el och med diesel gäller det högre beloppet, det vill säga 9,50 kronor/mil.

    Beräkning av bilförmånsvärdet för en bil som är skattepliktig enligt vägtrafikskattelagen från den 1 juli 2021.

    Exempel. En ny bil med nybilspris 200 000 kronor har extrautrustning värderad till 22 000 kronor. Bilförmånen ska då beräknas utifrån att bilens nybilspris 222 000 kronor (200 000+22 000). Bilens fordonsskatt är 4 050 kronor.

    14 007 kronor (0,29 × prisbasbeloppet 48 300 kronor)2 997 kronor (1,35 procent av nybilspriset på 222 000 kronor)28 860 kronor (13 procent av nybilspriset på 222 000 kronor)4 050 kronor (Fordonsskatt)= 49 914 kronor (Förmånsvärde)

    Bostadsförmån värderas till hyrespriset på orten. Förmån av fritt garage ingår inte i begreppet bostadsförmån. Sådan förmån värderas särskilt till marknadsvärdet.

    Vid värderingen av bostadsförmån tar man hänsyn till bostadens storlek och standard, hur den används, under vilka omständigheter bostadsförmånen åtnjuts - om det till exempel är en tjänstebostad - samt hyresnivån på orten eller i kringliggande orter. Skatteverket lämnar varje år rekommendationer för hur man beräknar förmånsvärdet.

    Vid beräkning av preliminär skatt och arbetsgivaravgift beräknas förmånsvärdet enligt ett schablonvärde per kvadratmeter bostadsyta.

    I inkomstdeklarationen ska värdet av bostadsförmån för den anställde istället alltid beräknas efter marknadsvärdet på orten (inte schablonvärdet). Det innebär att den anställde kan behöva ändra det förtryckta beloppet vid lön, förmåner med mera.

    Brytpunkten är gränsen för uttag av statlig inkomstskatt (20 procent), före grundavdrag.

    Brytpunkten är 554 900 kronor för dig som inte fyllt 65 år vid inkomstårets ingång.Brytpunkten är 618 700 kronor för dig som fyllt 65 år vid inkomstårets ingång.

    Avdrag för måltider den första månaden, 72 kronor per dag.Utgifter för logi, faktisk kostnad för boendet.

    Är du född 1957 eller senare får du göra ett schablonavdrag för beräknade egenavgifter med 25 procent.

    Är du född 1957 eller senare och får hel ålderspension under hela 2022 får du göra schablonavdrag med 10 procent. Hel ålderspension innebär att du får både hel inkomstpension och hel premiepension.

    Är du född 1957 eller senare och har fått hel sjuk- eller aktivitetsersättning under hela eller delar av 2022 får du göra schablonavdrag med 10 procent. .

    Vilken stad betalar högst skatt?

    Kommun Total kommunal skattesats, % Högsta kommunalskatten   Dorotea kommun 35,15 Bräcke kommun 35,09 Vindelns kommun 34,95 Sorsele kommun 34,95 Åsele kommun 34,95 Ragunda kommun 34,92 Strömsunds kommun 34,92 Munkedals kommun 34,86 Arjeplogs kommun 34,84 Vilhelmina kommun 34,75 Lägsta kommunalskatten   Österåkers kommun 28,98 Solna kommun 29,45 Täby kommun 29,63 Vellinge kommun 29,68 Kävlinge kommun 29,69 Stockholms kommun 29,82 Lidingö kommun 29,92 Nacka kommun 30,06 Sollentuna kommun 30,20 Örkelljunga kommun 30,24 Kommun Total kommunal skattesats, % Högsta kommunalskatten   Dorotea kommun 35,15 Bräcke kommun 35,09 Vindelns kommun 34,95 Sorsele kommun 34,95 Åsele kommun 34,95 Ragunda kommun 34,92 Strömsunds kommun 34,92 Munkedals kommun 34,86 Arjeplogs kommun 34,84 Vilhelmina kommun 34,75 Lägsta kommunalskatten   Österåkers kommun 28,98 Solna kommun 29,45 Täby kommun 29,63 Vellinge kommun 29,68 Kävlinge kommun 29,69 Stockholms kommun 29,82 Lidingö kommun 29,92 Nacka kommun 30,06 Sollentuna kommun 30,20 Örkelljunga kommun 30,24

    Hur många tjänar över 40000 i månaden?

    Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden! Det finns utbildningar inom flera områden som kan leda till ett jobb med en hög lön. Men vilka yrken ger en hög lön? Här nedan följer en lista med exempel på olika yrken som har en medellön på över 40 000kr i månaden:

    Källa: SCB (2020)

    När ska man betala 30% skatt?

    Ta reda på hur mycket skatt du själv betalar på dinskatt.se. Du kan också jämföra hur mycket du hade betalat i skatt på samma lön för alla år ända tillbaka till 1971.

    I denna video förklaras hur arbetsgivaravgifter och moms och andra konsumtionsskatter sammanlagt gör att skattebördan överstiger 50 procent för vanliga inkomster:

    Vilka 5 länder har högst skattetryck?

    I Sverige är skillnaden i marginalskatten mellan genomsnittsinkomsttagare och inkomsttagare med en tredjedel högre inkomst högst i världen: 15,2 procent.

    Marginal skattebörda tabell.

    Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

    Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

    Det är svårt att säga om du ska skatta dessa 9000kr du fått av en kompis utan att veta bakgrunden till varför du fick dem. Är dessa 9000kr bara en gåva så behöver du inte skatta på dem (8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229). Om det är så att du utfört ett arbete åt din vän eller sålt något åt honom eller henne så hänför sig dessa pengar antingen till inkomstslaget tjänst, näringsverksamhet eller kapital 10, 13 respektive 41 kap. inkomstskattelagen (1999:1229). Det innebär att dessa ska beskattas genom att summan tas upp i din deklaration. Så för att ge svar på din fråga det beror på om pengarna är en gåva, hänför sig till ett arbete eller försäljning. Om de hänför sig till en försäljning så ska de endast skattas om du gjort en vinst genom försäljningen.

    Hur många tjänar över 60000 i månaden?

    Enligt de senaste statistiken, finns det en betydande andel människor i Sverige som tjänar över 60000 kronor i månaden. Denna höga inkomstnivå anses vara bland de högsta i landet och återspeglar en välavlönad yrkesgrupp eller personer med hög utbildning och erfarenhet.

    Enligt data från SCB (Statistiska Centralbyrån) är genomsnittslönen i Sverige cirka 37000 kronor i månaden. Så för att vara en del av de som tjänar över 60000 i månaden måste man ha en mycket hög lön jämfört med majoriteten av befolkningen.

    När det kommer till att tjäna över 60000 kronor i månaden finns det en rad olika yrken där det är möjligt. Här är några yrken som kan ge en sådan lön:

  • Läkare: En specialiserad läkare kan tjäna över 60000 kronor i månaden. Det kräver många års utbildning och erfarenhet inom sitt specifika medicinska område.
  • Advokat: En erfaren advokat kan också tjäna över 60000 kronor i månaden. Advokater med hög kompetens och många år i branschen har potentialen att nå en sådan lön.