:

Kan man köpa utrustning för Friskvårdsbidraget?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man köpa utrustning för Friskvårdsbidraget?
  2. Får man göra avdrag för elcykel?
  3. Kan jag köpa en cykel på företaget?
  4. Hur gör man avdrag för cykel?
  5. Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?
  6. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
  7. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?
  8. Får man bidrag för att köpa elcykel?
  9. Hur mycket får en förmånscykel kosta?
  10. Vad är Cykelbidrag?
  11. Hur fungerar Cykelförmån?
  12. Är simning friskvård?
  13. Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?
  14. Får man bidrag för elcykel 2023?
  15. Hur funkar Cykelförmån?

Kan man köpa utrustning för Friskvårdsbidraget?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Får man göra avdrag för elcykel?

Kostnaden för förmånscykeln dras alltså från lönen före skatt, som ett bruttolöneavdrag.

Det finns olika exempel på hur stort bruttolöneavdrag som görs. Sportson, som också är leverantör av förmånscyklar, ger två exempel på sin hemsida:

För en vanlig cykel värd 8 000 kronor blir bruttolöneavdraget 195 kronor per månad. För den som har en skattesats på 33 procent motsvarar det en nettokostnad på 131 kronor, och om man har så hög inkomst att man betalar 50 procent i skatt så motsvarar det en nettokostnad på 98 kronor.

Kan jag köpa en cykel på företaget?

Fråga: Som ett led i min strävan att vara miljövänlig har jag köpt in en tjänstecykel till mitt aktiebolag. Jag tänker använda den ibland för att cykla hem från kontoret efter arbetsdagens slut och sedan tillbaka morgonen därpå när det är bra cykelväder vår, sommar och höst. Nu påstår en granne att det är en skatterättslig förmån. Är det en skattepliktig förmån och hur mycket är det?

Svar från juristen: Ja, då du använder cykeln för resor av privat karaktär, till exempel resor till och från arbetet, uppstår en skatterättslig förmån. Det innebär att ditt aktiebolag ska betala arbetsgivaravgift på förmånsvärdet och du inkomstskatt. Hur mycket det blir beror på hur dyr cykel som ditt företag köpt. Men cykelförmånen ska bara beskattas för den del av förmånen som överstiger 3 000 kronor under ett beskattningsår.

Hur gör man avdrag för cykel?

20 mars öppnar Skatteverket appen och e-tjänsten för deklaration. Men ha inte för bråttom med att godkänna deklarationen. Vi har listat nio smarta saker du kan göra avdrag för och spara tusenlappar!

Skippa stressen och var smart när du deklarerar – det kan verkligen löna sig. Läs på om vilka avdrag på deklarationen du har rätt till. Här listar vi nio tips på vägen mot skatteåterbäring:

Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?

Friskis&Svettis vill erbjuda dig riktigt bra inspiration i form av gruppträning, gym och aktiviteter ute.

Fundera på vad du vill göra, kanske tillsammans med en kollega. Har ni möjlighet att träna på arbetstid? Prata med din närmsta chef på din arbetsplats. Att få friskvårdbidrag från din arbetsgivare är en förmån som ska ge dig möjlighet till träning. Vad som gäller för ditt enskilda friskvårdsbidrag bestäms av din arbetsgivare som följer Skatteverkets regler.

Vi på Friskis&Svettis vill gärna hjälpa dig med träningen och bli din arena för att må bra och ha roligt när du tränar!

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Det är din arbetsgivare som bestämmer om du får friskvårdsbidrag. Sankt Jörgen Park har flera aktiviteter och behandlingar som är godkända och räknas som friskvård. All friskvård är personlig och kan inte användas av någon annan än du som fått det av arbetsgivaren. Av den anledningen kan vi tyvärr inte erbjuda presentkort eller värdebevis som friskvård. Istället bokar du direkt den aktivitet som du föredrar.

Läs mer om vad vi kan erbjuda för specifika friskvårdsaktiviteter här nedanför!

Friskvård är någonting som ska främja hälsa i både kropp och sinne – det kan vara fysisk träning, massage som behandlar stelhet och ömma muskler i kroppen, eller avstressande och lugnande aktiviteter som någon av våra sparitualer. På Sankt Jörgen Park kan du komma ner i varv och hitta den typ av friskvård som passar dig bäst. 

Här kan du se vad du kan använda ditt friskvårdsbidrag till på Sankt Jörgen Park:

Vill du ha tips på hur du kan använda ditt friskvårdsbidrag? Vi har samlat ihop en lista med tips på behandlingar, träningsalternativ och sparitualer som vi vet kommer att få din kropp att må bättre och som hjälper dig att hålla dig frisk. Här följer sju tips som verkligen kan få dig att komma ner i varv:

Använd friskvårdsbidraget till en spaentré! Här kan du ta del av någon av våra härliga sparitualer – energigivande eller lugnande badceremonier med utvalda produkter för maximal njutning. Besök vår poollounge, testa våra bastur med olika dofter och temperaturer, unna dig ett fotbad eller vila i vårt fantastiska Eldrum.

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

Sedan 1 januari 2018 är liftkort för cykling och diverse kurser inom exempelvis mountainbike godkända som skattefria friskvårdsförmåner. Men hur fungerar detta egentligen? Happyride har sammanställt vad som gäller för friskvårdsbidraget och cykling.

Friskvårdsbidraget har funnits sedan 1988 och syftar till att minska den fysiska och psykiska ohälsan i arbetslivet. De sista åren har fler aktiviter godkänts som friskvård.

Får man bidrag för att köpa elcykel?

Även elcykelbidraget för 2020 slopades på grund av motstånd från flera partier. Nästan 100 000 personer var berättigade till elcykelbidraget, som gav dem möjlighet att få upp till 10 000 kronor i ersättning, eller 25 % av kostnaden för sina elcyklar.

De var tvungna att spara sitt kvitto och ansöka om återbetalning hos Naturvårdsverket för att få tillbaka pengarna. Från och med den 20 september 2017 var alla köp av elcyklar berättigade till bidrag, oavsett vilket rabatterat pris som anges på kvittot.

Hur mycket får en förmånscykel kosta?

Avtalen kan variera av olika skäl, men generellt gäller att din arbetsgivare ger dig tillgång till en cykel på ett förmånligt och tryggt sätt. Under hela hyresperioden ingår, förutom hyran av din cykel och eventuella tillbehör, också leverans och injustering, normal garanti och en avancerad stöldskyddsmärkning med DNA/micromärken och tre månaders självriskeliminering genom Solid Försäkring, som kan förlängas årsvis av förmånstagaren.

Avtalet är ett så kallat ”Underuthyrningsavtal” som tecknas mellan din arbetsgivare och dig som anställd.

Vad är Cykelbidrag?

Avtalen kan variera av olika skäl, men generellt gäller att din arbetsgivare ger dig tillgång till en cykel på ett förmånligt och tryggt sätt. Under hela hyresperioden ingår, förutom hyran av din cykel och eventuella tillbehör, också leverans och injustering, normal garanti och en avancerad stöldskyddsmärkning med DNA/micromärken och tre månaders självriskeliminering genom Solid Försäkring, som kan förlängas årsvis av förmånstagaren.

Avtalet är ett så kallat ”Underuthyrningsavtal” som tecknas mellan din arbetsgivare och dig som anställd.

Hur fungerar Cykelförmån?

En cykelförmån behöver under vissa förutsättningar bara beskattas för den del av förmånen som överstiger 3 000 kronor under ett beskattningsår.

Förutsättningarna är:

Är simning friskvård?

Nej, ingen utrustning får bekostas med friskvårdsbidraget. Det är själva aktiviteten som är bidragsberättigad. Exempelvis är löpning en godkänd friskvårdsaktivitet men kostar ingenting att utöva, förutom utrustning. För att få ut mer av löpträning med hjälp av friskvårdsbidraget kan du gå på löpinriktade pass på gym, samla ihop ett lag och anmäla er till ett motionslopp, gå en kurs med en löpcoach för att förbättra din löpteknik eller gå på massage.

Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?

Om du har friskvård som personalförmån på din arbetsplats så kan du använda det till fotvård för att förebygga fotproblem.

Vi är anslutna till Actiway och ePassi. Om din arbetsplats också har avtal med dem så anger du det bara vid ditt besök, så sköts all betalning via dem, och du behöver inte ligga ute med några pengar själv.

I annat fall betalar du för din fotvård vid besöket och tar med dig kvittot till din arbetsgivare, som sedan ersätter dig för utlägget.

Får man bidrag för elcykel 2023?

Bidraget till elfordon blev ett politiskt slagträ under valrörelsen och med rådande, högst oklara, parlamentariska läge hänger reformen i luften.

– Vi är lika nyfikna som någon annan på vad det här har för chanser, säger Tomas Hallqvist på Naturvårdsverket.

Bidraget gällde köp av nya elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar och intresset bland konsumenter har varit stort. Fram till september i år hade bidrag till köp av drygt 72 000 elcyklar betalats ut. Bidrag har även delats ut till köp av drygt 3 000 elmopeder och 72 stycken elmotorcyklar.

Hur funkar Cykelförmån?

Är du intresserad av förmånscykel och vill se konkreta exempel på vad det kan kosta att leasa en cykel via företaget? Då har du hittat rätt! Vad kostnaden för företagscykel blir beror främst på vilken cykel du väljer, men däremot vet vi att kostnaden kommer att bli lägre med förmånscykel än att köpa cykel privat. Här förklarar vi mer detaljerat hur vi beräknar kostnaden för förmånscykel.

Förmånsbeskattning bli aktuellt när en arbetstagare tar emot en förmån, i det här fallet en cykel, från sin arbetsgivare. Förmånsbeskattning är den skatt arbetstagaren betalar för att nyttja förmånen. Om du som anställd har en förmånscykel som får användas privat innebär det en skattepliktig förmån. Överstiger förmånsvärdet på cykeln 3000 kr under ett kalenderår är det summan över 3000 kr som du beskattas för. Du kan läsa mer om de nya skattereglerna 2022 här.