:

Hur gör man med hemförsäkring vid flytt?

Innehållsförteckning:

 1. Hur gör man med hemförsäkring vid flytt?
 2. Vem ska man meddela när man flyttar?
 3. Måste man säga upp hemförsäkring när man flyttar?
 4. Hur långt i förväg ska man göra Adressändring?
 5. Kan man ha två hemförsäkringar på olika adresser?
 6. Måste man vara skriven på en adress för att ha hemförsäkring?
 7. Måste man göra flyttanmälan och adressändring?
 8. Är flyttanmälan och adressändring samma sak?
 9. Vad ska man tänka på när man ska flytta?
 10. Vad är skillnaden på adressändring och flyttanmälan?
 11. Vad händer om man inte gör en flyttanmälan?
 12. Får man vara skriven på en adress där man inte bor?
 13. Får inneboende skriva sig på adressen?
 14. Kan man vara skriven på två olika adresser?
 15. Hur lång tid tar det innan flyttanmälan registreras?

Hur gör man med hemförsäkring vid flytt?

Kolla att din hemförsäkring ändras så att den gäller för den nya bostaden. Se till att uppdatera informationen till ditt försäkringsbolag så att hemförsäkringen gäller från den dagen du flyttar in. Det kan krävas ändringar till själva hemförsäkringen, speciellt om du byter boendeform. Vanligtvis kan man göra detta via försäkringsbolagets nätsidor.

Observera att hemförsäkringen till din gamla bostad också kan täcka din nya bostad ett tag efter att du flyttat in. Hur länge hemförsäkringen gäller i den nya bostaden beror på försäkringsbolaget. Så se till att kolla upp det.

De flesta hemförsäkringar täcker även skador på din egendom under tiden de är förvarade i ett förråd eller hos en vän, under en övergångsperiod mellan bostäderna.

Hemförsäkringen ersätter främst skador på egendomen. För personskador behövs en annan försäkring. För att undvika personskador kan det vara värt att anlita en flyttfirma som tar hand om flyttbilen, bärandet och transporten av ditt flyttlass. 

Vill du läsa mer om vad hemförsäkringen täcker vid flytten och om den följer med till den nya adressen? Hedvig har svar på de vanligaste frågorna om hemförsäkringar. Via Hedvig kan du även lätt ta reda på vad hemförsäkringen skulle kosta för dig.

Vem ska man meddela när man flyttar?

Det finns fler saker du kan förbereda inför din flytt och vi har samlat de viktigaste i checklistan nedan.

Bocka av följande punkter så har du redan kommit en bra bit på vägen

 • Boka flytthjälp – Anlita flyttfirma eller be om hjälp av vänner.
 • Gör flyttanmälan – Folkbokför dig på din nya adress genom en flyttanmälan.
 • Planera flyttpackning – Packa smidigt för att underlätta flytten.
 • Flytta abonnemang – Flytta över avtal och abonnemang eller säg upp dom så att uppsägningstiden hinner löpa ut.
 • Anmäl flytt till försäkringsbolaget – Anmäl din flytt och flytta över hemförsäkringen.
 • Ordna flyttstädning – Anlita flyttstädning till din tidigare bostad eller städa själv.

Det låter trist, vi vet, men hur man än vrider och vänder på det är planering A och O för flytten ska gå så smidigt som möjligt. Ta hjälp av vår guide och ordna så mycket som möjligt inför själva flyttdagen.

Måste man säga upp hemförsäkring när man flyttar?

Måste du säga upp din hemförsäkring vid en flytt? Vad är uppsägningstiden och hur gör du för att säga upp försäkringen? Oavsett om du ska flytta eller bara vill byta hemförsäkring finns det en del att tänka på. Här går vi igenom vad du behöver veta och ger dig tipsen för att just din uppsägning av hemförsäkring ska gå så smidigt som möjligt.  

Hur långt i förväg ska man göra Adressändring?

Vad är en flyttanmälan? Det innebär helt enkelt att du anmäler om att du har flyttat till en annan adress. Detta är en av de viktigaste sakerna du ska komma ihåg att göra då du flyttar.  Du måste göra en flyttanmälan så att myndigheterna får korrekta uppgifter om var du bor och så att din folkbokföring stämmer. För att underlätta din flytt och bespara dig tid samt huvudvärk har vi samlat ihop all information gällande en flyttanmälan på ett och samma ställe.

Den enda obligatoriska flyttanmälan som måste göras är till Skatteverket och det är du som ansvarar över att den blir gjord. Detta gör du för att få rätt folkbokföringsadress. Vad händer om man inte gör flyttanmälan? Om man bor på en adress över ett år och inte gör en flyttanmälan eller inte bor på den adress man har gjort flyttanmälan till, kan det ses som ett folkbokföringsbrott. Detta kan straffas med böter och i västa fall med fängelse.

Det är gratis att göra en flyttanmälan till Skatteverket. Du hittar blanketten för flyttanmälan på Skatteverkets hemsida. Flyttanmälan ska göras antingen före du flyttar eller senast en vecka efter flytten. Genom att göra det så gäller din nya adress från dagen du flyttar in. Ifall du gör flyttanmälan senare så kommer den nya adressen gälla från den dagen då anmälan kommit in till Skatteverket. När du anmäler flytten blir du även folkbokförd på den nya adressen. Korrekt adress i folkbokföringen innebär att andra myndigheter och aktörer i samhället har din rätta adress. Många undrar hur snabbt flyttanmälan registreras. Svaret på detta är att det varierar från fall till fall men att det kan upp till två veckor.

Flyttar du med barn? Ifall du har barn som också flyttar ska även deras flytt anmälas till Skatteverket.

Du kan också göra flyttanmälan via Adressändring, men då gäller det endast postförsändelser. Om du däremot har behov av att tillfälligt beställa eftersändning av din post, kan du enbart göra detta via Adressändring. Eftersändning innebär att all post som är adresserad till din gamla adress skickas till din nya adress.

Kan man ha två hemförsäkringar på olika adresser?

Du behöver en hemförsäkring, oavsett hur du bor. Du kan behöva anpassa din försäkring efter hur du bor och i vilket skede i livet du är.

Även om du bor tillfälligt någonstans eller kanske inte äger så många saker så behöver du oftast en hemförsäkring. En hemförsäkring skyddar ditt hem och dina saker och ger dig dessutom ett reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd. Utan till exempel ett reseskydd kan du bli skuldsatt för livet om du behöver vård på en resa utomlands, eftersom du då måste stå för kostnaderna själv.

Måste man vara skriven på en adress för att ha hemförsäkring?

2019-01-06 Försäkring Hemförsäkring

Hej! Du behöver ha en extra försäkring för den adress där du är stadigvarande bosatt, oavsett var du är skriven.

Måste man göra flyttanmälan och adressändring?

Vad gäller egentligen kring adressändring vid flytt och hur kan du ta kontroll över var din post hamnar? Det finns olika aktörer som assisterar vid adressändring och flyttanmälan, men vad gör dessa aktörer och hur påverkar detta dig och din flytt? Vi leder dig genom de ringlade labyrinter inom folkbokföring, eftersändning och adressändring!

Få saker är så spännande som att flytta. Som experter på flytthjälp och med många anslutna flyttfirmor pratar vi månatligen med tusentals personer som ska flytta adress och adressändra. De olika boenden man har genom åren, agerar ofta de milstolpar som ramar in livet. Uppväxten i barndomshemmet, flytten hemifrån, första egna lägenheten, ett gemensamt hem att dela med den person som också delar ens liv. Att flytta är spännande och ett startskott för en ny period i livet. Men bara för att man är på väg till något nytt, bör man inte lämna för mycket bakom sig. En av de viktigaste sakerna att få med är posten. Räkningar, kallelser, information från vården, skola etc. skickas ut till folkbokföringsadressen.

Är flyttanmälan och adressändring samma sak?

En flyttanmälan ändrar din folkbokföringsadress, vilket påverkar myndighetsutskick. Det kan exempelvis vara från Pensionsmyndigheten, CSN eller Skatteverket. Din bostadsort påverkar ofta din skatt eftersom du betalar kommunalskatt i kommunen där du bor. Folkbokföringen påverkar också vilken vallokal du ska gå till för att rösta i allmänna val och kan också påverka bostadsbidrag, barnbidrag och liknande.

Vad ska man tänka på när man ska flytta?

Det är en hel del att tänka på vid en flytt, vad är viktigt att komma ihåg när man byter adress? Vi vill göra det enkelt för dig oavsett om du ska flytta hemifrån, flytta med familjen eller om du flyttar ihop med en partner eller isär. Vi har samlat en lista med tipsen du behöver!

Boka flyttfirma eller flyttbil och vänner som kan hjälpa till med packning innan och på själva flyttdagen.

Vad är skillnaden på adressändring och flyttanmälan?

Anmäl flytt för dig själv och övriga familjemedlemmar som bor på samma fastighet.

Här kan du se Skatteverkets film om hur du gör en flyttanmälan på webben.

Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Om du anmäler senare än en vecka efter flytten gäller din nya adress från den dag anmälan kom in till Skatteverket.

Använd tjänsten Flyttanmälan – då tar vi emot din anmälan direkt.

Du som inte har e-legitimation kan göra flyttanmälan på en pappersblankett. Det finns ett digitalt formulär som hjälper dig att fylla i blanketten korrekt. Följ stegen i formuläret, skriv ut blanketten, skriv under och skicka in den till oss. Har du registrerat dig i tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du däremot inte anmäla din flytt på pappersblankett, utan endast i tjänsten Flyttanmälan.

Fyll i din blankett och skriv ut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmälan för barn ska göras av barnets vårdnadshavare. När du anmäler flytt i tjänsten ges den andre vårdnadshavaren möjlighet att snabbt och enkelt samtycka till barnets flytt i tjänsten Lämna samtycke.

Om du anmäler flytt på blankett och den andre vårdnadshavaren inte har skrivit under skickar Skatteverket istället ut en fråga per post till den andre vårdnadshavaren.

Vad händer om man inte gör en flyttanmälan?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Får man vara skriven på en adress där man inte bor?

Det kan ibland vara svårt att veta vilken adress du ska vara folkbokförd på. Vi har listat några olika exempel, men är du osäker eller har frågor kan du kontakta oss.

Om du flyttar hemifrån för att plugga på universitet eller högskola ska du göra en flyttanmälan. Det spelar ingen roll om du flyttar in hos en kompis, till ett studentrum eller till en egen lägenhet. Du ska meddela Skatteverket din nya adress oavsett om din nya bostad finns i din hemstad eller på en annan ort.

Får inneboende skriva sig på adressen?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Ert hyresförhållande förändras inte som sådant eftersom hon trots folkbokföring endast är din inneboende. Det är dock alltid bäst att ha ett hyresavtal mellan er, dels för er egen skull ifall det någon gång skulle uppstå en konflikt men dels också om det i någon situation skulle behöva bevisas att personen endast är din inneboende och inget annat.

Kan man vara skriven på två olika adresser?

Bloggen du försökte nå är inaktiverad eller privat. Om det här är din egen blogg kan du logga in för att läsa den, eller ändra så den inte är privat under Min blogg > Inställningar.

!

Hur lång tid tar det innan flyttanmälan registreras?

I Sverige görs en adressändring vanligtvis genom Skatteverket. Via deras webbplats kan privatpersoner skicka in en elektronisk anmälan om sin nya adress med minimal ansträngning. Processen är snabb och enkel, så du kan räkna med att din adress registreras inom någon vecka efter att du skickat in formuläret.

När du ändrar din adress i Sverige är det viktigt att komma ihåg att det är två olika processer som sker: Flyttanmälan och eftersändning av post. Eftersändning innebär att post och andra handlingar som skickas till din gamla adress och vidarebefordras till din nya adress i upp till 12 månader från det att man beställt tjänsten. Anmälan om flytt hos Skatteverket innebär dock att officiella register, t.ex. hos banker och myndigheter, uppdateras med dina nya uppgifter – denna process tar vanligtvis cirka 14 dagar från det att anmälan togs emot. Det är viktigt att notera att denna distinktion finns, annars kan det hända att du går miste om viktiga dokument som skickas till din gamla adress!